Просяци

Модератор: Lord

Просяци

Мнениеот Надежден Случай » 27 Апр 2013, 20:16

Какво ви е мнението за тези хора? Давате ли им по нещо или ги подминавате? Защо мислите са я докарали до просешка тояга? Темата възниква вследствие на този,прочетен от мен току що,текст,който ме шокира,признавам си:

Киев, Украйна

В близост до метростанция Лукяновска седи жена на неопределена възраст. Може да си помислите, че е на 30, на 23 или пък на 40 години. Косата й е мръсна, главата й наведена скръбно надолу. На земята през нея стои платнена чанта. В чантата минаващите граждани пускат пари. В ръцете си жената държи причината, доказваща, че жената има нужда от тези пари. В ръцете на жената спи двегодишно дете. То е с мръсна шапка, която някога е била бяла, и спорно костюмче.

Мястото, на което е застанала, е много оживено - неспирен поток от хора. И неспирно звънене на монети и шум от банкноти в торбичката й.

Минавах покрай тази жена в продължение на месец. Не й пусках нищо, защото не исках с моите пари някой големец да си купи тухли за новия си палат. Но съдейки по това колко хора пускаха по нещо, този големец можеше да си построи не един, а няколко палата. Е, и за самата просякиня остава по нещо. Поне като за бутилка водка. Хората, които управляват бизнеса с просяците, разчитат на силата на парите… и на страха.

Никой от добряците, даващи пари на „Мадоната с младенеца”, не се замисляше над нещо, което буквално можеше да му извади очите. След около месец преминаване покрай просякинята, се загледах в детето, облечено в мръсни дрехи. В този момент разбрах, че това, което ми се струваше неправилно в цялата ситуация (ако изобщо може да се каже, че има нещо правилно), е кроткото държание на бебето от сутрин до вечер.

Детето спеше – и ни звук, ни стон!

Спеше и когато се приближих до тях. Просякинята вдигна поглед към мен и очите ни се срещнаха. Обзалагам се, че веднага разбра това, което съм разбрал и аз…

Кои от вас имат деца? Спомнете си как и колко време те са спали, когато са били на 1-2-3-4 години. Час, два, максимум три през деня и после се събуждат.

Аз нито веднъж не видях будно това дете!

Гледах малкото човече, забило нос в коляното на „майка си” и страшните ми подозрения се затвърдиха.

- Защо той спи през цялото време? – попитах я, посочвайки детето.

Просякинята се направи, че не ме чува. Сведе очи и се сгуши в яката на якето си. Повторих въпроса си. Жената вдигна очи към мен и погледна някъде зад гърба ми. В погледа й се четеше умора, примесена с раздразнение. Никога не бях виждал такова нещо. Като поглед на същество от друга планета.

- Върви на…. – прошепна.
- Той защо спи? – вече почти виках.

В този момент усетих мъжка ръка на рамото си. Обърнах се. Мъж, с типично изражение на заводски работник, стоеше зад мен.

- Какво се заяждаш с нея? Не виждаш ли какъв живот живее. Ето, момиче… - и мъжът пусна няколко монети от шепата си в торбата.

Просякинята се прекръсти и сложи на лицето си изражение, олицетворяващо вселенската скръб. Мъжът тръгна към метрото. Довечера сигурно ще разказва на семейството си как е спасил нещастната жена от един злобен човек.

А детето продължаваше да спи…

Звъннах на познат - от онези хора, на които образованието не им пречи да се движи по улиците на града със скъпи коли и да живее в къща с множество кули, тераси и прозорци. Търсех отговор на въпроса защо детето спи по цял ден… и го получих. При това моят познат ми отговори със завидно спокойствие.

- Или е на хероин, или на водка! За да не плаче и да не пречи.

За да спи детето цял ден, са го наливали с водка. Или са му давали наркотици. Естествено, детският организъм не може да се справи с такъв шок. И такива деца често умират. Най-страшното е, че понякога умират по време на „работния си ден”. А мнимата майка е длъжна да седи с мъртвото дете на ръце до вечерта. Такива са правилата. А покрай нея минават хора, дават й пари и мислят, че правят добро, че помагат на самотна майка…

На следващия ден седях пред метрото. Бях си взел журналистическата карта и се бях приготвил за разговор. Но разговор така или иначе нямаше. Имаше обаче нещо друго.

В ръцете на жената имаше друго дете

Просякинята абсолютно игнорираше въпросите ми. Интересуваха ме документите на детето и най-важното – къде е вчерашното дете. Единствените, които не игнорираха въпросите ми, бяха продавачките, застанали наоколо. Започнаха да викат по мен и едва не ме изпъдиха от входа на метрото.

Оставаше ми само едно – да звъня на милицията. Но милиционерите сами ме намериха. Сержантът ми поиска документите за проверка. Разказах му за моите подозрения… и той реши да звънне някъде. Стоях пред входа на метрото и чувствах, че се боря с вятърни мелници. След няколко минути избягаха и просякинята, и продавачките.

Когато видите в градския транспорт или на улицата просещи жени и деца, замислете се, преди ръката ви да посегне да им даде.
Real friends will serve you long,
Sunshine or ain't.
Real friends won't do you wrong,
Real friends don't change.
Аватар
Надежден Случай
Един от клуба на моралното влияние
 
Мнения: 1755
Регистриран на: 17 Мар 2013, 22:08
Местоположение: Wild Wild West
Благодарил (а): 38 пъти.
Поблагодарили: 173 пъти.

Re: Просяци

Мнениеот slighter » 27 Апр 2013, 20:31

Кое по-точно те шокира? гаврата с живота на хората и на децата ли... или бизнесът с просяците...
welcome to the real world
добре щеше да е ако някоя институция се грижи за тези хора, ама уви не винаги се случва (а и те не винаги го искат)
Последна промяна slighter на 27 Апр 2013, 20:34, променена общо 1 път
Аватар
slighter
Легендарен флуудър
 
Мнения: 2220
Регистриран на: 23 Фев 2006, 21:00
Благодарил (а): 243 пъти.
Поблагодарили: 345 пъти.

Re: Просяци

Мнениеот Kristo » 27 Апр 2013, 20:32

В "Бедняка-милионер" имаше доста подобни моменти... най-брутално беше със сляпото момче-просяк, което пееше... (hint: то не беше сляпо, а ослепено от собственика си)
"Смисълът на цивилизацията е да остави на следващото поколение повече начини за забавление, както и по-малко проблеми за решаване. Ако остави повече проблеми и никакви нови забавления, то това се нарича геноцид."

Кристо - За смисъла на нещата, 2014г.
Аватар
Kristo
очарователен тормозник
 
Мнения: 22913
Регистриран на: 30 Окт 2007, 23:22
Местоположение: Меден Рудник Сити
Благодарил (а): 416 пъти.
Поблагодарили: 629 пъти.

Re: Просяци

Мнениеот aahz » 27 Апр 2013, 20:34

Отново и отново ме озадачава как напоследък в България хората малко си търсят повод да мислят най-лошото за другите... А това е доста удобно, така си имаме оправдание да си задържам стотинките. И да ги похарчим за нещо особено важно. Уви, прекалено често това за мен е повод по-скоро да погледна на себе си неудовлетворено, отколкото да се питам дали човекът сам си е виновен за хала си. И тук с лекота мога да се отплесна за същността на икономическа система, която допуска някои хора да умират от глад, докато други умират от излишък. Но нека се фокусирам още веднъж на моя призив към всеки, който има време да чете: Всеки от нас може да падне, особено в цветущата ни към момента държава, независимо от дарбите и волята си. И аз предпочитам да вярвам, че човекът заслужава моето състрадание и стотинките, които мога да отделя, отколкото да предполагам точно с какви грехове е натоварил черната си душа. Защото тук дори не говорим за него, говорим за мен и това как възприемам хората въобще.
А историята е покъртителна и не се съмнявам, че е вярна. Но, уви, такива истории има за всички хора. Истината е, че не сме чак толкова добри, колкото ни се ще да мислим. Да даваме ли парите си на супермаркетите, които експлоатират работниците си и продават стоки, внесени от Китай или другаде в Азия, където хората работят за купичка ориз? Да ги даваме ли за хартия, когато заради нея се обезлесява Земята? Кой всъщност защо заслужава парите ни въобще?
This is my life
Its not what it was before
All these feelings I've shared
And these are my dreams
That I'd never lived before
Somebody shake me
Cause I, I must be sleepin
Аватар
aahz
Пишете, о, братя
 
Мнения: 240
Регистриран на: 27 Апр 2007, 12:22
Благодарил (а): 3 пъти.
Поблагодарили: 12 пъти.

Re: Просяци

Мнениеот MidwinterSun » 27 Апр 2013, 20:35

Не, не давам пари. Отдавна е известно, че съществува просешка мафия.
Лесен начин да помогнеш (или поне да опиташ) е просто да влезеш в съседен магазин и да купиш храна на просещия. Те обикновено от това имат най-голяма нужда. И ако наистина е човек в нужда, ще вземе храната. Но е отчайващо колко често отговорът, който получаваш, е всъщност "не искам храна, дай ми пари".
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.
Изображение
Аватар
MidwinterSun
лейди британска котка
 
Мнения: 9043
Регистриран на: 01 Авг 2008, 10:46
Местоположение: София
Благодарил (а): 317 пъти.
Поблагодарили: 1110 пъти.

Re: Просяци

Мнениеот Kristo » 27 Апр 2013, 20:47

Като говорим за просяци, има го и обратния момент - просяци-милионери. Не говоря за България, разбира се... а за т.нар "звезди" - актьори, музиканти и т.н. Те винаги вдигат шум до бога и компаниите... (слабо казано, всъщност са корпорации) които се занимават с филмова и музикална индустрия, когато става дума за пиратство, но всъщност печалбите им нарастват всяка следваща година, въпреки, че пиратството си съществува.

Реално такива хора просят от нас жълти стотинки (примерно за една песен, да си дръпнете легално), въпреки, че на тях тия стотинки - дори не цялата сума им влиза в джоба, да не говорим, че правят милиони от спонсорски договори, реклами и турнета. Но да, ти си виновен, че тоя 1лв не си им го дал, а си свалил песента от интернет. Заради тебе утре Бон Джоуви или онзи от Металика няма да има какво да сложи на масата, защото си го лишил, окрал и т.н. Нищо, че правят турнета от които печелят стотици милиони. Това пак си е просене.
"Смисълът на цивилизацията е да остави на следващото поколение повече начини за забавление, както и по-малко проблеми за решаване. Ако остави повече проблеми и никакви нови забавления, то това се нарича геноцид."

Кристо - За смисъла на нещата, 2014г.
Аватар
Kristo
очарователен тормозник
 
Мнения: 22913
Регистриран на: 30 Окт 2007, 23:22
Местоположение: Меден Рудник Сити
Благодарил (а): 416 пъти.
Поблагодарили: 629 пъти.

Re: Просяци

Мнениеот assault » 27 Апр 2013, 21:03

Не, не им давам. На много хора не им е лесно, но не са станали просяци. Ставаш, бориш се и така.
assault
Танцуващия с клавиатури
 
Мнения: 538
Регистриран на: 13 Юли 2010, 21:03
Благодарил (а): 4 пъти.
Поблагодарили: 39 пъти.

Re: Просяци

Мнениеот Надежден Случай » 27 Апр 2013, 22:06

Slighter,шокира ме гаврата с човешкия живот,за тъй наречената просешка мафия и аз съм дочул нещо оттук-оттам,но чак до такива извращения не очаквах да стигат.
Real friends will serve you long,
Sunshine or ain't.
Real friends won't do you wrong,
Real friends don't change.
Аватар
Надежден Случай
Един от клуба на моралното влияние
 
Мнения: 1755
Регистриран на: 17 Мар 2013, 22:08
Местоположение: Wild Wild West
Благодарил (а): 38 пъти.
Поблагодарили: 173 пъти.

Re: Просяци

Мнениеот gioiella » 27 Апр 2013, 22:43

Не давам пари.Става ми жал, често съжалявам, че не съм дала, но успявам да се стегна.
На деца мога да купя нещо, но не давам пари в никакъв случай. Или ги дават на "шефа" или са деца от домове, които имат храна, покрив над главата и дрехи, но просят, за да си купуват боклуци.Като цигари, трева...
Аватар
gioiella
Драскач
 
Мнения: 337
Регистриран на: 22 Фев 2007, 21:57
Благодарил (а): 7 пъти.
Поблагодарили: 35 пъти.

Re: Просяци

Мнениеот clinical_dead » 27 Апр 2013, 22:50

Това се знае отдавна, но аз не давам пари по други причини. Мен не ми е за мафията.. тя ще си намери за прехрана. Не съжалявам хората, които просят. Съжалявам и помагам на тези, които се борят.

Примери:
Една жена в подлеза на Плиска. Възраст около 45г. вече половин година стои в подлеза с табелка "Болна съм от рак, помогнете ми." Не бих и помогнала, не ми вдъхва доверие, не се е хванала на каквато и да е работа през това време, не виждам да става по-болна... не, не, не.
Един ром се мярка в квартала, на оживена пътека в пътека до най-големия супермаркет в района. Никога не бих му дала пари, защото се прави че не може да говори и краката му стърчат от колената нагоре (което не е като липсващ крайник, това е тооолкова нарочно и очевидно...), виждала съм го на Лъвов мост, виждала съм как го карат по автобусите, един приятел го е видял в Австрия и го е питал на турне ли е и той отговорил "Да, бате'.

Но пък когато в петък от училище даваха на заявилите желание храна за събота и неделя, аз съм раздавала пастет и хляб на хора, които ровят по кофите, защото виждам че се нуждаят.
Наскоро отивайки на работа видях мъж, които ровеше и му дадох 2 лв., които имах в джоба си, защото си бях взела храна, а бях за 4 часа на работа. Стори ми се свестен и дори се наложи да се върна малко,а радостта му беше искрена - бях уцелила.
Другите хора на които давам пари са музиканти. Има страхотни изпълнения, които ми пълнят душата. Миналото лято след работа с приятеля ми сядахме в подлеза на Плиска да слушаме един човек. Просто седяхме тримата в подлеза, като че нямаше определено време до последния автобус или някаква причина да се тревожим за пари, семейства...
Изображение


Изображение
Аватар
clinical_dead
Стенограф
 
Мнения: 1601
Регистриран на: 01 Сеп 2011, 13:21
Благодарил (а): 422 пъти.
Поблагодарили: 275 пъти.

Re: Просяци

Мнениеот MidwinterSun » 27 Апр 2013, 22:52

Мъжа с цигулката ли? Той свири в подлеза на Плиска от години, още откакто аз бях в гимназията...
Понякога свири и една жена, между другото. Май са свързани двамата по някакъв начин.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.
Изображение
Аватар
MidwinterSun
лейди британска котка
 
Мнения: 9043
Регистриран на: 01 Авг 2008, 10:46
Местоположение: София
Благодарил (а): 317 пъти.
Поблагодарили: 1110 пъти.

Re: Просяци

Мнениеот gioiella » 27 Апр 2013, 22:53

Уличните музиканти са друго нещо :D Аз не ги възприемам като просяци.
Но няма да забравя момиченцето, което с години висеше на метро Сердика.С едно куче ..по едно време явно се беше издразнила, че я заобикалят и си позиционира стола на средата на стълбите и гледаше лошо :lol:
Аватар
gioiella
Драскач
 
Мнения: 337
Регистриран на: 22 Фев 2007, 21:57
Благодарил (а): 7 пъти.
Поблагодарили: 35 пъти.

Re: Просяци

Мнениеот clinical_dead » 27 Апр 2013, 23:04

Свири на китара, а жената която споменаваш е майка на бившото гадже на моя :lol: Историята на това семейство е позорна и точно описва България, но това е за друга тема.

и все пак да си кажа: Жената е цигуларка, бащата е диригент. Аристократични семейства от старо време. Живеят в центъра на София, но в онези сгради, които не ти вдъхват доверие и едвам свързват двата края. Да беше за захванал тоя диригент да продава домати на пазара и да лъже с грамажите, а жената да се хване в някоя верига да и изпиват енергията. По-друго щеше да им е положението вероятно. Тъжна история
Изображение


Изображение
Аватар
clinical_dead
Стенограф
 
Мнения: 1601
Регистриран на: 01 Сеп 2011, 13:21
Благодарил (а): 422 пъти.
Поблагодарили: 275 пъти.

Re: Просяци

Мнениеот MidwinterSun » 27 Апр 2013, 23:20

Е те такива хора да си вдигнат партакешите и да се изнесат към Великобритания (така и така стана предмет в съседна тема). Много хубаво свирят и двамата, вече рядко имам път към подлеза на Плиска, но преди относително редовно оставях пари.
Аз самата имах съученичка, също цигуларка. Страхотно момиче, огромен талант. И тя свиреше на улицата. Все някак трябва да изкарва пари човек.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.
Изображение
Аватар
MidwinterSun
лейди британска котка
 
Мнения: 9043
Регистриран на: 01 Авг 2008, 10:46
Местоположение: София
Благодарил (а): 317 пъти.
Поблагодарили: 1110 пъти.

Re: Просяци

Мнениеот slighter » 27 Апр 2013, 23:24

gioiella написа:Уличните музиканти са друго нещо :D Аз не ги възприемам като просяци.
Но няма да забравя момиченцето, което с години висеше на метро Сердика.С едно куче ..по едно време явно се беше издразнила, че я заобикалят и си позиционира стола на средата на стълбите и гледаше лошо :lol:


хаха, да и аз един път я заобиколих и ми скръцна ядосано с цигулката :lol: :lol: ама на връщане ѝ оставих пари де.
Аватар
slighter
Легендарен флуудър
 
Мнения: 2220
Регистриран на: 23 Фев 2006, 21:00
Благодарил (а): 243 пъти.
Поблагодарили: 345 пъти.

Следваща

Назад към България

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

cron