За или против декриминализацията на марихуаната?

Модератор: Lord

За или против декриминализацията на марихуаната

ЗА
67
47%
ПРОТИВ
77
53%
 
Общо гласове : 144

Re: За или против декриминализацията на марихуаната?

Мнениеот WeeDichou » 15 Ное 2013, 17:33

Просто мислим различно за обществото, индивида и т.н.
Тук няма правилно и грешно и общо взето спорът ще е безсмислен и безрезултатен. Аз съм либертарианец и вярвам в неща като self -possesion и че "обществен интерес" не съществува по начина, по който го виждаш ти. За мен обществен интерес е сбор на индивидуални интереси, в които винаги център е самият човек, а не останалите.
Ти виждаш обществения интерес като intersubjective reality, която е над индивидуалния интерес.
Затова в нашия свят има социалисти и либерали, етатисти и либерали и т.н. (не казвам леви и десни...тва делене е булшит)

С всичко, което казваш по 1) щях да съм ОК ако имаше вметка "доброволно" в него. Мен никой не ме е питал за изричното ми съгласие да съм част от общество, в което еди-кво-си е нелегално, например. Идеята, че човек дава мълчаливо съгласие по дефолт, когато се ражда в Бъглария, обществото на еди-кои-си или някъде другаде, за мен е неприемлива.

Ако имах възможност да напусна България и да остана господар на моята си собственост (имота и тялото си), щях да съм го направил преди години. Никой не ми дава тази опция обаче. Винаги трябва да съм гражданин на някоя държава и да спазвам абсурдните й закони и "обществен интерес".

По темата с марихуаната. Затова имаме и две основни течения хора, които аргументират легализацията по различен начин.
Първите казват: "Ама тя е полезна. Лекува болести...можем да я таксуваме и да пълним хазната и т.н." - "обществен интерес"
Другите казват: Дори да е най-опасното нещо, трябва да е легална, защото просто не е морално да е нелегална.

...и туй то
:JC_spliff:
Аватар
WeeDichou
4:20
 
Мнения: 488
Регистриран на: 29 Май 2010, 11:12
Благодарил (а): 14 пъти.
Поблагодарили: 53 пъти.

Re: За или против декриминализацията на марихуаната?

Мнениеот nOreSt » 10 Апр 2014, 22:33

Здравейте,

До колкото видях в темата е широко разгърната темата за наркотиците и тяхното легализиране. Смея да кажа, че въпросът не е за хероин, кокаин или каквото и да било, а говорим чисто и просто за коноп. Растение с множество ползи. Да не говорим, че става дума за ДЕКРИМИНАЛИЗИРАНЕ, а не ЛЕГАЛИЗИРАНЕ.

Налитането на бой - слаб аргумент. Мини покрай някоя кръчма или покрай някой нощен клуб, да видим дали пияните типове няма да налитат на бой. Да не говорим, че наистина си има хора, които просто са си по-склонни към агресия.

Но нека обърна внимание на ПОЛЗИТЕ!

Не знам колко от вас са имали неблагоразумието/щастието/късмета/т.н. да се "напушат". Аз лично се чувствам доста спокоен и изпадам в дълбоки мисли. Срещал съм всякакви хора на всякакви неща. Истината е, че няма значение на какво си, има значение какъв си. Дори има един филм български при това, за неколцина пристрастени към хероина, който е точно по темата. Аз лично не съм го гледал целия, но съм гледал откъслячни кадри.

Та да се върнем към ползите. Животът в града, непрестанното бързане - бърза храна, бързото движение, времето винаги не стига. СТРЕС! Работа, напрежение, очаквания, трудности. Всичко това се струпва и понякога води до така наречените психически сривове. Някои хора ги избягват с алкохол. Холандците например са намерили и друг начин да го избягват. С коноп. Да отпусне нервите ти и да те накара да се почувстваш човек.

Аз лично като пия повечко - започват да се надигат едни неприятни работи в мен. Като легна ми се вие свят, дори когато затворя очите си. На сутринта се чувствам ужасно. Следващия ден - най-често пропилян.
Случвало ми се е и да прекаля с напушването. Да бъда честен след един момент, дори не усещах, че се напушвам. Нямаше абсолютно никакъв ефект. Накрая просто се прибрах и заспах.
В и двата случая аз лично успявам да запазя разсъдъка си. В единия случай малко смотолявам думите, в другия съм по-бавен. Дори и да не помня нещо на сутринта, помня, че нито за момент не съм си позволил да не разсъждавам.

До тук са строго личностните ползи.

Сега да говорим за ползи за обществото.

- споменатите из темата ползи от евентуалното държавно забогатяване(възможно)
- растението като растение има ползи не само като "лек наркотик" - може да служи за производство на олио, въжета и др. Смята се, че и където го е имало това растение - е имало по-малко подземни вредители (напр. сляпо куче)
- медицински цели( за интересуващите ето разни имена - "Мрежата на Шарлот", срещу някои видове рак, а в някои случаи и срещу множествена склероза)
- да не говорим, че ще можем да опазим поне до известна степен горите, благодарение на употребата на растението като заместител
- от конопа може да се произвежда материал по-здрав и от стомана - проучете "Henry Ford's plastic hemp car"

**Важно е да отбележа, че доста от "легалните" наркотици... така де... лекарства съдържат екстракти от почти всички видове "наркотици". Така например в Америка(много лош пример) има "лекарство-стимулант" за деца, които не са толкова добре ФОКУСИРАНИ, което си е чисто и просто легален АМФЕТАМИН. :)

**Декриминализирането ще ликвидира възможността да отидете в затвора рамо до рамо с изнасилвачи, убийци и закоравели престъпници, защото сте решили, че искате да пробвате опиятие различно от алкохола и цигарите. Разпространението все още може да си бъде нелегално. Притежанието и употребата обаче няма да бъдат престъпления! :)

------------------------------------

Възможни тези СРЕЩУ:

- НАРКОТИЦИТЕ ДВИЖАТ КЪМ НАСИЛИЕ - не е вярно. Както казват в един филм: "Guns dont kill people. People kill people."
- ЩЕ НИ ЗАСТРОЯТ ПЛАЖНАТА ИВИЦА С ХОТЕЛИ "POT-SMOKING ALL INCLUSIVE" - с или без декриминализирана трева, те си го правят. Да не говорим за Южен Поток, който май ще "заличи" Варна.
- ЗАЩО ДА НЕ ЛЕГАЛИЗИРАМЕ ВСИЧКИ НАРКОТИЦИ НАПРАВО?(упрек) - Първо декриминализацията и легализацията са две различни неща. Второ - говорим за канабис, не за хероин. Не смесвай темите.
- ТРЕВАТА Е ГЕЙТУЕЙ ДРЪГ - няма такова нещо като гейтуей дръг. Всичко си опира до съзнанието на човек. Ако той иска нещо друго, няма значение дали е взимал или не трева.
- МАРИХУАНАТА УБИВА - всъщност средно около 2.5 милиона души умират от алкохол годишно и около 6 милиона от пушене на цигари. Смъртни случаи от трева - няма регистрирани.
- Други - ще се радвам да чуя :)
nOreSt
В началото бе словото
 
Мнения: 1
Регистриран на: 10 Апр 2014, 21:37
Благодарил (а): 1 пъти.
Поблагодарили: 0 пъти.

Re: За или против декриминализацията на марихуаната?

Мнениеот Scarface » 11 Апр 2014, 11:08

nOreSt написа:Да отпусне нервите ти и да те накара да се почувстваш човек.

Тук спрях да мисля върху това, което си написал :wink:
You are still going to get criticized, so you might as well do whatever the fcuk you want
Аватар
Scarface
Fcuk what people think
 
Мнения: 3776
Регистриран на: 27 Юли 2007, 22:56
Местоположение: Madchester
Благодарил (а): 130 пъти.
Поблагодарили: 186 пъти.

Re: За или против декриминализацията на марихуаната?

Мнениеот Illuminati » 23 Апр 2014, 23:54

Имайки предвид, че адски много мнения излизат, че спрямо никотина, марихуаната е далеч по-малко вредна (това не значи, че е вредна). Не виждам до какво лошо води липсата на забрана. Аз лично съм непушач и хората, с които се събираме (както и тези, които сме се събирали преди) са били основно непушачи. Пушенето е вредно, но всеки сам си решава дали да пуши или не. Това че е разрешено не прави автоматически всички хора пушачи. Още по-интересното е, че потребители на марихуана има, макар и да е забранена. Дефакто единствената разлика между "разрешено" и "забранено" е, че разрешеното е по-евтино, тъй като всеки може да бъде производител (дори да не е за пазара, а за лично ползване). За да се задържи пазарната цена висока и производството ограничено до много тесен кръг хора, то тогава е необходима забрана. Всички знаем как се нарича този тесен кръг хора обаче и никой не ги споменава с добро.
Не бре, как ще се влиза с тройка в СУ... няма такова нещо :roll:
Facebook
Софтуерно Инженерство - 4 курс
Човек с колкото знания влиза в СУ, с толкова излиза. Само че получава диплома накрая.
Аватар
Illuminati
От дъжд на вятър
 
Мнения: 108
Регистриран на: 13 Авг 2010, 19:06
Благодарил (а): 1 пъти.
Поблагодарили: 19 пъти.

Re: За или против декриминализацията на марихуаната?

Мнениеот вечен студент » 24 Апр 2014, 18:14

nOreSt написа:Важно е да отбележа, че доста от "легалните" наркотици... така де... лекарства съдържат екстракти от почти всички видове "наркотици". Така например в Америка(много лош пример) има "лекарство-стимулант" за деца, които не са толкова добре ФОКУСИРАНИ, което си е чисто и просто легален АМФЕТАМИН. :)


През 70-те години на XX в. по аптеките в България се е продавал абсолютно легално и при това без рецепта α-метилфенилетиламин (с търговско наименование "Фенамин") по 13 стотинки за 20 хапчета по 5 мг., но това съвсем НЕ ОЗНАЧАВА, че сега, като се друсате с него по чалготеките и разните там техно-партита няма да развиете шизотипно разстройство или да получите инфаркт на 30 г.
Аватар
вечен студент
Форумозавър Рекс
 
Мнения: 774
Регистриран на: 03 Сеп 2008, 21:13
Благодарил (а): 0 пъти.
Поблагодарили: 39 пъти.

Re: За или против декриминализацията на марихуаната?

Мнениеот WeeDichou » 24 Юни 2014, 14:47

Здравейте форум,

Не съм писал от много време, но имам нещо по темата.
Аз и либертарианското движение, което представлявам под каузата LIberty 420, организирахме първия български канабис семинар КО?Ноп: Да пРогоровим за марихуаната, който се случи на 22-ри в bethaus.
Ето повече инфо и отзиви от него:
https://www.facebook.com/liberty420
https://www.facebook.com/events/1441890949396143/
http://www.dnevnik.bg/zelen/2014/06/24/ ... rihuanata/
http://binar.bg/15430/da-pogovorim-za-k ... -seriozno/
Скоро ще качим пълно видео от лекциите. Следете страницата ни във фейсбук за повече инфо.
:JC_spliff:
Аватар
WeeDichou
4:20
 
Мнения: 488
Регистриран на: 29 Май 2010, 11:12
Благодарил (а): 14 пъти.
Поблагодарили: 53 пъти.

Re: За или против декриминализацията на марихуаната?

Мнениеот nikitad » 07 Апр 2015, 15:53

Бих желала да подам оплакване за продажба на наркотици в училището на моето дете - частно немско училище "Ерих Кестнер". Сред учениците има дилъри на наркотици, които продават "стоката" безнаказано! Ужас и безумие!
nikitad
В началото бе словото
 
Мнения: 4
Регистриран на: 27 Мар 2015, 11:25
Благодарил (а): 0 пъти.
Поблагодарили: 0 пъти.

Re: За или против декриминализацията на марихуаната?

Мнениеот fak » 11 Апр 2015, 13:25

наркоманчета
:viannen_15:
Изображение
Аватар
fak
la douleur exquise
 
Мнения: 7585
Регистриран на: 14 Сеп 2008, 16:03
Благодарил (а): 943 пъти.
Поблагодарили: 1112 пъти.

Предишна

Назад към България

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта