Пука ли ви за мнението на другите за България?

Модератор: Lord

Пука ли ви за мнението на другите за България?

Мнениеот phoebe » 27 Апр 2013, 10:50

Привет форон,

Поредната изява на Найджъл Фарадж ме провокира да пусна тази тема. Вижте я, преди да коментирате - http://bcove.me/ahmjjoy8

Фарадж заяви преди, че "ако е българин, ще си събере чантите и ще замине за Великобритания." Е посещението му тук малко опровергава това, но е интересен изборът на кадри - навсякъде се мяркат бездомници и каруци.

Оставяйки настрани Фарадж може да припомним и започналият дебат в германските общини, където някои кметове се опасяват и се оплакват, че прекалено много българи идват при тях. Шпигъл пък публикува подобен материал - http://www.dnevnik.bg/sviat/2013/04/18/ ... iia_stana/ . В него не става дума за роми, но отново ние сме представени като underdogs.

В този ред на мисли може да бъдат припомнени и гоненията на български (и румънски) роми от Франция миналата година. Наскоро пък разбрах, че в Швейцария ние нямаме право да работим до 2019 г. (решение, взето съзнателно с референдум от народа, а не политиците).

Та, пука ли ви какво мислят другите за нас като нация и държава? Отразява ли се това на работата ви? Засяга ли ви по някакъв начин, бихте ли искали да го промените? Или смятате, че те са прави?
medicate, medicate
Аватар
phoebe
Легендарен флуудър
 
Мнения: 4015
Регистриран на: 04 Ное 2006, 15:17
Местоположение: s-f
Благодарил (а): 59 пъти.
Поблагодарили: 148 пъти.

Re: Пука ли ви за мнението на другите за България?

Мнениеот ники » 27 Апр 2013, 11:13

Че не са прави, не са прави. То няма изобщо какво да го обсъждаме, ама не е и като абсолютно да не са прави. Не ми пука толкова какво мислят за нас като нация, защото моето мнение за нацията ни също не е особено високо. Пука ми какво мислят за нас като държава, защото това е нещото, което би трябвало да променим и което касае всички ни.
Аватар
ники
Чалгар
 
Мнения: 7239
Регистриран на: 19 Юни 2008, 20:06
Благодарил (а): 61 пъти.
Поблагодарили: 499 пъти.

Re: Пука ли ви за мнението на другите за България?

Мнениеот alter ego » 27 Апр 2013, 12:57

Който настоява да смята, че всички граждани на една държава трябва да са напълно равноправни, няма право да се дразни, че дават цигани, а говорят за българи. Да, това е извратеното схващане за нацията като демос, а не като етнос, както я разглеждат националистите.
Гадното е, че ограниченията се замислят само за български и румънски граждани, а не за всички. Отдавна обяснявам на мои британски приятели, че техният проблем е емиграцията от големите, а не от малките държави и особено от големите им бивши колонии.
Наистина, когато за пръв път те срещат на Острова, те гледат учтиво и подозрително. После, всичко си зависи от теб. Още повече доскоро, допреди тази кампания, британците бяха много по-толерантни към различните от французите и дори от германците.
Заключение: Всеки трябва да има право да урежда държавата си, както намери за добре, а не по унифицираща директива отвън. Така се запазва разнообразието и мултикултурността на континента, чрез различните национални държави, а не като всички станат една и съща мултикуртурна плява.
Иначе, Найджъл е сладур и ако бях британец, щях определено да гласувам за ЮКИП! :P
:Laie_2: Into the endless we ride... :Laie_42:
Аватар
alter ego
A Soul Lost in Endless Time
 
Мнения: 5023
Регистриран на: 04 Окт 2009, 15:18
Местоположение: occasionally into the forum...
Благодарил (а): 256 пъти.
Поблагодарили: 274 пъти.

Re: Пука ли ви за мнението на другите за България?

Мнениеот Kristo » 27 Апр 2013, 16:52

Той е журналист, нали? Неговата работа е да представи гледната точка за която са му платили или лобирали. По същия начин, може друг журналист да снима само новите кооперациики и готините пейзажи и да каже "емчи то тук бил раят бе, каква яка страна". Или примерно да вземе интервюта само от юпита, хора на изкуството и българи от чужбина, задължено облечени в костюми и със скъпи телефони. Защо да му вярваме е тъп въпрос. Защо да му обръщаме внимание изобщо - също.

Колкото до другите държави - винаги си е имало подобно анти-емигрантска/имигрантска тенденция в цял свят. СССР навремето казваше неща от типа на "В САЩ на всеки ъгъл могат да ви убият, изнасилят, там всички са бедни, гладни, репресирани, държавате не помага изобщо, пълно е с просяци, няма работа за всички... " - в САЩ съответно са казвали подобни неща за СССР.

Съответно сега държавите ползват същите неща, за тяхна си лична изгода - някои не искат евтина работна ръка, други не искат социални емигранти, трети не искат просто никакво население повече, защото са препълнени. В Сащ имат същия проблем с емиграцията, там ги заливат тълпи от латински америка, от азия, от африка... Те решават проблема, както си искат, тяхно право е.

Добавете към горните 2 абзаца и чисто политическия аспект - коя партия е против българите, коя е за, дали идват избои (то винаги някъде из ЕС идват избори) - и подобни въпроси се ползват за политически цели. Точно както у нас, ВМРО и АТАКА ползват цигани и турци и македонци за същите цели.

Картинката се изяснява май... а на мен лично не ми пука за мнението на другите, сигурно само 1% не се влияе от горните абзаци, защо да ми пука. За нас е важно да идват туристи, инвеститори и да печелим пари от чужденци ние. Пък те дали ще ни приемат - техен проблем.
"Смисълът на цивилизацията е да остави на следващото поколение повече начини за забавление, както и по-малко проблеми за решаване. Ако остави повече проблеми и никакви нови забавления, то това се нарича геноцид."

Кристо - За смисъла на нещата, 2014г.
Аватар
Kristo
очарователен тормозник
 
Мнения: 22913
Регистриран на: 30 Окт 2007, 23:22
Местоположение: Меден Рудник Сити
Благодарил (а): 416 пъти.
Поблагодарили: 629 пъти.

Re: Пука ли ви за мнението на другите за България?

Мнениеот MidwinterSun » 27 Апр 2013, 17:01

На първо място, познавам българка, която работи и живее в Швейцария. Съвсем легално.
На второ място, не е възможно да не се съглася с казаното от Ники.
На трето - е, не бяха само каруците, показаха и няколко български студенти :lol:
Освен това, Фарадж каза някои доста верни неща, но не трябва да се забравя, че той гледа на нещата от гледната точка на британец. И аз да бях родена на острова и да живея приличен живот там, и аз вероятно нямаше да мога да си представя битието си на място като нашата (не)спретната държава.
Относно това дали мен ме засяга - всъщност май, не особено. Но и аз никога не съм била ангажирана с неща като политика и международно положение, така че не мога да съм критерий.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.
Изображение
Аватар
MidwinterSun
лейди британска котка
 
Мнения: 9043
Регистриран на: 01 Авг 2008, 10:46
Местоположение: София
Благодарил (а): 317 пъти.
Поблагодарили: 1110 пъти.

Re: Пука ли ви за мнението на другите за България?

Мнениеот Надежден Случай » 27 Апр 2013, 17:25

Първо ще кажа,че по някаква причина не мога да видя съдържанието на първия линк и не мога да коментирам точно тази част от въпроса. Ще дам кратък и ясен отговор на основния въпрос - не,не ми пука и не виждам защо трябва да ми пука. Немците да не би да питат поляците за мнението им. :lol:
Real friends will serve you long,
Sunshine or ain't.
Real friends won't do you wrong,
Real friends don't change.
Аватар
Надежден Случай
Един от клуба на моралното влияние
 
Мнения: 1755
Регистриран на: 17 Мар 2013, 22:08
Местоположение: Wild Wild West
Благодарил (а): 38 пъти.
Поблагодарили: 173 пъти.

Re: Пука ли ви за мнението на другите за България?

Мнениеот alter ego » 27 Апр 2013, 17:32

Само да отбележа, че Фараж не е бил никога журналист. Работил е на борсата в Сити, за разлика от повечето водещи британски политици, и затова, когато започне да прави финансов или стопански анализ, е направо убийствено ясен и точен, особено в Европарламента, където е водач на групата на Европа на демокрацията и свободата. Женен е за германка и затова често се шегува, че му е съвсем ясно как се живее в доминирана от немците среда. Партията му не е националистическа в нашия смисъл на думата, такава е Британската национална партия, но е определено антиевропейска.
Фараж пръв започна да дава популярност на дълго и старателно прикривани факти, например:
1. ЕС от 18 години на може да представи сключен и приет бюджет. Всичките му одити са неуспешни, защото харчат много повече пари, отколкото му се отпускат, т.е. не спазва никаква финансова дисциплина, а настоява другите да спазват.
2. ЕС нарушава Лисабонския договор като въвежда регламентации, непредвидени в договора. Миналата година Кралството отказа да прилага повече от 100 подобни ограничения само в областта на вътрешната си политика и това ядоса Брюксел доста много.
3. Европейският съд за защита на правата на човека е в пълно противоречие с британското законодателство, защото следва континенталната правна система. Това нарушава британската конституция, каквото и да означава това. :mrgreen:
и доста други подобни...
А, да, нарече Херман ван Ръмпи "мокър парцал" и отнесе най-голямата глоба в историята на Европарламента. Наскоро през март т.г.. нарече Оли Рен "пладнешки разбойник" и нямаше никаво последствие, очевидно и председателят на заседанието, и депутатите се съгласиха с него. :P
:Laie_2: Into the endless we ride... :Laie_42:
Аватар
alter ego
A Soul Lost in Endless Time
 
Мнения: 5023
Регистриран на: 04 Окт 2009, 15:18
Местоположение: occasionally into the forum...
Благодарил (а): 256 пъти.
Поблагодарили: 274 пъти.

Re: Пука ли ви за мнението на другите за България?

Мнениеот fak » 27 Апр 2013, 17:40

MidwinterSun написа:На първо място, познавам българка, която работи и живее в Швейцария. Съвсем легално.не думай :mrgreen:
Изображение
Аватар
fak
la douleur exquise
 
Мнения: 7585
Регистриран на: 14 Сеп 2008, 16:03
Благодарил (а): 943 пъти.
Поблагодарили: 1112 пъти.

Re: Пука ли ви за мнението на другите за България?

Мнениеот MidwinterSun » 27 Апр 2013, 17:45

Е, това е във връзка с казаното от Фийби, че българите нямат право да работят в Швейцария...
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.
Изображение
Аватар
MidwinterSun
лейди британска котка
 
Мнения: 9043
Регистриран на: 01 Авг 2008, 10:46
Местоположение: София
Благодарил (а): 317 пъти.
Поблагодарили: 1110 пъти.

Re: Пука ли ви за мнението на другите за България?

Мнениеот fak » 27 Апр 2013, 17:53

друуууго имах предвид.. :lol:
Изображение
Аватар
fak
la douleur exquise
 
Мнения: 7585
Регистриран на: 14 Сеп 2008, 16:03
Благодарил (а): 943 пъти.
Поблагодарили: 1112 пъти.

Re: Пука ли ви за мнението на другите за България?

Мнениеот MidwinterSun » 27 Апр 2013, 17:56

Ем, разбирам да бях казала Великобритания или Испания... ама това другото не се отнася много за Швейцария :lol: Там генерално има малко българи.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.
Изображение
Аватар
MidwinterSun
лейди британска котка
 
Мнения: 9043
Регистриран на: 01 Авг 2008, 10:46
Местоположение: София
Благодарил (а): 317 пъти.
Поблагодарили: 1110 пъти.

Re: Пука ли ви за мнението на другите за България?

Мнениеот phoebe » 27 Апр 2013, 21:38

Ще се опитам да върна дискусията в руслото, което зададох.

Става дума за това не дали те са прави като го правят и как го правят - това си е тяхна работа.

Идеята ми беше да ви попитам дали се засягате от нещо подобно и смятате ли, че макар и вярно, не трябва да бъдем представяни само в тези краски?

А иначе да, в Швейцария може да се работи и живее (много ясно), но с идеята, че има квоти за нас. Не сме приравнени към останали 25 страни членки, които им трябва просто да пристигнат в страната и да почнат работа. За нас критериите са много по-сериозни.
medicate, medicate
Аватар
phoebe
Легендарен флуудър
 
Мнения: 4015
Регистриран на: 04 Ное 2006, 15:17
Местоположение: s-f
Благодарил (а): 59 пъти.
Поблагодарили: 148 пъти.

Re: Пука ли ви за мнението на другите за България?

Мнениеот slighter » 27 Апр 2013, 21:59

:D ми тоо... 90% от емигрантите, които (евентуално) ще им се изсипят ще са си баш от тази "краска"... така че обективен си е репортажа. А и иначе да, ако беше реклама за туристическа дестинация и по-хубави работи можеше да покажат ;)
Аватар
slighter
Легендарен флуудър
 
Мнения: 2220
Регистриран на: 23 Фев 2006, 21:00
Благодарил (а): 243 пъти.
Поблагодарили: 345 пъти.

Re: Пука ли ви за мнението на другите за България?

Мнениеот clinical_dead » 27 Апр 2013, 22:24

Ако хората вярват, че тази кадри са обобщаващи за България, значи не ме интересува какво "мислят". :roll:

Както една телевизия казваше "всички гледни точки"... или които ни харесват.
Изображение


Изображение
Аватар
clinical_dead
Стенограф
 
Мнения: 1601
Регистриран на: 01 Сеп 2011, 13:21
Благодарил (а): 422 пъти.
Поблагодарили: 275 пъти.


  • Similar topics
    Отговори
    Преглеждания
     Последно мнение

Назад към България

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта