[КСК 2013] Българска филология

Архив от КСК 2013-2014. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератор: svetlio.varna

[КСК 2013] Българска филология

Мнениеот freiheit » 03 Ное 2012, 20:35

Здравейте!
Не знам дали темата е за тук,но не мога да се ориентирам във форума.
Кой ще кандидатства БФ тази година(т.е.2013)?

Който следва БФ може да даде някой съвет за ентусиастите. :)

Освен това...вярно ли е че тази година балът ще бъде доста по-висок от предходните години? Тъй като съм чувала,че се влиза доста лесно в тази специалност.но нещата,които попрочетох малко ме озадачиха.
Другият ми въпрос е от къде мога да видя ,какви са били темите за кандидатстване за тази специалност?

:)
freiheit
В началото бе словото
 
Мнения: 23
Регистриран на: 03 Ное 2012, 20:12
Благодарил (а): 0 пъти.
Поблагодарили: 4 пъти.

Re: [КСК 2013-2014] Българска филология

Мнениеот Mondscreen » 03 Ное 2012, 20:51

http://forum.uni-sofia.bg/forum/viewtopic.php?f=168&t=16703
Тук можеш да видиш темите, падали се минали години. За бала никой не може да ти каже, зависи какви оценки ще изкарат каднидатстващите. Принципно тенденцията е да падат.
И щом на устните ми затрепери, от поколения скандиран вик,
в живота си аз пак откривам смисъл, щастлив съм само в този кратък миг!
И все напред ще продължавам, щом имам хилядите си мечти
и нося най-голямото богатство, сърцето синьо в моите гърди!
Аватар
Mondscreen
Паисий
 
Мнения: 977
Регистриран на: 10 Сеп 2012, 15:39
Благодарил (а): 1 пъти.
Поблагодарили: 101 пъти.

Re: [КСК 2013-2014] Българска филология

Мнениеот Ер Малка » 03 Ное 2012, 20:52

Здравей и поздравления за избора на специалност :D
Ето ти темичката от миналата КСК:
viewtopic.php?f=168&t=21389

Иначе, да, балът наистина се качи много тази година, но това е защото за първи път приемаха и с оценката от матурата от БЕЛ. А тя, както може би вече знаеш, е елементарна...
"Сняг се сипе на парцали,
щом се сипе- 'начи вáли."
-Аристотел
Аватар
Ер Малка
Magnolia
 
Мнения: 1321
Регистриран на: 10 Апр 2012, 12:43
Местоположение: Utopia
Благодарил (а): 392 пъти.
Поблагодарили: 406 пъти.

Re: [КСК 2013-2014] Българска филология

Мнениеот SevenDayS » 04 Ное 2012, 08:48

Лично аз влязох с 5.60 от матурата на първо класиране.. В началото доста бях резервиран за специалността, да не кажа, че не исках да я уча, но сега съм доста доволен от избора си. :)
"Птица, родена в кафез, си мисли, че летенето е зараза!"
- Алехандро Ходоровски

Българска филология, II курс
Аватар
SevenDayS
От дъжд на вятър
 
Мнения: 150
Регистриран на: 11 Апр 2012, 17:57
Благодарил (а): 4 пъти.
Поблагодарили: 17 пъти.

Re: [КСК 2013-2014] Българска филология

Мнениеот Кристиян » 04 Ное 2012, 09:43

В тази специалност се влиза лесно, но се излиза трудно. Трябва да положиш много труд през годините, за да постигнеш необходим резултат. Доста се чете, но си заслужава. Аз съм вече в III курс и не съжалявам, че записах това! :) Напротив, това беше желанието ми по времето на кандидатстудентските изпити и се радвам много! :) Успех! Всичко си зависи от теб как ще подходиш и т.н.! :)
Аватар
Кристиян
Легендарен флуудър
 
Мнения: 3121
Регистриран на: 06 Авг 2007, 14:41
Местоположение: София
Благодарил (а): 196 пъти.
Поблагодарили: 180 пъти.

Re: [КСК 2013-2014] Българска филология

Мнениеот freiheit » 06 Ное 2012, 23:33

Благодаря ви за бързите отговори!

Чувам доста често от хората,че с БФ можеш да станеш само учител и че работата била трудна и неблагодарна.Това са ми го казвали няколко учителки . Чудя се тогава защо работят тази професия ,щом са недоволни ? Вие чували ли сте подобни коментари за специалността?
И наистина , какво искате да постигнете чрез нея (освен високата култура и интелектуалност) ?
Имате ли идея как ще продължите професионалния си живот след завършване ?

Аз искам да уча тази специалност,защото ми идва от вътре,интересно ми е и съм омагьосана от всичкото това,което дава специалността. Знам,че имам пропуски ,но искам да се усъвършенствам и да се изградя по начина,по който може да ми помогне БФ. Има и други причини,но няма да изпадам в подробности. Освен това,ако ме приемат там ,не бих се задоволила само със специалността, ами ще уча езици постепенно и ще си изкарвам сертификати. Ще се опитвам да се изграждам колкото се мога повече,за да бъда част от квалифицираните кадри (така да се каже).
Въпреки всичкото това имам страхотни притеснения ,дали е редно да запиша точно това. Виждам ,какво се случва в държавата ни,както и по света.Кризата , глобалните проблеми и тн и имам чувството,че ще стане и по-зле. Според мен света се срива малко по малко,а с него и обществото ,в което живеем...Просто си представям как някой ден работа ще могат да си намерят само икономисти и хора в тази област,физици,химици ,но за хората на изкуството няма да има място.

Преди никога не си бях представяла,че мога да искам да съм преподавателка,но я се замислете малко , доста учителки,които се оплакват от ниските си заплати,а всъщност са специалисти в професията си. Една месечна заплата от 600 лв ,а ако дава и частни уроци по 20-25 лв на ходене една обща месечна заплата от 1200 лв не и мърда...

Знам,че българските филолози са много по-добре подготвени,от колкото журналистите ,ако става дума за ...обща култура и тем подобни. Истината е че винаги съм искала да пиша или да стана редактор.
Казвали са ми,че БФ била широко застъпена , така ли е?

И другото ,което си мислех: окей,аз мога да завърша екоикономика(това ми хареса от УНСС,където също смятам да кандидатствам) ,но каква е гаранцията,че винаги ще мога да си намеря работа и че винаги ще ми харесва? Докато при българската филология нещата са кажи -речи ясни...
Между другото, специалността екоикономика също ми е интересна,но няма как да знам дали наистина би ми харесала,докато не започна да я уча,а в този ред на мисли българската филология ми е много по-близка .

Раздвоена съм...В училище като имаме икономика(профил съм) ,нещата до някъде са ми ясни,но не уча с желание(може би заради даскалката,която много ме дразни) . Ако искам мога да се помъча повече и да съм по-добре,но има неща,които просто умът ми НЕ ИСКА да знае и си казвам 'Абе ,какво ме интересува брутния вътрешен продукт на Китай' -примерно. В същото време литературата...ами много по-интересна ми е макар,че и там ми се случва да чета и да усещам как текста е далеч от съзнанието ми. Въпреки това всичко ми е много по-леко и даже някои неща ги разчитам само с един прочит. Литературата много ми е помогнала в житейски план ,ако трябва да съм честна...

Екоикономика или Българска филология? Този въпрос ми е постоянно в главата . :(

Та... не знам колко от вас ще прочетат написаното от мен,но ще помоля тези,които са го направили да си дадат мнението и да отговорят на въпросите,които зададох за БФ. ... :oops:
freiheit
В началото бе словото
 
Мнения: 23
Регистриран на: 03 Ное 2012, 20:12
Благодарил (а): 0 пъти.
Поблагодарили: 4 пъти.

Re: [КСК 2013-2014] Българска филология

Мнениеот SevenDayS » 10 Ное 2012, 22:24

Следващият, които ти каже, че ще ставаш учителка, сиреч даскалка, хвани най-големия предмет, който видиш и го удари три пъти от мен!!! Това е най-консервативното мнение, което човек може да има относно българска филология!
Самата специалност (стига да я завършиш) ти отваря много врати:
1. Можеш да си редактор в списания, издателства, телевизия, вестници или радиа.
2. Можеш да станеш журналист и то много по-добър от ФЖМК, както ТВ водещ, така и да имаш отделна рубрика в някое предаване.
3. Можеш да станеш преподавател по Български език и литература от 5 до 12 клас.
4. Можеш да станеш литературен критик.
5. Можеш да бъдеш писател.
и ред други алтернативи.

Кажи ми има ли специалност, която да е с толкова богата реализация?!
"Птица, родена в кафез, си мисли, че летенето е зараза!"
- Алехандро Ходоровски

Българска филология, II курс
Аватар
SevenDayS
От дъжд на вятър
 
Мнения: 150
Регистриран на: 11 Апр 2012, 17:57
Благодарил (а): 4 пъти.
Поблагодарили: 17 пъти.

Re: [КСК 2013-2014] Българска филология

Мнениеот Nemalp » 25 Ное 2012, 00:28

^ 1.Право, например ...
2. Изказването ти по адрес на журналистиката и ФЖМК е доста плитко и неуважително.

Много хора могат да станат по-добри филолози и журналисти, от хората, изучаващи специалностите ...

И, бтв, малко са хората, които са избрали БФ пред Журналистика умишлено (тези, които искат да станат журналисти). При повечето е историята с киселото грозде. Моето уважение към всички, които учат БФ, харесвам специалността, просто изказвам гледна точка. Има достатъчно количество хора, които са БФ, защото не са били приети Журналистика или ВО.

А за реализациите не каза почти нищо кой знае какво ... Все едно аз да изброя хилядите глупости, които мога да стана с моята специалност. Уча интересни предмети, имам невероятни колеги, защото балът е висок, но да бъдем сериозни реализацията не си струва, освен ако планетите не се наредят в права линия :D.
Nemalp
Правист по душа
 
Мнения: 509
Регистриран на: 18 Фев 2012, 20:44
Благодарил (а): 2 пъти.
Поблагодарили: 47 пъти.

Re: [КСК 2013-2014] Българска филология

Мнениеот Acapella » 25 Ное 2012, 02:51

Тъй като съм от хората, които умишлено, съзнателно и по собствена воля избраха БФ пред Журналистика (макар че кандидатствах и за нея и да, щяха да ме приемат) да изкажа и аз мнение.

Преди да я запиша и аз чувах коментари от учители да не се занимавам с това, да търся нещо друго. И аз се колебаех, и аз искам в бъдеще да се занимавам с писане.

Избрах филологията заради общата култура. Избрах я, защото филолозите са навсякъде. Тя е добър старт. Аз съм само първи курс, но вече се усеща обхватът, който специалността ти дава. След нея можеш да тръгнеш във всяка посока. Конкретни реализации, които да звучат хипер-примамливо няма, но дори специалностите, които имат такива, рядко се осъществяват наистина. Журналистиката е приемлив вариант, но БФ дава повече.
Най-съществената причина, поради която се спрях на филологията е, разбира се, защото всъщност обичам литературата. Човек трябва да се занимава с това, което обича. Така че, freiheit, избери това, което няма да ти е досадно и скучно да учиш. Филологията е изключително интересна специалност, това поне мога да ти го гарантирам ^^
  "Понякога чувам как костите ми се напрягат
  под тежестта на всички животи, които не живея."


Българска филология, ІІІ курс
Аватар
Acapella
stranger.
 
Мнения: 379
Регистриран на: 19 Юли 2012, 11:42
Благодарил (а): 36 пъти.
Поблагодарили: 79 пъти.

Re: [КСК 2013] Българска филология

Мнениеот freiheit » 04 Яну 2013, 18:07

Благодаря ви за мненията !

Все още не съм се отказала от желанието си ,а и не искам да се отказвам. Притеснявам се обаче за няколко неща. Нямам възможност да ходя на уроци по БЕЛ и се подготвям сама. До колкото знам , кандидатстването с изпит за БФ включва само писане на тема. Пак ще кажа,че съм чувала,че темите са доста трудни и много късали там. За това реших,че искам да кандидатствам с матурата. Разбирам,че няма как да знам ,какъв ще е балът за влизане,но много се надявам да ме приемат с матура. Другата причина да кандидатствам така е,защото ще се пробвам и в УНСС ,а там кандидатстването е по друг начин.

Вие по какъв начин кандидатствахте? С матура или с изпит? И с какви оценки влязохте? Мислите ли,че балът ще е висок тази година и как според вас е по-добре да се кандидатства? До каква степен е възможно да се влезе БФ с матура??

:( :( :( :(
freiheit
В началото бе словото
 
Мнения: 23
Регистриран на: 03 Ное 2012, 20:12
Благодарил (а): 0 пъти.
Поблагодарили: 4 пъти.

Re: [КСК 2013-2014] Българска филология

Мнениеот clew » 11 Яну 2013, 00:12

SevenDayS написа:5. Можеш да бъдеш писател.


Винаги съм си мислила, че за да си писател трябва да ти идва отвътре да пишеш и че това няма как да се научи, но щом казваш..
:lol:
Аватар
clew
В началото бе словото
 
Мнения: 41
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:20
Местоположение: Бургас
Благодарил (а): 2 пъти.
Поблагодарили: 2 пъти.

Re: [КСК 2013] Българска филология

Мнениеот pepy.zagorcheva » 12 Яну 2013, 18:43

Здравейте,
насочила съм се към българска филология или журналистика.Все още се колебая кое от двете ще ми е по-полезно.Понежа уча в чужбина и мислех да се записвам за матурите тази година и да държа изпит,за да имам повече шансове,но никъде не пише дали с оценката от тях можеш да влезеш БФ или журналистика.
pepy.zagorcheva
В началото бе словото
 
Мнения: 2
Регистриран на: 12 Яну 2013, 18:31
Благодарил (а): 0 пъти.
Поблагодарили: 0 пъти.

Re: [КСК 2013] Българска филология

Мнениеот Libra » 12 Яну 2013, 20:50

Можеш да кандидатстваш Българска филология с оценката от матурата по български. Можеш и с оценката от втората матура ако и тя е по език.

За Журналистика трябва да се явиш на изпит по журналистика. :D
Не съм това, което съм, но и другите не са това, което са.
Аватар
Libra
Легендарен флуудър
 
Мнения: 2030
Регистриран на: 07 Авг 2012, 15:14
Благодарил (а): 316 пъти.
Поблагодарили: 438 пъти.

Re: [КСК 2013-2014] Българска филология

Мнениеот nominasuntodiosa. » 12 Яну 2013, 21:06

clew написа:
SevenDayS написа:5. Можеш да бъдеш писател.


Винаги съм си мислила, че за да си писател трябва да ти идва отвътре да пишеш и че това няма как да се научи, но щом казваш..
:lol:


Бях срещнала една много готина мисъл за писането: "За писането се учи чрез четене." Предполагам там се намесва БФ и дългият списък със задължителна литература. idk, просто хрумване (:
"Сърцата са едни и същи." - Виктор Юго
Аватар
nominasuntodiosa.
В началото бе словото
 
Мнения: 56
Регистриран на: 03 Авг 2012, 11:55
Благодарил (а): 18 пъти.
Поблагодарили: 6 пъти.

Re: [КСК 2013] Българска филология

Мнениеот pepy.zagorcheva » 12 Яну 2013, 22:14

Мерси за информацията :) А матурата по български се състои от тест по езикова култура и есе или ЛИС ?
pepy.zagorcheva
В началото бе словото
 
Мнения: 2
Регистриран на: 12 Яну 2013, 18:31
Благодарил (а): 0 пъти.
Поблагодарили: 0 пъти.

Следваща

 • Similar topics
  Отговори
  Преглеждания
   Последно мнение

Назад към КСК 2013-2014

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта