Тило Сарацин и страхът на немската нация от...нацията.

Модератор: Lord

Re: Тило Сарацин и страхът на немската нация от...нацията.

Мнениеот happyswift » 12 Сеп 2010, 19:53

Можеш да си намериш по-добре платена работа, това визирах
Аватар
happyswift
Флъдзила
 
Мнения: 1809
Регистриран на: 10 Мар 2009, 09:44
Благодарил (а): 5 пъти.
Поблагодарили: 68 пъти.

Re: Тило Сарацин и страхът на немската нация от...нацията.

Мнениеот Baggins » 12 Сеп 2010, 19:55

Не мисля, че висшист в България има по-голям шанс да си намери хубава работа от човек със средно в щатите. :roll:
Изображение
Аватар
Baggins
Сектор "Б"
 
Мнения: 1117
Регистриран на: 20 Май 2009, 00:11
Благодарил (а): 66 пъти.
Поблагодарили: 40 пъти.

Re: Тило Сарацин и страхът на немската нация от...нацията.

Мнениеот happyswift » 12 Сеп 2010, 19:57

Е, значи не си наясно как стоят нещата там ;)
Аватар
happyswift
Флъдзила
 
Мнения: 1809
Регистриран на: 10 Мар 2009, 09:44
Благодарил (а): 5 пъти.
Поблагодарили: 68 пъти.

Re: Тило Сарацин и страхът на немската нация от...нацията.

Мнениеот Baggins » 12 Сеп 2010, 20:01

Наясно съм как стоят нещата тук, обаче :lol:
Изображение
Аватар
Baggins
Сектор "Б"
 
Мнения: 1117
Регистриран на: 20 Май 2009, 00:11
Благодарил (а): 66 пъти.
Поблагодарили: 40 пъти.

Re: Тило Сарацин и страхът на немската нация от...нацията.

Мнениеот WeeDichou » 12 Сеп 2010, 20:07

happyswift написа:Не виждам защо спорите за стандарта на живот в България и го сравнявате със Западна Европа - в световен мащаб ние сме в групата на най-развитите страни - компютър, интернет, хипер маркет с 10 вида хляб в него - нещо, което тук е даденост, в много страни в света е просто мечта.Ние се сравняваме все с най-богатите страни, което е смешно.

По неща като свобода на словото, граждански свободи, ниво на обществени отношения...се сравняваме по-скоро с Третия свят...и това, ама хич, не е смешно...
Както казах горе...това с парите не е точно така...и немалка част от хората бягат заради други неща...
:JC_spliff:
Аватар
WeeDichou
4:20
 
Мнения: 488
Регистриран на: 29 Май 2010, 11:12
Благодарил (а): 14 пъти.
Поблагодарили: 53 пъти.

Re: Тило Сарацин и страхът на немската нация от...нацията.

Мнениеот steamer » 12 Сеп 2010, 21:50

Съжалявам за "чаршафа", но е неделя вечер, а битието ми ме е пратило скучаещ пред компютърния екран.

Хайде и аз да се отклоня от темата:

Baggins, ти за пореден път успя да докажеш вече затвърдилото се мое мнение, че по-голямата част от хората не само, че са потънали в логическа неконсистентност, ами и си нямат съвсем никаква идея какво точно коментират.
Защото само абсолютна икономическа некомпетентност може да роди изказване от вида:
Обаче в момента положението е такова, че става все по-трудно да си водиш нормален живот.


Не, сериозно - искам да разбера как при свободно движение на стоки и услуги в рамките на един половинмилиарден свободен пазар в една част от него, характеризираща се с около 3 пъти по-ниски доходи (респективно и разходи за труд) от ядрото на този пазар, нещата ще стават все по-зле и по-зле?
Или може би ти конкретно се нагърбваш с прогнозата, че ЕС ще се разпадне под натиска на протекционизма? Или на ромските имигранти в Западна Европа? Или пък си готов да прогнозираш, че дълговите и демографските проблеми на държавите - членки ще доведат до това доходите в ЕС да паднат под равнището на днешните доходи в България :lol:


БВП-то само по себе си не може да означава нищо. Той по някакви статистики през 89та е бил мисля 2 пъти повече от сега, но какво от това.


Е, това просто не е вярно. В един момент след влизането ни в ЕС през 2007 БВП надмина в реално изражение БВП от 1989-та година. При това става въпрос не за БВП на глава от населението, а за цялата икономика - очевидно е, че 100 милиона инджикупляктора (да заема любимата стока на един мой преподавател), разделени на 9 милиона население не са еквивалентни на същото количество, потребявано от 7.5 милиона. И, забележи - това се случва въпреки систематичното двойно осчетоводяване на БВП преди '89 и въпреки отново систематичното подценяване на сивата икономика при изготвянето на статистиката от НСИ. Аз лично не бих се учудил, ако БВП преди началото на рецесията е бил в реални изражения с 50% по-висок от този преди 10-ти. А при положение, че населението е намаляло с 1/6, всеки сам може да си направи сметката какво става с per capita GDP (hint: при тези презумпции е с 80% по-високо). И да не забравяме, че при тези изчисления дори не се и прави опит да се вземе предвид промените в качеството на живота, които са следствие от технологичния напредък. Но ние сигурно живеем по-зле де - кой съм аз да споря с перцепциите на разни пенсионери и тези, които са склонни да им вярват :lol:

Не мисля, че висшист в България има по-голям шанс да си намери хубава работа от човек със средно в щатите.

Което обаче е пропускане на една съществена тенденция: Реалният доход на средностатистическия американски бачкатор с гимназиално образование стагнира вече от почти 30 години (тоест, от бума на Рейгъномиката). Да не говорим за факта, че реалната безработица сред тази социална група в САЩ е сигурно над 25% с тенденция да се движи нагоре - и то бързо. Та аз лично не бих се учудил след 20 години човек с "кирливо" българско образование, стига да е сравнително компетентен, да има по-добри перспективи от американец с гимназиална диплома. Естествено, това в случай, че не приемем правенето на бургери в КФС за най-полезната дейност на планетата.


Та, след като задоволих нуждата си да опровергая наивните икономически представи на разни (не)осъзнати социалдемократчета (съжалявам, но от маниера си на мислене, проявен в темата, Baggins точно на такъв индивид ми прилича), ще си позволя да кажа и нещо, което все пак има известна връзка с темата:

Идеята за националата държава умира с огромна скорост.

Къде умира? Опитай се да изложиш и аргументираш това твърдение пред един японец например - човекът по всяка вероятност просто няма да те разбере. (Между другото, от икономическа гледна точка, Япония е страната, която има най - отчаяна нужда от имигранти, при това - вече от поне 15 години намираща се в това състояние. В резултат на това в момента те са около 1-2% от населението - и половината от тях са корейци - тоест хора със сходна култура и външност, които сравнително лесно могат да бъдат асимилирани.) Както няма да те разберат и повечето източноазиатци. А ако поразширим малко дефиницията за национална държава, превръщайки я в държава на хора не с общ етнос, а с обща култура - както няма да те разберат и индусите - националисти, и пан - ислямистите (което май се превърна в определяща идентичност на мюсюлманските общности в Западна Европа, може би с изключение донякъде на турците), че даже и една огромна част от полу-реднеците в САЩ, които в момента се опитват да спрат вълна от имигранти, споделящи на практика същите ценности като тях. Това, че нещо се случва с местните общости в континентална Европа ВЕЧЕ почти нищо не означава - което е по-лошото, евроцентризмът буквално "изяжда хляба" на доста хора.


Опити като този на Милошевич от 90те да се възроди някакво виждане за "чиста нация" са обречени на провал и заклеймяване от историята.

Добре, това не разбирам как може изобщо да се твърди - преди 170 години е било немислимо да се позволи на жените да гласуват Преди 60 години масовата миграция на неевропейци в Европа също е била немислима. Какво кара който и да е да твърди с категоричност, че нещо от историческа гледна точка е немислимо? Имаше едни последователи на един плешив руснак, последовател на един брадат еврейн, които твърдяха нещо подобно. И къде свършиха? Poverty of historicism must read...
Humanism is death disguised as life.
Аватар
steamer
Драскач
 
Мнения: 359
Регистриран на: 19 Сеп 2007, 18:45
Благодарил (а): 13 пъти.
Поблагодарили: 30 пъти.

Re: Тило Сарацин и страхът на немската нация от...нацията.

Мнениеот Kristo » 13 Сеп 2010, 00:47

Само на мен ли ми направи впечетление, че антиарабски-настроения Тило се казва "Сарацин"? :lol:
"Смисълът на цивилизацията е да остави на следващото поколение повече начини за забавление, както и по-малко проблеми за решаване. Ако остави повече проблеми и никакви нови забавления, то това се нарича геноцид."

Кристо - За смисъла на нещата, 2014г.
Аватар
Kristo
очарователен тормозник
 
Мнения: 22913
Регистриран на: 30 Окт 2007, 23:22
Местоположение: Меден Рудник Сити
Благодарил (а): 416 пъти.
Поблагодарили: 629 пъти.

Re: Тило Сарацин и страхът на немската нация от...нацията.

Мнениеот Baggins » 13 Сеп 2010, 09:40

1. Ставаше дума за България, не четеш внимателно. Все по-трудно е да живееш нормално в България. :wink: Трябва да си доста далеч от реалното състояние на нещата, за да твърдиш друго.
2. За БВП затова добавих "мисля" :lol: , не сметнах за нужно да го проверявам, пък и това нямаше значение за конкретния въпрос. Мерси за инфото.
3. Тук нищо не казваш. След 20 години може да е така, може да е иначе. Кризи като настоящата са непредвидими, както и евентуален рязък ръст на икономиката.
4. Е, не съм казал, че националната държава умира в световен мащаб, на всяко едно кътче от планетата. Между другото външността на корейците и японците не е чак толкова сходна, колкото си мислим. Това е все едно японеца да ти кажа "сходните по външност българин и италианец" :lol: . Под "национална държава" в предните страници ставаше дума за държава на една-единствена нация. Пан-ислямистката идея всъщност подкрепя моята теза. ;)
5. Тук пък съвсем нищо не каза. Как можеш да сравняваш въпроса за правото на гласуване с масови убийства и етническо прочистване? Сигурен съм, че действията на Хитлер никога няма да бъдат исторически оправдани, същото важи и за Милошевич.
Изображение
Аватар
Baggins
Сектор "Б"
 
Мнения: 1117
Регистриран на: 20 Май 2009, 00:11
Благодарил (а): 66 пъти.
Поблагодарили: 40 пъти.

Re: Тило Сарацин и страхът на немската нация от...нацията.

Мнениеот steamer » 13 Сеп 2010, 11:24

1. Ставаше дума за България, не четеш внимателно. Все по-трудно е да живееш нормално в България. :wink: Трябва да си доста далеч от реалното състояние на нещата, за да твърдиш друго.


Ами аз точно за България говоря. Не може да твърдиш, че реалният доход (тоест нещото, от което в една правова държава се определя колко добре живееш) в България ще намалява в следващите години. Единственият шанс това да се случи е икономиката на ЕС да се свива сериозно в продължение на поне 10 години (под сериозно имам предвид поне 4-5% годишно). Ако това се случи обаче, единствената икономика в света, която може би ще е в състояние да расте, е китайската и то само в случай, че достатъчно бързо успеят да пренастроят производството си за задоволяването на вътрешния пазар.

Не мисля, че съм далеч от реалното състояние на нещата, защото доста добре си спомням с какви средства е разполагало семейството ми преди 10 или преди 5 години. И, не, не съм някакъв изолиран случай, с всичките ми съученици нещата бяха подобни.

Общо-взето единствената валидна причина да твърдиш, че в България нещата ще се влошават, е да приемеш, че положението с битовата престъпност ще се влоши. Предвид етническо-демографските тенденции, това е възможно, но мисля, че ще доведе със себе си и сериозни промени в законодателството, които да тушират ефекта.

Тук нищо не казваш. След 20 години може да е така, може да е иначе. Кризи като настоящата са непредвидими, както и евентуален рязък ръст на икономиката.

Да, но има неща, които са силно вероятни/невероятни. Имай предвид, че условията, при които влошаването на живота в България може да се случи, в средносрочен план ще се отразят поне толкова зле, ако не и повече, както на средния западноевропеец/американец, така и на средния източноазиатец. Икономиката вече е толкова взаимообвързана, че резките промени се усещат навсякъде - и то почти веднага.

Между другото външността на корейците и японците не е чак толкова сходна, колкото си мислим. Това е все едно японеца да ти кажа "сходните по външност българин и италианец"

Ами аз лично трудно бих могъл да различа един италианец от един българин, без да съм го чул да говори на италиански. А ако примерно реши да говори на английски без ясно изразен акцент, ще ми е невъзможно да кажа от коя неанглоезична европейска страна идва. Моят скромен опит с пътуванията ми е показал, че не е толкова трудно да минеш за местен във всяка Caucasian-majority държава. Естествено, ако знаеш добре езика или пък ако не говориш изобщо :D

Тук пък съвсем нищо не каза. Как можеш да сравняваш въпроса за правото на гласуване с масови убийства и етническо прочистване? Сигурен съм, че действията на Хитлер никога няма да бъдат исторически оправдани, същото важи и за Милошевич.

А защо да не ги сравнявам? И в двата случая става въпрос за действия, които са изглеждали немислими в един период от време - и после са станали факт. Това, че масово етническо прочистване днес изглежда невъзможно не означава, че след 20 години при наличието на 50-60 милиона мюсюлмани в ЕС това няма да изглежда добра идея за местните християни/атеисти.
Дали Хитлер или Милошевич ще бъдат оправдани или не, никой не може да каже. Ти твърдиш, че това няма да се случи. Аз пък съм склонен да твърдя, че след стотина години ще имаме държавно прилагана евгеника, само че базата й няма да бъде етнически произход. Което, в крайна сметка, е била и крайната цел на националсоциализма - естествено, с прилежащите му расови мотиви.
Humanism is death disguised as life.
Аватар
steamer
Драскач
 
Мнения: 359
Регистриран на: 19 Сеп 2007, 18:45
Благодарил (а): 13 пъти.
Поблагодарили: 30 пъти.

Re: Тило Сарацин и страхът на немската нация от...нацията.

Мнениеот Baggins » 13 Сеп 2010, 12:38

1. Според теб единственото нещо, което определя качеството на живот е реалният доход, тоест колко пари получава човек, така ли ? А и темповете на растеж на икономиките в ЕС далеч не са едни и същи. И да, не виждам как нашата ще тръгне нагоре в следващите години...

2. Така е, обаче средният западноевропеец не си брои всеки месец парите, за да върже двата края. Така че влошаването на условията за едните не е същото като влошаването на условията за другите.

3. няма какво да напиша тук :lol:

4. Да де, обаче след като е дадено право на жените да гласуват, никой не го е забранил отново, разбираш ме. По същия начин никой не си мисли да гори учени на кладата след като инквизицията е била заклеймена. По същият начин не мисля, че ще се върнем към начините на тия двамата пичове, макар че нищо не се знае, разбира се. А някаква евгеника, тип "Гатака" е твърде възможна наистина.
Изображение
Аватар
Baggins
Сектор "Б"
 
Мнения: 1117
Регистриран на: 20 Май 2009, 00:11
Благодарил (а): 66 пъти.
Поблагодарили: 40 пъти.

Re: Тило Сарацин и страхът на немската нация от...нацията.

Мнениеот steamer » 13 Сеп 2010, 15:15

1. Според теб единственото нещо, което определя качеството на живот е реалният доход, тоест колко пари получава човек, така ли ? А и темповете на растеж на икономиките в ЕС далеч не са едни и същи. И да, не виждам как нашата ще тръгне нагоре в следващите години...

Е, ти може да не виждаш, но няма икономически модел, който да твърди друго.
И, да, реалния доход в една функционираща правова държава е на практика единственият фактор, определящ качеството на живот към момента. Сега, доколко България (или всъщност която и да е страна от ЕС) е функционираща правова държава е друг въпрос.
Humanism is death disguised as life.
Аватар
steamer
Драскач
 
Мнения: 359
Регистриран на: 19 Сеп 2007, 18:45
Благодарил (а): 13 пъти.
Поблагодарили: 30 пъти.

Re: Тило Сарацин и страхът на немската нация от...нацията.

Мнениеот Гуньо Простия » 09 Окт 2010, 10:46

Мачът Германия-Турция беше много забавен.Отборът на Хидинк се чувстваше като домакин на стадиона в Берлин,а при гола на Месут Йозил за ... Германия,мощните освирквания категорично доминираха над радостта на местните фенове.
"Демокрацията трябваше да ни донесе справедливост,но вместо това ни донесе правова държава."
Изображение
Аватар
Гуньо Простия
Пишете, о, братя
 
Мнения: 231
Регистриран на: 23 Фев 2010, 17:01
Местоположение: село Средно Нанадолнище,горната махала
Благодарил (а): 10 пъти.
Поблагодарили: 18 пъти.

Re: Тило Сарацин и страхът на немската нация от...нацията.

Мнениеот alter ego » 15 Окт 2010, 23:17

Този път не е Тило Сарацин, но е дори по-авторитетен от него. Казва почти същото ...
Нещо става във Фатерланда! :scratch:
http://de-zorata.de/world/eurozone/289- ... 72f1d7%2C0
:Laie_2: Into the endless we ride... :Laie_42:
Аватар
alter ego
A Soul Lost in Endless Time
 
Мнения: 5023
Регистриран на: 04 Окт 2009, 15:18
Местоположение: occasionally into the forum...
Благодарил (а): 256 пъти.
Поблагодарили: 274 пъти.

Re: Тило Сарацин и страхът на немската нация от...нацията.

Мнениеот steamer » 16 Окт 2010, 14:05

Този път не е Тило Сарацин, но е дори по-авторитетен от него.


С какво този комунист е по-авторитетен от Сарицин на мен не ми е ясно...
Humanism is death disguised as life.
Аватар
steamer
Драскач
 
Мнения: 359
Регистриран на: 19 Сеп 2007, 18:45
Благодарил (а): 13 пъти.
Поблагодарили: 30 пъти.

Re: Тило Сарацин и страхът на немската нация от...нацията.

Мнениеот alter ego » 18 Окт 2010, 19:37

В този конкретен случай с това, че е евреин и комунист и затова е невъзможно да бъде обявен за Наци по обичайната схема.
Дори и фрау Меркел започна да се газира. Каква реч само дръпна пред младите християндемократи... :roll:
Бедни германци, да ви управлява жена, която е учила Християнство и Демокрация в пионерската организация на Ерик Хонекер... :|
:Laie_2: Into the endless we ride... :Laie_42:
Аватар
alter ego
A Soul Lost in Endless Time
 
Мнения: 5023
Регистриран на: 04 Окт 2009, 15:18
Местоположение: occasionally into the forum...
Благодарил (а): 256 пъти.
Поблагодарили: 274 пъти.

Предишна

Назад към Светът

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 24 госта