Циганският расизъм

Модератор: Lord

Циганският расизъм

Мнениеот Machtwille » 16 Юни 2008, 19:14

Изображение

В България, а и в доста други европейски страни, се харчат значителни средства за така наречената „ромска интеграция”, като успехът навсякъде е нулев. Интересно е да разгледаме основната причина за неуспеха на това иначе толкова благородно дело. За тази цел в следващите редове ще Ви представим някои непознати за средностатистическия човек факти за това как циганите гледат на останалите народи и в частност на нас, Българите. Подробно ще се спрем на тяхната расистка култура и привички, които са причина те да бъдат гонени през цялата им история от всяко едно място, където са попадали. Всеки от вас ще може сам да прецени, дали причините за изгонването им през 1500-та година от Холандия, преследванията през 18-ти век в Англия, стерилизирането им през миналия век в скандинавските държави и екстрадирането им от Италия днес се крие в коренното население на съответните държави или расистката циганска култура предизвиква естествени защитни реакции във всеки един народ, без значение от епохата, в която са се разигравали дадените събития. За начало е добре да уточним, че нещата трябва да бъдат наричани с истинските си имена. Ако говорим Български език, трябва да наричаме мургавите ни събратя “цигани”, защото това е Българската дума. От доста време медиите опитват да наложат думата “ром”. Тази дума е неподходяща, защото звучи чужда и смешна за много цигански групи, които не я употребяват като самоназвание. Но основната причина да не използваме думата “ром”, е циганският расизъм, който стои зад нея.


Циганите имат специална дума за „нециганин”
Тази дума е „гаджо” или „гадже”. Тя е обидна и означава „дивак; некултурен човек”. Този факт е засвидетелстван от всички изследвания за циганската идентичност, като също така е записан в „Енциклопедия Британика”. Проектът Rombase на университета Karl-Franz в Грац, Австрия, пише следното:
„Всички определения за „нецигани”, използвани от циганите, са основно с обидно значение.” Те имат поговорка като: „Гаджо никога не казва нещо вярно”. С течение на времето циганите са изградили непреодолими граници между себе си и останалите народи. Тези граници обаче са непреодолими само в една посока – един „гаджо” никога не може да стане истински „ром”. Нециганин, който говори цигански език и спазва циганските традиции, който е приет в общността и смята себе си за „ром”, бива възприеман като „ром” в по-малка степен от един асимилиран циганин, който не говори цигански. Да бъдеш „ром” се счита за право по рождение, а да бъдеш „гаджо” може да бъде научено. Предимно негативният образ на нециганите е много ясно изразен, особено в литературата и в устните предания на циганите. Те гледат на нециганите с недоверие, присмех и презрение.” По-горният цитат е взет от изследване, проведено с подкрепата на Европейската общност в рамките на програма „Sokrates” и със съдействието на австрийската академия на науките. От него става ясно, че циганите са „изградили непреодолими граници между себе си и останалите народи”. Никой у нас не говори за това. Никой не казва, че циганите сами се изолират и гледат на останалите народи с „недоверие, присмех и презрение”. Защо тогава останалите презрени народи трябва да плащат за благоденствието на циганите-расисти? Българите нямат дума за „небългарин”. Българите нямат проблеми да живеят с представители на други народи, включително с цигани, стига те да живеят като нормални хора. От друга страна, циганите доброволно се отделят в гета, в които почти не допускат представители на други етноси, освен циганския. Кой е расистът в случая?

Циганите имат специална дума за „Българин”
В циганския език съществува думата „дас”. В миналото тя е означавала „роб”, а в настоящето циганите в България наричат Българите със същата тази дума. Според проекта „Ромско езикознание и ромски език“ на Манчестърския университет, „циганите наричат другите народи с думата „гадже“ или „гаджо” и в частност славяните - с „дас“, от оригинална индийска дума за „роб“ - игра на думи, вдъхновена от подобността на гръцките думи ‘склавос’ (роб) и ‘славос’ (славянин)”. Така наречените „Български цигани” (цигани, чийто майчин език е Българският) се наричат от циганоезичните цигани „даскане рома”, а турците ги наричат „гяур ченгенеси” (източник: „Ромското всекидневие в България”, 2006, Алексей Пампоров, стр. 62). Сиреч „дас” в превод на турски е „гяур”. За жалост на Български тази дума не може да се преведе, понеже нямаБългарска дума за „небългарин”. Накратко казано - ние Българите за циганите сме не само диваци, но и роби.

Циганската традиция „махриме”
Различните специалисти, проучвали „ромската” идентичност, са стигнали до извода, че тя се основава на разделението „ние – другите”, „бог – дявол”, „чист – нечист”. Тук предоставям информацията от проекта Rombase, споменат по-горе:
„Циганите имат една дуалистична философия, която разделя доброто от лошото. „Махриме” наричат ритуалната нечистота. Терминът се отнася до разделението „чист – нечист”. „Махриме” определя границите между половете, между възрастите, между циганите и „гаджетата”. Причината, заради която спазващите традициите цигани се стараят да имат минимален контакт с нецигани, е най-вече от социално естество. Донякъде тази изолация е избрана от тях самите и е тясно свързана с разбирането, че те са различни и превъзхождат нециганите в културно отношение. Трябва да се отбележи, че достъпът на циганските жени до света на нециганите е много по-ограничен, а преминаването на границата се наказва много по-строго в сравнение с мъжете. Например, за много цигански групи отношения между цигани и нецигански жени за позволени, докато отношения между циганки и нецигански мъже са строго забранени. Без значение на пола, винаги когато е възможно те отбягват работа, която води до зависимост от „гадже”. Още за „махриме” от книгата „Ромското всекидневие в България”, 2006, на Алексей Пампоров, стр. 286-288:
“Вярванията, свързани с ритуалното омърсяване, са представяни като сърцевина на ромската култура, която служи, за да изрази и подсили етническата граница, и която създава фундаменталното разграничение между ромa и гаджe.” В България махримето бива представяно като възлов елемент в развитието на циганския етнос, а наличието му като критерий, че групата се придържа към ромската традиция. Според Марушиакова, до махриме може да се стигне, при неспазване на груповата ендогамия; неоказване на помощ на член от групата неуважение към вътрешните органи на властта и предпочитане на органите на макрообоществото. Също така източник на махриме са някои ритуални забрани, както и хранителни такива за контакт с нечисти в ритуален смисъл индивиди. Де факто, всички изследвания акцентират върху два вида махриме – един, който разграничава мъжете от жените и друг, който разграничава циганите от не-циганите. Съответно в една скала на ритуалната чистота най-чист е мъжът ром, а най-нечиста е гаджи – жената нециганка. Според разделението на „ромската дуалистична философия”, нециганите са част от „лошото”, те спадат в категорията „други”, а отношенията с тях са в категорията „нечисти”. Изниква въпросът – как и към какво да се интегрират Български граждани, които считат останалите Български граждани за нечисти, избягват контакти с тях и не искат да работят работа, в която са подчинени на представители на друг етнос? Някои изследователи правят уточнението, че в България тази традиция е размита, понеже по времето на централизирана планова икономика циганите са били принудени да работят и да се хранят редом до нецигани. Само че сега вече имаме пазарна икономика и съгражданите ни не са принудени да се трудят. Нашата икономика освен това е от такъв тип, че трудещите се са задължени да издържат нетрудещите се. Следователно циганите имат всички условия да продължат да спазват расистките си традиции.

Циганската сегрегация
Според различните програми за „ромска интеграция”, циганите живеели сегрегирано – в гета – и трябвало да бъдат „десегрегирани”. Никой не задава въпроса „А кой ги е сегрегирал”? Истината е, че циганите сами искат да живеят в гета. По времето на комунизма се раздаваха апартаменти на цигани в блокове с Българско мнозинство, с цел десегрегация. Но самите цигани доброволно продаваха тези апартаменти и купуваха апартаменти на Българи, живеещи в цигански квартали. Небезизвестният квартал Столипиново в Пловдив възниква по подобен начин – цигани се заселват, купуват апартаменти от Българи, други построяват незаконни къщи и постепенно създават едно огромно гето. Циганската сегрегация всъщност се дължи на гореспоменатите цигански традиции, според които те трябва да отбягват контакти с нецигани. Всички Българи, представители на НПО-та и други, които твърдят, че циганите били жертви на дискриминация, също се страхуват да минат сами през някоя непозната циганска махала. Значи те също спомагат за сегрегацията. Тези хора казват, че са за „интеграция”, но същевременно одобряват изучаването на цигански език в училище и „запазване на ромските традиции”. Ако искат да се борят против сегрегацията, трябва да се борят срещу циганските традиции и циганския език, защото те са расистки по своя характер. Самото начинание „интеграция чрез запазване на традициите и езика” е безумно. Думата „интеграция” произлиза от латинската дума „integer”, която значи „цял”. Който иска интеграция, трябва да работи в насока малцинствените култури да се приобщават към културата на Българската нация, която трябва да бъде цяла и единна, а не както в момента да подхранват расистки настроения в малцинствата.

Източник: вестник “Национална гвардия” , бр.2 , юни 2008 ; www.bgns.net

http://bg.altermedia.info/?p=429
Аватар
Machtwille
От дъжд на вятър
 
Мнения: 103
Регистриран на: 12 Юни 2008, 09:07
Благодарил (а): 0 пъти.
Поблагодарили: 0 пъти.

Re: Циганският расизъм

Мнениеот necrozis » 16 Юни 2008, 19:16

без коментар... страх ме е от самия себе си...
Аватар
necrozis
Форумен екстремист
 
Мнения: 4263
Регистриран на: 11 Юли 2007, 08:59
Благодарил (а): 56 пъти.
Поблагодарили: 109 пъти.

Re: Циганският расизъм

Мнениеот Methuselah » 16 Юни 2008, 19:19

При толкова промити мозъци на света се чудя дали и моят не е такъв...
Бeтон написа:Нормалните хора сме малко.
Аватар
Methuselah
Cthulhu fhtagn
 
Мнения: 4080
Регистриран на: 21 Май 2007, 10:36
Благодарил (а): 0 пъти.
Поблагодарили: 10 пъти.

Re: Циганският расизъм

Мнениеот pora_e_priqtel » 17 Юни 2008, 01:17

Machtwille написа:...

Друг път, когато публикуваш обемист материал, качен на друг уебсайт, моля слагай само линк към материала!

Прочетох интересни неща, но мога да оборя много твърдения в този материал. Като започнем от това, че "гяур" не значи "нетурчин" или нещо подобно, а "неверник", тоест немюсюлманин, така че терминът няма никаква връзка с материала.
Освен това, ако вярваме на материала, циганското общество може да е расистко, но това с пълна сила важи и за българското... което не издига нито едно от двете в очите ми.

И тъй като темата е деликатна и потенциално взривоопасна, призовавам всички потребители да съблюдават правилата на раздела и общите правила за ползване на форума при коментарите си. Благодаря предварително!
Аватар
pora_e_priqtel
Гурбангули Бердимухамедов
 
Мнения: 11699
Регистриран на: 07 Ное 2004, 21:34
Местоположение: София
Благодарил (а): 305 пъти.
Поблагодарили: 149 пъти.

Re: Циганският расизъм

Мнениеот necrozis » 17 Юни 2008, 08:06

взривоопасна е да... и българите сме расисти.. да...
но айде да отчетем и факта, че "брат'чедите" се държат изключително нагло... аз лично като българин се чувствам дискриминиран...
Аватар
necrozis
Форумен екстремист
 
Мнения: 4263
Регистриран на: 11 Юли 2007, 08:59
Благодарил (а): 56 пъти.
Поблагодарили: 109 пъти.

Re: Циганският расизъм

Мнениеот Boromir » 17 Юни 2008, 09:41

Не че нещо, но наричането на мразещите циганите "расисти" е идиотщина, говореща само за неподготвеността на употребяващия термина. По същия начин стоят нещата и с "циганските расисти", които мразят българи. Логиката е все едни да наречеш един русофоб "расист". Смешно и глупаво!

Ние сме една раса и с циганите, и с турците, и с евреите, албанците, гърците, арабите и прочие сиви петна в човешкия род. Ние НЕ СМЕ една раса с негрите и монголоидите. Расист е този, който отхвърля другите две РАСИ и смята своята за висша. Този, който отхвърля други етноси за сметка на своя, не е расист.

Така че млъквайте вече с тоя расизъм, пообразовайте се малко и спрете да хвърляте епитети, лозунги и прочие измишльотини.

Омразата между българи и цигани, доколкото я има, се крепи върху ВЕКОВНИ социално-религиозно-политически фактори, не върху раси и не откак има дон Цеци, Азис и Министерство на труда и социалните грижи (което е по-опасно за българите и от кръвния данък). Ако ще мразите някого, поне знайте защо. Иначе - кубинки, пухенки и "Адолф Хитлер беше прав". Междуетническото недоверие и ксенофобията са неща, които в бъдеще само има да се изострят, затова е редно да им се придаде известна разумност, преди да стигнат естествения си завършек, демонстриран така красиво в Югославия.
А това става с четене на книжки и събиране на опит, не с крякане на бойни възгласи.
Изображение
Аватар
Boromir
Proud and Noble Man
 
Мнения: 4801
Регистриран на: 06 Авг 2005, 20:12
Благодарил (а): 2 пъти.
Поблагодарили: 106 пъти.

Re: Циганският расизъм

Мнениеот Don Horhe » 17 Юни 2008, 09:49

Добро от циганин до сега не съм видял, с изключение само на един, а познавам доста. Забелязъл съм, че при тях няма усет за справедливост, или ако има, то няма нищо общо с нашия.
Веднага давам пример - малко циганче се опитва да ти открадне телефона/портмонето, ти го хващаш и, което е напълно в реда на нещата, му забърсваш един шамар. Не защото е циганин, а защото краде. Ако това беше българче и отиде в тях да се оплаче, най-много и техните да му хвърлят един пердах. Но не, при циганите е съвсем различно. Ще отиде до тях, ще се оплаче и ще дойдат всичките му 15 братя, 30 братовчеда и 18 вуйчовци да те бият. Защо? Защото си го хванал да краде и си го ударил. Ако това е справедливост, здраве му кажи...
That government is best which makes itself unnecessary. - Wilhelm von Humboldt
Bill Hicks - Revelations (Uncut)
Изображение
Аватар
Don Horhe
Spiritchaser
 
Мнения: 2495
Регистриран на: 31 Юли 2007, 12:00
Местоположение: Orphalese
Благодарил (а): 37 пъти.
Поблагодарили: 33 пъти.

Re: Циганският расизъм

Мнениеот Boromir » 17 Юни 2008, 09:56

Тук си напълно прав. Но какво може да се направи по въпроса?

Да си криеш парите и телефона като в "Пеперудата"?

И така да е, пак можеш да бъдеш набит лошо. Аз така, 8-9 клас да съм бил, си карам колелото с уокмена и се забатачих в циганската махала на наше село. Ми голям зор видях - манговците ме гониха три пресечки с летящи камънье и дървье и крясъка: "Кво прайш тука еееееее, махай саааа, махай сааа, ........ ти ....... майчинаааа".

Ей така просто - от нищото. Не е много приятно.
Изображение
Аватар
Boromir
Proud and Noble Man
 
Мнения: 4801
Регистриран на: 06 Авг 2005, 20:12
Благодарил (а): 2 пъти.
Поблагодарили: 106 пъти.

Re: Циганският расизъм

Мнениеот pora_e_priqtel » 17 Юни 2008, 11:18

Добре де, нали избягвали контакт с нециганите и си стоели в гетата, в които не допускали други хора. То кой ли напира да живее в циганско гето, че те да го спират не знам :roll: Няма смисъл да се плашите от тях повече отколкото от банда разярени имбецили ъъъ... така де, скинове (боунхедс, ако трябва да бъдем прецизни).

А че българите сме расисти, това е факт и нямам предвид по отношение на циганите, защото знам, че те са от същата европеидна раса, а по отношение на негрите и дръпнатите хорица.
Аватар
pora_e_priqtel
Гурбангули Бердимухамедов
 
Мнения: 11699
Регистриран на: 07 Ное 2004, 21:34
Местоположение: София
Благодарил (а): 305 пъти.
Поблагодарили: 149 пъти.

Re: Циганският расизъм

Мнениеот Pisobella » 17 Юни 2008, 11:42

pora_e_priqtel Обаче ако припариш край тях - жална ти майка. Мога да дам пример с една циганска махала която е точно в центъра на Пловдив, а едната ми баба живее приблизително там. От едната страна на булеварда е циганската махала - от тази страна ако ходиш е на твой риск. От другата страна можеш обаче да ходиш нормално и без ТОЛКОВА да се притесняваш, но щото пак е в близост си доста внимателен. Аз от скинове не се страхувам толкова, колкото от цигани. Ако видя скин вечерта докато се прибирам няма да се уплаша толкова, колкото ако видя циганин. А това, че си стоят предимно по гетата, щото там живеят просто, не означава, че не могат да се разхождат и извън тях и да правят каквото си искат. Но ако могат да ходят спокойно из улиците на България, то би следвало и българите да могат спокойно да се разхождат из техните "махали".

Аз принципно също знам цигани, които са точни. Даже имах такъв съученик. Нямам нищо против образованите и тези цигани, които се съобразяват и живеят нормално, само където те са изключително рядко явление. Имам против тези, които крадат, които са нагли, които чупят, изнасилват, бият и правят каквото си искат, а на тях нищо не им се случва. Както към всеки престъпник, убиец, изнасилвач, крадец и т.н..

Имам против и това, че почти всички помощи отиват за тях, а няма никакъв ефект, а за нашите деца и пенсионери няма. Все едно да се дават помощите на престъпниците в затвора.

А в крайна сметка на циганите нищо не им правят, за тях законите не важат и те имат повече привилегии от българите.

Аз също като българка се чувствам дискриминирана, защото един циганин е по-важен от един българин в България. Просто така излиза.
Изображение
"Искам да мога да накарам светлината да разказва истории в тъмното."
click me !! ---> http://z0r.de/63
Аватар
Pisobella
Автентичната котка
 
Мнения: 5323
Регистриран на: 19 Юли 2007, 17:51
Местоположение: в кучешката колибка
Благодарил (а): 128 пъти.
Поблагодарили: 287 пъти.

Re: Циганският расизъм

Мнениеот Machtwille » 17 Юни 2008, 12:46

Нека ви дам един прост пример - циганин може спокойно да премине през всеки Български квартал, без да има никакви проблеми. Но интересно ми е дали pora_e_priqtel е навит да мине през някоя "ромска" махала? И като цяло колко са Българите, които биха имало смелостта да преминат през цигански квартал и колко от тях ще излязат живи от там? За справка питайте някой от енергото, който се занимава със засичане на циганския ток :)
Аватар
Machtwille
От дъжд на вятър
 
Мнения: 103
Регистриран на: 12 Юни 2008, 09:07
Благодарил (а): 0 пъти.
Поблагодарили: 0 пъти.

Re: Циганският расизъм

Мнениеот Boromir » 17 Юни 2008, 12:48

Аз не бих се забутал сам и доброволно в циганска махала.
Изображение
Аватар
Boromir
Proud and Noble Man
 
Мнения: 4801
Регистриран на: 06 Авг 2005, 20:12
Благодарил (а): 2 пъти.
Поблагодарили: 106 пъти.

Re: Циганският расизъм

Мнениеот Machtwille » 17 Юни 2008, 12:59

Pisobella написа:Аз също като българка се чувствам дискриминирана, защото един циганин е по-важен от един българин в България. Просто така излиза.

Напълно си права. Истината е, че в България циганите имат много повече права от нас Българите. Когато Българин и циганин се съдят в съда в повечето случаи Българинът е виновен по право. В редките случаи, в които Българин извърши престъпление срещу циганин, в съда се смята, че това е престъпление извършено от омраза към "ромите" и присъдата на Българина бива повишавана. Но в многото случаи, когато циганите от омраза към Българите крадат от нас, убиват ни и изнасилват Български жени, деца и старци, в съда непременно имат предвид, че "ромите" са онеправдани, подтиснати от нас и причина да извършат това деяние е тежкият им живот. Т.е. - не бива да бъдат съдени твърде строго, все пак са извършили престъпление срещу Българин ;)

Всичките им сметки ги плащаме ние, помощите за децата им също ние Българите ги плащаме. Друг е въпросът, че тези помощи те ги харчат за пиячка. Тук идва и една от многото разлики между Българина и циганина - Българина обича децата си повече от всичко и е готов да даде всичко за да ги облече, нахрани, възпита и изучи, докато за циганина децата са един вид икономическа единица, нещо от което могат да изкарват пари.

Да говорим, че в България има дискриминация срещу циганите е повече от смешно. Първо, защото Българите сме толерантен народ (за разлика от циганите) и второ, защото в страната ни действат над 500 правозащитни организации като БХК, чиято дейност се изчерпва с това да защитават цигани. А когато Българин потърси помощ от тях, те му казват, че на Българи не помагат, а се заминават само с проблемите на "ромите" (мой познат преди време търси помощ от тях). Заради подобни вредни организации вече полицаите не смеят да влизат в циганските гета, защото срещу тях започват безкрайни дела и санкции.

Поздрав с това видео:
http://youtube.com/watch?v=qAdsm_qqMy4
Аватар
Machtwille
От дъжд на вятър
 
Мнения: 103
Регистриран на: 12 Юни 2008, 09:07
Благодарил (а): 0 пъти.
Поблагодарили: 0 пъти.

Re: Циганският расизъм

Мнениеот Machtwille » 17 Юни 2008, 13:06

kika_christina написа:Machtwille за голямо мое съжаление си повече от брилянтно прав!!! в собствената си държава живеещи под страх и дискриминирани :cry: :cry:

И така ще е докато Българите се примиряваме и си мълчим. От държавата помощ не можем да чакаме, тъй като то доста време Република Българи се управлява от чужденци и национални предатели, които пет пари не дават за народа. Държавата ни е тотално пропаднала и единствените, които можем да променим нещо сме младите хора. Трябва да бъдем активни, трябва да бъдем единни и един ден ние да застанем начело на държавата, защото с тези боклуци, които сега ни управляват, нищо добро не ни чака.
Аватар
Machtwille
От дъжд на вятър
 
Мнения: 103
Регистриран на: 12 Юни 2008, 09:07
Благодарил (а): 0 пъти.
Поблагодарили: 0 пъти.

Re: Циганският расизъм

Мнениеот Machtwille » 17 Юни 2008, 13:19

dimage, така е навсякъде. Днес в България най-страшно е да си Българин.
Последна промяна Machtwille на 17 Юни 2008, 13:29, променена общо 1 път
Аватар
Machtwille
От дъжд на вятър
 
Мнения: 103
Регистриран на: 12 Юни 2008, 09:07
Благодарил (а): 0 пъти.
Поблагодарили: 0 пъти.

Следваща

Назад към България

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron