Измислят матурата в последния момент

Модератори: svetlio.varna, Pisobella

Измислят матурата в последния момент

Мнениеот YavkaT » 31 Мар 2011, 01:25

Тестът по български език и литература, който тази година ще бъде даден на матурата за зрелостниците, ще бъде определен минути преди началото на самия изпит.

Новата система е част от мерките за сигурност срещу изтичането на задачите на образователното ведомство, научи “Труд”. Експертите на министерството вече правели сухи тренировки как от банката с въпроси да подберат 40 за изпитния тест и после за отрицателно време да го разпространят по интернет в училищата. Директорите също трябва да действат максимално бързо при неговото разпечатване за всеки един от близо 75 000 зрелостници. Есето по литература ще бъде избрано от близо 30 определени преди това теми.


Нова система за опазване на матурите от изтичане на информация е измислило просветното ведомство. Причината - миналата година тестът по български език се разпространяваше сред зрелостниците часове преди изпита. А двама експерти бяха уволнени заради това. Така и не стана ясно как са изтекли изпитните задачи и колко гимназисти са знаели предварително задачите.

Сега въпросите от теста ще стават ясни минути преди началото на препитването. Отпада определянето на 3-те тестови варианта, които ден по-ранно се разпространяваха в училищата. И от тях, в деня на изпита, се избираше един.

Комисия от експерти ще се събира преди 8 ч, когато е началото на изпита, и ще избира въпросите за теста от банката със задачи. Те са общо 40. Определянето им ще става на принципа на жребия. Експертите ще следят за нивата на трудност на задачите. Последният, 41-ви въпрос, който е писмена разработка, ще се тегли от предварително определени 30. Зрелостниците, както и досега, ще избират дали да пишат есе или съчинение.

Сглобеният тест ще се изпраща по електронната поща до всяко училище, в което се провеждат изпитите. Директорите ще получават парола, с която да отворят теста, и време, в което да го разпространят сред абитуриентите. От образователното ведомство в момента правели сухи тренировки, за да няма засечки при новата процедура.

Промяната важи само за матурата по български език. За втората задължителна матура, която е по избор на учениците, няма да има такива мерки за сигурност.

Тестът по литература е на 17 май 2011 г. На този изпит се явяват обичайно около 75 000 зрелостници.

За втория задължителен изпит зрелостниците могат избират измежду предметите: география и икономика; биология и здравно образование; философски цикъл; история и цивилизация; физика и астрономия; математика; химия и опазване на околната среда; английски език; френски език; немски език; испански език; руски език; италиански език. Матурата е на 19 май 2011 г. и също от 8,00 ч. Третата матура е по избор на абитуриентите и не е задължителна. Датите за нея по отделните предмети са от в периода 20-29 май 2011 г. по график.

Резултатите от всички държавни зрелостни изпити ще бъдат обявени на 6 юни. Така учениците ще имат време да участват с тези оценки в кандидатстудентските кампании.

14 март е датата, в която стартира приемът на заявките за явяване на матура. Учениците посочват, по кои предмети ще държат тест.

16 май е датата, до която всички допуснати до зрелостен изпит ученици трябва да получат служебни бележки къде и кога да се явят.

Най-търсени били вузовете в Англия
Университетите в Англия и Франция са най-търсени от тазгодишните кандидат-студенти, се разбра по време на вчерашното изложение на чуждите вузове в София.

“Радва ни, че идват и ученици от 10 и 11 клас”, каза организаторката на форума Бистра Илиева.

В изложението са представени университети от Холандия, Дания и скандинавските страни. Сред холандските вузове има много, които са с практическа насоченост, а не толкова с академична. В тях бизнесът и науката работят много плътно, за да създадат свои кадри, обясни Илиева. Обучението е направено така, че една година е определена за стаж на студентите в определена компания.

Новите дестинации за образование в чужбина са Финландия и Швеция. Има и представителства на университетите в Германия. Любопитното е, че те предлагат и програми за обучение на английски език. Част от вузовете предоставят стипендии за български студенти за специалности като туризъм и авиационен мениджмънт.

Източник: Труд
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=761273
Аватар
YavkaT
От дъжд на вятър
 
Мнения: 133
Регистриран на: 25 Дек 2010, 23:33
Благодарил (а): 6 пъти.
Поблагодарили: 7 пъти.

Re: Измислят матурата в последния момент

Мнениеот BeeJuis » 06 Май 2011, 12:19

Съжалявам за оффтопика, но "Есето по литература ще бъде избрано от близо 30 определени преди това теми"? ЕСЕТО???
Няма ли вече да е коментар тази година? :shock:
Психология, I курс
Аватар
BeeJuis
В началото бе словото
 
Мнения: 66
Регистриран на: 12 Сеп 2010, 18:39
Благодарил (а): 15 пъти.
Поблагодарили: 2 пъти.

Re: Измислят матурата в последния момент

Мнениеот Георги Герасимов » 06 Май 2011, 12:29

Какви коментари, приятели? ЛИС и есе са си, не бягайте от отговорност :mrgreen:
Георги Герасимов
Пишеща машина
 
Мнения: 848
Регистриран на: 10 Яну 2011, 00:45
Благодарил (а): 30 пъти.
Поблагодарили: 141 пъти.

Re: Измислят матурата в последния момент

Мнениеот BeeJuis » 06 Май 2011, 12:33

Ами водят го "литературен коментар" или есе - по избор. А както е написано в статията тук, изглежда все едно е останало само есето като форма. :D
Психология, I курс
Аватар
BeeJuis
В началото бе словото
 
Мнения: 66
Регистриран на: 12 Сеп 2010, 18:39
Благодарил (а): 15 пъти.
Поблагодарили: 2 пъти.

Re: Измислят матурата в последния момент

Мнениеот svetlio.varna » 06 Май 2011, 14:25

Toва е журналистическа статия все пак :wink:
Skype: fen_na_anelia
Аватар
svetlio.varna
Eгоцентричен и самовлюбен...
 
Мнения: 8365
Регистриран на: 28 Яну 2009, 22:38
Местоположение: 272 аудитория
Благодарил (а): 804 пъти.
Поблагодарили: 1043 пъти.

Re: Измислят матурата в последния момент

Мнениеот aDiTy_ » 08 Май 2011, 14:25

винаги е било есе или лис :) но темата е малко спорна.. много хора им викат различно
и доколкото аз знам, нищо не се избира от комисии в самия ден - комисиите формират въпросите от банките със задачи, които да се джуркат от компютъра в самия изпитен ден..което ще рече - компютърът е този, който сформира въпросите от всичките възможни :) а комисиите са тези, които избират възможностите за въпроси.. така че интересно какво пише в тази статия
aDiTy_
В началото бе словото
 
Мнения: 14
Регистриран на: 28 Апр 2011, 19:26
Благодарил (а): 0 пъти.
Поблагодарили: 2 пъти.


Назад към Матури

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта