Малки тайни

Модератори: FloWersOfEviL, Smoking Mirror, Мила, thegirl

Re: Малки тайни

Мнениеот MidwinterSun » 12 Юни 2010, 10:43

Гъбите ако са пресни, ги задушавам с мазнина и с чесън. Малко чесън върви страхотно с доматения сос. Копъра не го обичам като подправка.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.
Изображение
Аватар
MidwinterSun
лейди британска котка
 
Мнения: 9041
Регистриран на: 01 Авг 2008, 10:46
Местоположение: София
Благодарил (а): 317 пъти.
Поблагодарили: 1108 пъти.

Re: Малки тайни

Мнениеот Jamesmagno » 12 Юни 2010, 14:45

MidwinterSun написа:Гъбите ако са пресни, ги задушавам с мазнина и с чесън. Малко чесън върви страхотно с доматения сос. Копъра не го обичам като подправка.

Гъби с копър рулз, ама не в спагети. Там без копър, моля :)
How am I supposed to explain to my son why two men are getting married when I don't have a son and also who is this kid??
Аватар
Jamesmagno
The best things in life aren't things
 
Мнения: 9547
Регистриран на: 01 Юни 2007, 12:58
Благодарил (а): 1403 пъти.
Поблагодарили: 624 пъти.

Re: Малки тайни

Мнениеот MidwinterSun » 25 Окт 2010, 00:16

Тъкмо се чудех дали да отварям нова тема или ние вече си имаме такава и ми щукна, че мога да използвам тази. Собствените кулинарни тайни са хубаво нещо, но аз като прохождащ готвач не съм наясно с един куп от основните трикове, камо ли пък да си изобретявам собствени. И подозирам, че не съм само аз.
И след ненужно дългото въведение да си дойдем на думата.

Днес майка ми ме светна, че когато се варят яйца, трябва да се слага сол във водата. Нямам понятие какъв е принципът й на действие (какво, солта минава през черупката ли?), но крайният резултат е, че яйцето се бели по-лесно - особено тази ципа под черупката, която обикновено остава по белтъка и е една такава груба и гнусна. Мразя я, особено по Великден.

Друго нещо, което знам, е реда на слагане на подправките в салатата (говорим когато е без дресинг) - а именно, олиото/зехтинът винаги са последни. Също така, на зелена салата се слага само лимон, никакъв оцет.

И накрая ме светнаха, че когато се приготвя месо на скара или на тиган, се обръща само веднъж. Честото обръщане предизвиквало изсъхването на месото (пак не знам как точно става номерът, но и без това така съм се засилила да правя пържоли...)
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.
Изображение
Аватар
MidwinterSun
лейди британска котка
 
Мнения: 9041
Регистриран на: 01 Авг 2008, 10:46
Местоположение: София
Благодарил (а): 317 пъти.
Поблагодарили: 1108 пъти.

Re: Малки тайни

Мнениеот invisible » 25 Окт 2010, 00:21

MidwinterSun написа:Днес майка ми ме светна, че когато се варят яйца, трябва да се слага сол във водата. Нямам понятие какъв е принципът й на действие (какво, солта минава през черупката ли?), но крайният резултат е, че яйцето се бели по-лесно - особено тази ципа под черупката, която обикновено остава по белтъка и е една такава груба и гнусна. Мразя я, особено по Великден.

пробва ли го :bounce:
Изображение
Аватар
invisible
Легендарен флуудър
 
Мнения: 7727
Регистриран на: 27 Окт 2009, 22:37
Благодарил (а): 468 пъти.
Поблагодарили: 820 пъти.

Re: Малки тайни

Мнениеот Cecilia Lisbon » 25 Окт 2010, 08:29

На мен пък ми харесва зелена салата с ябълков оцет :bounce:
Cecilia Lisbon
Легендарен флуудър
 
Мнения: 4157
Регистриран на: 16 Юни 2006, 15:52
Благодарил (а): 121 пъти.
Поблагодарили: 176 пъти.

Re: Малки тайни

Мнениеот allshallperish » 25 Окт 2010, 08:31

invisible написа:
MidwinterSun написа:Днес майка ми ме светна, че когато се варят яйца, трябва да се слага сол във водата. Нямам понятие какъв е принципът й на действие (какво, солта минава през черупката ли?), но крайният резултат е, че яйцето се бели по-лесно - особено тази ципа под черупката, която обикновено остава по белтъка и е една такава груба и гнусна. Мразя я, особено по Великден.

пробва ли го :bounce:


Сол се слага, за да кипне водата по-рано :roll: .
...and I find it kind of funny, I find it kind of sad, dreams in which I'm dying are the best I've ever had.
Аватар
allshallperish
Alter Schwede
 
Мнения: 7877
Регистриран на: 14 Авг 2008, 12:47
Местоположение: Нюрнберг
Благодарил (а): 113 пъти.
Поблагодарили: 76 пъти.

Re: Малки тайни

Мнениеот HeyGod » 25 Окт 2010, 09:07

За да кипне по-рано водата?! :lol:
По-скоро се слага,за да стане по-твърда черупката. Затова предполагам се бели по-лесно,тъй като не залепва към яйцето.
За Великден много хора правят това със солта с идеята да не се счупят яйцата,докато се варят и да станат по-здрави.
Pick your moment and make the right play...
Изображение

"[02:21:01] Blood Countess каза:недей,че ще те напляскам!!" Влюбен съм!!!
HeyGod
Легендарен флуудър
 
Мнения: 2323
Регистриран на: 09 Авг 2006, 23:29
Местоположение: Rock'n'Roll Train
Благодарил (а): 8 пъти.
Поблагодарили: 8 пъти.

Re: Малки тайни

Мнениеот allshallperish » 25 Окт 2010, 09:44

И кое е смешното? Пробвай, после се смей ;).
...and I find it kind of funny, I find it kind of sad, dreams in which I'm dying are the best I've ever had.
Аватар
allshallperish
Alter Schwede
 
Мнения: 7877
Регистриран на: 14 Авг 2008, 12:47
Местоположение: Нюрнберг
Благодарил (а): 113 пъти.
Поблагодарили: 76 пъти.

Re: Малки тайни

Мнениеот MidwinterSun » 25 Окт 2010, 09:45

О, изпробвано е, да. Както казах, нямам идея как точно работи солта в тази посока, но резултатът е факт :mrgreen:
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.
Изображение
Аватар
MidwinterSun
лейди британска котка
 
Мнения: 9041
Регистриран на: 01 Авг 2008, 10:46
Местоположение: София
Благодарил (а): 317 пъти.
Поблагодарили: 1108 пъти.

Re: Малки тайни

Мнениеот fak » 25 Окт 2010, 10:20

вие оборихте всички закони на физиката
:roll:

:mrgreen:
Изображение
Аватар
fak
la douleur exquise
 
Мнения: 7585
Регистриран на: 14 Сеп 2008, 16:03
Благодарил (а): 943 пъти.
Поблагодарили: 1112 пъти.

Re: Малки тайни

Мнениеот FloWersOfEviL » 25 Окт 2010, 14:55

Ъ! Аз пък знам, че за по-лесно белене, след като свариш яйцата веднага ги заливаш в студена вода.
Our best dreams are not dreamed alone, but together.
Аватар
FloWersOfEviL
Белодробна маниачка..
 
Мнения: 12085
Регистриран на: 21 Юли 2008, 18:46
Местоположение: Пловдив/София
Благодарил (а): 739 пъти.
Поблагодарили: 1923 пъти.

Re: Малки тайни

Мнениеот MidwinterSun » 25 Окт 2010, 16:09

И аз така го знаех. Ама след като няколко пъти тоя трик не проработи, бях почнала да се съмнявам в ефикасността му.
Сол му е майката. Слушайте готвача (т.е. майка ми.)
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.
Изображение
Аватар
MidwinterSun
лейди британска котка
 
Мнения: 9041
Регистриран на: 01 Авг 2008, 10:46
Местоположение: София
Благодарил (а): 317 пъти.
Поблагодарили: 1108 пъти.

Re: Малки тайни

Мнениеот FloWersOfEviL » 25 Окт 2010, 16:12

И при картофите ли важи? :lol: :lol: :lol:
Our best dreams are not dreamed alone, but together.
Аватар
FloWersOfEviL
Белодробна маниачка..
 
Мнения: 12085
Регистриран на: 21 Юли 2008, 18:46
Местоположение: Пловдив/София
Благодарил (а): 739 пъти.
Поблагодарили: 1923 пъти.

Re: Малки тайни

Мнениеот fak » 26 Окт 2010, 22:31

картофите се белят, докато са още горещи...

питайте мене, аз ше се омъжвам за самоковец :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Изображение
Аватар
fak
la douleur exquise
 
Мнения: 7585
Регистриран на: 14 Сеп 2008, 16:03
Благодарил (а): 943 пъти.
Поблагодарили: 1112 пъти.

Re: Малки тайни

Мнениеот alter ego » 26 Окт 2010, 22:58

И твоята не е лесна! С едни малки тайни няма да минеш, ще трябват по-голями, доста по-голями! :mrgreen:
:Laie_2: Into the endless we ride... :Laie_42:
Аватар
alter ego
A Soul Lost in Endless Time
 
Мнения: 5023
Регистриран на: 04 Окт 2009, 15:18
Местоположение: occasionally into the forum...
Благодарил (а): 256 пъти.
Поблагодарили: 274 пъти.

ПредишнаСледваща

  • Similar topics
    Отговори
    Преглеждания
     Последно мнение

Назад към Кулинарен раздел

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron