Анализ на влиянието на еднополовите бракове

Тук можете да дискутирате по актуални проблеми свързани с вътрешната и външна политика на България и Европейския съюз, както и по проблеми от геополитическо значение за съвременния свят.

Модератор: Lord

Анализ на влиянието на еднополовите бракове

Мнениеот Kristo » 30 Мар 2012, 16:08

Наскоро открих един куп статистики, които реших да поанализирам... за вас...

Първо, ще пусна линковете, които съм ползвал:
http://en.wikipedia.org/wiki/Recognition_of_same-sex_unions_in_Europe#Public_opinion
http://en.wikipedia.org/wiki/Human_Development_Index#2011_report
http://en.wikipedia.org/wiki/Satisfaction_with_Life_Index
http://en.wikipedia.org/wiki/Democracy_Index
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_infant_mortality_rate

От една страна имаме няколко държави, които са узаконили SSM (same-sex marriages - ще ползвам съкращението, че ме мързи да го пиша цялото)
От европейските държави имаме - Белгия, Исландия, Холандия, Норвегия, Швеция, Испания и Португалия, плюс около 15 други държави, които имат т.нар граждански съюзи (сред тях са Германия, Франция, Великобритания и Швейцария)
И една трета група, която изрично е забранила такъв тип отношения, ограничавайки браковете само до разнополови индивиди - България, Сърбия, Беларус, Молдова, Украйна, Черна Гора.

1. Какво сравнение можем да направим? Индексът на човешко развитие за първата група държави:
Белгия - 18та в света, Исландия - 14та, Холандия - 3та, Норвегия - 1ва, Швеция -10та, Испания - 23та и Португалия - 41ва. Това са все топ-държави по този показател в Европа и Света.
А групата, която включва България и подобни държави:
България - 55та, Сърбия - 59та, Беларус - 65та, Молдова - 111та, Украйна - 77ма, Черна Гора - 54та.

2. Втория ми показател би бил показателят за детска смъртност, където страните са подредени в низходящ ред, по средния брой починали деца до 1г. на всеки 1000 родени деца.
Там Белгия е 15та, Исландия е 2ра (с 2 деца на 1000 родени), Холандия е 18та, Швеция - 4та, Норвегия - 6та, Испания е 13, Португалия - 23та
А в другата група държави - България е 59та (с шокиращите 12 на 1000 деца), Сърбия - 60та, Украйна - 63та, Молдова - 83та, Беларус - 54ти, Черна Гора - 58ма.

3. Третия показател, който бих разгледал е индексът на свободата/демокрациите:
В първата група имаме: Белгия - 23та, Исландия - 2ра, Холандия - 10та, Швеция - 4та, Норвегия - 1ва, Испания - 25та, Португалия - 27ма. - всички държави са в топ 30, 3 от тях са в топ 5.
В противоположната група са: България - 52ра, Молдова и Сърбия - 64ти, Черна гора - 74та, Украйна - 79та, Беларус - 139ти.

4. И за капак - индекса по satisfaction with life. Пак имаме 2 групи:
В първата: Исландия - 4та, Швеция - 7ма, Холандия - 15та, Норвегия - 19та, Белгия - 28ма, Испания - 46та, Португалия - 92ра,
а в другата: България - 164та, Беларус - 170та, Украйна - 174та, Молдова - 175та, без данни за Сърбия или Черна гора, като вероятно са между Хърватия - 98ма и Македония - 146та.

Какъв извод можем да си извадим?
Обществата, които са узаконили еднополовите бракове са по-развити от тези, които не са. Нивото на свобода/демокрация/човешки права е по-високо, като именно правото на сключване на еднополов брак е допринесло за по-висока оценка. Това право от своя страна води до по-добро семейно планиране, като в по-развитите страни феноменът "изоставяне на новородено" (който често носи смърт на детето) липсва, детската смъртност е сведена само до нивото на медицинските грижи, където нормата е 2-3 на всеки 1000 родени, докато в другите държави това числа надхвърля 10 на 1000. Което е твърде много за да се брои само за лошо здравеопазване.
Също така човешкото развитие и щастието на хората е по-високо, което говори, че една такава възможна свобода не влияе негативно на развитието на обществото, а всъщност подобрява цялото общество. В държавите където изрично е забранен еднополовия брак и по-голям процент от населението са против тях, имаме нисък коеф. на човешко развитие, който пък е пряко свързан с липсата на доволство от живота. Това говори, че обществото трябва да мине определени критерии и да въведе определени принципи, за да стане по-развито, като те включват и такива законодателни промени. Всички цитирани държави са в Европа и до някаква степен разполагат или с добра икономика, много природни ресурси, добро местоположение, голямо население и територия и почти всички се радват на сравнително голям брой чужди инвестиции. Причината за големите разлики в развитието им се дължи не само на икономиките, но и на разликите в общественото развитие, което контрастира от либерално до консервативно. При либералните общества се постига по-висок стандарт на живот, по-добро бъдеще за децата и повече свобода и щастие сред хората. Консервативните общества трябва да догонват като въведат голям брой принципи и права за гражданите си, както и да променят нагласата си по редицата въпроси, така ефективно променяйки мирогледа си, биха могли да достигнат либералните държави, ако не по икон. показатели, то по стандарт на живот и обществено развитие.


К.А.Андонов, 30.03.2012
"Смисълът на цивилизацията е да остави на следващото поколение повече начини за забавление, както и по-малко проблеми за решаване. Ако остави повече проблеми и никакви нови забавления, то това се нарича геноцид."

Кристо - За смисъла на нещата, 2014г.
Аватар
Kristo
очарователен тормозник
 
Мнения: 22913
Регистриран на: 30 Окт 2007, 23:22
Местоположение: Меден Рудник Сити
Благодарил (а): 416 пъти.
Поблагодарили: 629 пъти.

Re: Анализ на влиянието на еднополовите бракове

Мнениеот camel » 31 Мар 2012, 12:03

Амин. 8)
dexteriti написа:Не си нищо повече от един шибан никнейм и твоето мнение си е като твоя г*з, носи си го, но не го навирай много...
:notworthy:

- I want to change the world....
Did u bring in any weapons?
- Of course not!
Then you are not changing anything...
Аватар
camel
SentineL
 
Мнения: 4722
Регистриран на: 09 Ное 2007, 19:22
Местоположение: Sofia
Благодарил (а): 42 пъти.
Поблагодарили: 111 пъти.

Re: Анализ на влиянието на еднополовите бракове

Мнениеот Гуньо Простия » 31 Мар 2012, 20:59

Обяснението е по-елементарно дори от автора на "изследването".В т.нар развити държави в Западна Европа хората са презадоволени,чудят се какво да правят и се отдават на крайни форми на разврат като коментираната тук.Към това се добавя обстоятелството,че широки кръгове от техните общества си нямат други проблеми и решават да се притекат на помощ на една или друга "онеправдана" група,на която позволяват да им се качи на главата.
Иначе със същия успех същият анализ може да се направи и по отношение на светофарите-в развитите държави има повече светофари и затова там са по щастливи-айде да си направим и ние.И по отношение на небостъргачите-в развитите държави има повече небостъргачи и затова там са по щастливи-айде да си направим и ние...
"Демокрацията трябваше да ни донесе справедливост,но вместо това ни донесе правова държава."
Изображение
Аватар
Гуньо Простия
Пишете, о, братя
 
Мнения: 231
Регистриран на: 23 Фев 2010, 17:01
Местоположение: село Средно Нанадолнище,горната махала
Благодарил (а): 10 пъти.
Поблагодарили: 18 пъти.

Re: Анализ на влиянието на еднополовите бракове

Мнениеот slighter » 31 Мар 2012, 22:17

Това има смисъл ако се извади директна статистика колко се е променил HDI в резултат на разрешаването на еднополовите бракове (макар че точно такава прецизна информация едва ли е възможно да се изчисли)
Според мен тези държави са били с висок HDI и преди да разрешат въпросните бракове... по скоро те са като следствие от това, като още една "екстра" във високо развитите икономики, резултат от либиралността и толерантността на обществата там, а и влиянието на тази нова "свобода" едва ли подобрява кой знае колко задовоството от живота, тъй като пряко касае само тесен кръг хора. Аз лично едва ли се бих се чувствал по-щастлив, ако тук бъдат разрешени тези бракове... даже е малко вероятно да разбере въобще, че се е случило, като знам колко рядко чета новините...
Иначе да, прав си, че това може да е една стъпка в развитието на обществото, но ефектът от нея ми се струва доста пренебрежителен.
Аватар
slighter
Легендарен флуудър
 
Мнения: 2220
Регистриран на: 23 Фев 2006, 21:00
Благодарил (а): 243 пъти.
Поблагодарили: 345 пъти.

Re: Анализ на влиянието на еднополовите бракове

Мнениеот alter ego » 29 Окт 2012, 17:03

Ще си позволя да пусна един пост за тези бракове.
1. Охайо, велик и достоен за уважение щат, въвежда точна дефиниция на понятието брак в конституцията си чрез референдум: "съюз между мъж и жена";
2. мнение на хомосексуалисти за хомосексуализма и за корените му.
http://watchtowerman.blog.bg/politika/2 ... rak.975677
:Laie_2: Into the endless we ride... :Laie_42:
Аватар
alter ego
A Soul Lost in Endless Time
 
Мнения: 5023
Регистриран на: 04 Окт 2009, 15:18
Местоположение: occasionally into the forum...
Благодарил (а): 256 пъти.
Поблагодарили: 274 пъти.


  • Similar topics
    Отговори
    Преглеждания
     Последно мнение

Назад към Мнения

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 госта