Brexit?

Модератор: Lord

Brexit?

Мнениеот alter ego » 25 Яну 2013, 12:53

Когато се заговори за бъдещето на ЕС (не на Европа, защото половината континент не влиза в този съюз) често се споменава за особената позиция на Обединеното кралство, което се свързва и с възможността за излизане - Brexit?
След дългоочакваната реч на премиера Камерън за бъдещето на ЕС, нещата не стават по-ясни:

Повтори почти същите неща в Давос:

Човекът всъщност иска да има ядро и разнообразни периферии, като всяка държава избира доколко се обвързва. Неслучайно бритите не влизат нито в еврозоната, нито в Шенген. Статутът им е като нашия, но не искат да го променят в посока на интегриране, а точно обратното. Заплашиха и с най-страшната за Брюксел дума: референдум! Да се попита населението е нещо напълно неприемливо за считащите се за богопомазани.
Та, какво мислите по възможността единствената монархия, която е Велика сила, да си вземе шапката и да напусне съюза. Внасят 7,6 милиарда евро повече, отколкото получават. Само Германия внася повече от тях. Те са шестата икономика в света в момента. Смятат, че обвързаността в ЕС е пречка за глобализацията. :scratch:
:Laie_2: Into the endless we ride... :Laie_42:
Аватар
alter ego
A Soul Lost in Endless Time
 
Мнения: 5023
Регистриран на: 04 Окт 2009, 15:18
Местоположение: occasionally into the forum...
Благодарил (а): 256 пъти.
Поблагодарили: 274 пъти.

Re: Brexit?

Мнениеот ники » 30 Яну 2013, 20:16

За богопомазани с считат субектите от клипа. Идеята на ЕС е да има интеграция и чрез нея да се постига напредък. Великобритания обича да извлича само дивидентите и да си гледа в собствената паничка. Дори и да напуснат някога ЕС, то ще бъде само формално, защото ще продължат да бъдат обвързани с една камара споразумения, които са полезни и за тях.

Нещата не се преценяват само от гледна точка на това, кой колко пари дава и колко получава. Тази гледна точка е характерна за България. Ползите от ЕС са много повече от просто материални.

В момента англичаните искат да имат достъп до облагите в ЕС, но да не се обвързват с нещата, които не им харесват като например общия пазар. За да могат да участват, обаче, в изграждането на съюза и в създаването на неговите правила, трябва да са активна част от него. Иначе нека да бъдат шестата (седмата, Бразилия вече ги мина) икономика в света. Европа върви по своя път и всички държави членки избират съвместно, какъв да бъде той. Ако Великобритания е готово да жертва позицията си да определя бъдещето на Европа, да я жертва.

А попитването на населението го видяхме отблизо, колко е смислено, за какви цели се използва и колко от тях бяха постигнати.
Аватар
ники
Чалгар
 
Мнения: 7239
Регистриран на: 19 Юни 2008, 20:06
Благодарил (а): 61 пъти.
Поблагодарили: 499 пъти.

Re: Brexit?

Мнениеот alter ego » 04 Фев 2013, 02:24

Трудно, всъщност невъзможно, е по български случай да правиш заключения за британски. Да, недоволни са, от повечето неща: от валутния съюз, от ЕБ, от центрралния банков надзор, от идеята за налог върху финансовите операции, от юрисдикцията на Евр. съд за човешки права, от общата риболовна политика, от субсидирането на аграрния сектор, от наложеното им трудово законодателство, особено много от екологичната политика... като се замисля, май от всичко са недоволни. То, ако случайно решат да попитат германците, едва ли и те са доволни от нещо... Затова е добре да не ги питат! :mrgreen:
:Laie_2: Into the endless we ride... :Laie_42:
Аватар
alter ego
A Soul Lost in Endless Time
 
Мнения: 5023
Регистриран на: 04 Окт 2009, 15:18
Местоположение: occasionally into the forum...
Благодарил (а): 256 пъти.
Поблагодарили: 274 пъти.


Назад към Светът

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта