Crematory
и на мен това ми беше първата мисъл...че Масачузетският технологичен институт ще завиди на СУ...
Масачузетският технологичен институт на година влага около милиард долара в Научно-развойна дейност годишно (толкова са бюджетите на РБългария за здравеопазване и образование като цяло!). Повечето от тези средства се получават в бюджета на университета от извършени услуги на държавни институции, военни, мултинационални компании, авторски права. Тяхното управление от около 50 години е базирано на публично-частно партньорство - правила за такова в България все още няма. Като се каже ПЧП хората си представят мутра-депутат в лъскав държавен мерцедес с лампа и немски номера - това не е ПЧП.
Браво на проф. Илчев за инициативността, но с проект за няколко десетки хиляди лева може да се проучат възможностите за създаване на подобен парк - да се оформят възможни научни звена, заедно с R&D отдели на големи технологични и други компании, да се подготви администрация на подобен център, да се създаде национална програма, да се обединят усилия с ТУ-София, които имат по-голям капацитет от СУ в подобни инициативи.... Мога да продължа, но мисля, че няма нужда.
За съжаление нашата ирония няма да помогне нито на СУ, нито на българската държава да дефинират някаква дългосрочна политика в областта на науката, научните изследвания и бизнес организирането на тези процеси, защото да правиш бизнес с наука и образователни продукти си е висш пилотаж и изисква сериозни познания, инвестиции, визия и разбиране на сложни бизнес процеси. Не случайно военните в САЩ и СССР са задвижили технологичните иновации през последните 60-70 години - интернет, мобилни комуникации и др. подобни...
Поздрави,
Добри