СЛЕД изпитите - всичко за записването

Модератори: svetlio.varna, Pisobella

СЛЕД изпитите - всичко за записването

Мнениеот Pisobella » 14 Сеп 2008, 16:15

Съдържание на темата:
Оценка и проверка на конкурсните работи,класирания,записване в специалност,такси, начало на учебната година, учебни планове на специалностите, програми на специалностите, спорт.

---------
ЗАПИСВАНИЯ НА НОВОПРИЕТИТЕ СТУДЕНТИ - 2015 - Кое и какво стъпка по стъпка обяснено от Студентския съвет на СУ
---------


1.Оценка и проверка на конкурсните работи.
Конкурсните работи се оценяват на базата на различни критерии - всеки изпит има различни изисквания, които можете да видите тук за общите положения, а тук за всеки изпит конкретно.
Една работа може да бъде анулирана по различни причини - например ако има някъде нещо драснато, което може да се сметне за "знак".
Резултатите от изпитите не излизат много бързо - чака се ПОНЕ седмица - две. Няма определен срок за това, кога ще си видите резултатите.
Когато всички оценки от всички изпити станат факт, има период от няколко дни, където всеки един студент може да отиде в Ректората и да си види работата. >>>На този адрес може да видите датите за проверка на кандидатстудентските работи и други разпоредби по проверката в подробности - Чл.20. Трябва да отидете лично с картончето с номера си и личната карта за да ви пуснат да си видите работата.
Можете да проверявате за оценките си на сайта на СУ - страницата за персоналната ви информация (забележка: тази страница е активна специално за кандидат-студентската кампания и не е достъпна целогодишно) . Нужно е само да попълните Входящия си номер ( от картончето за изпитите ) и ЕГН-то си за да получите достъп до информацията. Също така в онлайн портала за кандидат-студенти може да следите за актуална информация.

2.Класирания - първо, второ и трето
Класиранията стават в определен срок, който можете да видите тук, както и подробности около самите класирания. На сайта на СУ можете да видите в персоналната си информация дали сте класиран на първо, второ или трето класиране.
АКО НЕ СТЕ ПРИЕТ на първо класиране, автоматично преминавате на второ. Ако на второ не сте приет - автоматично на трето. Третото класиране е окончателно и последно.
В някои години е имало и допълнителен прием (четвърто класиране), когато е имало свободни и незаети места, но не разчитайте на това. .................................................................................................................
АКО СТЕ ПРИЕТ на първо класиране имате два варианта - специалността ви харесва - отивате и се записвате - как става това? Виж точка 3. Вторият вариант е АКО не ви харесва специалността - искаш да продължиш в другите класирания - как става това? Виж точка 4.

3.Записване в специалност
Приет сте на първо класиране ( да речем ). Решавате, че тази специалност ви харесва и искате да се запишете. Тук може да видите как става записването. А тук - сроковете за записване и класиранията кога са. По принцип записванията стават във факултета, в който сте приет, т.е. ако сте приет Специална педагогика, то трябва да отидете да се запишете във Факултета по Начална и Предучилищна педагогика, защото тази специалност се изучава в този факултет.
Ако сте приет на ПЪРВО желание в списъка ви със специалности, то ако не се запишете не може да участвате в другите класирания - така че единствен вариант е да се запишете.
За да се запишете ви е нужна Диплома-оригинал за завършено средно образование, снимки (за документи) - 4бр, Лична карта и ПАРИ, за да си платите таксата ( таксите по специалности може да видите тук 2014-2015г. ). С бележката (квитанцията) за платената СЕМЕСТРИАЛНА такса отивате да се запишете. При записването плащате сумата само за един семестър, тоест 1/2 от годишната такса. Също така трябва да си купите Студентска книжка и Лична карта (или "Комплект за записване"), които се продават от книжарниците ВЪВ факултетите. Попълвате си ги най-старателно, а това, което не знаете какво да пишете, по-добре не го пипайте - милите лелки в канцелариите ще ви помогнат. :)
Дипломата ви за средно образование остава във факултета в отдел "Студенти" да ви я пазят до края на вашето обучение в университета, а в замяна на това получавате студентска книжка (или поне ще си я получите по-късно). Честито - вече сте студент!


4.Продължаване в другите класирания
Ако специалността на първо класиране не ви устройва и искате да продължите в другите класирания, то трябва да отидете във факултета, в който сте приет. Вместо да се запишете обаче както в точка 3, то вие ще подадете молба да продължите в следващите класирания. Молби може да си вземете от масите пред кабинета или от секретарката, която ще приеме молбата ви - ако не знаете как да я попълните, то милите лелки ще ви помогнат. Заедно с молбата трябва да оставите и дипломата си в университета като депозит.
Може да продължите в класиранията само НАГОРЕ по списъка с желания - тоест да се борите за по-горна специалност, но НЕ и за по-долна. Така че ако сте искали специалност номер 10, а сте приети номер 8, то не може да слезете до 10, но може да се качите на 5-тата в списъка :) Може да видите и тук подробна информация класирането.

Ако СТЕ ПРИЕТ, но не се запишете или не потвърдите с молба желанието си да продължите в други класирания, то вие отпадате от следващите класирания!!! Затова следете сроковете!!!!

5.Такси
Тук може да видите таксите за учебната година по специалности 2014-15г.. За първокурсниците таксата се заплаща при записването. Заплаща се такса само за първия семестър, тоест 1/2 от годишната такса.
Ако си платите таксата, но после решите, че искате да се запишете в друг университет, то внесената такса не се възстановява. Връщат дипломата ви и сте свободен :)
Тук може да видите къде да си платите таксата и КАК - банкови сметки и т.н - за учебната 2014-15.

6.Начало на учебната година
В СУ началото на учебната година е около 1 Октомври. Тук може да видите от кога до кога са семестрите, кога са "ваканциите" и кога са сесиите.
По принцип откриването на учебната година е от 10 часа в Ректората - речи на Ректора и така нататък - принципно е забавно :") След това има откриване във факултета, където ще си получите и студентските книжки. За всеки факултет часът за откриването е различен, затова може да се обадите във факултета си и да разберете от колко часа трябва да сте там.Тук може да видите информация за факултетите и телефони, на които да се обадите..Средно от около 14 часа са откриванията във факултетите.

7.Учебни планове по специалности
Учебния план за специалностите можете да ги намерите в сайта на СУ или по сайтовете на факултетите, които можете да намерите тук. Надали обаче има учебни планове изложени за всички специалности, както и че не всеки факултет си има собствен сайт.

8.Програми на специалностите
Излизат след началото на учебната година :) Принципно първият ден програмите трябва да са готови.Често програмите биват променяни по няколко пъти.
Списъците с избираемите дисциплини/факултативите излизат по-късно. Сроковете са достатъчно големи, за да не ги изпуснете, стига да не ходите веднъж в месеца до университета.
Ако имате въпроси по програмата си, то можете да попитате секретарките - тези, които са в катедрата на вашата специалност. Изобщо ако имате въпроси по каквото и да е било, може да се обърнете към тях :")

9.Спорт
Записванията за спорт стават онлайн. На сайта на Департамента по спорт има актуална информация кога какво. Спорт се записва в началото на годината и няма как да го промените втория семестър - каквото запишете първи семестър, на това ще ходите и втория. Записванията за спорт са в началото на всяка учебна година, така че всяка година може да избирате различен спорт.
В Онлайн платформата може да изберете желания спорт в удобен за вас час според програмата ви. Записванията за учебната 2014/2015г. са в периода от на 6 октомври до 10 октомври 2014 г.
Спорт може да запише всеки студент през целия период на обучението си, независимо от учебните планове. При някои специалности в учебния план спортът е година, при други две, при трети - различно. Има специалности, които нямат спорт в учебния план (в такъв случай, ако запишете спорт, оценката няма да ви бъде вписана в дипломата).


п.п. Темата подлежи на редакция!!!

Актуализирана: 08/03/2012 Pisobella
Актуализирана: 23.07.2014 Pisobella


Забележка: Линкове, отбелязани с :?: са неактивни за момента към последната редакция.
Изображение
"Искам да мога да накарам светлината да разказва истории в тъмното."
click me !! ---> http://z0r.de/63
Аватар
Pisobella
Автентичната котка
 
Мнения: 5323
Регистриран на: 19 Юли 2007, 17:51
Местоположение: в кучешката колибка
Благодарил (а): 128 пъти.
Поблагодарили: 288 пъти.

Re: СЛЕД изпитите - всичко за записването

Мнениеот Prudence » 14 Сеп 2008, 21:02

Евала за добрата тема :)
If you don't like something change it; if you can't change it, change the way you think about it.
Аватар
Prudence
hard-working
 
Мнения: 4164
Регистриран на: 17 Яну 2008, 14:23
Благодарил (а): 27 пъти.
Поблагодарили: 45 пъти.

Re: СЛЕД изпитите - всичко за записването

Мнениеот lavidaloca » 22 Яну 2009, 20:32

Много полезно :cheers: Живот и здраве стъпка по стъпка ще приложа тея съвети :)
lavidaloca
В началото бе словото
 
Мнения: 89
Регистриран на: 22 Яну 2009, 20:22
Благодарил (а): 0 пъти.
Поблагодарили: 0 пъти.

Въпрос за записване

Мнениеот Ariel » 08 Фев 2009, 13:20

Здравейте, имам административен въпрос. Може ли някой друг да ме запише в специалността,която съм приет, тъй като е възможно да отсъствам от България през времето на записване.
Оставям оригиналните документи, нужно ли е пълномощно или нещо подобно за да може трето лице да попълни вместо мен студентската книжка и т.н. Не съм много наясно с процедурата?
Аватар
Ariel
В началото бе словото
 
Мнения: 70
Регистриран на: 24 Окт 2008, 19:51
Благодарил (а): 0 пъти.
Поблагодарили: 0 пъти.

Re: Въпрос за записване

Мнениеот Raya_Alexandra » 16 Фев 2009, 23:30

Мисля, че може, щом ще си оставиш личната карта и останалите оригинални документи.
До тогава обаче има доста време. Ще имаш възможност да попиташ направо в СУ примерно при записването за изпитите. :thumbright:
"... и го заля закъснялото прозрение, че животът е по-безкраен от смъртта."

And it's not my last life at all...
Аватар
Raya_Alexandra
Master Of Puppets
 
Мнения: 6182
Регистриран на: 29 Дек 2005, 12:05
Местоположение: Бургас - София
Благодарил (а): 0 пъти.
Поблагодарили: 1 пъти.

Re: Въпрос за записване

Мнениеот Ariel » 22 Фев 2009, 17:11

Мерси за отговора
Аватар
Ariel
В началото бе словото
 
Мнения: 70
Регистриран на: 24 Окт 2008, 19:51
Благодарил (а): 0 пъти.
Поблагодарили: 0 пъти.

Re: Въпрос за записване

Мнениеот allshallperish » 22 Фев 2009, 20:41

Ами мен ме караха да попълвам сума неща като отидох да се запиша... Така, че знам ли.
Искат ти подпис на един картон, който ти дават да попълниш, но не знам дали трето
лице ще може да те запише. Питай.
...and I find it kind of funny, I find it kind of sad, dreams in which I'm dying are the best I've ever had.
Аватар
allshallperish
Alter Schwede
 
Мнения: 7877
Регистриран на: 14 Авг 2008, 12:47
Местоположение: Нюрнберг
Благодарил (а): 113 пъти.
Поблагодарили: 76 пъти.

Re: СЛЕД изпитите - всичко за записването

Мнениеот dimitar-bg » 15 Апр 2009, 12:37

Искам да кажа, че се явих на предварителен изпит по География на България и получих оценка 3.13 при условие, че написах всичко по темата /според мен/. Дали има възможност да разбера какви са причините да имам толкова слаба оценка. И мисля, че с нея нямам никакъв шанс да се класирам.
dimitar-bg
В началото бе словото
 
Мнения: 10
Регистриран на: 01 Апр 2009, 15:04
Благодарил (а): 0 пъти.
Поблагодарили: 0 пъти.

Re: СЛЕД изпитите - всичко за записването

Мнениеот Di_Masta » 19 Апр 2009, 11:11

Наистина полезна тема, поздравления. Но не разбрах едно, трябвали да се записвам някъде след предварителния ми изпит или да подавам някакви документи !?!?!?!?
Аватар
Di_Masta
В началото бе словото
 
Мнения: 15
Регистриран на: 19 Апр 2009, 11:06
Благодарил (а): 0 пъти.
Поблагодарили: 0 пъти.

Re: СЛЕД изпитите - всичко за записването

Мнениеот allshallperish » 19 Апр 2009, 15:48

dimitar-bg написа:Искам да кажа, че се явих на предварителен изпит по География на България и получих оценка 3.13 при условие, че написах всичко по темата /според мен/. Дали има възможност да разбера какви са причините да имам толкова слаба оценка. И мисля, че с нея нямам никакъв шанс да се класирам.


Можеш да отидеш да си видиш работата, но май става в точно определен ден.
Но няма да имаш особен успех с това начинание.
Възможно е и да влезеш, не е гаранция. Зависи каква специалност.
...and I find it kind of funny, I find it kind of sad, dreams in which I'm dying are the best I've ever had.
Аватар
allshallperish
Alter Schwede
 
Мнения: 7877
Регистриран на: 14 Авг 2008, 12:47
Местоположение: Нюрнберг
Благодарил (а): 113 пъти.
Поблагодарили: 76 пъти.

Re: СЛЕД изпитите - всичко за записването

Мнениеот SeLby » 19 Апр 2009, 16:21

dimitar-bg написа:Искам да кажа, че се явих на предварителен изпит по География на България и получих оценка 3.13 при условие, че написах всичко по темата /според мен/. Дали има възможност да разбера какви са причините да имам толкова слаба оценка. И мисля, че с нея нямам никакъв шанс да се класирам.

3.13 може да бъде достатъчна оценка за някои специалности,а и не забравай,че ще имаш още една възможност през лятото. :D

Di_Masta написа:Наистина полезна тема, поздравления. Но не разбрах едно, трябвали да се записвам някъде след предварителния ми изпит или да подавам някакви документи !?!?!?!?

Като дойде време за подаване на документи за редовните изпити (от 24 юни до 4 юли) трябва да си подадеш документите,независимо дали ще явяваш на редовен изпит или не.
Изображение
Аватар
SeLby
All In
 
Мнения: 1232
Регистриран на: 12 Юни 2008, 10:50
Местоположение: София
Благодарил (а): 0 пъти.
Поблагодарили: 0 пъти.

Re: СЛЕД изпитите - всичко за записването

Мнениеот ^EnitA^ » 29 Апр 2009, 12:44

Съжалявам за глупавия въпрос, но някой може ли да ми даде линк къде е тази "Персонална информация"? Благодаря
Аватар
^EnitA^
В началото бе словото
 
Мнения: 8
Регистриран на: 28 Авг 2008, 15:42
Благодарил (а): 0 пъти.
Поблагодарили: 0 пъти.

Re: СЛЕД изпитите - всичко за записването

Мнениеот tedito_ck » 29 Апр 2009, 12:46

Има много начини човек да бъде прав.
Аватар
tedito_ck
От дъжд на вятър
 
Мнения: 113
Регистриран на: 09 Апр 2008, 11:06
Благодарил (а): 0 пъти.
Поблагодарили: 1 пъти.

Re: СЛЕД изпитите - всичко за записването

Мнениеот KsGCo » 01 Май 2009, 10:53

браво, много добра тема! само да допълня, че срокът за идентифициране на работата е 2 дни, след като излязат резултатите, така че е важно да се следи за резултатите

и имам едно питане - дали има някакъв архив, или може от някъде другаде да се видят конкретните критерии за оценка през изминалите години(по-специално по история ме интересува)?
Аватар
KsGCo
От дъжд на вятър
 
Мнения: 170
Регистриран на: 15 Мар 2006, 17:39
Благодарил (а): 0 пъти.
Поблагодарили: 0 пъти.

Re: СЛЕД изпитите - всичко за записването

Мнениеот tedito_ck » 01 Май 2009, 19:51

Абе писна ми вече - последно за право като балообразуваща оценката от матурата ли се взима или по-високата от 2-те (матура или диплома)?
Има много начини човек да бъде прав.
Аватар
tedito_ck
От дъжд на вятър
 
Мнения: 113
Регистриран на: 09 Апр 2008, 11:06
Благодарил (а): 0 пъти.
Поблагодарили: 1 пъти.

Следваща

  • Similar topics
    Отговори
    Преглеждания
     Последно мнение

Назад към Кандидатстудентска кампания 2019-2020

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

cron