За слагане край на порочните практики на банките

Тук можете да дискутирате по актуални проблеми свързани с вътрешната и външна политика на България и Европейския съюз, както и по проблеми от геополитическо значение за съвременния свят.

Модератор: Lord

За слагане край на порочните практики на банките

Мнениеот radkovbg » 06 Ное 2013, 11:12

М О Т И В И

ЗА ОРГАНИЗИРАНЕ НА НАЦИОНАЛНА ПОДПИСКА
ЗА ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ПОРОЧНИТЕ ПРАКТИКИ НА
БАНКИТЕ В БЪЛГАРИЯ


Уважаеми съграждани,
Десетки хиляди са хората, чиито лихви и месечни вноски по ипотечни кредити се повишиха през последните години без тяхното знание и предварително съгласие. Хиляди са загубилите дома си, а отделни случаи се стигна и до самоубийства. Проблемът не е в порочните практики на една или няколко банки, а в дефектната нормативна среда, която позволява на банките да издевателстват над клиентите си.
Пострадалите от произволните и нелоялни банкови практики са, на практика, лишени от институционална защита, на която се радват гражданите в останалите страни-членки на Европейския съюз и на цивилизованите страни извън него.
Затова, на събрание, проведено на 26.10.2013 г.,61 души инициирахме национална подписка в подкрепа на пакет от седем законодателни мерки, които да възстановят равнопоставеността на клиентите с банките и на практика да осъществят нормата на чл. 19, т. 2 от Конституцията на Р България.
Седемте мерки, които подкрепяме, могат да се разделят в две групи: първо, промени в действащи закони и второ, приемането на изцяло нови закони, които да запълнят празнини в нормативната уредба на защитата на потребителите на банкови услути.
Към първата група се отнасят следните искания:
1. За пазарен референтен лихвен процент. Това може да стане чрез промяна на дефиницията на “референтен лихвен процент”, съдържаща се в §1, т.6 от Допълнителните разпоредби на Закона за потребителския кредит. Основният мотив за това искане е следният: Когато банките повишават едностранно и по свое усмотерние лихвите по кредити въз основа на договор (по кредити отпуснати до май 2010 г.), съдебната практика показва, че това се извършва въз основа на неравноправни и затова нищожни клаузи в договорите. Съдилищата постановяват връщане на суми на ощетените. От м май 2010 г. банките получават възможност за едностранни, произволни и по свое усмотрение изменение на лихвите въз основа на споменатата дефиниция. Затова настояваме тя да бъде променена.
2. Забрана банките да налагат “такса предсрочно погасяване” на ипотечни и потребителски кредити след като са получили 12 месечни вноски по съответния кредит. Банките финансират кредитирането си с, като правило, краткосрочни – до една година - пасиви и биха могли да претендират за загуби от предсрочно погасен кредит в рамките на първата година от изплащането му. На практика банките използват таксата “предсрочно погасяване” като инструмент да задържат клиента. Отпадането на тази такса след първата година на обслужване на кредита ще стимулира конкуренцията между банките и ще разшири избора за потребителите.
3. Промени в няколко члена на ГПК, сред които основната е отпадане на думите “и банките” от чл. 417, т. 2 на ГПК. Основният мотив тук е, че банките водят по счетоводните си книги не дължими от клиентите им суми. Това се илюстрира ясно от загубените от банки съдебни дела, както и от кореспонденция между отделни банки и БНБ, в която банки признават допуснати грешки и доброволно възстановяват суми по сметки на свои клиенти. Освен това, съгласно Европейското право, в рамките на заповедно производство длъжникът трябва да може да повдига иск за неравноправни клаузи в договора за кредит, от което е лишен поради фигуриране на банките в текста на чл. 417, т. 2. Останалите промени в ГПК, за които настояваме, са мотивирани от необходимостта да бъде защитен не само интереса, но и достойнството на длъжника и изпълнителното производство да не става зад гърба му и без негово участие.
Към втората група се отнасят следните искания:
1. Закон за несъстоятелността (фалита) на физическите лица. Такъв закон би предотвратил явлението “вечен длъжник”, което е налице у нас. Добре обмислена и обоснована процедура на фалит би дала шанс на изпадналите в затруднение за ново начало. Няма цивилизована страна в света, такава, която уважава собствените си граждани, данъкоплатци и избиратели, която да не е уредила несъстоятелността на физическите лица.
2. Закон за Финансовия омбудсман. На практика клиентите на банки у нас са лишени от възможност за извънсъдебно, бързо и евтино решаване на спорове с банки и финансови институции. Настояваме за авторитетен, компетентен, безпристрастен и с необходимите правомощия финансов омбудсман, избиран от и отговорен пред Народното събрание. Допълнителен положителен ефект от такъв орган ще е да стимулира банките към отговорно и почтено поведение към клиентите им.
3. Закон за учредяване на нов регулаторен орган извън БНБ, който ще регулира търговските практики на банките спрямо техните клиенти. В настоящия момент такъв тип регулация – позната в Европа като Conduct of Business регулация – у нас не съществува. БНБ е ангажирана и се справя професионално само с регулацията на финансовото състояние на банките, което трябва да продължи да прави.

Този нов орган за регулиране търговските практики на банките ще има правомощия да издава подзаконови нормативни актове, така както БНБ издава наредби. Защото не всичко може или трябва да се фиксира в закон.

Този орган трябва да е задължително извън БНБ, защото БНБ е в тежък конфликт на интереси. Първо, БНБ се издържа от банките чрез минималните задължителни резерви. Второ, заплатите на служителите на БНБ са обвързани със заплащането в банките. А то е толкова по-благоприятно, колкото по-висока е печалбата на банките. Банките пък максимизират печалбите си като прехвърлят върху клиентите си рискове, които клиентите нито могат да разберат, нито могат да оценят, нито могат да носят. Такива са например валутния, политическия, регулаторния и чисто операционния риск на банките.
Затова не е за учудване, че в последните години БНБ се изявява като защитник на печалбите на банките, а не на обществения интерес.
4. Накрая, предлагаме степента на защита, осигурена на потребителите на банкови услуги чрез Закона за защита на потребителите, Закона за потребителския кредит и други закони, да се разпростре и върху малките и средни предприятия. Спрямо банките, те са в аналогично на физическите лица положение на подчиненост и често залагат собствените си семейни жилища за осъществяване на стопанската си дейност.

Осъществяването на тези законодателни мерки в пакет ще възстанови равнопоставеността на клиентите спрямо банките, ще им даде възможност предварително да оценяват колко би им струвало обслужването на кредита и да вземат информирано решение за това дали могат да си го позволят или не. Същевременно, приемането на този пакет от мерки ще окуражи отговорното кредитиране и ще доведе до намаляване риска от поява и увеличаване на несъбираеми кредити, с което ще укрепи стабилността на банковата система.
Реализирането на част от мерките или реализирането им във видоизменен вид ще е знак за нов опит за заблуда на обществеността.

facebook- група
radkovbg
В началото бе словото
 
Мнения: 10
Регистриран на: 06 Ное 2013, 11:06
Благодарил (а): 0 пъти.
Поблагодарили: 0 пъти.

Re: За слагане край на порочните практики на банките

Мнениеот zritel » 06 Ное 2013, 12:00

а вие кои сте, защото май друго не разбрах, освен, че сте инициирали подписка на събрание, проведено на 26.10.2013 г.

само аз ли не се организирам ей така на събрания :scratch:

или просто някой не споменава кой е, но си търси сподвижници...
Аватар
zritel
Легендарен флуудър
 
Мнения: 2064
Регистриран на: 01 Юли 2011, 14:05
Благодарил (а): 369 пъти.
Поблагодарили: 210 пъти.

Re: За слагане край на порочните практики на банките

Мнениеот radkovbg » 06 Ное 2013, 13:55

zritel написа:а вие кои сте, защото май друго не разбрах, освен, че сте инициирали подписка на събрание, проведено на 26.10.2013 г.
само аз ли не се организирам ей така на събрания :scratch:
или просто някой не споменава кой е, но си търси сподвижници...


Каузата е надпартийна и надидеологическа ! Всички ние въпреки нашите различия страдаме еднакво от банковият терор/рекет/обир ! Нужно е да се обединим за да сложим край на тези порочни практики. После може отново да се делим на едни или други. Това е нашата група в facebook- https://www.facebook.com/groups/691010407577980/
Ако и Вие подкрепяте мерките, които сме предложили, присъединете се към нас!
radkovbg
В началото бе словото
 
Мнения: 10
Регистриран на: 06 Ное 2013, 11:06
Благодарил (а): 0 пъти.
Поблагодарили: 0 пъти.

Re: За слагане край на порочните практики на банките

Мнениеот Kristo » 06 Ное 2013, 14:13

Всички тия искания могат да се постигнат със законови промени, а тях ги решава НС. Конкретно сегашния парламент е избран от ВАС (не от мен), а доста депутати и партии са зависими именно от БАНКИ. Т.е. няма да си мръднат пръста. Нито една декларация, подписка или плакат ще ги трогнат, когато става дума за пари.

Затова като дойдат избори гласувайте по-умно, за да не се налага после да си искате разни неща, а насреща да ви се хилят мазно-мазно.
"Смисълът на цивилизацията е да остави на следващото поколение повече начини за забавление, както и по-малко проблеми за решаване. Ако остави повече проблеми и никакви нови забавления, то това се нарича геноцид."

Кристо - За смисъла на нещата, 2014г.
Аватар
Kristo
очарователен тормозник
 
Мнения: 22913
Регистриран на: 30 Окт 2007, 23:22
Местоположение: Меден Рудник Сити
Благодарил (а): 416 пъти.
Поблагодарили: 629 пъти.

Re: За слагане край на порочните практики на банките

Мнениеот radkovbg » 06 Ное 2013, 14:26

Kristo написа:Всички тия искания могат да се постигнат със законови промени, а тях ги решава НС. Конкретно сегашния парламент е избран от ВАС (не от мен), а доста депутати и партии са зависими именно от БАНКИ. Т.е. няма да си мръднат пръста. Нито една декларация, подписка или плакат ще ги трогнат, когато става дума за пари.
Затова като дойдат избори гласувайте по-умно, за да не се налага после да си искате разни неща, а насреща да ви се хилят мазно-мазно.


До колкото разбрах от коментара, Вие сте на мнение, че трябва да стоим и да търпим положението в което се намираме и просто да чакаме да дойдат новите избори?! Да, обаче ние не мислим така. Всичко е в наши ръце! Борбата за България вече е започнала и единствено тези, които ги мързи или които не искат да свършат нещо, само си търсят оправдания и философстват. Подписката вече е факт и то в много градове на България! Вие избирате, дали ще бъдете безучастен наблюдател или искате да свършите нещо!
Бъдещето ни принадлежи!
radkovbg
В началото бе словото
 
Мнения: 10
Регистриран на: 06 Ное 2013, 11:06
Благодарил (а): 0 пъти.
Поблагодарили: 0 пъти.

Re: За слагане край на порочните практики на банките

Мнениеот radkovbg » 06 Ное 2013, 14:27

Kristo написа:Всички тия искания могат да се постигнат със законови промени, а тях ги решава НС... Нито една декларация, подписка или плакат ще ги трогнат, когато става дума за пари.


Това не е точно така, ако съберем достатъчен брой подписи, можем да променим нещата. Всичко е в нашите ръце!
radkovbg
В началото бе словото
 
Мнения: 10
Регистриран на: 06 Ное 2013, 11:06
Благодарил (а): 0 пъти.
Поблагодарили: 0 пъти.

Re: За слагане край на порочните практики на банките

Мнениеот radkovbg » 06 Ное 2013, 14:32

Всеки,който иска да бъде съпричастен и да помогне в КАУЗАТА за спиране порочните практики на банките, има възможност да даде своя принос по два начина:
1.Да отдели няколко часа от личното си време и да се присъедини към хората, които събират подписи в София и цялата страна.
2.Да изтегли бланка (от тук) и самостоятелно да събира подписи между близки, приятели и колеги, след което да се свърже свърже с нас и да ни я изпрати.
radkovbg
В началото бе словото
 
Мнения: 10
Регистриран на: 06 Ное 2013, 11:06
Благодарил (а): 0 пъти.
Поблагодарили: 0 пъти.

Re: За слагане край на порочните практики на банките

Мнениеот zritel » 06 Ное 2013, 14:35

Разгледах ви групата още преди предния пост - все така неясно ми е кои сте, какви сте, по какъв надпартиен и надидеологически принцип сте се събрали на това СЪБРАНИЕ...

Сега обаче малко се замислих и рекох да разгледам по-обстойно...
И ми изникнаха няколко въпроса:
Имайки ти пълно доверие, че участваш в групата по непартийни пристрастия!
Защо някакъв човек с фамилия Радков, подкрепящ подписката, има три профила във фб, последният от които създаден преди три часа, а другите два - с ясно изразена пристрастност към ВМРО и БНС? Един не е ли достатъчен?

Всъщност не държа на отговор - просто се замислих : )

Успех с подписката, мисля, че някои от исканията вече бяха приети от Парламента..
Аватар
zritel
Легендарен флуудър
 
Мнения: 2064
Регистриран на: 01 Юли 2011, 14:05
Благодарил (а): 369 пъти.
Поблагодарили: 210 пъти.

Re: За слагане край на порочните практики на банките

Мнениеот Kristo » 06 Ное 2013, 14:57

radkovbg написа:
Kristo написа:Всички тия искания могат да се постигнат със законови промени, а тях ги решава НС. Конкретно сегашния парламент е избран от ВАС (не от мен), а доста депутати и партии са зависими именно от БАНКИ. Т.е. няма да си мръднат пръста. Нито една декларация, подписка или плакат ще ги трогнат, когато става дума за пари.
Затова като дойдат избори гласувайте по-умно, за да не се налага после да си искате разни неща, а насреща да ви се хилят мазно-мазно.


До колкото разбрах от коментара, Вие сте на мнение, че трябва да стоим и да търпим положението в което се намираме и просто да чакаме да дойдат новите избори?! Да, обаче ние не мислим така. Всичко е в наши ръце! Борбата за България вече е започнала и единствено тези, които ги мързи или които не искат да свършат нещо, само си търсят оправдания и философстват. Подписката вече е факт и то в много градове на България! Вие избирате, дали ще бъдете безучастен наблюдател или искате да свършите нещо!
Бъдещето ни принадлежи!

Не сте ме разбрали правилно - аз държа на нови избори час по-скоро, за да могат групи и инициативи като вашата да имат по-голям шанс за успех в начинанията си, защото в един утопичен вариант, бъдещите депутати ще са на вашето мнение и ще променят законите.

Но законите ясно показват, че не всичко е в гражданските ръце. Законите и правилата се променят от депутатите, те са зависими от бизнес-интереси. Единият вариант за действие е да смените депутатите, другият - насилствено. Тъй като в тази държава се предполага, че всичко ще се върши по правилата, това което писах по-назад не е философстване, а кратко обяснение на тези правила. В сегашната ситуация не вярвам някой от тези депутати да тръгне срещу финансовия си интерес във ваша или всеобща полза. Това е реалността, и ако бъдещето ви принадлежи ще се опитате да промените тази ситуация ползвайки законовите средства - участие в избори и участие в законотворческия процес. Всичко останало са добри пожелания, мечти и философски идеали.
"Смисълът на цивилизацията е да остави на следващото поколение повече начини за забавление, както и по-малко проблеми за решаване. Ако остави повече проблеми и никакви нови забавления, то това се нарича геноцид."

Кристо - За смисъла на нещата, 2014г.
Аватар
Kristo
очарователен тормозник
 
Мнения: 22913
Регистриран на: 30 Окт 2007, 23:22
Местоположение: Меден Рудник Сити
Благодарил (а): 416 пъти.
Поблагодарили: 629 пъти.

Re: За слагане край на порочните практики на банките

Мнениеот radkovbg » 06 Ное 2013, 16:13

Kristo написа:В сегашната ситуация не вярвам някой от тези депутати да тръгне срещу финансовия си интерес във ваша или всеобща полза. Това е реалността...


Прав сте, че депутатите никога няма да тръгнат срещу финансовия си интерес и точно за това започваме кампанията. Противника е доста сериозен и както всички знаете, той е доста добре финансово подсигурен и затова никак няма да бъде лесно, но това е просто една битка от цялата борба. В тази тема, обръщам внимание на една конкретна битка- битката срещу порочните практики на банките. Това не означава, че цялата дейност се изчерпва само с нея.
За да преборим хората и несправедливостите, срещу които се изправяме, ще имаме нужда от възможно най- много хора, за това ни подкрепете в тази наша инициатива.
radkovbg
В началото бе словото
 
Мнения: 10
Регистриран на: 06 Ное 2013, 11:06
Благодарил (а): 0 пъти.
Поблагодарили: 0 пъти.

Re: За слагане край на порочните практики на банките

Мнениеот ники » 07 Ное 2013, 09:45

1. За пазарен референтен лихвен процент. Това може да стане чрез промяна на дефиницията на “референтен лихвен процент”, съдържаща се в §1, т.6 от Допълнителните разпоредби на Закона за потребителския кредит. Основният мотив за това искане е следният: Когато банките повишават едностранно и по свое усмотерние лихвите по кредити въз основа на договор (по кредити отпуснати до май 2010 г.), съдебната практика показва, че това се извършва въз основа на неравноправни и затова нищожни клаузи в договорите. Съдилищата постановяват връщане на суми на ощетените. От м май 2010 г. банките получават възможност за едностранни, произволни и по свое усмотрение изменение на лихвите въз основа на споменатата дефиниция. Затова настояваме тя да бъде променена.

Това е добро предложение. Струва ми се обаче, без да съм специалист, че банките и в момента определят лихвения процент на базата на някой индекс - EURIBOR, LIBOR, SOFIBOR. Възможно е и да има такива, които ползват собствена методология, което наистина крие рискове за кредитополучателите.

Освен това хората не са съвсем наясно с условията по кредита си не само, защото не са им добре разяснени, но и защото културата ни в тази насока е супер ниска. Лихвите могат да се качват и да падат и по двата метода и това се случва. В действителност обаче по-разбираемият и по-реален откъм пазарна гледна точка метод е обвързването на лихвите с индекси.

2. Забрана банките да налагат “такса предсрочно погасяване” на ипотечни и потребителски кредити след като са получили 12 месечни вноски по съответния кредит. Банките финансират кредитирането си с, като правило, краткосрочни – до една година - пасиви и биха могли да претендират за загуби от предсрочно погасен кредит в рамките на първата година от изплащането му. На практика банките използват таксата “предсрочно погасяване” като инструмент да задържат клиента. Отпадането на тази такса след първата година на обслужване на кредита ще стимулира конкуренцията между банките и ще разшири избора за потребителите.

Това е добро предложение от гледна точка на потребителите. Трябва да се има предвид обаче, че всяко действие в насока намаляване доходността на кредита за банката би се отразило върху лихвата, т.е. банките кредитори в дългосорочен план биха повишавали лихвите по новоотпусканите кредити, за да компенсират пропуснатите си ползи от подобни законодателни промени.


3. Промени в няколко члена на ГПК, сред които основната е отпадане на думите “и банките” от чл. 417, т. 2 на ГПК. Основният мотив тук е, че банките водят по счетоводните си книги не дължими от клиентите им суми. Това се илюстрира ясно от загубените от банки съдебни дела, както и от кореспонденция между отделни банки и БНБ, в която банки признават допуснати грешки и доброволно възстановяват суми по сметки на свои клиенти. Освен това, съгласно Европейското право, в рамките на заповедно производство длъжникът трябва да може да повдига иск за неравноправни клаузи в договора за кредит, от което е лишен поради фигуриране на банките в текста на чл. 417, т. 2. Останалите промени в ГПК, за които настояваме, са мотивирани от необходимостта да бъде защитен не само интереса, но и достойнството на длъжника и изпълнителното производство да не става зад гърба му и без негово участие.

Не знам защо тази възможност за банките толкова ни дразни. В действителност на тях е дадена една възможност, с която другите кредитори не разполагат в общия случай. Делата на банките обаче са в 99% от случаите събиране на безспорни вземания и твърденията за загубени дела много силно се преекспонират. Загубените дела са наистина много малка част. До известна степен е и в обществен интерес банките да могат да събират вземанията си по-лесно, тъй като банката извършва своята дейност най-общо казано с чужди средства, а именно моите и вашите.

Това с иска на длъжника в заповедното производство ме съмнява да е така както е написано. Иначе за изпълнителното производство също не съм съгласен. Нищо не става зад гърба на длъжника, ако последният целенасочено не се крие или пък не полага и най-малките усилия да узнае за извършваните срещу него действия. Предложението за достойнството е ОК, но нищо конкретно.


1. Закон за несъстоятелността (фалита) на физическите лица. Такъв закон би предотвратил явлението “вечен длъжник”, което е налице у нас. Добре обмислена и обоснована процедура на фалит би дала шанс на изпадналите в затруднение за ново начало. Няма цивилизована страна в света, такава, която уважава собствените си граждани, данъкоплатци и избиратели, която да не е уредила несъстоятелността на физическите лица.

Такъв закон вероятно наистина трябва да има. Той обаче няма да реши проблемите на хората както те си мислят, тъй като би било немислимо той да разпростира действието си и върху задължения възникнали преди влизането му в сила. "Вечните" длъжници до този момент ще си останат такива и след това.

2. Закон за Финансовия омбудсман. На практика клиентите на банки у нас са лишени от възможност за извънсъдебно, бързо и евтино решаване на спорове с банки и финансови институции. Настояваме за авторитетен, компетентен, безпристрастен и с необходимите правомощия финансов омбудсман, избиран от и отговорен пред Народното събрание. Допълнителен положителен ефект от такъв орган ще е да стимулира банките към отговорно и почтено поведение към клиентите им.

Съласявам се :)

3. Закон за учредяване на нов регулаторен орган извън БНБ, който ще регулира търговските практики на банките спрямо техните клиенти. В настоящия момент такъв тип регулация – позната в Европа като Conduct of Business регулация – у нас не съществува. БНБ е ангажирана и се справя професионално само с регулацията на финансовото състояние на банките, което трябва да продължи да прави.

Този нов орган за регулиране търговските практики на банките ще има правомощия да издава подзаконови нормативни актове, така както БНБ издава наредби. Защото не всичко може или трябва да се фиксира в закон.

Този орган трябва да е задължително извън БНБ, защото БНБ е в тежък конфликт на интереси. Първо, БНБ се издържа от банките чрез минималните задължителни резерви. Второ, заплатите на служителите на БНБ са обвързани със заплащането в банките. А то е толкова по-благоприятно, колкото по-висока е печалбата на банките. Банките пък максимизират печалбите си като прехвърлят върху клиентите си рискове, които клиентите нито могат да разберат, нито могат да оценят, нито могат да носят. Такива са например валутния, политическия, регулаторния и чисто операционния риск на банките.


ОК, но какъв ще е този орган, как ще взаимодейства с БНБ, по-конкретно трябва.


4. Накрая, предлагаме степента на защита, осигурена на потребителите на банкови услуги чрез Закона за защита на потребителите, Закона за потребителския кредит и други закони, да се разпростре и върху малките и средни предприятия. Спрямо банките, те са в аналогично на физическите лица положение на подчиненост и често залагат собствените си семейни жилища за осъществяване на стопанската си дейност.

Осъществяването на тези законодателни мерки в пакет ще възстанови равнопоставеността на клиентите спрямо банките, ще им даде възможност предварително да оценяват колко би им струвало обслужването на кредита и да вземат информирано решение за това дали могат да си го позволят или не. Същевременно, приемането на този пакет от мерки ще окуражи отговорното кредитиране и ще доведе до намаляване риска от поява и увеличаване на несъбираеми кредити, с което ще укрепи стабилността на банковата система.
Реализирането на част от мерките или реализирането им във видоизменен вид ще е знак за нов опит за заблуда на обществеността.


И това не е никак лошо.

Добра работа сте свършили :)
Аватар
ники
Чалгар
 
Мнения: 7239
Регистриран на: 19 Юни 2008, 20:06
Благодарил (а): 61 пъти.
Поблагодарили: 499 пъти.

Re: За слагане край на порочните практики на банките

Мнениеот radkovbg » 07 Ное 2013, 16:59

radkovbg
В началото бе словото
 
Мнения: 10
Регистриран на: 06 Ное 2013, 11:06
Благодарил (а): 0 пъти.
Поблагодарили: 0 пъти.

Re: За слагане край на порочните практики на банките

Мнениеот radkovbg » 08 Ное 2013, 17:43

НАЦИОНАЛНА ГРАЖДАНСКА ПОДПИСКА
За слагане край на порочните практики на банките на територията на Република България
Ние, долуподписаните български граждани, се обединяваме около пакет от СЕДЕМ ЗАКОНОДАТЕЛНИ МЕРКИ За слагане край на порочните практики на банките и възстановяване конституционно гарантираната равнопоставеност между търговци на финансови услуги от една страна и техните клиенти от друга.
1. Закон за фалит на физически лица.;
2. Промени в Гражданския Процесуален Кодекс (ГПК): в чл. 417, т. 2, чл. 435, ал. 2, от чл.47(7) ГПК, чл.380, ал. 3 и чл.381, ал.1;
3. Забрана на такса "предсрочно погасяване" след първите 12 вноски.; 4. Закон за финансов омбудсман.;
5. Пазарен референтен лихвен процент.;
6. Учредяване на ефективен регулаторен орган извън БНБ за регулиране на търговските практики на банките и другите финансови институции.;
7. Предоставяне защита на малките и средни предприятия – кредитополучатели, еквивалентна на защитата на потребителите.
https://www.facebook.com/groups/691010407577980/
radkovbg
В началото бе словото
 
Мнения: 10
Регистриран на: 06 Ное 2013, 11:06
Благодарил (а): 0 пъти.
Поблагодарили: 0 пъти.

Re: За слагане край на порочните практики на банките

Мнениеот radkovbg » 08 Ное 2013, 18:03

Тема: Произволът на Частните съдебни изпълнители
radkovbg
В началото бе словото
 
Мнения: 10
Регистриран на: 06 Ное 2013, 11:06
Благодарил (а): 0 пъти.
Поблагодарили: 0 пъти.

Re: За слагане край на порочните практики на банките

Мнениеот ники » 08 Ное 2013, 23:51

С последното клипче разваляте доброто впечатление. Изпълнено е с глупости.
Аватар
ники
Чалгар
 
Мнения: 7239
Регистриран на: 19 Юни 2008, 20:06
Благодарил (а): 61 пъти.
Поблагодарили: 499 пъти.

Следваща

Назад към Мнения

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 госта