Тревожи ли ви влизането на Турция в Европейския съюз?

Модератор: Lord

Re: Тревожи ли ви влизането на Турция в Европейския съюз?

Мнениеот ники » 26 Окт 2012, 23:40

Европейският съюз е много повече съюз на икономическа и донякъде правна интеграция отколкото на културна такава. Не е редно да ЕС да затваря вратата пред Турция поради културни различия. Проблемът по-скоро се корени в това, че приемането на силна икономика като Турция, която при това има огромен потенциал да расте и огромно население, би дисбалансирало силите.

Аз, също като fluffy cloud, съм на мнение, че сега не е моментът нито за ЕС да приема, нито за Турция да се бута, но и двете страни осъзнават това и никой не се е засилил толкова.


При всяко положение не смятам, че е редно да осъждаме дадена държава заради културните й различия, доколкото същите не противоречат на основни принципи, възприети от Европа, във връзка с правата на човека в най-широк смисъл.


Проблемът с интеграцията на ромите, циганите или както там е уместно и коректно да ги наричаме, до голяма степен вярвам, че е добил такива размери не само по вина на същите, ами на цялата държава. Няма никакво място за сравнение между посоченото ни малцинство и, да речем, турците в Германия.


А това с пазара ни на труда е направо нагло да го разглеждаме по този начин. Значи настояваме ние да можем да ходим навсякъде, да садим ягоди в испания, да копаем в сярната мина в Англия и т.н., но когато ние трябва да отворим пазара, сме много засегнати. ЕС не е организация за помощи в полза на испаднали държави, а в действителност икономически съюз на държави, целящ успоредно развитие на всичките чрез взаимопомощ. Не може да очакваме само да цоцаме, каквито очаквания ние винаги сме имали.


Разбрах те, какво имаш предвид, още с първия пост, но просто не го подкрепям :)
Аватар
ники
Чалгар
 
Мнения: 7239
Регистриран на: 19 Юни 2008, 20:06
Благодарил (а): 61 пъти.
Поблагодарили: 499 пъти.

Re: Тревожи ли ви влизането на Турция в Европейския съюз?

Мнениеот Kristo » 26 Окт 2012, 23:55

Не може да си в една чужда държава и да не можеш да говориш техният език.


В САЩ е така и не виждам да им е станало баш проблем. Правителството има нужда от тия най-бедни и необразовани прослойки, за да пълни армията си - заплатите на доброволците са примамливи, освен това има и проект "Доброволчество за гражданство" - ако си нелегален в страната им, записваш се в армията и получаваш американско гражданство подарък. Да не говорим, колко е добре за икономиката да има още по-широк диапазон от евентуални клиенти - бедните хора също ядат храна, нали тъй?

Но мисълта ми беше - винаги има преселници, които не знаят езика. Първите българи в Сащ и Канада да не би английския да им е бил майчин език? Аз дори имам роднини, отишли в други страни от ЕС да работят, БЕЗ ДА ЗНАЯТ МЕСТНИЯ ЕЗИК (или какъв да е чужд език изобщо де) - това не ги спира, а и от другите страни не са ги изгонили. Просто живееш, работиш там и се научаваш. Защото инак ще останеш гладен, най-общо казано.

Интеграция означава да приемеш правилата на дадената държава, дори и неписаните.


Кои са неписаните правила в България в тоя ред на мисли? :lol: "Черен джип е с предимство" или "Ако мъхче от глухарче ти попадне в ухото - оглушаваш" ? Кой човек може да спазва правила, които не са написани и не са общоизвестни и достъпни за него?

Разнообразието от култури, етноси и религии е в основата на интеграцията. Това което мисля, че ти имаш предвид е обезличаване на определена група хора за сметка на културата и религията на друга. Което е неправилно, има го дори записано и в нашата конституция. Не е интеграция да наложиш правилата си, които за теб са ок, над група, за които не са. Интеграцията е да създадете общи и да постигнете консенсус. Във всяка развита страна има квартали с чужденци, те са донесли своя бит и култура и така допринасят за тази на местните. Винаги ще има шовинизъм, но това не значи, че той трябва да е водещото усещание у хората.

Винаги съм се чудел ако има бг квартал някъде из САЩ - дали ще е само панелки и по средата паркче с разбити пейки? Или пък на сградата на общината отзаде ще има надпис "К*р за Левски" и американците ще се опитват да го разкодират с дни тва послание... :mrgreen:
"Смисълът на цивилизацията е да остави на следващото поколение повече начини за забавление, както и по-малко проблеми за решаване. Ако остави повече проблеми и никакви нови забавления, то това се нарича геноцид."

Кристо - За смисъла на нещата, 2014г.
Аватар
Kristo
очарователен тормозник
 
Мнения: 22913
Регистриран на: 30 Окт 2007, 23:22
Местоположение: Меден Рудник Сити
Благодарил (а): 416 пъти.
Поблагодарили: 629 пъти.

Re: Тревожи ли ви влизането на Турция в Европейския съюз?

Мнениеот Тя_ » 27 Окт 2012, 00:16

Кристо, това с езика ... Има хора, които просто не искат да го научат и след 10 години живот в Другата държава. Те не искат да се интегрират и с ръце и крака се оправят. Това не е начинът, да бъдеш приет в едно общество, да се развиваш и живееш нормално. Ако е там да муууаш жабетата ... Да, живей си както искаш и ако не пречиш, няма да те закачат. Но това не значи, че си пълноценен, интегриран "гражданин" (нарочно го слагам в кавички, за да не се обясняваме после пък за това :) ) !

За да не бягаме от темата ... Неписано правило и това, евентуално, което в България няма да се хареса е също жена, която е от горе до долу в черна роба и й се виждат само очите. Това си е No Go ! Ние живеем в държава, където това не е прието. Както и обратното ... Нека отиде една жена, европейка в една държава от Третия свят, където открити рамена, деколтета, къси поли не са позволени ...

Нямам предвид обезличаване ... Нека си имат традициите хората. Но правилата са за всички, за да се спазват. Какво значи "Не е интеграция да наложиш правилата си, които за теб са ок, над група, за които не са."? Ние с комфорта на чужденците ли се съобразяваме или наистина всички сме под един нож ?!

Нека нещата не ги смесваме !

И си пожелавам и големите, черни джипове да спират на червено !
You don't need to know everything in life,
just the things you need to be happy ...
Аватар
Тя_
В началото бе словото
 
Мнения: 16
Регистриран на: 06 Сеп 2012, 13:27
Благодарил (а): 1 пъти.
Поблагодарили: 0 пъти.

Re: Тревожи ли ви влизането на Турция в Европейския съюз?

Мнениеот Kristo » 27 Окт 2012, 01:35

Говоря за правилата на културата, не тези на закона.

Това че наричаме някого "чужденец" идва от това, че не е от нашата земя. Но познайте какво - това понятие "ние живеем тука, значи земята е наша" е остаряло. Например с нас - ние не сме първите заселници в днешните ни земи, едно време и нашето племе е било чужденци по тия места. На никой не е комфортно да е чужденец, нито си мисля, че някой трябва да се съобразява с чуждия комфорт. Говоря за културна толерантност, която в Европа е избила милиони хора. Която съществува десетилетия след Хитлер. Не сте ли чували за баските сепаратисти? За Ира? Говорим за хора с обща културна рамка и обща религия, които не се понасят, а какво остава ако дойде друговерец?

Интеграцията на ромите в България се проваля не отдолу, а отгоре. Индианците са интегрирани в Америка (въпреки тяхното нежелание) - значи е възможно и ние да се справим. Просто правителствата досега не са посягали към решение, защото рискуват да загубят доверието на избирателите - правило в политиката е да правиш само това, което мнозинството от електората иска. Което какво значи - ние не сме готови да ги интегрираме - обикновенните хора не могат да го приемат. Не че няма способи или има изгода да не го правим. Всяко правителство и партия знаят - че ще им е по-изгодно да интегрират една такава общност, както в политически план, така и чисто икономически. Това е голям процент необразовани бедни хора, които не плащат данъци. Ако получат работа, образование и почнат да плащат, зле ли ще е? Ако престъпността и болестите сред тях намалеят? Това което ги спира е самото усещане на българите, че просто "не ги искаме сред нас". Затова те са по-навити тези хора да живеят в катуни, да не ходят на училище с българчетата, ние да ги издържаме с помощите си, затворите също - болшинството са пълни с роми-престъпници, не с българи. Бог знае колко пари отделя държавата за едно малцинство, само защото искаме да ги държим настрана и да се правим, че ги няма.

Но това май се отплесва от темата, а?
"Смисълът на цивилизацията е да остави на следващото поколение повече начини за забавление, както и по-малко проблеми за решаване. Ако остави повече проблеми и никакви нови забавления, то това се нарича геноцид."

Кристо - За смисъла на нещата, 2014г.
Аватар
Kristo
очарователен тормозник
 
Мнения: 22913
Регистриран на: 30 Окт 2007, 23:22
Местоположение: Меден Рудник Сити
Благодарил (а): 416 пъти.
Поблагодарили: 629 пъти.

Re: Тревожи ли ви влизането на Турция в Европейския съюз?

Мнениеот alter ego » 27 Окт 2012, 17:21

Ники, ако ти си прав, то тогава защо ЕС не приеме Китай? Също не е европейска държава, пък е и още по-голяма и още по-успешна икономически: първата световна икономика, според доста икономисти... :lol:
:Laie_2: Into the endless we ride... :Laie_42:
Аватар
alter ego
A Soul Lost in Endless Time
 
Мнения: 5023
Регистриран на: 04 Окт 2009, 15:18
Местоположение: occasionally into the forum...
Благодарил (а): 256 пъти.
Поблагодарили: 274 пъти.

Re: Тревожи ли ви влизането на Турция в Европейския съюз?

Мнениеот ники » 27 Окт 2012, 19:32

Географския принцип, на който се определя правото на членство не беше предмет на поста ми, а нямам и намерение да става. Аргументи излагам в полза на това, дали ме тревожи влизането на Турция.
Аватар
ники
Чалгар
 
Мнения: 7239
Регистриран на: 19 Юни 2008, 20:06
Благодарил (а): 61 пъти.
Поблагодарили: 499 пъти.

Re: Тревожи ли ви влизането на Турция в Европейския съюз?

Мнениеот fluffy cloud » 27 Окт 2012, 22:14

Kristo написа:Най-лудото е, че Албания и Македония са по-напред за приемане в Съюза, а ако това стане, балансът ще се измени доста по-неочаквано. Вече няма да сме най-бедната страна в ЕС, но парите за проекти ще намалеят в този ред. Според мен няма нужда от нови разширения в близките 20год, защото всяка промяна може да се окаже пагубна. Никой в Брюксел, не би искал да се моли и кръсти за повече от 1 страна на Балканите- а представете си тия двете и Гърция... Затова и логично - няма да приемат нови членове, преди да си оправят бакиите.

Ще приемат Хърватия в един момент, но това пак ще стане, ако успеят да стабилизират Съюза политически и икономически. Конкретно нейното приемане ме съмнява да се окаже пагубно. Държавата е много по-подготвена от Турция, а всъщност и от България и Румъния. Приемането й се е забавило основно заради териториалните спорове със Словения. Но докато Хърватия има вече приключен процес на преговори, Турция са доста далече от истината при затварянето на преговорните глави, така че приемането й в момента ми се струва доста далечна перспектива.
I wanna fall from the stars straight into your arms
Аватар
fluffy cloud
сладоледено-шоколадово-спагетено чудовище
 
Мнения: 2558
Регистриран на: 14 Дек 2007, 20:55
Благодарил (а): 209 пъти.
Поблагодарили: 209 пъти.

Re: Тревожи ли ви влизането на Турция в Европейския съюз?

Мнениеот Kristo » 28 Окт 2012, 00:32

Те влизат от 2013 мисля, ако не е имало забавяне, т.е. знае им се датата, имаше я някъде спомената.

Но Албания, Украйна и Македония са тези които в момента водят преговори, по различни причини и трите са закучили...
"Смисълът на цивилизацията е да остави на следващото поколение повече начини за забавление, както и по-малко проблеми за решаване. Ако остави повече проблеми и никакви нови забавления, то това се нарича геноцид."

Кристо - За смисъла на нещата, 2014г.
Аватар
Kristo
очарователен тормозник
 
Мнения: 22913
Регистриран на: 30 Окт 2007, 23:22
Местоположение: Меден Рудник Сити
Благодарил (а): 416 пъти.
Поблагодарили: 629 пъти.

Re: Тревожи ли ви влизането на Турция в Европейския съюз?

Мнениеот fluffy cloud » 28 Окт 2012, 22:53

Нормално е да са се "закучили", твърди много са му вече "калпавите деца" на Съюза, за да приеме още няколко.
I wanna fall from the stars straight into your arms
Аватар
fluffy cloud
сладоледено-шоколадово-спагетено чудовище
 
Мнения: 2558
Регистриран на: 14 Дек 2007, 20:55
Благодарил (а): 209 пъти.
Поблагодарили: 209 пъти.

Предишна

  • Similar topics
    Отговори
    Преглеждания
     Последно мнение

Назад към Балканите

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта