Европейският съюз

Модератор: Lord

Европейският съюз

Мнениеот alter ego » 27 Яну 2013, 11:39

:roll: Ето разбивка на финансовия резултат от 5-годишното членство на България в Европейския съюз. Базовите данните, които представяме са взети от НСИ, Министерство на финансите, Евростат и страницата на Европейската комисия. Обработката и групирането е извършено от екип на коалиция „Не на Европейския съюз”.
Този разчет показва, че за пет години след влизането на страната ни в ЕС българските граждани са загубили заради членството ни и поетите във връзка в него ангажименти над 14. 95 милиарда лева. За същия период всички получени от България средства от Брюксел са 9.5 милиарда лева, като към тях сме включили както парите от предприсъединителните програми, тоест това са средства получени преди влизането ни, така и средствата похарчени за Шенген, от които страната ни няма абсолютно никаква полза.
Получени от ЕС:
- 3.6 милиарда лева по оперативните програми от 2007-ма до сега
- 4 милиарда лева директни плащания от Европейския земеделски фонд
- 600 милиона лева по линията на Шенген
- 1.3 милиарда от предприсъединителните програми

Загуби за българите заради членството:
- 3.3 милиарда лева вноски в бюджета на ЕС
- 7.4 милиарда лева загуби от повишени акцизи /горива и цигари.../
- 750 милиона пропуснати мита / разлика в митата на внесените от ЕС и изнесените към държави членки на ЕС стоки/
- 3.5 милиарда лева преки загуби от преждевременно затворените заради членството ни в ЕС блокове 3 и 4 на АЕЦ-Козлодуй

В този баланс не фигурират загубите на българската страна заради повишените акцизи върху алкохол, заради рестриктивните забрани и ограничения, заради повишаването с над 30% на цената на тока във връзка с налаганите ни задължения за не по-малко от 20% енергия от ВЕИ и още куп други загуби. Всички тези пари сме ги платили ние, обикновените българи. А кой има полза от отпусканите по оперативните програми средства – шепа политици и псевдобизнесмени. :scratch:
:Laie_2: Into the endless we ride... :Laie_42:
Аватар
alter ego
A Soul Lost in Endless Time
 
Мнения: 5023
Регистриран на: 04 Окт 2009, 15:18
Местоположение: occasionally into the forum...
Благодарил (а): 256 пъти.
Поблагодарили: 274 пъти.

Re: Европейският съюз

Мнениеот ники » 28 Яну 2013, 10:25

Леле, леле...
Аватар
ники
Чалгар
 
Мнения: 7239
Регистриран на: 19 Юни 2008, 20:06
Благодарил (а): 61 пъти.
Поблагодарили: 499 пъти.

Re: Европейският съюз

Мнениеот Mushmul » 06 Фев 2013, 11:46

Представи данни от някой независим източник, а не от организация с гръмкото "Не на ЕС" и тогава чак може да има нормална дискусия.
Освен това средставата, които се отпускат на България по европейските фондове и програми са доста повече от това, което страната ни усвоята. Струва ми се, че ние сме си виновни за това, а не ЕС.
These are crazy days...

http://www.freerice.com
Изображение
Аватар
Mushmul
мушмулите се броят наесен
 
Мнения: 1844
Регистриран на: 17 Авг 2008, 18:00
Местоположение: София
Благодарил (а): 378 пъти.
Поблагодарили: 228 пъти.

Re: Европейският съюз

Мнениеот Kristo » 06 Фев 2013, 15:41

alter ego написа:Загуби за българите заради членството:
- 3.3 милиарда лева вноски в бюджета на ЕС
- 7.4 милиарда лева загуби от повишени акцизи /горива и цигари.../
- 750 милиона пропуснати мита / разлика в митата на внесените от ЕС и изнесените към държави членки на ЕС стоки/
- 3.5 милиарда лева преки загуби от преждевременно затворените заради членството ни в ЕС блокове 3 и 4 на АЕЦ-Козлодуй


1/ Всички държавни правят вноски в бюджета, нашата е една от ниските, доколкото виждам.

2/ Загуби от повишени акцизи? Това как да го разбирам? "Вдигнахме цената на цигарите и вече никой не пафка"? Потреблението на цигари не е намаляло заради цените. Същото важи и за алкохола и горивата. При по-високи акцизи имаме по-високи цени, при същото ниво на потребление, значи по-голяма печалба. Т.е. тия загуби изобщо ги няма. Не сме пропуснали никакви ползи, защото нека не забравяме, че ние изнасяме алкохол и цигари за чужбина. Това никъде не е писано в сметката. А и дори и хората да спрат да пият и пушат - това си е победа за обществото ни като цяло. Дали ЕС е виновен или закона за забрана на тютюнопушенето - все тая.

3/ Пропуснати мита означава контрабанда, а не "разликата между внос и износ". Пропуснати мита означава, че стока Х се внася от Ес в България, без да се сложи мито, докато същата стока Х се изнася от България за Румъния с мито У. Но това е изцяло по вина на митниците, МВР, правителството и прочее. Поддържането на високи мита за държавите от Ес си е самоубийство - има тонове продукти и стоки, които не се произвеждат у нас и се внасят. Ако не сме в ЕС и си слагаме мита, каквито ни радват, кой ще купува? Бабичките с 200лв пенсия ще имат ли пари за банани? Затова считам, че третото число си е направо нелепо да се споменава.

4/ АЕЦ-а си бачка и досега, а и ще му отварят нов блок. Какви пропуснати ползи имаме от 3ти и 4ти? Да не би да имаше режим на тока? Или масови съкращения в енергийни дружества, фалити и прочее? България и без тия два блока не може да пласира енергията си в чужбина, а и сме малка страна и няма къде да се пласира и тук. Реално не сме загубили нищо от това, че сме спрели да произвеждаме енергия, която не можем да продадем. В момент без тях произвеждаме с 50% повече енергия, отколкото потребяваме (това беше довода против АЕЦ-Белене) - а останалата част не можем да я продадем.

Има и друг момент - дългосрочната енергийна политика на ЕС е насочена към зелената енергия, като България разчита прекалено малко на нея, а това ще трябва да се промени. Затова затварянето на 2 ядрени реактора е добър ход в тази посока. След време тоя Аец ще действа само като допълнителен източник на енергия, а не като основен. Замислете се, ква е файдата да го държим на линия с всичктие му блокове?

И кво излиза - България е на печалба от членството си. Колко пари са наляти по програми - това зависи от българските фирми. Ония ден ревахте, че Пайнер са взели 2млн от ЕС. Днес ревете, че не взимаме пари от ЕС. Объркан съм - кажете последно, кое е по-важното?

Икономиката ни може да извлече само ползи от членството си в съюза. По време на кризата, нашата икономика не пропадна като Гърция. И тук идва голямата разлика - всяка страна си печели своя дял от членството си, но е важно как се управлява. Това прави разликата между "спечелили" и "Загубили". Но на простия българин винаги някой далеко и високо му е виновен, ако той случайно е некадърник и е беден и гладен. Епа няма оправия, епа.

:salute:
"Смисълът на цивилизацията е да остави на следващото поколение повече начини за забавление, както и по-малко проблеми за решаване. Ако остави повече проблеми и никакви нови забавления, то това се нарича геноцид."

Кристо - За смисъла на нещата, 2014г.
Аватар
Kristo
очарователен тормозник
 
Мнения: 22913
Регистриран на: 30 Окт 2007, 23:22
Местоположение: Меден Рудник Сити
Благодарил (а): 416 пъти.
Поблагодарили: 629 пъти.

Re: Европейският съюз

Мнениеот GReeN_HuM@N » 06 Фев 2013, 19:26

Това са супер спекулативни данни. Не всички ползи и негативи могат да се измерят в някаква сума. Единственото, с което ни набутаха са 3ти и 4ти блок.
Check out my blog http://petkoivanov.com/ <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
Аватар
GReeN_HuM@N
В началото бе словото
 
Мнения: 29
Регистриран на: 20 Май 2012, 23:54
Местоположение: София
Благодарил (а): 0 пъти.
Поблагодарили: 4 пъти.

Re: Европейският съюз

Мнениеот Туида » 21 Фев 2013, 06:04

Kristo написа:
alter ego написа:А и дори и хората да спрат да пият и пушат - това си е победа за обществото ни като цяло. Дали ЕС е виновен или закона за забрана на тютюнопушенето - все тая.
salute:


Природата не търпи празно. Пиенето и пушенето ще се замести с нещо. Пиенето и пушенето е емоция. С какво ще се замести емоцията? С нещо по-силно, със сигурност не беззалкохолно.
Туида
В началото бе словото
 
Мнения: 22
Регистриран на: 21 Фев 2013, 04:47
Благодарил (а): 0 пъти.
Поблагодарили: 1 пъти.

Re: Европейският съюз

Мнениеот Туида » 21 Фев 2013, 07:28

[quote="Kristo"][quote="alter ego"]
4/ АЕЦ-а си бачка и досега, а и ще му отварят нов блок. Какви пропуснати ползи имаме от 3ти и 4ти? Да не би да имаше режим на тока? :compress: Или масови съкращения в енергийни дружества, фалити и прочее? :compress: България и без тия два блока не може да пласира енергията си в чужбина, а и сме малка страна и няма къде да се пласира и тук. Реално не сме загубили нищо от това, че сме спрели да произвеждаме енергия, която не можем да продадем. В момент без тях произвеждаме с 50% повече енергия, отколкото потребяваме (това беше довода против АЕЦ-Белене) - а останалата част не можем да я продадем.

Има и друг момент - дългосрочната енергийна политика на ЕС е насочена към зелената енергия :bounce: :alien: , като България разчита прекалено малко на нея, а това ще трябва да се промени. :faroah: Затова затварянето на 2 ядрени реактора е добър ход в тази посока. След време тоя Аец ще действа само като допълнителен източник на енергия, а не като основен. Замислете се, ква е файдата да го държим на линия с всичктие му блокове?

А Мариците?
Туида
В началото бе словото
 
Мнения: 22
Регистриран на: 21 Фев 2013, 04:47
Благодарил (а): 0 пъти.
Поблагодарили: 1 пъти.

Re: Европейският съюз

Мнениеот assault » 21 Фев 2013, 10:51

Гнусна организацийка. Когато и да се разпадна, все ще е късно. :x
assault
Танцуващия с клавиатури
 
Мнения: 538
Регистриран на: 13 Юли 2010, 21:03
Благодарил (а): 4 пъти.
Поблагодарили: 39 пъти.

Re: Европейският съюз

Мнениеот Туида » 21 Фев 2013, 18:33

assault написа:Гнусна организацийка. Когато и да се разпадна, все ще е късно. :xНикога не е късно!
Нали затова хората са на улицата, защото ни писна от лъжи!

Златната мина "България", ето защо България е хапка за монополите и не само за това.

http://www.temanews.com/index.php?p=tem ... &aid=16510
Туида
В началото бе словото
 
Мнения: 22
Регистриран на: 21 Фев 2013, 04:47
Благодарил (а): 0 пъти.
Поблагодарили: 1 пъти.


Назад към Светът

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 85 госта