Що за университет?

Подфорум към Факултета по науки за образованието и изкуствата (Факултет по начална и предучилищна педагогика)

Модератори: Pisobella, The_Guide_Of_The_Student

Що за университет?

Мнениеот FELIX » 28 Авг 2013, 00:32

Аз не знам дали модератор ще ме заглуши, не знам дали въобще някой ще прочете това, но искрено се надявам да се замислите!
Имам ужасен проблем-мой приятел чужденец е на път да се откаже да учи в Софийски университет, Факултет по начална и предучилищна подготовка само заради липсата на каквато и да било Правилна информация. Тук ще отворя скобата за да обясня по подробно.

Моят приятел е записан в една от специалностите за първа година, взе си абсолютно всички изпити, като още от началото каза че иска да се премести в друга специалност. Обясниха му точно и коректно какво се изисква при преместване в друга специалност на същия факултет, дотук добре, но ето тези дни когато това преместване трябва да стане, сякаш изпод земята изникнаха различни на брои и същевременно изключително важни условия, уловки и прочие неща спъващи прехвърлянето(на мене ми приличат като рекламите за мобилни разговори или банки с малкия шрифт отдолу).
Тези дни обиколката е следната-първо до Факултета, където попълни молба за преместване, където му казаха и че може да няма места, за целта да отиде до ректората и там да види, хубаво, там първо му потвърдиха че нямало места за специалностите в които той желае да се прехвърли, после му отговориха тихомълком че може нещо да се направи... Ще се върти на това място, дадоха му две предложения-едното е да си подаде молбата за отказване от тази година и започване на чисто на новата като той ще си плаща повече от останалите (доколкото разбрах да премине на платено обучение), но гарантирано ли е че така ще има място и за него питам аз?
Предложиха му също така да си подаде молбата за преместване той потвърди че са му казали че нямат свободни места, но може и някой да се откаже или нещо да стане, ама какви са тези неизвестности, 21 век а човек да не може да учи там където иска, независимо че е един от най-добрите студенти, чак му обясняваха че декана във Факултета трябва да го види, защото е уникален случай...
Аз съм потресен! Гледайки отстрани историята, ако не беше тъжна, щеше да е много, ама много смешна.
ПОЗОР!
FELIX
В началото бе словото
 
Мнения: 18
Регистриран на: 27 Юни 2009, 16:10
Благодарил (а): 1 пъти.
Поблагодарили: 0 пъти.

Re: Що за университет?

Мнениеот Kristo » 28 Авг 2013, 01:43

Винаги съм се чудел, защо слагат максимална бройка на студентите в един курс. Сякаш залите са проектирани точно за определен брой хора и всеки излишен няма да има къде да седи? Или професорите ще се изгърбят ако прочетат 101 дипломни работи вместо обичайните 100? Не мога да разбера самото СУ - от една страна вкарват супер-нелепи правила за преместване, вкарване на студенти от други вузове и прочее, а от друга всяка година измислят някакви шантави специалности за да прикотката нови и нови студенти, с цел финансови облаги. Каква е логиката да не приемат едни, а да приемат други? Все пак парите не миришат. СУ цоца студентите си за специалности, които ще ги оставят на трудовата борса години наред, други специалности пък се пукат по шевовете от парашутисти от къде ли не (тук ключов термин е "Вторият начин") - и сега такъв проблем, сякаш зорлем се опитват да накарат човека да спре да учи - и да спре да им плаща. Има 2 обичайни обяснения за такива случаи в България - корупция (т.е. искат да кихне пари за да го запишат) или са просто толкова зле в работата си, че чак вредят.

Тъй като аз лично нямам идея кое е - мога да кажа, как Аз бих постъпил в случая: КЗД! Комисията за Защита от Дискриминация. Срещнете се с някой по-важен човек във факултета (лелките са неуволняеми според Конституцията) - някой, който има власт. Кажете му тези три думички зад абривиатурата КЗД. Споменете също, че много медии биха се поинтересували за какво става въпрос, защо СУ дискриминира чужденец (аз ли се бъркам или таксите за чужденци по принцип са по-високи от тези за българи?), дали не става дума за подкуп или калпава администрация или просто са решили, че малко ксенофобия ще разнообрази скучното им ежедневие. Предполагам няма да е трудно да се подскаже на хората в този факултет, че можете да раздуете тази история до новините и да предизвикате разследване. Лелките, както споменах не се интересуват, те са над закона, но ръководните тела на факултета би следвало да имат едно на ум. Ако не им пука дали ще докарате медии, държавни служители или полиция, значи сами си направете сметката, колко им пука за имиджа на СУ. За техния личен имидж.... а сега си помислете, колко им пука за образованието и престижа. Ако не се жегнат, значи решението е ясно - смяна на СУ с някое друго заведение. Чувам, че в Сомалия нещата вървели на добре....
"Смисълът на цивилизацията е да остави на следващото поколение повече начини за забавление, както и по-малко проблеми за решаване. Ако остави повече проблеми и никакви нови забавления, то това се нарича геноцид."

Кристо - За смисъла на нещата, 2014г.
Аватар
Kristo
очарователен тормозник
 
Мнения: 22913
Регистриран на: 30 Окт 2007, 23:22
Местоположение: Меден Рудник Сити
Благодарил (а): 416 пъти.
Поблагодарили: 629 пъти.

Re: Що за университет?

Мнениеот Pisobella » 28 Авг 2013, 10:29

Нека се срещне с Декана и обясни подробно всичко, което му се е случило. За този случай това е най-добрият вариант на първо време според мен. И ако Деканът не може да обясни и да разреши казуса (защо може, защо не може да се прехвърли, защо в последствие му казват за изисквания, които първоначално не са били споменати или не са го предупредили, че трябва да следи за тази информация, защото за всяка нова учебна година има изменения) - направо при Ректора. Лошото е, че срокът е до 30-и август включително и няма много време.
И да се запознае подробно и с правилника на СУ, относно преместването (ако не го е направил - ето инфото тук), и да говорят.

По принцип за преместване в друга специалност се изисква определен успех. Също така не във всяка специалност може да се прехвърлиш, има определени изисквания и там. И като цяло - преместването не е нещо, което е със 100% гаранция, че ще се случи.

Стига да е спазил всички процедури и да е покрил нужните изисквания мисля, че не би трябвало да е проблем обаче.

Прегледах сега какво пише на сайта за СУ - специално за ФНПП не са написали никакви специални изисквания. За съжаление няма и написани колко точно бройки има предвидени за преместване. Явно тази информация я има при инспекторките.

Успех му пожелавам на твоя приятел.
Може да споделиш и как са се развили нещата в последствие.
Изображение
"Искам да мога да накарам светлината да разказва истории в тъмното."
click me !! ---> http://z0r.de/63
Аватар
Pisobella
Автентичната котка
 
Мнения: 5323
Регистриран на: 19 Юли 2007, 17:51
Местоположение: в кучешката колибка
Благодарил (а): 128 пъти.
Поблагодарили: 287 пъти.


Назад към ФНОИ (ФНПП)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

cron