Софийският университет ще строи огромен технологичен парк

Софийският университет ще строи огромен технологичен парк

Мнениеот alhimikat » 10 Яну 2008, 21:03

Софийският университет ще строи огромен технологичен парк

Проектът намерил държавна подкрепа

"Дневник", Симион ПАТЕЕВ, 10 януари = >>


Огромен технологичен парк, където да се извършват приложни изследвания и да се осъществява контакт между науката и бизнеса, планува да изгради Софийският университет "Св. Климент Охридски" (СУ). Идеята е да бъде създаден комплекс от лаборатории и звена, както и условия за производството на високотехнологични продукти. Определеното място е в кампуса на висшето училище в кв. "Лозенец". Първоначалното финансиране е осигурено, няколко големи компании вече са проявили интерес към проекта.

Според проекта в парка ще се преместят всички природни факултети на СУ - по математика и информатика, химическият, физичният и биологическият. На по-късен етап могат да се включат и други факултети като медицинския и стопанския, обясни новият зам.-ректор по стопанската и инвестиционната дейност проф. Иван Петков.

Плановете са финансирането за инфраструктурата да дойде от фондовете на ЕС, а апаратурата да бъде доставена от заинтересуваните компании. Като част от технологичния парк ще бъде изграден и т.нар. инкубатор, обясниха от университета. Идеята е на студентите и младите учени да се даде възможност да създадат свои фирми или да участват в научни разработки, за да трупат опит.

Архитектурният проект предвижда да се построят 70 хил. кв.м разгъната площ


в кампуса в кв. "Лозенец". Там университетът разполага с няколко декара, върху които сега има стари сгради или започнато, но недовършено строителство. Една от тези сгради, която е зад Факултета по математика и информатика, ще бъде съборена и на нейно място ще се издигне мининебостъргач, в който ще се разположат Факултетът по математика и механика и трите части на нанопарка за Химическия, Биологическия и Физическия факултет, обясни Петков. Предвижда се построяването и на блок за екологичното научно направление, информационен център с библиотека, конферентен център с хотел и други. Инвестицията най-вероятно ще се осъществи под формата на публично-частно партньорство с частни компании. В момента обаче всичко е на ниво архитектурен и идеен проект, обясниха от СУ.

Втората идея, която са задвижили от университета, е да се потърсят възможности за изнасянето на някои от дейностите, които са свързани с производството на продукти, извън София. Плановете са да се реализира една много стара идея за построяване на

академично градче до с. Горни Лозен

Теренът там е държавна собственост. Според проф. Петков построяването на част от технологичния парк в Горни Лозен трябва да стане заради добрата логистика в квартала и липсата на достатъчно място в кампуса в кв. "Лозенец".

От университета увериха, че правителството и някои министерства са били запознати с мегапроекта и са дали положително становище.

СУ ще започне първите дейности по технологичния парк до два-три месеца с първия спечелен проект по програма ФАР. Той е за 50 хил. евро. С тях ще се създаде Център за трансфер на технологии към Химическия факултет. Специалистите, които работят по този проект, трябва да са гръбнакът на бъдещия парк.

"Много от лабораториите във факултетите на СУ не се използват на 100%. Идеята е да ги уплътним и да извлечем полза от тях, а не да стоят празни", обясниха от ръководството на СУ. Плановете са да се сътрудничи и с най-добрите учени от БАН. Идеята е специалистите и студентите, които ще работят и учат в технологичния парк, да получават освен знания и заплащане за дейността си.

"Например с ресурсите, които имаме, спокойно можем да се включим в производството на оптични дискове, биохимични сензори

и други. Това е пластмаса, върху която се нанася работното вещество, каквото ние произвеждаме в Химическия факултет и продаваме на една швейцарска фирма", обясни Петков. По думите му Физическият факултет на университета и институтите на БАН имат много добри специалисти по лазерна техника, в която област са някои от най-големите планове за парка. Освен това Химическият, Биологическият и Медицинският факултет имат специалисти, които могат да тестват продукти за медицинската и химическата промишленост, обясни зам.-ректорът.

Според Петков в Европа в момента има голям проблем със сертифицирането на продуктите в хранително-вкусовата промишленост. "Има редица фирми, които имат сертификати и апаратура от най-високо ниво, за която ние можем само да мечтаем. Идеята е да направим една комплексна лаборатория с марката на СУ, която да дава гаранция за качество и да се обслужва от висококвалифицирани специалисти", обясни зам.-ректорът.

Няколко големи компании вече са проявили интерес към участие в технологичния парк. Това са фирми от сферата на ИТ технологиите, софтуерното инженерство, медицината, биологията и други, съобщиха от Алма матер. Сред заинтересуваните са гигантът "Майкрософт" и испанската фармацевтична компания "Трoмботаргетс". Някои от компаниите вече са предложили да отпускат стипендии на млади специалисти, които после биха могли да наемат на постоянна работа или да използват по друг начин уменията им.
"Let us die young or let us live forever, we don't have the power but we never say never!"
Аватар
alhimikat
Летящите Пръсти
 
Мнения: 1587
Регистриран на: 08 Юни 2005, 16:28
Местоположение: Интернет
Благодарил (а): 0 пъти.
Поблагодарили: 1 пъти.

Re: Софийският университет ще строи огромен технологичен парк

Мнениеот Moriarty » 10 Яну 2008, 22:23

ашколсун...
Ubi concordia, ibi victoria!
Аватар
Moriarty
Вазов
 
Мнения: 1251
Регистриран на: 08 Авг 2006, 20:56
Благодарил (а): 0 пъти.
Поблагодарили: 0 пъти.

Re: Софийският университет ще строи огромен технологичен парк

Мнениеот begemot_ » 11 Яну 2008, 01:09

между "планирам" и "мечтая си" има доста голяма разлика... :lol:
Ех, какво да се прави, не всички са студенти по молекулярна биология в СУ :lol:

Изображение
Аватар
begemot_
Стенограф
 
Мнения: 1663
Регистриран на: 07 Окт 2004, 12:07
Благодарил (а): 0 пъти.
Поблагодарили: 3 пъти.

Re: Софийският университет ще строи огромен технологичен парк

Мнениеот Eneya » 15 Яну 2008, 14:12

* точи лиги*
Това ще е супер, ако стане.
Впрочем, а другите факултети, за тях какво?
Нищо ли няма да намажат?
“I do not agree with what you have to say, but I’ll defend to the death your right to say it.”
Voltaire
Аватар
Eneya
пишеща
 
Мнения: 173
Регистриран на: 20 Юли 2007, 10:38
Местоположение: В сингуларна неопределеност
Благодарил (а): 0 пъти.
Поблагодарили: 1 пъти.

Re: Софийският университет ще строи огромен технологичен парк

Мнениеот Бeтон » 16 Яну 2008, 09:37

alhimikat написа:Там университетът разполага с няколко декара, върху които сега има стари сгради или започнато, но недовършено строителство.

Да, там е новия ни факултет. Ръждясал и вътре издраскан с графити.alhimikat написа:Факултетът по математика и механика

На някои им е още трудно да научат новото ни име. Преди няколко месеца видях в официален документ така да ни пишат, но явно е нормално и да не се чудя.


alhimikat написа:50 хил. евро. С тях ще се създаде

С тези джобни пари и лимонадена фабрика би тръгнала със зор и на печалба от първата година, без да претендирам, че много разбирам от икономика, но всеки би се изсмял на тази "крупна" сума.
А аз си мислех, че на куп ще дойдат 10 милиарда евро и всичко ще стане, но като цяло поста е в категорията "за какво БИХТЕ мечтали".alhimikat написа:"Например с ресурсите, които имаме, спокойно можем да се включим в производството на оптични дискове

Лелееее... PRINCO вече ще си имат конкуренция.
Изображение
Аватар
Бeтон
Europa League
 
Мнения: 5600
Регистриран на: 10 Мар 2007, 18:00
Местоположение: София
Благодарил (а): 2 пъти.
Поблагодарили: 10 пъти.

Re: Софийският университет ще строи огромен технологичен парк

Мнениеот coolman » 16 Яну 2008, 19:19

Нали не си мислите, че университет, чиито сметки за парно миналата година бяха платени от държавата, ще може днес да изгради със собствени средства подобен парк. Европейски фондове, публично частно партньорство ... всичко това изисква много усилия и време. Да не бъдем черните станции още от самото начало :) Идеята според мен е много добра - хем ще се повишат възможностите за практическо упражняване на ученото, хем то ще може да се прилага в условия на изпълнение на реални проекти, хем ще има база за научна работа, хем от евентуалните разработки и изпълнени проекти ще има някакъв "келепир".
Мартин Сирашки, полу-завършил Политология

2010 - AIESEC is finally coming to SU!

http://www.the-faculty.org - Сайт на ФСС на ФФ

"Just suppose that the shaping and molding of destiny is in fact your destiny..."
Аватар
coolman
Малък принц
 
Мнения: 353
Регистриран на: 18 Окт 2006, 13:49
Благодарил (а): 0 пъти.
Поблагодарили: 1 пъти.

Re: Софийският университет ще строи огромен технологичен парк

Мнениеот Бeтон » 17 Яну 2008, 13:59

coolman написа:Да не бъдем черните станции още от самото начало :)

Е па кой е казал нещо лошо. Само аз казах, че дискове тип ПРИНКО да правим няма да е добра идея. Но дискове за наша вътрешна употреба, ще е добре. И друго казах. Нещата горе са за какво мечтаете, докато сънувате. На този етап сме по отношение на гадните пари.

А и трето съм казвал, което всъщност е първото нещо. Номер едно сме, ама между морално и материално има Балкан разлика.

Ако идеята беше да напишем съчинение на подобна тематика. Ами ясно е, че всеки може да се развихри в една и друга степен. Та чак Млечния път не би ни побрал.

Всичко останало вече си е чисто и просто "Вервайте ми". На кого да верваме? Да не пасем трева? Като видя ръждясалото здание отзаде и се отказвам от всякакви мечти нататък. Поне в близкото бъдеще. Там е онагледен целия процес на смяна на строеве, на мръсни сделки и незаконни далавери и какво ли още не.

Аз затова уважавам проф. Биолчев. Нищо не е обещавал предварително, винаги е бил реалист и каквото е казвал, все истина е било. А за патетичните слова само поклони.
Давам за пример Медицинския факултет. Не помня да се шумеше много. Е, верно имаше публични коментари отляво и отдясно, не може без, все пак тече някакъв процес, но си стана, даже имаше писма-честитки до всички факултети за възстановяването на Алма матер.
Изображение
Аватар
Бeтон
Europa League
 
Мнения: 5600
Регистриран на: 10 Мар 2007, 18:00
Местоположение: София
Благодарил (а): 2 пъти.
Поблагодарили: 10 пъти.

Re: Софийският университет ще строи огромен технологичен парк

Мнениеот Fever » 17 Яну 2008, 20:04

Абе какво коментирате някакви жълтини?
Бетоне, много точни две мнения поред.
Аватар
Fever
Оторизиран простак
 
Мнения: 199
Регистриран на: 24 Дек 2007, 22:49
Местоположение: София, България
Благодарил (а): 0 пъти.
Поблагодарили: 0 пъти.

Re: Софийският университет ще строи огромен технологичен парк

Мнениеот Joker » 18 Яну 2008, 00:12

За технологичния парк - да, но за Б.Б. :roll:
Joker
Легендарен флуудър
 
Мнения: 10065
Регистриран на: 27 Мар 2006, 18:21
Благодарил (а): 0 пъти.
Поблагодарили: 3 пъти.

Re: Софийският университет ще строи огромен технологичен парк

Мнениеот Бeтон » 18 Яну 2008, 16:30

Идея да си променя аватара :twisted:
Изображение
Аватар
Бeтон
Europa League
 
Мнения: 5600
Регистриран на: 10 Мар 2007, 18:00
Местоположение: София
Благодарил (а): 2 пъти.
Поблагодарили: 10 пъти.

Re: Софийският университет ще строи огромен технологичен парк

Мнениеот Joker » 18 Яну 2008, 21:58

:lol: Ние пък си сменихме Ректора... :wink:
Joker
Легендарен флуудър
 
Мнения: 10065
Регистриран на: 27 Мар 2006, 18:21
Благодарил (а): 0 пъти.
Поблагодарили: 3 пъти.

Re: Софийският университет ще строи огромен технологичен парк

Мнениеот Бeтон » 19 Яну 2008, 10:34

И това само защото правилника на Университета е написан с бъгове. Я да нямаше ограничение за 2 мандата, да видим какво щеше да стане, ама това вече няма никакво значение.
Изображение
Аватар
Бeтон
Europa League
 
Мнения: 5600
Регистриран на: 10 Мар 2007, 18:00
Местоположение: София
Благодарил (а): 2 пъти.
Поблагодарили: 10 пъти.

Re: Софийският университет ще строи огромен технологичен парк

Мнениеот Joker » 19 Яну 2008, 11:32

Има и навършване на една възраст.... дето си става по естествен начин....
Joker
Легендарен флуудър
 
Мнения: 10065
Регистриран на: 27 Мар 2006, 18:21
Благодарил (а): 0 пъти.
Поблагодарили: 3 пъти.

Re: Софийският университет ще строи огромен технологичен парк

Мнениеот Crematory » 20 Яну 2008, 21:35

begemot_ написа:между "планирам" и "мечтая си" има доста голяма разлика... :lol:

и на мен това ми беше първата мисъл...че Масачузетският технологичен институт ще завиди на СУ...
Аватар
Crematory
metal angel with daemons inside
 
Мнения: 7065
Регистриран на: 08 Юни 2004, 10:12
Местоположение: София-Пловдив
Благодарил (а): 1 пъти.
Поблагодарили: 8 пъти.

Re: Софийският университет ще строи огромен технологичен парк

Мнениеот Google » 22 Яну 2008, 01:12

Софийският университет ще строи огромен технологичен парк

тая новина да не е от в.Шок :lol:
България над всичко
Аватар
Google
Sieg Heil
 
Мнения: 422
Регистриран на: 02 Ное 2007, 11:23
Местоположение: сектор Г, "Армия"-та
Благодарил (а): 0 пъти.
Поблагодарили: 0 пъти.

Следваща

  • Similar topics
    Отговори
    Преглеждания
     Последно мнение

Назад към Новини в СУ

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron