Принцеси с ....

Модератори: FloWersOfEviL, Smoking Mirror, Мила, thegirl

Re: Принцеси с ....

Мнениеот FloWersOfEviL » 23 Яну 2011, 01:43

Мид, която й е много добре, не ми понася миризмата на масло, затова : )

Лунатик, те тия яйца.. как го правиш, в смисъл в тигана направо? Аз понякога взимам филия хляб, издълбавам средата, слагам в тигана и едно яйце в дупката и готово ^^ Aма нещо не си представям яйцето в грила :lol:
Our best dreams are not dreamed alone, but together.
Аватар
FloWersOfEviL
Белодробна маниачка..
 
Мнения: 12085
Регистриран на: 21 Юли 2008, 18:46
Местоположение: Пловдив/София
Благодарил (а): 739 пъти.
Поблагодарили: 1923 пъти.

Re: Принцеси с ....

Мнениеот slighter » 23 Яну 2011, 01:48

...
Последна промяна slighter на 03 Апр 2011, 19:58, променена общо 1 път
Аватар
slighter
Легендарен флуудър
 
Мнения: 2219
Регистриран на: 23 Фев 2006, 21:00
Благодарил (а): 243 пъти.
Поблагодарили: 345 пъти.

Re: Принцеси с ....

Мнениеот FloWersOfEviL » 23 Яну 2011, 01:54

Aaaaa, виж, за това не се бях сетила :lol:
Our best dreams are not dreamed alone, but together.
Аватар
FloWersOfEviL
Белодробна маниачка..
 
Мнения: 12085
Регистриран на: 21 Юли 2008, 18:46
Местоположение: Пловдив/София
Благодарил (а): 739 пъти.
Поблагодарили: 1923 пъти.

Re: Принцеси с ....

Мнениеот MidwinterSun » 23 Яну 2011, 01:55

Да, точно - баба така ми ги правеше като бях малка - наклепа яйце и сирене върху принцесата, буф в скаричката и след няколко минути имаме принцеси :)

Е, рано или късно човек пораства и научава, че към всичко това може да бъде добавено месо... това тотално променя мирогледа ни :lol:
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.
Изображение
Аватар
MidwinterSun
лейди британска котка
 
Мнения: 9041
Регистриран на: 01 Авг 2008, 10:46
Местоположение: София
Благодарил (а): 317 пъти.
Поблагодарили: 1108 пъти.

Re: Принцеси с ....

Мнениеот Kristo » 23 Яну 2011, 02:03

Наричат се принцеси/странджанки заради старата легенда:

Преди векове, българския цар Иван Асен 2ри, дошъл с армията си в Бургас. Били изморени след битка с ВРАГЪТ! Потърсили къде да се установят и местните ги насочили към голия хълм, където днес е Меден Рудник Сити. Там установени, Царят изпратил своите хора от антуража си, да потърсят храна за войската. Но било кофти реколта. Останал бил само сух хляб по хамбарите, Била още не била отворена, а и нямало как - българите били страшни врагове на австрийския граф. Пратениците на Иван Асен се завърнали тъжни - нямало храна, нямало нищо. Местното население, нямало как да помогне на българската армия. Чакала ги гладна нощ, след която можело да не оцелеят. Тогава знатна девойка от рода Русокастро, на име Ирина, се появила в шатрата на Царя. Тя знаела за недостига на храна и гладът, който мъчел войниците. И помолила да бъде призната за принцеса, ако успее да помогне на армията.

Иван Асен бил скептичен, като всеки човек зодия Скорпион. Изкарал девойката навънка и излезли хората му. Тя накарала да им донесат тоновете сух хляб, който се намирал в Бургаската крепост. Но никой от войниците не бил толкова изпаднал, че да яде само сух хляб със чешмяна вода. Но девойката ги накарала да запалят големи огньове. Изпратила хора да вземат каквото намерят за храна - те донесли кайма, яйца, зеленчуци. Ирина им показала как сухия хляб като се препече става вкусен. И ги накарала да наредят кой каквото е донесъл по филиите - кой каймица, кой парчета месо от вчерашен дюнер, кой масло и кашкавалец... и да ги изпекат... Станала чудна храна. Войниците и самия цар мезили доста със чудната закуска.

Царят изпълнил волята на Ирина - посветил я в титлата 'Принцеса', без тя да му е роднина или царкиня. Местните хора я знаели като "Странджанката" - понеже родът и идвал от странджа планина. И армията на Иван Асен запомнила това чудно ястие като Странджанка. Само помощната войка от каруцари и носачи - съставени от първи шопски полк запомнила името на филиите като "принцеси" - защото били най-далече от събитието, където станало мазането с неща. От тогава съществува спор, как се наричат странджанките, но историците са категорични - истинското име е странджанки. Така гласи поверието...

Интересен факт: след като отблъснали латините и венецианците, те пленили десетки от тях, и ги хранели само със странджанки... Когато освободените пленници се върнали в италия, те пресъздали ястието, което нарекли Пица - на името на известния пълководец български - Пицо Коджакафалията...
"Смисълът на цивилизацията е да остави на следващото поколение повече начини за забавление, както и по-малко проблеми за решаване. Ако остави повече проблеми и никакви нови забавления, то това се нарича геноцид."

Кристо - За смисъла на нещата, 2014г.
Аватар
Kristo
очарователен тормозник
 
Мнения: 22913
Регистриран на: 30 Окт 2007, 23:22
Местоположение: Меден Рудник Сити
Благодарил (а): 416 пъти.
Поблагодарили: 629 пъти.

Re: Принцеси с ....

Мнениеот The_Soldier » 23 Яну 2011, 08:43

Айде и малко снимки, само с приказки до къде :)
Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение
My body is a cage that keeps me from dancing with the one I love, but my mind holds the key...
Аватар
The_Soldier
Never Give Up
 
Мнения: 2015
Регистриран на: 13 Апр 2010, 16:57
Местоположение: Телом, тук някъде
Благодарил (а): 160 пъти.
Поблагодарили: 144 пъти.

Re: Принцеси с ....

Мнениеот FloWersOfEviL » 23 Яну 2011, 12:04

Aaa, жесток си. Oсвен да кача и снимки на слюнки сега :lol:
Our best dreams are not dreamed alone, but together.
Аватар
FloWersOfEviL
Белодробна маниачка..
 
Мнения: 12085
Регистриран на: 21 Юли 2008, 18:46
Местоположение: Пловдив/София
Благодарил (а): 739 пъти.
Поблагодарили: 1923 пъти.

Re: Принцеси с ....

Мнениеот The_Soldier » 23 Яну 2011, 17:44

Пак е време за принцеси.. Значи първо взимате кренвирша, държи те го вертикално, махате главичката, и правите успоредни разрези с 5-6 см дълбочина, после правите и перпендикулярни на тях разрези със същата дълбочина, после слагата кренвирша в хоризонтално положение, и почвате да правите средно дебели разрези.. така вече имате много на брой, малки правоъгълничета от кренвирш.. Първо намазвате филията с малко, но достатъчно маргарин, покривате поне около 90% от филията с тези парченца кренвирш, после добабяте и кашкавал отгоре. По принцип режа кашкавала на дълги, тънки парченца, защото кашкавала ми е удобен за такова рязане, но по принцип както при кренвирша, така и при кашкавала, е добре да се използват много на брой малки парчета... Такам... време е да хапна, до следващия епизод на "Студентски рецепти" с водещия ви The_Soldier. :lol:

Бон Апетит !
My body is a cage that keeps me from dancing with the one I love, but my mind holds the key...
Аватар
The_Soldier
Never Give Up
 
Мнения: 2015
Регистриран на: 13 Апр 2010, 16:57
Местоположение: Телом, тук някъде
Благодарил (а): 160 пъти.
Поблагодарили: 144 пъти.

Re: Принцеси с ....

Мнениеот alter ego » 24 Яну 2011, 19:24

В Ректората най-добрите са в Ротондата пред Музея на СУ в Северното крило. :drunken:
:Laie_2: Into the endless we ride... :Laie_42:
Аватар
alter ego
A Soul Lost in Endless Time
 
Мнения: 5023
Регистриран на: 04 Окт 2009, 15:18
Местоположение: occasionally into the forum...
Благодарил (а): 256 пъти.
Поблагодарили: 274 пъти.

Re: Принцеси с ....

Мнениеот Търговецът на кристал » 26 Яну 2011, 19:12

The_Soldier написа:...

Изгуби ме при маргарина някъде.

Иначе с тая тема ме подсетихте, че не съм си правила принцеси отдааааавна... Тия дни трябва да поправя тоя пропуск. А по-рано из темата мернах, че Кристо е споменал странджанките - оф, колко ги обичам... Ама имам спомен, че се правеха с филия от франзела, отрязана по дължина и бяха ееееееееей толкова дълги (почти един лакът). :mrgreen:
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
Аватар
Търговецът на кристал
My kinda heaven
 
Мнения: 9907
Регистриран на: 22 Юли 2005, 16:12
Местоположение: Танжер. И не само.
Благодарил (а): 226 пъти.
Поблагодарили: 853 пъти.

Re: Принцеси с ....

Мнениеот Catherine » 26 Яну 2011, 20:14

А мене още при кренвиршите :mrgreen:

Еххх, няма по-яки принцеси от принцесите при Ицо... Ама ше трябва да дойдете до Перник, за да пробвате. :cheers:
Аватар
Catherine
Бакалавър по Румънска филология
 
Мнения: 1606
Регистриран на: 25 Юли 2006, 12:56
Благодарил (а): 58 пъти.
Поблагодарили: 72 пъти.

Re: Принцеси с ....

Мнениеот The_Soldier » 28 Яну 2011, 19:20

Сега пробвам една нова комбинация.. Принцеси, като гореописаните, само че + кайма върху кашкавала, но не да покрива цялата филия, а някъде по средата.. Т.е. след малко маргарин, един пласт кренвирш, един пласт кашкавал, и 1/2 пласт (някъде централно) кайма.. След малко ще разбера как е на вкус :mrgreen: Когато имам възможност, към тази комбинация, мога да добавя и яйца, може да се получи доста вкусно :P
My body is a cage that keeps me from dancing with the one I love, but my mind holds the key...
Аватар
The_Soldier
Never Give Up
 
Мнения: 2015
Регистриран на: 13 Апр 2010, 16:57
Местоположение: Телом, тук някъде
Благодарил (а): 160 пъти.
Поблагодарили: 144 пъти.

Re: Принцеси с ....

Мнениеот svetlio.pernik » 01 Фев 2011, 18:57

Аз съм сигурно един от най-големите фенове на принцесите(сандвичите) :D ето какви мога да правя:
1.С кайма - те са си нормалните принцеси а с някои подправки стават просто перфектни :bounce: но трябва да се купи и хубава кайма ял съм някои просто ужасяващи на вкус само заради каймата :|
Хубаво е да се пекат докато хванат лек загар..че ако са що годе сурови се стига до разтройство което не е хубаво :|
2.С кремвирш и кашкавал (слагам и маргарин) - кремвирша се нарязва на дълго и се слага после кашкавала трябва така да се направи че кашкавала да залепи кремвирша да не стане като парабола..
3.С настърган евтинджийски салам (при мен се продава за около 1- лев) и яйце
ако салама се яде суров може да се отровиш но печен става много вкусно :D
4.Тостерен Сандвич
Това го правя с много неща със салами с луканки кремвирши пилешки шишчета и какво ли още не слагам съставките между две филии хляб ползвам малко маргарин и го стискам на такова с което правят тостерите става мнооого вкусно
:neo:
5.Със сирене и яйце
6.Сандвич пица :drunken:
една идея която ми даде Жак Пепен в един готварски канал :mrgreen:
става много бързо и е много вкусно :P
Възможностите са брилянтно замаскирани като невъзможни ситуации!
Аватар
svetlio.pernik
Да живей словото
 
Мнения: 475
Регистриран на: 09 Авг 2010, 22:57
Благодарил (а): 2 пъти.
Поблагодарили: 38 пъти.

Re: Принцеси с ....

Мнениеот The_Soldier » 01 Фев 2011, 19:34

"кремвирша да не стане като парабола.." - Колега знам, че е сесия, но поуспокой парата :lol:
Хубави рецепти, но намали бройката на самите принцеси, приятелски съвет :lol:
Последна промяна The_Soldier на 02 Фев 2011, 14:02, променена общо 1 път
My body is a cage that keeps me from dancing with the one I love, but my mind holds the key...
Аватар
The_Soldier
Never Give Up
 
Мнения: 2015
Регистриран на: 13 Апр 2010, 16:57
Местоположение: Телом, тук някъде
Благодарил (а): 160 пъти.
Поблагодарили: 144 пъти.

Re: Принцеси с ....

Мнениеот menina.do.mar » 01 Фев 2011, 19:38

svetlio.pernik написа:ако салама се яде суров може да се отровиш но печен става много вкусно :D
Ужас, ти сериозно ли? :lol:

Аз обичам най-много принцесите с кашкавал, с подправки отгоре, евентуално доматче или краставичка.
И задължително с масло, тоя маргарин е такава отрова...
Кайма - само ако е прясно/домашно смляна, но тия от типа "Народна", която може да ти излае от пакетчето - не, мерси.
За колбасите се отнася същото.
"We are all in the gutter, but some of us are looking at the stars..."
Аватар
menina.do.mar
Плиний Стари
 
Мнения: 1391
Регистриран на: 14 Окт 2008, 21:08
Благодарил (а): 96 пъти.
Поблагодарили: 438 пъти.

ПредишнаСледваща

Назад към Кулинарен раздел

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта