Конференция „Психично здраве и помощ за развитие”

Подфорум към Медицинския факултет

Модератор: dqvolito

Конференция „Психично здраве и помощ за развитие”

Мнениеот GIP-Sofia » 13 Окт 2009, 18:37

Конференция „Психично здраве и помощ за развитие”
Конкурс за есе с награда пътуване до Африка по психично-здравен проект!

На 22 октомври 2009г. от 10.00 часа във Френския културен институт ще се проведе конференция на тема „Психично здраве и помощ за развитие”, която ще постави началото на кампанията „Съревнование за психично здраве” за България.

В тесен смисъл, «Съревнование за психично здраве» е международен конкурс за есе, който се провежда едновременно в четири европейски държави: България, Литва, Румъния и Холандия. НАГРАДАТА за победителите е посещение на психично-здравен проект в в Бурунди през пролетта на 2010г.

По време на еднодневната специализирана конференция ще бъдат представени казусите за съчиненията в конкурса, кратък документален филм и лекции по темите: „значимост на психичното здраве и психо-социалните проблеми в световен мащаб”; „равнопоставеност на половете и психично здраве”; „психично-здравните грижи в бедните страни”. Психично-здравни професионалисти от Холандия ще представят примери за програми от грижи за психичното здраве в Афганистан, Бурунди и Грузия.

Психичните и психо-социалните проблеми са често срещани в развиващите се страни. Много хора страдат от депресия, зависимости и домашно насилие, особено в държави, където се водят войни, има бедност и разруха. Въпреки това, в тези региони почти не съществува каквато и да било система от психично-здравни грижи за населението. В някои африкански страни на 1 милион души се полага 1 психиатър и е налице сериозен недостиг на обучени медицински сестри и социални работници. Според доклад на СЗО от 2007, по-голямата част от развиващите се страни отделят по-малко от 1% от здравния си бюджет за психично здраве.

Инициативата „Съревнование за психично здраве” има за цел повишаване на чувствителността към психичното здраве като важен инструмент за обществено развитие и е част от мащабна кампания за информиране и застъпничество за по-явно ангажиране с развитие на важни и обществено значими програми за психично здраве. Тя включва и дейности, насочени към създаване на мрежа за обмен на знания и умения и създаване на устойчива група за застъпничество в Европейския съюз.

Участието в конференцията е безплатно и не е не е задължително условие за включване в конкурса!

За повече информация и регистрация:
Анелия Захариева
Връзки с обществеността, «ГИП– София»
тел.: 02 987 78 75, GSM: 0878 36 40 34
e-mail: azaharieva@gip-global.org
GIP-Sofia
В началото бе словото
 
Мнения: 4
Регистриран на: 13 Окт 2009, 18:11
Благодарил (а): 0 пъти.
Поблагодарили: 0 пъти.

Re: Конференция „Психично здраве и помощ за развитие”

Мнениеот Cecilia Lisbon » 13 Окт 2009, 21:38

dimo написа:Правила на форума:


2. Разгледайте форума и пускайте темата в подходящия раздел, по веднъж.
Cecilia Lisbon
Легендарен флуудър
 
Мнения: 4157
Регистриран на: 16 Юни 2006, 15:52
Благодарил (а): 121 пъти.
Поблагодарили: 176 пъти.


  • Similar topics
    Отговори
    Преглеждания
     Последно мнение

Назад към МФ

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта