WikiLeaks - A Media from the Future

Модератор: Lord

WikiLeaks - A Media from the Future

Мнениеот alter ego » 23 Окт 2010, 21:51

WikiLeaks на Julian Assange разтърсва представите за съвременна журналистика, но и за възможностите за изследване на съвременната история. Стотици хиляди оригинални документи, сред които досега няма доказан фалшификат!
Изнасят покъртителната истина за каубоите от Вашингтон, които тероризират цял свят, прикривайки се зад трафаретите за свобода и демокрация. След разкритията за планираните безчинства в Абу Гариб и Гитмо, за въздушните удари по цивилни обекти и неудобни журналисти, след Афганистанските дневници от юли 2010, дойде ред и на Иракските дневници.
http://www.guardian.co.uk/world/2010/oc ... al-britain
Показателна е реакцията на ниво държавен секретар на САЩ: ни дума за автентичността, а само леден коментар за възможната вреда от публикациите. Вреда за американските части и за местните колаборационисти. Опитът от юли досега от Афганистанските дневници, показва, че такава опасност няма, но какво да каже тогава госпожата?
А ето и сегашният сайт: http://wikileaks.org/
Това е журналистика, а не... :pukeright:
:Laie_2: Into the endless we ride... :Laie_42:
Аватар
alter ego
A Soul Lost in Endless Time
 
Мнения: 5023
Регистриран на: 04 Окт 2009, 15:18
Местоположение: occasionally into the forum...
Благодарил (а): 256 пъти.
Поблагодарили: 274 пъти.

Re: WikiLeaks - A Media from the Future

Мнениеот pora_e_priqtel » 26 Окт 2010, 08:07

Малко по-късно днес ще пусна линк към един много интересен текст за методите на разпит в британската армия. Надявам се да го качат на някой сайт, ако не - ще приложа номера с пейнт. Засега пускам оригинала на английски: http://www.guardian.co.uk/uk/2010/oct/2 ... on-manuals
Аватар
pora_e_priqtel
Гурбангули Бердимухамедов
 
Мнения: 11699
Регистриран на: 07 Ное 2004, 21:34
Местоположение: София
Благодарил (а): 305 пъти.
Поблагодарили: 149 пъти.

Re: WikiLeaks - A Media from the Future

Мнениеот pora_e_priqtel » 26 Окт 2010, 10:00

Ето го и обещаният превод: http://dnes.dir.bg/news/zatvornitzi-raz ... yx-7328798

Британци измъчвали затворници в Ирак по учебник
Британската армия е обучавала разпитващи в техники, включващи заплахи и принудително събличане в явно нарушение на Женевските конвенции.
Това пише в. "Гардиън", като се позовава на документи, получени от редакцията на сайта "Уикилийкс", съобщи БТА.

Преди дни "Уикилийкс" помести стотици хиляди секретни документи за военната кампания на САЩ в Афганистан и Ирак с данни за насилие върху войници. Днес пък бе съобщено, че сайтът планира да събере и обнародва секретни данни и от други региони, по-специално от Русия и Китай.

Натрупваните с години тайно образователни материали за разпитващите препоръчват те да се стремят да предизвикат унижение, чувство за несигурност, дезориентация, безпокойство и страх у разпитваните затворници. Предлагат се и конкретни методи.

В помагало от септември 2005 г. се препоръчва затворниците да бъдат събличани преди да започне разпитът. "Съблечете ги. Дръжте ги голи, ако не изпълняват заповедите ви", се казва в инструкцията.
Друго ръководство препоръчва очите на затворниците да бъдат превързвани, за да се предизвика напрежение у тях. Според ръководство от април 2008 г. лишаването на затворника от възможността да използва някое от сетивата си е законно при наличието на "валидно оперативно основание".

Превръзките за очи, тапите за уши и пластмасовите белезници са основна част от екипировката на военните разпитващи. Според по-нови документи, изтекли в публичното пространство благодарение на "Уикилийкс", на затворниците се позволява да спят по осем часа в денонощието, но не и по повече от четири часа наведнъж. В документите се препоръчва затворникът да се държи в пълна изолация от външния свят, ако отказва да отговаря на въпросите.

Женевските конвенции от 1949 г. за защитата на жертвите на международни въоръжени конфликти забраняват "всякаква физическа или психическа принуда", и в частност принуда за извличане на информация.

Другия месец във Върховния съд в Лондон прокурори, представляващи интересите на над 100 иракчани, задържани и разпитвани от британските сили от началото на войната в Ирак през март 2003 г. до август 2007 г., ще представят "необорими доказателства", че клиентите им са били измъчвани системно.

Тормозът е документиран от екип юристи и включва 59 обвинения в поставяне на качулки върху главите на задържаните, 11 обвинения в използване на електрошок, 122 обвинения в лишаване от възможност за използване на слуха с помощта на тапи за уши, 52 обвинения за лишаване от сън, 131 за временно лишаване от зрение с помощта на плътни черни очила, 39 обвинения в принудително събличане и 18 обвинения, според които задържаните са били държани будни и принуждавани да гледат порно.

В един от документите се обяснява, че тези техники за разпит са разработени от британската армия в продължение на години в Борнео, Малая, Оман, Палестина, Кипър и Северна Ирландия. На разпитващите се препоръчва да изберат дискретно и неприятно място за разпита. Корабните контейнери са посочени като особено подходящи.
Мястото трябва да е достатъчно отдалечено, така че външен човек да не може да чуе нищо. То трябва да бъде далеч от очите на медиите, гласи един от документите.

В него се подчертава, че мъченията са абсолютно забранени, но след това се изреждат различни форми на малтретиране, които разпитващите имат право да прилагат.

Затворниците трябва да бъдат "предразполагани" преди разпит, пише в един от документите. Под предразполагане се разбира съчетание от напрежението, в което разпитваният изпада по естествен път, и натиска, оказван от разпитващия. Като пример се посочва агресивният разпит, при който разпитващият проближава лицето си до това на затворника, крещи, ругае и заплашва, за да предизвика безпокойство или страх, унижение и несигурност.

В едно от ръководствата се препоръчва, след като дрехите на затворника бъдат свалени, той да бъде претърсен за скрити предмети между седалищните мускули и под препуциума. В указанието има раздел, посветен на друга техника за предразполагане - поставянето на затворника в поза, в която не му достига въздух.
Аватар
pora_e_priqtel
Гурбангули Бердимухамедов
 
Мнения: 11699
Регистриран на: 07 Ное 2004, 21:34
Местоположение: София
Благодарил (а): 305 пъти.
Поблагодарили: 149 пъти.

Re: WikiLeaks - A Media from the Future

Мнениеот alter ego » 26 Окт 2010, 15:23

Ха, това е почти буквално същото, както в наръчника на американците, също публикуван от Уикилийк. Не знам кой от кого е взаимствал, а може би просто има процес на културна интерференция... :mrgreen:
:Laie_2: Into the endless we ride... :Laie_42:
Аватар
alter ego
A Soul Lost in Endless Time
 
Мнения: 5023
Регистриран на: 04 Окт 2009, 15:18
Местоположение: occasionally into the forum...
Благодарил (а): 256 пъти.
Поблагодарили: 274 пъти.

Re: WikiLeaks - A Media from the Future

Мнениеот happyswift » 26 Окт 2010, 15:50

Имам съмнения относно уикилийкс и нещата, които достигат до този сайт.Не ми е ясно как така "изтича" видео материал от военен хеликоптер, изпълняващ бойна мисия и документи за изтезания.В същия момент, архиви от ВСВ стоят засекретени толкова години...Тая "изтекла" информация ми понамирисва на подхвърлена такава.Интересното е, че тия неща се появиха, след като голяма част от съюзническите войски,и най-вече американските, се изтеглиха от Ирак и започна да се говори, че американците изоставят Ирак в труден момент.Тоест, от "американците изоставиха Ирак, защото не могат да се справят/използваха Ирак за собствени цели/" да обърнат общественото мнение на "По-добре, че тия американци се маханаха, че само лоши работи са правили"; да се отклони вниманието от истинските проблеми на иракската кампания и Америка като цяло.

Иначе, компрометиращи факти за американската армия има от Корея,Виетнам, така че това едва ли не е нещо широката общественост.
Аватар
happyswift
Флъдзила
 
Мнения: 1809
Регистриран на: 10 Мар 2009, 09:44
Благодарил (а): 5 пъти.
Поблагодарили: 68 пъти.

Re: WikiLeaks - A Media from the Future

Мнениеот alter ego » 30 Ное 2010, 00:50

Забелязахте ли изумлението на българската журналистика, че има само един и то абсолютно нормален и тривиален документ за България? Така се бяха наточили, а сега се усещат прелъстени и изоставени...
За мен най-голяма изненада е грамата за участието на Йемен.
Личните квалификации ще бъдат бързо и лесно преглътнати от политиците. Тяхно професионално качество е да понасят по-лесно оплювките от нормалните хора.
Най-големият удар за САщ обаче е, че те се оказаха абсолютно ненадежден партньор. Явно, не могат да осигурят дори обичайно ниво на поверителност и това ще се има предвид за в бъдеще при контактите с тях. Мерките за сигурност, очевидно ще се затегнат навсякъде.
Напразно заплашват и Джулиън Асанж. Той не е нарушил никакъв австралийски закон, а за другите не дава и пет пари.
Тази нощ ще видим какво са сътворили и на Острова. Те са значително по-цинични и язвителни от простодушните янки и пораженията може да са по-големи.
God Save the Queen! :queen:
:Laie_2: Into the endless we ride... :Laie_42:
Аватар
alter ego
A Soul Lost in Endless Time
 
Мнения: 5023
Регистриран на: 04 Окт 2009, 15:18
Местоположение: occasionally into the forum...
Благодарил (а): 256 пъти.
Поблагодарили: 274 пъти.

Re: WikiLeaks - A Media from the Future

Мнениеот Zahariev » 30 Ное 2010, 14:57

alter ego написа:За мен най-голяма изненада е грамата за участието на Йемен.


Ще споделиш ли, защото явно съм я пропуснал ... :D

The names of the future are stamping of impatience.
Аватар
Zahariev
The Sound of Victory
 
Мнения: 2476
Регистриран на: 25 Сеп 2009, 13:17
Местоположение: Варна/София.
Благодарил (а): 29 пъти.
Поблагодарили: 81 пъти.

Re: WikiLeaks - A Media from the Future

Мнениеот alter ego » 30 Ное 2010, 15:00

Йеменският президент Салех, който се прави на върло независим от САЩ, казал на помощник-държавния секретар /или беше на генерал Петреас/ , че ще продължат да твърдят, че ракетите, с които са обстрелвани предполагаеми бази на Ал Кайда са йеменски, а не американски, пък те били американски... :lol: Петреас пък май излъгал Конгреса... :mrgreen:
:Laie_2: Into the endless we ride... :Laie_42:
Аватар
alter ego
A Soul Lost in Endless Time
 
Мнения: 5023
Регистриран на: 04 Окт 2009, 15:18
Местоположение: occasionally into the forum...
Благодарил (а): 256 пъти.
Поблагодарили: 274 пъти.

Re: WikiLeaks - A Media from the Future

Мнениеот alter ego » 25 Фев 2011, 15:45

Редно е да си посипя главата с пепел. Mea culpa! Какъв Йемен, какви пет пенита/цента? :roll:

Специалните отношения отидоха на кино:
част 1. Как да предадеш най-добрия си съюзник: http://www.telegraph.co.uk/news/worldne ... crets.html :?
част 2. Как да зашлевиш най-болезнено шамар: http://www.dailymail.co.uk/news/article ... dding.html - всяка маймуна да си знае мястото! :P

И най-свежият коментар по темата: I am deeply ashamed at the actions of our President, and the only apology and assurance I can offer Britons is that the problem will be removed in less than two years. :mrgreen:
:Laie_2: Into the endless we ride... :Laie_42:
Аватар
alter ego
A Soul Lost in Endless Time
 
Мнения: 5023
Регистриран на: 04 Окт 2009, 15:18
Местоположение: occasionally into the forum...
Благодарил (а): 256 пъти.
Поблагодарили: 274 пъти.

Re: WikiLeaks - A Media from the Future

Мнениеот alter ego » 17 Мар 2012, 19:07

:Laie_2: Into the endless we ride... :Laie_42:
Аватар
alter ego
A Soul Lost in Endless Time
 
Мнения: 5023
Регистриран на: 04 Окт 2009, 15:18
Местоположение: occasionally into the forum...
Благодарил (а): 256 пъти.
Поблагодарили: 274 пъти.


Назад към Светът

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта