Китай - обща тема

Модератор: Lord

Китай - обща тема

Мнениеот pora_e_priqtel » 08 Юни 2010, 11:34

Сетих се, че такава тема още си нямаме, та реших да направя. Малко по-късно днес ще пусна поздравче за Дон Хорхе, който, доколкото си спомням, живее в Ухан. :P
Аватар
pora_e_priqtel
Гурбангули Бердимухамедов
 
Мнения: 11699
Регистриран на: 07 Ное 2004, 21:34
Местоположение: София
Благодарил (а): 305 пъти.
Поблагодарили: 149 пъти.

Re: Китай - обща тема

Мнениеот pora_e_priqtel » 10 Юни 2010, 10:48

Ето го и обещаният линк:

Китаец гони държавни служители със самоделно оръдие

Ама е изобретателен :P
Аватар
pora_e_priqtel
Гурбангули Бердимухамедов
 
Мнения: 11699
Регистриран на: 07 Ное 2004, 21:34
Местоположение: София
Благодарил (а): 305 пъти.
Поблагодарили: 149 пъти.

Re: Китай - обща тема

Мнениеот Don Horhe » 10 Юни 2010, 15:48

Ахаха, това е моят нов герой! :lol: Четох за този пич в сайта на Чайна дейли - насилственото извзимане на земи от строителни компани с връзки във властта е голям проблем в Китай.

Има много какво да се каже за тази абсурдна държава, но в момента се готвя за изпит по език на 20'ти, който е нещо като TOEFL, но за джедайски, и нямам много време за форума. След изпита ще напиша някои интересни работи. :D
That government is best which makes itself unnecessary. - Wilhelm von Humboldt
Bill Hicks - Revelations (Uncut)
Изображение
Аватар
Don Horhe
Spiritchaser
 
Мнения: 2495
Регистриран на: 31 Юли 2007, 12:00
Местоположение: Orphalese
Благодарил (а): 37 пъти.
Поблагодарили: 33 пъти.

Re: Китай - обща тема

Мнениеот camel » 06 Юли 2010, 23:17

И аз чакам с нетърпение, Хорхе. Много неща за Китай и около Китай са ми интересни. Като почнем от теракотената армия, минем през ориза, и завършим с устройството на държавата, законите и нещата около Тибет. :)
dexteriti написа:Не си нищо повече от един шибан никнейм и твоето мнение си е като твоя г*з, носи си го, но не го навирай много...
:notworthy:

- I want to change the world....
Did u bring in any weapons?
- Of course not!
Then you are not changing anything...
Аватар
camel
SentineL
 
Мнения: 4722
Регистриран на: 09 Ное 2007, 19:22
Местоположение: Sofia
Благодарил (а): 42 пъти.
Поблагодарили: 111 пъти.

Re: Китай - обща тема

Мнениеот Fletcher Lind » 07 Юли 2010, 01:02

Мъничко офтопик, но поздрав за Кемъл:

Изображение

:rr:
Извращавайки миналото, извращаваме настоящето.
Аватар
Fletcher Lind
От дъжд на вятър
 
Мнения: 182
Регистриран на: 25 Юли 2008, 16:09
Благодарил (а): 1 пъти.
Поблагодарили: 0 пъти.

Re: Китай - обща тема

Мнениеот Don Horhe » 07 Юли 2010, 09:45

Като за начало и по желание на camel, първо за Теракотената армия на Цин Шъхуан (259 - 210 пр. н. е.) :D Това е част от курсовата ми работа по странознание.

Теракотената армия на Цин Шъхуан се намира в подножието на планината Лишан, в предградието на град Сиан, провинция Шаанси. Заровена е в земята през 210 г. пр. н.е. заедно с погребването на императора, като нейното предназначение е било да пази гробницата и да му помага при управлението в отвъдния живот. Открита е през месец март 1974 г. от местни фермери, които случайно попаднали на нея, докато копаели кладенец.

Самата армия представлява колекция от 8,099 теракотени статуи на войници и коне с естествени размери, създавана в продължение на 11 години. Височината на човешките фигури е различна в зависимост от ранга - от 184 сантиметра за обикновените войници до 197 сантиметра за старши офицери и генерали. Няма две еднакви фигури – всяка една е уникална, както и всяка една имала истински боеприпаси. (Когато бях там през април тази година, имаше нови разкопки и реставрации, така че броят на фигурите със сигурност е вече по-голям.)

Музеят при разкопките, чийто строеж е започнал през 1975 г., заема площ от 16,300 м2, а от 1987 г. насам обектът е вписан в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

На около 1.5 километра източно от Теракотената армия се намира и самият мавзолей, от който гробницата с войниците е само част. Строежът му започва през 246 г. пр .н.е. и продължава 38 години, като строителите на обекта са наброявали около 700,000 души. На дължина е 350 метра, на ширина – 345, а на височина – 76 метра, което го прави по-голям от Великата пирамида в Гиза.
Около мавзолея са разположени различни малки гробници, в които е погребана свитата на императора, както и над 500 паметника на загиналите при строителството на гробницата.

Според Съма Циен, заедно с императора са погребани огромни количества богатства и произведения на изкуството, както и голяма част от свитата му. В гробницата има и умален модел на целия космос. Подземният дворец е изящно копие на истинския. Таванът му е украсен с перли и скъпоценни камъни, които олицетворяват звездите и планетите, а по пода, в умален размер, са текли реки от живак, които съответствали на Жълтата река и на Яндзъ. Скорошни изследвания показват, че почвата около гробницата наистина е богата на живак, което доказва, че сведенията, дадени от Съма Циен, са верни.

През месец юли 2007 г., след 5 годишни изследвания и с помощта на дистанционно сондиране на земята, учени са потвърдили, че вътре в мавзолея над гробницата има 30-метрова сграда, с 4 стъпаловидни стени, всяка с по 9 стъпала. Дуан Цинбо - изследовател в Институра по археология в Шаанси - твърди, че сградата вероятно е била построена, за да може през нея душата на императора да потегли към задгробния живот.

.............

Може още много да се каже за войниците - спомням си, че бях гледал една книга, в която се описват различните прически, обувки, одежти и т.н. и тяхната връзка с ранга и длъжността на войника, но това става вече прекалено специализирано.
That government is best which makes itself unnecessary. - Wilhelm von Humboldt
Bill Hicks - Revelations (Uncut)
Изображение
Аватар
Don Horhe
Spiritchaser
 
Мнения: 2495
Регистриран на: 31 Юли 2007, 12:00
Местоположение: Orphalese
Благодарил (а): 37 пъти.
Поблагодарили: 33 пъти.

Re: Китай - обща тема

Мнениеот Don Horhe » 30 Авг 2010, 18:42

Предлагам ви да гледате филма The Tank Man на PBS, в който се разказва за събитията преди, по време и след студентските протести на площад Тиен'анмън през 1989 г., които завършват, според някои източници, със смъртта на около 3000 души. Във филма също се говори и за икономическото чудо на Китай, както и за цената, на която то идва. Приятно гледане! :)

PBS Frontline - The Tank Man
That government is best which makes itself unnecessary. - Wilhelm von Humboldt
Bill Hicks - Revelations (Uncut)
Изображение
Аватар
Don Horhe
Spiritchaser
 
Мнения: 2495
Регистриран на: 31 Юли 2007, 12:00
Местоположение: Orphalese
Благодарил (а): 37 пъти.
Поблагодарили: 33 пъти.

Re: Китай - обща тема

Мнениеот Don Horhe » 03 Окт 2010, 23:21

Коледен 'подарък' – 11 години затвор

От доста време насам мислих да пиша по тази тема и днеска подобна статия във Vesti.bg (Китайски дисидент фаворит за Нобела за мир) ме подтикна най-накрая да се захвана и да напиша нещичко по тази наболяла за интересуващите от демокрацията (или по-скоро нейната липса) в КНР тема.

На 25 декември, 2009, пекински съд осъди бележития китайски дисидент, активист за човешки права, бивш професор по литература в Пекински педагогически университет и про-демократичен деец – Лю Сяобо (роден 28 декември, 1955), обвинен в подривна антиправителствена дейност – на 11 години лишаване от свобода и 2 години лишаване от политически права (чл. 105, ал. 2 от НК на КНР на английски).

Лю Сяобо съвсем не е непознат на китайските власти, а и не за първи път лежи в затвора – бил е лишаван от свобода за 21 месеца, заради участието си в небезизвестните студентски протести на площад Тиен’анмън през 1989 година (те всъшност само започват като студентски, а впоследствие прерастват в общонационални - вж. филма на PBS в по-горния ми пост). Между 1996 и 1999 е изпратен в трудов лагер, за да бъде ‘превъзпитан’, понеже искал от комунистическото правителство да амнистира все още лежащите по затвори участниците в същите тези про-демократични демонстрации, като по този начин ‘нарушил обществения ред’.

Официално е арестуван на 23 юни, 2009, (заръжането му става на 8 декември предишната година, 2 дена преди появата на Харта 08 в интернет, като времето между задържането и официалното арестуване и повдигане на обвинения той излежава в карцера, без право на среща с адвоката и семейството си) заради подозрения в извършване на дейност, целяща да свали ‘социалистическото’ правителство на КНР. Истинската причина е съавторството на въпросната харта, разпространена година по-рано на 10 декември, 2008 (60-годишнината на Международния ден за човешки права) и написана като отражение на чешката Харта 77. Харта 08, в която са изразени искания за 19 промени, включително премахването на еднопартииния модел на управление, превръщането на Китай във федерална държава и независима съдебна система, събира подписите на над 10000 души, в това число и голям брой интелектуалци, писатели, университетски преподаватели и т.н. Разбира се, тя е свалена от интернет пространството веднага щом властите я надушили и, за съжаление, не получава гласността, която заслужава.

Излишно е да се казва, че процесът, който не получи никакво отражение в китайските медии, предизвиква много силна международна реакция и множество държави, организации и бележити личности призовават властите в Пекин безусловно да пуснат Лю Сяобо на свобода. Дори четирима старши члена на комунистическата партия в остро писмо се обръщат към властите с молба да се преразгледа решението. Отговорът, който Китай дава на международните критики е плашещо познат не изненадва никого – ‘чуждите държави трябва да уважават суверенита на съдебната власт на КНР и да не се намесват във вътрешнодържавните й дела.’ Държа също да отбележа, че, сякаш очаквайки неодобрението и надявайки се да не се разчуе на международната сцена толкова много, Лю Сяобо като че ли нарочно бе осъден на Коледа, когато почти никой не следи новини и, като цяло, се занимава с по-приятни неща.

На 18 януари, 2010, Лю Сяобо е номиниран за Нобеловата награда за мир, но повече подробности за това – в посочената по-горе статия.

За съжаление, информацията по тази тема е почти само на английски и китайски. Ако някой се интересува по-подробно от темата, може да погледне следните статии:

Verdict For Chinese Dissident Expected Friday
Leading China Dissident Gets 11-Year Term for Subversion
Communist party officials criticise Liu Xiaobo conviction
Petition Urges Nobel for Jailed Chinese Writer
China’s Champion of Peace: The Human Rights Activist Liu Xiaobo, imprisoned in China, deserves the 2010 Nobel peace prize

Харта 08 - пълен текст
На английски има 2 превода, първият е на Пери Линк от China Human Rights Defenders, а вторият е на Human Rights in China.
Charter 08 - China Human Rights Defenders
Charter 08 - Human Rights in China

Едит

Сетих се, че някъде бях гледал въпросното писмо на четиримата партийци. Ако сайтът все още съществува и имам време, ще го преведа и ще го пусна тук. Спомням си, че започваше с 'Ние сме четирима стари "товариши"...' :)
That government is best which makes itself unnecessary. - Wilhelm von Humboldt
Bill Hicks - Revelations (Uncut)
Изображение
Аватар
Don Horhe
Spiritchaser
 
Мнения: 2495
Регистриран на: 31 Юли 2007, 12:00
Местоположение: Orphalese
Благодарил (а): 37 пъти.
Поблагодарили: 33 пъти.

Re: Китай - обща тема

Мнениеот Кръчма точка ком » 07 Окт 2010, 21:01

Don Horhe написа:Ахаха, това е моят нов герой! :lol: Четох за този пич в сайта на Чайна дейли - насилственото извзимане на земи от строителни компани с връзки във властта е голям проблем в Китай.

Има много какво да се каже за тази абсурдна държава, но в момента се готвя за изпит по език на 20'ти, който е нещо като TOEFL, но за джедайски, и нямам много време за форума. След изпита ще напиша някои интересни работи. :D


Дон Хорхе, живея от над 6 години в Китай и не бих класифицирал Китай като абсурна държава, основно заради това, че всякакви абсурди (или неща, които на теб, мен, някой трети ни се струват абсурдни) ги има и в други страни в по-малко или по-голямо количество и качествена определеност.
Успех с изпитите!
www.kry4ma.com - първа виртуална бг-кръчма: Свободна трибуна за баннати от други форуми+ Запознаства с азиатки+ Алтернативна енциклопедия за нещата, които ги няма по някакви причини в Уикипедия+ Безплатни реклами за всички+ Интересното от други форуми+ Безплатни уроци по италиански и китайски, и пр.
Аватар
Кръчма точка ком
В началото бе словото
 
Мнения: 37
Регистриран на: 07 Окт 2010, 17:43
Благодарил (а): 0 пъти.
Поблагодарили: 1 пъти.

Re: Китай - обща тема

Мнениеот Кръчма точка ком » 07 Окт 2010, 21:08

Хорхе, абсолютната демокрация не е налична като такава никъде по света. Отделен е и въпросът дали е полезна. Според мен, най-добрата форма на обществено управление не е демокрацията, а е технокрацията, съчетана с меритокрация. "За най-удачна форма на управление считам МЕРИТОКРАЦИЯТА-ТЕХНОКРАЦИЯ. Т.е. управлението трябва да е дело на заслужили, достойни, морални, знаещи, способни хора." (Гесер Курултаев) http://kurultaev.kry4ma.com/?p=7
www.kry4ma.com - първа виртуална бг-кръчма: Свободна трибуна за баннати от други форуми+ Запознаства с азиатки+ Алтернативна енциклопедия за нещата, които ги няма по някакви причини в Уикипедия+ Безплатни реклами за всички+ Интересното от други форуми+ Безплатни уроци по италиански и китайски, и пр.
Аватар
Кръчма точка ком
В началото бе словото
 
Мнения: 37
Регистриран на: 07 Окт 2010, 17:43
Благодарил (а): 0 пъти.
Поблагодарили: 1 пъти.

Re: Китай - обща тема

Мнениеот Кръчма точка ком » 07 Окт 2010, 21:11

camel написа:И аз чакам с нетърпение, Хорхе. Много неща за Китай и около Китай са ми интересни. Като почнем от теракотената армия, минем през ориза, и завършим с устройството на държавата, законите и нещата около Тибет. :)


Може да питаш и мене. Предполагам, че ще ти дам поглед върху нещата, който е с около 90 до 180 градуса по-различен от този на дясно-ориентираният Дон Хорхе. Аз съм фабианец, отделно съм и философ по образование, с магистърска степен от СУ , и бих могъл да съм полезен с моите знания и отношение към Китай, които се стремя да са обективни.
www.kry4ma.com - първа виртуална бг-кръчма: Свободна трибуна за баннати от други форуми+ Запознаства с азиатки+ Алтернативна енциклопедия за нещата, които ги няма по някакви причини в Уикипедия+ Безплатни реклами за всички+ Интересното от други форуми+ Безплатни уроци по италиански и китайски, и пр.
Аватар
Кръчма точка ком
В началото бе словото
 
Мнения: 37
Регистриран на: 07 Окт 2010, 17:43
Благодарил (а): 0 пъти.
Поблагодарили: 1 пъти.

Re: Китай - обща тема

Мнениеот Don Horhe » 08 Окт 2010, 13:10

Да, би било чудесно да има гледна точка, различна от моята. :) Нека отбележа, че далеч не съм толкова дясно-ориентиран, колкото може би мненията ми са ви накарали да мислите - политическите ми възгледи по-скоро се доближават до тези на Ноам Чомски и Бертранд Ръсел. Съгласен съм с теб, че управляващите трябва да са "заслужили, достойни, морални, знаещи, способни хора" (дали ще са пряко излъчени от народа или не няма значение, ако си вършат работата като хората), но реалността в Китай, където всичко става по партиина линия и/или с връзки(关系), е много, ама много различна.

Малко по темата:
На Лю Сяобо вече официално му е присъдена Нобеловата награда за мир!
http://www.nytimes.com/2010/10/09/world ... .html?_r=1 :cheers: :brave:
That government is best which makes itself unnecessary. - Wilhelm von Humboldt
Bill Hicks - Revelations (Uncut)
Изображение
Аватар
Don Horhe
Spiritchaser
 
Мнения: 2495
Регистриран на: 31 Юли 2007, 12:00
Местоположение: Orphalese
Благодарил (а): 37 пъти.
Поблагодарили: 33 пъти.

Re: Китай - обща тема

Мнениеот alter ego » 08 Окт 2010, 21:16

Дамм, да му честитим, въпреки че като си припомня предишния носител на тази награда, ми се струва доста опошлена и конюнктурна. :|
Гледах по ВВС интервюта с китайци в Пекин за него. Никой не беше чувал името му. :mrgreen:
:Laie_2: Into the endless we ride... :Laie_42:
Аватар
alter ego
A Soul Lost in Endless Time
 
Мнения: 5023
Регистриран на: 04 Окт 2009, 15:18
Местоположение: occasionally into the forum...
Благодарил (а): 256 пъти.
Поблагодарили: 274 пъти.

Re: Китай - обща тема

Мнениеот Don Horhe » 08 Окт 2010, 23:12

По-скоро не смеят да си кажат пред камерата. :P
That government is best which makes itself unnecessary. - Wilhelm von Humboldt
Bill Hicks - Revelations (Uncut)
Изображение
Аватар
Don Horhe
Spiritchaser
 
Мнения: 2495
Регистриран на: 31 Юли 2007, 12:00
Местоположение: Orphalese
Благодарил (а): 37 пъти.
Поблагодарили: 33 пъти.

Re: Китай - обща тема

Мнениеот Кръчма точка ком » 09 Окт 2010, 00:41

Радвам се, че се обаждаш :) Ний хао! :)

Когато следвах в СУ и карах лекции по ФИЛОСОФСКА АНТРОПОЛОГИЯ, Валери Динев ни учеше, че да си уреждаш родата си е нещо наследено от животните. Става дума за т.нар. НЕПОТИЗЪМ. А това иде от папите (в европейкста традиция), което означава, че не е хич приоритет на Китай. Ако някой е посещавал други страни или е чатил с чужденци - нека ни каже, това да се уреждат хората с предимство - покрай родители или с други връзки не е ли нещо често-срещано?哪里都有关系。。。

А относно наградите за мир - те и на далай Лама, както и на Обама присъдиха, но последните двама не са от най-миролюбивите, та споделям мнението, че мировите награди са доста необективни. В случая с Лю-бчо не съм изследвал, но съдейки по споменатите две - не е много голяма гордост да имаш такава награда, за разлика от другите Нобелови награди.
www.kry4ma.com - първа виртуална бг-кръчма: Свободна трибуна за баннати от други форуми+ Запознаства с азиатки+ Алтернативна енциклопедия за нещата, които ги няма по някакви причини в Уикипедия+ Безплатни реклами за всички+ Интересното от други форуми+ Безплатни уроци по италиански и китайски, и пр.
Аватар
Кръчма точка ком
В началото бе словото
 
Мнения: 37
Регистриран на: 07 Окт 2010, 17:43
Благодарил (а): 0 пъти.
Поблагодарили: 1 пъти.

Следваща

  • Similar topics
    Отговори
    Преглеждания
     Последно мнение

Назад към Светът

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта