Проблемът с "бежанците" от Сирия

Тук можете да дискутирате по актуални проблеми свързани с вътрешната и външна политика на България и Европейския съюз, както и по проблеми от геополитическо значение за съвременния свят.

Модератор: Lord

Проблемът с "бежанците" от Сирия

Мнениеот fak » 20 Сеп 2013, 16:35

Проблемът с "бежанците" от Сирия..

Следя фейсбук.
Някои хора негодуват явно срещу сирийците, мърморейки, че България не може да си позволи издръжка на толкова много хора.
Други хора пък роптаят срещу нетърпимостта на първите. Има хуманитарен проблем. В Сирия тези хора може да умрат. Бягат от война. Може и на нас да се случи .. и т.н.

Естествено, обвързани сме с международни спогодби, които ни задължават да оказваме помощ. Не съм попадала, но предполагам че има лимит от хора, на които страната ни може да си позволи да предостави временна закрила. Защо никъде няма информация за това?
После.. Ние не сме страна, гранична на Сирия. Тия хора идват от Турция, плащайки на трафиканти да ги прекарат до тук. Въпрос - защо не си стоят в Турция? Защо напират толкова за ЕС?

И последно - България е длъжна да осигурява "подслон, храна и лекарска помощ" на чужденците, поискали временна закрила. Защо тогава сирийците, настанени вчера (или днес) във Враждебна, буйстват за по-добри условия? Длъжни ли сме да им предоставим по-добри (от подслон, храна и лекарска помощ) условия? В Сирия сред бомби и газ има ли по-добри условия?

Айде и вашето мнение.
Последна промяна fak на 20 Сеп 2013, 16:42, променена общо 1 път
Изображение
Аватар
fak
la douleur exquise
 
Мнения: 7585
Регистриран на: 14 Сеп 2008, 16:03
Благодарил (а): 943 пъти.
Поблагодарили: 1112 пъти.

Re: Проблемът с "бежанците" от Сирия

Мнениеот camel » 20 Сеп 2013, 16:41

Ако не им харесва да се връщат в Сирия. Все пак тези пари могат да се дадат за някое мизерстващо БЪЛГАРСКО дете.
dexteriti написа:Не си нищо повече от един шибан никнейм и твоето мнение си е като твоя г*з, носи си го, но не го навирай много...
:notworthy:

- I want to change the world....
Did u bring in any weapons?
- Of course not!
Then you are not changing anything...
Аватар
camel
SentineL
 
Мнения: 4722
Регистриран на: 09 Ное 2007, 19:22
Местоположение: Sofia
Благодарил (а): 42 пъти.
Поблагодарили: 111 пъти.

Re: Проблемът с "бежанците" от Сирия

Мнениеот Kristo » 20 Сеп 2013, 17:08

Все пак тези пари могат да се дадат за някое мизерстващо БЪЛГАРСКО дете.


Не е така. Дори и да всички да си плащаме данъците и да няма нито 1 бежанец, парите които се отпускат за всяко мизерстващо дете си имат определен лимит и не може да се даде в повече. Има го описано в законите, та дори и всеки град да има нефтен кладенец - трябва законова промяна за да се увеличи тая помощ. Правителството няма интерес, защото децата не са им гласоподаватели. Виж майките, пенсионерите и прочее пълнолетни - СА.

България не може да си позволи издръжка на толкова много хора.


5000? След балканските войни са дошли 100-120 хил бежанци. Където живея сега... през 20те години е било бежански лагер за хора от Тракия и Македония. Македония прие 10 пъти по толкова бежанци от Косово през 1999г, без да е член на ЕС... Парите са съизмерими с помощите за пострадалите от наводнението в онова село, на което забравям все името и земетресението в Перник. Да не говорим, че пари за това са предвидени и винаги трябва да има предвидени. Предполагам сега нямат тия пари, защото ще ги дават за твърдия червен електорат - пенсионери, майки... сещате се...

Въпрос - защо не си стоят в Турция? Защо напират толкова за ЕС?

Защо им е да бягат от един диктатор при друг? Малко като Полша по времето на Сталин и Хитлер. В момента такива са Асад и Ердоган. Единият пуска сълзотворен газ, другият направо с мръсни бомби. Специално за сирииците - настаняват ги в погранични райони между Турция и Сирия, в областта Диарбекир. Която е известна с това, че там светските закони са по-назад от религиозните. За сирииците това не е по-добра опция да речем от преди 5год в Сирия. Те не искат да са настанени в територии, където ще трябва да се съобразяват с друг модел на поведение. Да, религията е същата, но гражданското общество е различно. Затова повечето предпочитат Йордания. И съответно държави, където няма да робуват на 1/ диктаторски режим, 2/ шериат като алтернатива 3/гражданска война или 4/ неоосманизъм... за тях, погледни картата - най-близките алтернативи са държавите от ЕС. Къде да идат? В Сауд. Арабия - последната абсолютна монархия, където жените имат по-малко права от конете? Иран? Ирак? Египет? Кавказ?

България е длъжна да осигурява "подслон, храна и лекарска помощ" на чужденците, поискали временна закрила. Защо тогава сирийците, настанени вчера (или днес) във Враждебна, буйстват за по-добри условия? Длъжни ли сме да им предоставим по-добри (от подслон, храна и лекарска помощ) условия?

Това е по вина изцяло на правителството и предходните такива. Нямаме спогодба с Турция да им връщаме нелегалните емигранти. Няма стабилна процедура за даване на статут на бежанец. Няма опция да откажеш такъв статут, освен ако не се докаже, че дадения индивид е опасен. Проблемът с оплакванията идва от очакванията и разочарованието. Представи си сириец - бягаш в ЕС. Очакваш: всичко да е с немско качество, храната да е на ниво Франция, социалните услуги да са на ниво Дания или Швеция, всичко да е подредено, спокойно и да се погрижат за теб. Вместо това - България. В репортаж на БТВ, един от бежанците каза на репортерката "Ако България не може да се грижи за нас, да ни пусне да си ходим" - това е истината - България не им е целта, тя е само транзитна зона за към по-добрите страни. Но нашите закони са такива, че ги държим тук като затворници, вместо да ги пуснем в тия страни. А и те влизат в ЕС легално или не, но очакват качество от ЕС, което са виждали и очакват да важи и при нас. Нормално е да се оплакват, та нали и ние се оплакваме от липсата на този стандарт на живот? Нали затова има протести? Ние самите си бягаме от държавата и не сме доволни от нея, та чужденците ли няма?
"Смисълът на цивилизацията е да остави на следващото поколение повече начини за забавление, както и по-малко проблеми за решаване. Ако остави повече проблеми и никакви нови забавления, то това се нарича геноцид."

Кристо - За смисъла на нещата, 2014г.
Аватар
Kristo
очарователен тормозник
 
Мнения: 22913
Регистриран на: 30 Окт 2007, 23:22
Местоположение: Меден Рудник Сити
Благодарил (а): 416 пъти.
Поблагодарили: 629 пъти.

Re: Проблемът с "бежанците" от Сирия

Мнениеот slighter » 20 Сеп 2013, 17:19

Не е проблемът в държавата... правителството е толкова кадърно (а и не го бОли...) за това се получава и т.нар. "криза с бежанците"
непосредствените съседи на Сирия (особено Турция, Ливан и Йордания се справят с брой бежанци който е с 3-4 нули в добавка на бройката която е при нас). И нищожните 5-10 процента от тази бройка, които с Бог знае какви мъки и лишения са се добрали до нашата мила държавица.. са наблъскани като сардини в пълна мизерия... ми и аз да съм и на мен ще ми е гадно и ще негодувам... Откъде да знаят Сирийците с какви ресурси разполага държавата и дали ще може да им осигури подслон? В интернет ли да търсят... То аз нямам идея колко бежанци може да подслоним та те ли...
А по-лошото е, че и тия хрантунтници в съответните министерства и те си нямат грам идея... и не знаят какво да правят. Цялата ни работа е такава... после чакали пари от НАТО и ЕС... те освен да чакат пари друго не могат да правят там....
Не е въпросът в ресурсите и възможностите на държавата... а в кадърността на хората, на които им работа да се справят с това...
Живков някога цели блокове е строил за виетнамските работници (които са били в десетки пъти повече от сирийците)... сега наште с 2-3000 души не могат да се справят... Какво е това ако не некадърност !?!?

Искам да ги попитам наште умници ей това тука:
http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-23801200 (най-долу на статията може да видите и цифрите бежанци по държави.. и си правете изводите!)
Йорданците с пари от ЕС и НАТО ли са си го построили? А? А? 5-тото по големина населено място в държавата!
Аватар
slighter
Легендарен флуудър
 
Мнения: 2220
Регистриран на: 23 Фев 2006, 21:00
Благодарил (а): 243 пъти.
Поблагодарили: 345 пъти.

Re: Проблемът с "бежанците" от Сирия

Мнениеот fak » 20 Сеп 2013, 17:35

от ООН?

Попаднах на инфо, че Турция получава пари от международни организации, за да строи лагери.

аз против сирийците нямам нищо против. Но претенциите им за "по-добри условия" ми идват като неблагодарност.
Изображение
Аватар
fak
la douleur exquise
 
Мнения: 7585
Регистриран на: 14 Сеп 2008, 16:03
Благодарил (а): 943 пъти.
Поблагодарили: 1112 пъти.

Re: Проблемът с "бежанците" от Сирия

Мнениеот camel » 20 Сеп 2013, 17:36

Кристо, няма да споря с теб за право. Помисли малко извън нормативните простотии. Парите могат да се дадат за обзавеждане/ремонтиране/строителство на домове за сираци и т.н. и т.н. Мисля, че няма нужда да се заяждаме. Разбра ми мисълта.
dexteriti написа:Не си нищо повече от един шибан никнейм и твоето мнение си е като твоя г*з, носи си го, но не го навирай много...
:notworthy:

- I want to change the world....
Did u bring in any weapons?
- Of course not!
Then you are not changing anything...
Аватар
camel
SentineL
 
Мнения: 4722
Регистриран на: 09 Ное 2007, 19:22
Местоположение: Sofia
Благодарил (а): 42 пъти.
Поблагодарили: 111 пъти.

Re: Проблемът с "бежанците" от Сирия

Мнениеот Kristo » 20 Сеп 2013, 17:47

Най-приятното решение е - парите похарчени за сирийски бежанци, да им ги смятаме като външен дълг и като свърши гражданската война да им пратим сметката да се разплатят.

Или ако ни трябват бързо тия пари - нека Русия да ни ги изплати, тя нали милее за братския им сирийски народ...

Помисли малко извън нормативните простотии. Парите могат да се дадат за обзавеждане/ремонтиране/строителство на домове за сираци и т.н. и т.н. Мисля, че няма нужда да се заяждаме. Разбра ми мисълта.


Може би е станало объркване. Моята мисъл беше, че държавата дори и да има пари, НЯМА воля за да ги разпредели правилно. Вярно е, че този въпрос е встрани от тази тема и е по-стар проблем. Сиропиталищата са като конц-лагери, има достатъчно репортажи, информация и прочее на родни и не-родни медии по тоя повод. И си давам сметка, че е така, без това да е свързано с друг проблем - като настоящия с бежанците. Затова ми се стори странно, че ги навързваш. Бежанците са само повод да се каже "нямаме пари" - вместо "не искаме да се занимаваме с тва сега, бегай". Всяко правителство е вдигнало ръце от проблема - от там и връзката със законите - ако са искали да променят нещата, щяха да го направят. Сегашните казват "те предишните са сгафили". Но не правят нищо за да го променят. И така години наред. Ако някой като теб и мен им повдигне темата - "е то по закон трябва да даваме едни пари и ние си ги даваме". А дали стигат и дали е справедливо - познай...
"Смисълът на цивилизацията е да остави на следващото поколение повече начини за забавление, както и по-малко проблеми за решаване. Ако остави повече проблеми и никакви нови забавления, то това се нарича геноцид."

Кристо - За смисъла на нещата, 2014г.
Аватар
Kristo
очарователен тормозник
 
Мнения: 22913
Регистриран на: 30 Окт 2007, 23:22
Местоположение: Меден Рудник Сити
Благодарил (а): 416 пъти.
Поблагодарили: 629 пъти.

Re: Проблемът с "бежанците" от Сирия

Мнениеот fak » 20 Сеп 2013, 17:50

camel написа:Кристо, няма да споря с теб за право. Помисли малко извън нормативните простотии. Парите могат да се дадат за обзавеждане/ремонтиране/строителство на домове за сираци и т.н. и т.н. Мисля, че няма нужда да се заяждаме. Разбра ми мисълта.

нещата които христо казва не са баш така. защото има мизерстващи деца. Да, паричните суми са уж регламентирани, НО има деца, за които пари не се дават, те са извън системата. дори да се отпускат фиктивно, те не отиват при тях.
Парите биха могли да се дават за контрол примерно.

Цялата ни социална система не работи. Старците умират в собствените си лайна, защото не ги приемат по хосписи и старчески заведения. Положенията на децата с увреждания е ужасяващо.

а издръжката на бежанците за един месец е 10 млн. лева.


А тия пари идват от данъците на българите, нали все пак. Чух, 1е има стъпки за европейско финансиране, ама досега са само стъпки.
Изображение
Аватар
fak
la douleur exquise
 
Мнения: 7585
Регистриран на: 14 Сеп 2008, 16:03
Благодарил (а): 943 пъти.
Поблагодарили: 1112 пъти.

Re: Проблемът с "бежанците" от Сирия

Мнениеот MidwinterSun » 20 Сеп 2013, 18:03

Ъъъ... моля? Че нали бежанците бяха 5000? Това по колко точно прави на човек месечно? По 2000лв? Да фък? Повечето хора, които познавам, живеят с една четвърт от тези пари. Месечно. 10 милиона е абсурдна цифра и се чудя кой си я е въобразил.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.
Изображение
Аватар
MidwinterSun
лейди британска котка
 
Мнения: 9043
Регистриран на: 01 Авг 2008, 10:46
Местоположение: София
Благодарил (а): 317 пъти.
Поблагодарили: 1110 пъти.

Re: Проблемът с "бежанците" от Сирия

Мнениеот Faith_no_more » 20 Сеп 2013, 18:15

Да, толкова им е издръжката, но получават по 65 лв. месечно за храна...

Едит:// всъщност, издръжката им за месец е 1100лв. според зам.-мин на вътрешните работи Васил Маринов. Направете си извод всъщност колко дават на бежанците... и колко потъват незнайно къде.
Faith_no_more
Легендарен флуудър
 
Мнения: 2405
Регистриран на: 14 Мар 2010, 18:50
Благодарил (а): 421 пъти.
Поблагодарили: 411 пъти.

Re: Проблемът с "бежанците" от Сирия

Мнениеот fak » 20 Сеп 2013, 18:19

има разходи - медицински, за превоз от едно място на друго, за охрана, де да знам.
цифрата е официална! доколкото запомних от статията (не ми се чете пак) е 'обнародвана' на заседание на МС
Изображение
Аватар
fak
la douleur exquise
 
Мнения: 7585
Регистриран на: 14 Сеп 2008, 16:03
Благодарил (а): 943 пъти.
Поблагодарили: 1112 пъти.

Re: Проблемът с "бежанците" от Сирия

Мнениеот Faith_no_more » 20 Сеп 2013, 18:22

Да, за охрана... да не би да избягат някъде... Виждали ли сте лагера в Бусманци? Аз съм минавала от там и мога смело да заявя, че това място гони по авторитетност някой концлагер. Ако на вас ви се наложи да живеете на такова място, няма ли да се бунтувате и да искате нормални условия на живот? Независимо колко ви е издръжката по "официални данни"...
Faith_no_more
Легендарен флуудър
 
Мнения: 2405
Регистриран на: 14 Мар 2010, 18:50
Благодарил (а): 421 пъти.
Поблагодарили: 411 пъти.

Re: Проблемът с "бежанците" от Сирия

Мнениеот MidwinterSun » 20 Сеп 2013, 18:24

Превозът надали се осъществява с отделен личен автомобил за всеки бежанец. Ако има охрана, то това са няколко души за няколко пъти по няколко бежанци. А медицинските разходи просто не виждам как ще достигнат 1000лв на човек.

А пък ако издръжката на човек 1100лв при 10 милиона би следвало бежанците да са близо 10 хиляди.

Тук съм с Вяра. Един господ знае в чий джоб потъват тези пари.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.
Изображение
Аватар
MidwinterSun
лейди британска котка
 
Мнения: 9043
Регистриран на: 01 Авг 2008, 10:46
Местоположение: София
Благодарил (а): 317 пъти.
Поблагодарили: 1110 пъти.

Re: Проблемът с "бежанците" от Сирия

Мнениеот fak » 20 Сеп 2013, 18:27

доколкото знам хората след регистрации и т.н. имат право да излизат по града, да имат работа, да ходят по кафета, да си харчат 65-те лева джобни месечно..


бе.. в тия пари сигурно влизат и строенето на специализирани центрове/ ремонтите по сгради и т.н.а че се краде - две мнения няма по тоя въпрос.
Последна промяна fak на 20 Сеп 2013, 19:26, променена общо 1 път
Изображение
Аватар
fak
la douleur exquise
 
Мнения: 7585
Регистриран на: 14 Сеп 2008, 16:03
Благодарил (а): 943 пъти.
Поблагодарили: 1112 пъти.

Re: Проблемът с "бежанците" от Сирия

Мнениеот Faith_no_more » 20 Сеп 2013, 18:28

Мър, какво би правила ти с 65лв месечно джобни, при положение, че не те хранят? И че не може да си намериш работа, защото още не знаеш езика?

Едит:// Забравих: "Получаването на статут на бежанец ви дава почти всички права на български гражданин. Само че веднъж сдобили се с такъв статут, имате 5 дни да напуснете центровете за бежанци и спирате да получавате дори и 65 лева на месец. Е, имате право да работите, така че вървете и си търсете работа – със сигурност всеки работодател ще е щастлив да наеме човек, който нито знае езика, нито познава някого в тази страна, няма къде да спи и притежава почти само дрехите на гърба си."
Faith_no_more
Легендарен флуудър
 
Мнения: 2405
Регистриран на: 14 Мар 2010, 18:50
Благодарил (а): 421 пъти.
Поблагодарили: 411 пъти.

Следваща

Назад към Мнения

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 106 госта