Какво да уча - съвети?

Модератори: svetlio.varna, Pisobella

Какво да уча - съвети?

Мнениеот ivoto_la » 15 Юли 2008, 17:50

Здравейте,
искам да помоля за един съвет.Не знам дали някой е бил в подобна ситуация,но за мен е важно да чуя различни мнения!Уча в Природо-математическа гимназия в паралелка-математика и винаги съм бил на много високо ниво по математика,но в гимназията не попаднах на правилния преподавател може би или пък не бях достатъчно последователен в ученето.Изостанах значително и напоследък се ориентирах към Литературата и най-вече Историята,но и там имам за наваксване.Остава ми точно една година до Кандидатстудентските изпити и вече е време да се ориентирам,но не мога 1 седмица си мисля да кандидатствам с едното на следващата с другата и трябва да реша,защото така само се обърквам..От една страна имам логична мисъл,а от друга математиката вече не я усещам толкова близка и интересна.Друго,което ме притеснява е,че няма да мога да науча всички тези теми по литература и история,защото мисълта ми е по-скоро логична,отколкото такава с голяма памет.По история пиша хубави теми според учителя ми,който е страхотен преподавател,но забравям бързо,не помня сега даже какво сме учили последния месец в училище :(

Надявам се някой да каже начин да реша какво да уча...звучи глупаво :D :D ама какво да се прави :bom: :bom: :bom:
Аватар
ivoto_la
От дъжд на вятър
 
Мнения: 137
Регистриран на: 25 Юни 2008, 17:05
Благодарил (а): 0 пъти.
Поблагодарили: 0 пъти.

Re: Съвет :)

Мнениеот Maeve » 15 Юли 2008, 17:51

Смени цвета на шрифта... :roll:
Едит: :mrgreen:
Аватар
Maeve
ethereal
 
Мнения: 2325
Регистриран на: 01 Авг 2007, 18:14
Благодарил (а): 1205 пъти.
Поблагодарили: 354 пъти.

Re: Съвет :)

Мнениеот Bamfi » 15 Юли 2008, 17:52

мисли с какво искаш да се занимаваш един ден, а не какво ти се учи, още по-малко с какво имаш шанс да влезеш.

оттам си вадиш съответните изводи, избираш си университет и започваш да се подготвяш, една година е достатъчно време (освен ако не се ориентираш към медицинска академия)
lorem ipsum
Аватар
Bamfi
В началото бе словото
 
Мнения: 44
Регистриран на: 01 Сеп 2007, 21:29
Благодарил (а): 0 пъти.
Поблагодарили: 0 пъти.

Re: Съвет :)

Мнениеот phoebe » 15 Юли 2008, 17:56

Мисли с какво искаш да се занимаваш, а не с какви предмети можеш да влезеш. Ако искаш туризъм - учи език и география, ако искаш право - български и литература, ако искаш ФМИ - математика. За 1 година може преспокойно да се подготвиш по 2 предмета на достатъчно ниво.
От друга страна, помисли и защо искаш да влезеш в ВУЗ. Ако е за евентуалната реализация, зарежи - без образование може да изкарваш много пари без особени проблеми.
medicate, medicate
Аватар
phoebe
Легендарен флуудър
 
Мнения: 4015
Регистриран на: 04 Ное 2006, 15:17
Местоположение: s-f
Благодарил (а): 59 пъти.
Поблагодарили: 148 пъти.

Re: Съвет :)

Мнениеот Bushmen » 15 Юли 2008, 17:58

Първо - положителен, говорещ добре за теб факт, е, че вече сериозно си се замислила какво ще кандидатстваш. Аз по това време все още хич не исках да мисля за това. Кандидатстването с математика ми се струва по някакъв начин по-лесно( кандидатствах с бел и история) имаш цели 3 университета, където би могла да влезеш прилични специалности с математика ( СУ, УНСС, УАСГ, пък и в ТУ има разни), в софийския имаш цели 3 изпита шанс ( предварителен, първи и втори) и на другите места е така. Най-важното е, че не си раздвояваш съзнанието, не мислиш за две напълно различни области едновременно, което си е ад. Кандидатсването с литература и история е препоръчително за хора, които много харесват поне едно от двете неща. Примерно аз винаги съм харесвал и съм се интересувал от история и въпреки че нямаше как да се мине без уроци си имах база и се преживяваше ученето по нея. По литература беше тежко, депресираше ме, изнервяше ме, заболяваше ме глава - но все пак само 1 от 2. Хора, които познавам, кандидатстваха с 2те, мразейки и историята, и БЕЛ. Оо колко тежко им беше. От това кандидатстване е по-гадно само за медицина. Така че препоръчвам ако се целиш в елитните специалности ( соц педагогика може да влезе дори неодушевен предмет) да кандидатстваш с това, което ти е присърце, защото иначе е тежко, а и резултатът не е гарантиран
Аватар
Bushmen
Драскач
 
Мнения: 367
Регистриран на: 01 Юни 2008, 22:13
Местоположение: София, малък спретнат бетонен ад
Благодарил (а): 0 пъти.
Поблагодарили: 0 пъти.

Re: Съвет :)

Мнениеот Ksto » 15 Юли 2008, 18:41

Подготвих математика за точно 1 година,като започнах от доста нисък старт.Подготвил...колкото за 5ци в СУ и УАСГ.Но все пак аз съм завършил езикова гимназия с 2 часа математика :bounce:
История и литература,както ти казаха е една от най-трудните комбинации.
Бих ти препоръчал някакъв език да хванеш да научиш-английски,немски,френски.
УНСС ще ти е лесен вариант с мат...С матурата те вземат в ТУ и я признават до някъде в УАСГ.

Ама аз съм пристрастен,вече съм избрал математиката :D
Аватар
Ksto
Пишете, о, братя
 
Мнения: 214
Регистриран на: 11 Юли 2008, 14:43
Благодарил (а): 5 пъти.
Поблагодарили: 10 пъти.

Re: Съвет :)

Мнениеот Victoria » 15 Юли 2008, 18:54

Първо, както казаха, мисли с какво искаш да се занимаваш след като завършиш.
Второ, щом отсега си започнал да губиш интерес към математиката, висшата ще ти е още по-безинтересна. Но има и нематематически специалности, в които можеш да влезеш с математика или пък да е специалност, в която математиката е малко.
Най-вече се концетрирай над първото.


П.П. А кандидатсване с език?
Изображение
Аватар
Victoria
FMI
 
Мнения: 1074
Регистриран на: 11 Мар 2006, 15:52
Благодарил (а): 8 пъти.
Поблагодарили: 40 пъти.

Re: Съвет :)

Мнениеот shayne » 15 Юли 2008, 19:07

Най-важното тук е какво искаш да учиш, тогава вече изборът с какво да кандидатстваш е лесен. Това, което мога да ти препоръчам аз - МАТЕМАТИКА и ФМИ!!!
Цветелин Биков
Член на Академически съвет на СУ
Аватар
shayne
Primus inter pares
 
Мнения: 1214
Регистриран на: 20 Окт 2007, 10:57
Местоположение: София / Бургас
Благодарил (а): 3 пъти.
Поблагодарили: 13 пъти.

Re: Съвет :)

Мнениеот HeyGod » 15 Юли 2008, 19:44

Относно забравянето,и на мен ми е голям проблем и все още не мога да се справя :).
Но не ти и трябва да ги помниш толкова много.Голямо значение има и стилът на писане,освен всичко друго разбира се,но като че ли е с най-голяма тежест.
Pick your moment and make the right play...
Изображение

"[02:21:01] Blood Countess каза:недей,че ще те напляскам!!" Влюбен съм!!!
HeyGod
Легендарен флуудър
 
Мнения: 2323
Регистриран на: 09 Авг 2006, 23:29
Местоположение: Rock'n'Roll Train
Благодарил (а): 8 пъти.
Поблагодарили: 8 пъти.

Re: Съвет :)

Мнениеот pink floyd » 15 Юли 2008, 20:37

Моят съвет е да решиш с какво искаш да се занимаваш цял живот, без да вземаш предвид изпитите за конкретната специалност. Една година е достатъчно време, през което можеш да се подготвиш за всеки изпит; все пак не трябва обстоятелството, че за няколко години в гимназията си изостанал с някой предмет (което е без значение - и без това на уроците се започва от А-Б-В), да предопределя житейската ти перспектива. Познавам хора, които с 6-7 месеца стабилно учене, започвайки от нулата - имали са четворки в училище, които впоследствие са анулирали, - влизат медицина. А за медицината се УЧИ, не е шега. Искаш право: четеш през лятото произведенията, започваш с уроците септември и нямаш грижи (почти де). Скандинавистика? Учиш САМО език в 12 клас. Примери - много, решение - едно: навременно учене.
А това, че очакваш да помниш уроците отпреди месец, ми се вижда доста амбициозно. Аз помня малко повече от маймуните, но и тази памет си ми върши отлична работа. Нормално е да се забравят фактите, особено когато са много :drunken:
Аватар
pink floyd
падна Маца в каца
 
Мнения: 886
Регистриран на: 02 Юни 2008, 13:40
Благодарил (а): 1 пъти.
Поблагодарили: 1 пъти.

Re: Съвет :)

Мнениеот mayzhek » 16 Юли 2008, 00:16

За да реши човек с какво да кандидатства, първо не е зле да види какво би учил с удоволствие, след като го приемат. Затова, практически съвет - от началната страница на СУ иди на Факултети, влез в тези, които евентуално ти звучат интересно и виж раздела Учебни планове - какво се учи в съответните специалности, дали посочените дисциплини ти образуват някаква тръпка, и като нещо ти хареса като специалност и програма, тогава погледни с какво се кандидатства за точно тая специалност. После направи същото и с УНСС, НБУ, ВТУ и т.н., пък тогава решавай. Твоята гимназия дава достатъчно стабилна подготовка, за да можеш да изкараш примерно висока оценка на теста на УНСС или ТОП-а на НБУ без много зор, а може пък да ти хареса някаква египтология или антропология, де да знаеш... А ако за дадена специалност, която ти харесва и не е във ФМИ, се кандидатства и с математика, и с история /примерно социология и ПА/, действай и с двете - все пак си по-добре спрямо конкуренцията откъм математика, а историята дава още куп възможности.
Наистина, не виждам особен смисъл във въпроса, с какво да се кандидатства, ако идеята е просто "да влезеш" - и с матура "се влиза", ако идеята е просто човек да се нарече студент.

Иначе - една година е достатъчна за подготовка на който и да било изпит.
mayzhek
В началото бе словото
 
Мнения: 11
Регистриран на: 19 Ное 2007, 21:21
Благодарил (а): 0 пъти.
Поблагодарили: 0 пъти.

Re: Съвет :)

Мнениеот corrupter » 16 Юли 2008, 09:14

Мисля че тука съфорумниците ти дадоха много ценни мнения, които ше ти свършат добра работа.Аз лично ги подкрепям почти всички.

1.Избираш с какво искаш да се занимаваш, да работиш, едва ли не какъв живот искаш - дали да работиш в банка, да се занимаваш с финансии, или пък да проектирав и изчисляваш сгради, или пък да пишеш софтуер т.н.

2.Мислиш как да стане това - кой университет(може и да не е в БГ незнам как сотоят нещата в чужбина), коя специалност, гледаш и учебния план- какво ще учиш,разпитваш запознати - студенти или зажършили.Евентуално при крайна непоносимост например към Химия или висша математика отхвърляш.

3.И чак тогава подготовката за изпит, а тя се прави по канспект, вцичко е в рамки. Подготвяш конспекта и си ОК, не е нужно да се гений.Пък и горе долу ще свикнеш как е в инито.Ще се справиш - ПМГ. Моя съученичка от МГ се преориентира от математика към биология и за 2 месеца се подготви отлично.

Това си е цяла мечта, но алтернативата да вървиш накадето ти сочи носа не е много обещаваща и сигурна.
пък може да послушаш phoebe

phoebe колко пари са много според тебе и какъв е пътят към тях , без образование.Честен и неуморен труд или по скоро бой по капачките на конкурентите? Разкажи какво имаш предвид, и аз искам :)
corrupter
В началото бе словото
 
Мнения: 10
Регистриран на: 21 Юни 2007, 12:42
Местоположение: Pleven
Благодарил (а): 0 пъти.
Поблагодарили: 0 пъти.

Re: Съвет :)

Мнениеот phoebe » 16 Юли 2008, 10:01

Добри пари ми се струват за София в момента 1200-1500, месечно. Ако не ти пука, се изкарват, при това с най-легални дейности. По строежите може да сваляш по толкова горе долу, ако имаш някакви умения и се изучиш за майстор - по много повече. Изолациите също са наистина много пари, по към 2к на месец се събират. Сезонната работа също не е за подценяване - зимата на Витоша на Алеко или някой от другите ни курорти чисто си взимаш 800, пък както казах, ако не ти пука, може и двойно тая сума :mrgreen: Лятото на морето са още по-големи парите. Да не говорим за ВиК и дограмите, там човек също може да живее охолно. Също и една доста по-лека от към физически изисквания работа - програмист, фрийлансър уеб дизайнър, дори просто стажант в някой it отдел, след първите 5-6 месеца и твойта заплата става >1000.
Държа да подчертая, че горните суми не ги вадя от въздуха, а от лични приятели в областта и малко опит :)
За нелегалните дейности, там вече сумите и условията са тотално различни, но там вече не трябва да си ограничен от интелекта и разума :roll:
medicate, medicate
Аватар
phoebe
Легендарен флуудър
 
Мнения: 4015
Регистриран на: 04 Ное 2006, 15:17
Местоположение: s-f
Благодарил (а): 59 пъти.
Поблагодарили: 148 пъти.

Re: Съвет :)

Мнениеот corrupter » 17 Юли 2008, 11:54

съгласен съм , и с цифрите също.
Но как тогава виждаш висшето образование за програмистите или пък за техническите ръководители на строежи
corrupter
В началото бе словото
 
Мнения: 10
Регистриран на: 21 Юни 2007, 12:42
Местоположение: Pleven
Благодарил (а): 0 пъти.
Поблагодарили: 0 пъти.

Re: Съвет :)

Мнениеот VBachev » 17 Юли 2008, 19:30

Хубаво си се сетил от сега. Имаш достатъчно време за събиране на мнения и подготовка дори и ако смениш плана няколко пъти :)

Моя съвет: Опитай се да намериш нещото (предмет/област/занимание), което да ти доставя удоволствие, като го вършиш. Малко е трудно, знам, от гледната точка на ученик, но постарай се да добиеш дори и бегла представа за това, какво те влече. Натам е лесно- следвай си мечтите, както казват :)

Аз до последно не знаех какво искам. Юрнах се към програмирането, не защото ми беше интересно, а защото кандидатствах с математика и ме приеха ... че защо да не влезеш в най-добрата специалност с математика ... оказа се обаче, че това програмиране не ми е по душа ... оказа се, също така, и че ме влечат и интересуват страшно много неща, но не и програмиране :)

Събирай мнения, съвети, мъдрости, но от хора под 35г. (мама, тате, баба и дядо няма да ти помогнат :))

В крайна сметка ... да не ти пука ... нищо не е окончателно ... винаги можеш да смениш посоката

Успех!
Изображение
VBachev
В началото бе словото
 
Мнения: 4
Регистриран на: 12 Юли 2008, 00:13
Благодарил (а): 0 пъти.
Поблагодарили: 0 пъти.

Следваща

Назад към Кандидатстудентска кампания 2019-2020

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта