Как е Унгарската филология

Подфорум към Факултета по класически и нови филологии

Как е Унгарската филология

Мнениеот HellCreep » 09 Авг 2011, 12:01

Добър ден. Прочетох малко стари теми но реших да си направя и една за мен. Съмнявам се някой да ми помогне но все пак надеждата умира последна. Искам да попитам как стоят нещата с тази филология. Преподавателите сериозни ли са и дали си струва ученето? Гледам курса е малък и това може да бъде и + и - та много се колебая. Езика много ли е труден за изучаване и много ли е бомащината през семестрите? Ако може някой да ми даде учебна програма за някой семестър от първи курс да видя за какво става въпрос. Аз съм студент Английска филология и ми е интересно дали няма да направя голяма грешка да прекъсна заради Унгарската. Не съм имал никакъв достъп до Унгарски и честно казано изобщо не ми е интересен (но това се отнася и за Английския та не е голям проблем). Сериозен човек съм и не си губя времето но просто искам да знам дали си струва тази филология. Струва ми се като пълнеж за факултета нали не е така? Ако може някой от Унгарска филология да сподели малко опит как вървят нещата и т.н. ще съм много благодарен.
HellCreep
В началото бе словото
 
Мнения: 23
Регистриран на: 28 Юли 2011, 20:35
Благодарил (а): 1 пъти.
Поблагодарили: 0 пъти.

Re: Как е Унгарската филология

Мнениеот Philip » 09 Авг 2011, 12:18

Виждам,че не пишат. Аз не съм следвал "Унгарска филология",но съм следвал "Славянска филология".Може би не е много по темата,но смятам,че изучаващите редки езици именно си губят времето,каквото ти казваш,че не обичаш да правиш.За унгарския знам малко от дисциплината "Увод в общото езикознание"в която разглеждаме всички езици и ги класифицираме. Унгарският език е от угро-финската група и не е индоевропейски език.Много по-различен е от другите европейски езици,както е и финския.Има спор между езиковедите за падежите в унгарския.Според учебника падежите в унгарския са 17,но могат да достигнат и до 23.
Няма да те занимавам надълго и нашироко,но като цяло смятам,че е по-добре да продължиш английска филология.Аз съм учил украински език и съм се прецакал.Прекъснах и кандидатствах отново като влезнах желаната от мен специалност.Не те съветвам да прекъснеш и да се прецакаш с унгарския.Поне това е моето мнение.
Philip
Пишете, о, братя
 
Мнения: 211
Регистриран на: 09 Окт 2010, 21:47
Местоположение: София
Благодарил (а): 6 пъти.
Поблагодарили: 7 пъти.

Re: Как е Унгарската филология

Мнениеот The_Viper » 09 Авг 2011, 12:23

:?

Само едно ще ти кажа- не се мести! :shock: :shock:

Освен ако не си супер големия ентусиаст и екстремист :lol: ... и голям фен на езика и изобщо на Унгария.

Езика е труден и аз лично съм доволна че напуснах специалността! Просто не е за мен, не е това което искам и което мога, а и следователно няма как да уча нещо, което не искам да уча затова ..
. Отделно самите преподаватели не са много сериозни, нещата са доста размити и като изисквания и като преподаване. ПЪрвата година едвам си намерихме речници... накрая успяхме, преснимахме някакви от времето на баба ми, нито са пълни нито нещо.. с две думи още тогава ми падна в очите специалността - защото е пародия и е смешно една филология да няма речници и всичко останало за студентите си. А каквото има си го има само в библиотеката и е забранено да се изнася, защото е само по едно бройка и е много ценно, разбираш ли. ТА за мен това е една от най-скапаните и безперспективни филологии... нито унгарския е интгергиган в Европа, нито Унгария е кой знае каква сила... Всъщност унгарците са някво страшно затворено общество и тоя техния език си го знаят само те и само там си го говорят /факт е че много малко унгарци учат чужди езици, те дори английски не знаят, камо ли пък немски! :shaking2: /. Не знам как още съществува даже специалността.. имам чувството че след няколко годинки съвсем ще се претопи! Сега остават 8 души - защото аз и още две момичета напуснахме това лято. Догодина кой зане колко ще останат - 5 или 6.. или пък 7 - но какво? ..на къде отива тази специалност? Според мен отива на към провал и е достатъчно показателно това, че от 14 - останаха само 8 човека в моя курс. :lol:

Според мен е грешка да напуснеш Английската филология и то за да се преместиш в такава умряла и забутана филология, каквато е унгарската.

Казвам ти го като човек който е бил в тази специалност и е имал много ядове и много проблеми. И като човек, който много я е намразил. Това не трябва да означава, че всички я мразят, разбира се, но ...малко са тези които ще я обикнат. Поне на мен такива са ми наблюденията.

Всеки сам си решава, разбира се, аз никой не искам да разубеждавам, но за мен това беше огромна грешка и все още съжалявам, че го записах навремето и че загубих две години от живота си да за го уча!
Това е от мен! :salute:
Some nights I still can't sleep
And the voices pass with time
And I keep...
Аватар
The_Viper
Tormentor of christian souls
 
Мнения: 4009
Регистриран на: 26 Яну 2010, 16:51
Местоположение: Where it's cold and it's dark...
Благодарил (а): 126 пъти.
Поблагодарили: 247 пъти.

Re: Как е Унгарската филология

Мнениеот HellCreep » 09 Авг 2011, 13:59

Philip знам горе-долу и аз съм ги учил тези неща но не се спирахме на този език изобщо. Мерси за информацията :)
The_Viper аз си мисля, че нещата ще са точно както ти ги обясни. Затова направих темата с надеждата, че греша. Ако найстина няма стабилна база чрез която да се обучават хората изобщо няма смисъл от цялата тази работа. При Английския можеш почти от всякъде да се оправиш сам и основното е сам да се обучаваш с добри насоки от учителите и да ти помагат да си откриеш грешките. Но тук като разгледах и програмата ще трябва доста помощ и от преподавателите защото това не е нещо което можеш ей така да седнеш и разбереш. И ако наистина е така, че няма от къде да имаш достъп до много и добри учебници, речници и още зле на учителите не им се занимава съм убеден, че наистина ще бъде загуба на време.

Моля ако има още хора с наблюдения над тази специалност нека дадът по-един коментар. Не ми се вярва, че все ще са толкова зле нещата иначе не виждам смисъл да я държат тази специалност.
HellCreep
В началото бе словото
 
Мнения: 23
Регистриран на: 28 Юли 2011, 20:35
Благодарил (а): 1 пъти.
Поблагодарили: 0 пъти.

Re: Как е Унгарската филология

Мнениеот Kira » 12 Авг 2011, 23:34

Здравей, съветвам те да погледнеш тези две теми: viewtopic.php?f=108&t=8082 и viewtopic.php?f=109&t=11892. Имай предвид, че доста от колегите не влизат във форума, за да дадат мнението си, а и повечето от тях са в Унгария.
Бих казала, че има ли достатъчно желание реализацията е напълно възможна. Разни хора- разни идеали :) Но бих те посъветвала да си довършиш английската филология, защото вече си я започнал.
Моята информация за реализацията с тази филолгия е отпреди 4 години и надали е толкова актуална вече.
И за да не изглежда толкова песемистично бъдещето пред унгаристите ще добавя, че от всички специалности се отказват студенти! Същият въпрос с реализацията може да бъде поставен пред всяка една специалност, ако е до плюсове и минуси- такива има бол!
Последна промяна Kira на 14 Авг 2011, 20:15, променена общо 1 път
Kira
От дъжд на вятър
 
Мнения: 125
Регистриран на: 28 Фев 2005, 10:00
Благодарил (а): 0 пъти.
Поблагодарили: 3 пъти.

Re: Как е Унгарската филология

Мнениеот The_Viper » 13 Авг 2011, 13:03

Ами да отказват се но все пак не остават по 8 човека... Освен това нека си го кажем в очите - след тези 4 години само най-добрите ще оцелеят и ще си намерят работа... А как се учи език за 4 години -и то напълно непознат...ще ме извиняваш обаче това време е крайно недостатъчно за ТОЗИ език и за това време изобщо не се добиват кой знае какви знания. ЗА да си специалист в този език занеш ли колко време трябва да го учиш..поне 7 години и то да си в държавата, да го учиш в сурова среда, да го слушаш в магазина, в метрото, на улицата... Така че правете си сметка колко малко е това което може да се постигне за четири години!

И след тези 4 години реално много малко от завършилите ще могат да работят нещо различно от сервитьори или бармани- сигурна съм.
:lol: :wink:
Some nights I still can't sleep
And the voices pass with time
And I keep...
Аватар
The_Viper
Tormentor of christian souls
 
Мнения: 4009
Регистриран на: 26 Яну 2010, 16:51
Местоположение: Where it's cold and it's dark...
Благодарил (а): 126 пъти.
Поблагодарили: 247 пъти.

Re: Как е Унгарската филология

Мнениеот Kira » 14 Авг 2011, 20:13

Да, съгласна съм и затова и моят съвет беше да довърши английската филология тъй като има много повече 'излагане' на него отколкото на унгарски в общественото пространство.
Но ако въпреки това има желание (и непресъхващ ентусиазъм) да учи унгарски език споделих, че възможности се предлагат. И визирам именно програмите за стипендии с чиято помощ си в съответната среда ("да го слушаш в магазина, в метрото, на улицата..."), за да се овладее езикът до някаква степен и те са отворени за студентите в съответната специалност. Вече друг е въпросът дали и за какво ще го използва по-късно.
Kira
От дъжд на вятър
 
Мнения: 125
Регистриран на: 28 Фев 2005, 10:00
Благодарил (а): 0 пъти.
Поблагодарили: 3 пъти.

Re: Как е Унгарската филология

Мнениеот DidMyTime » 15 Авг 2011, 16:20

Аз бях приета унгарска филология на първо класиране, беше ми второто желание, и я записах с голям кеф. Ще видим дали ще ми пресъхне ентусиазмът нататък. Знам, че е трудно, но в крайна сметка всяка филология е трудна, а аз бях решила, че ще уча нещо по-рядко, нищо, че после реализацията ще е по-трудна. За мен лично по-популярните филологии, като английската, са по-безперспективни, НО всичко зависи от конкретния случай и конкретния човек. Най-безперспективна е тази, която не ти е интересна и не я учиш.
Btw, ако още някой е записал унгарска нека пише тук или някъде из форума, че оставам с впечатлението, че само аз ще я уча.
Аватар
DidMyTime
В началото бе словото
 
Мнения: 31
Регистриран на: 26 Юни 2010, 14:12
Благодарил (а): 10 пъти.
Поблагодарили: 9 пъти.

Re: Как е Унгарската филология

Мнениеот Kira » 15 Авг 2011, 17:52

DidMyTime написа:Най-безперспективна е тази, която не ти е интересна и не я учиш.


Това е най-доброто определение досега! Би трябвало да се изпише с главни букви из аулите на университета :)
Kira
От дъжд на вятър
 
Мнения: 125
Регистриран на: 28 Фев 2005, 10:00
Благодарил (а): 0 пъти.
Поблагодарили: 3 пъти.

Re: Как е Унгарската филология

Мнениеот fergie » 18 Яну 2012, 17:47

Привет на всички!
Ако някой се интересува от работа в кол център с унгарски език, може да пише на e-mail hristina.vrabcheva@60k.bg
:) може да кажете и на ваши познати, които си търсят работа с този език.
fergie
В началото бе словото
 
Мнения: 15
Регистриран на: 02 Авг 2008, 12:44
Благодарил (а): 0 пъти.
Поблагодарили: 0 пъти.

Re: Как е Унгарската филология

Мнениеот ikkuna_princessa » 30 Юли 2012, 14:28

приета съм на първо класиране второто ми желание - унгарска филология,някой от по-горните курсове ако може да сподели мнение дали е доволен,доволна преди да съм отишла да се записвам и дали има шанс по-нататък да се учи и руски или фински като избираем втори?благодаря предварително
Аватар
ikkuna_princessa
В началото бе словото
 
Мнения: 52
Регистриран на: 09 Яну 2012, 15:50
Благодарил (а): 7 пъти.
Поблагодарили: 8 пъти.

Re: Как е Унгарската филология

Мнениеот DidMyTime » 19 Авг 2012, 12:21

Малко късно виждам, че си писала, но ако вече си се записала, то не си сбъркала. :)
Аз ще съм втори курс и съм доволна от специалността, и да, можеш да запишеш какъвто език си искаш след първи курс. Пиши ми на ЛС ако имаш някакви конкретни въпроси, че не ми се иска да пиша неща, които може би не те интересуват.
Аватар
DidMyTime
В началото бе словото
 
Мнения: 31
Регистриран на: 26 Юни 2010, 14:12
Благодарил (а): 10 пъти.
Поблагодарили: 9 пъти.


Назад към ФКНФ

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта