Въпроси за изпита по български език и литература

Модератор: svetlio.varna

Въпроси за изпита по български език и литература

Мнениеот Eledven » 26 Фев 2018, 16:59

Здравейте. Предварително се извинявам ако темата вече съществува или въпросите са били задавани, а аз не съм ги намерила. Тъй като минала година форматът на изпита по български език и литература беше променен, се чудя дали някой знае какво точно трябва да представлява есето. Това, което пише в сайта е:

Темата на есето може да бъде върху твърдение/сентенция от литературен или нелитературен източник. Текстът трябва да е в обем до 3 страници.

От никъде не се разбира в какъв аспект се изисква да бъде разгледана темата и какви са критериите. Трябва ли в есето да се включат произведенията от програмата за изпита или може да се излезе извън тези рамки? Кое се оценява повече - оригинални идеи или познаване на произведенията? Съществува ли сборник за подготовка по новия формат или със задачи на същото ниво? Ако някой, който се е явявал на изпит миналата сесия, може да каже какво помни от самия изпит и какво знае по темата, бих била много благодарна.
Eledven
В началото бе словото
 
Мнения: 2
Регистриран на: 07 Фев 2018, 15:22
Благодарил (а): 1 пъти.
Поблагодарили: 0 пъти.

Re: Въпроси за изпита по български език и литература

Мнениеот Bloody_prince » 26 Фев 2018, 19:34

Неприятно е за споделяне, но тук вече влизат много малко хора и е малък шанса някой да ти отговори (дано да греша, де). По-добре влез в тази група - https://www.facebook.com/groups/2091688754400738/ и попитай или помоли приятел да го направи, ако ти нямаш фб.
Иначе поразрових за мнения от миналата година и открих това, само че то е за предварителния изпит (дано да ти е полезно, все пак):

***
Доста глупав тест. Не виждам по какъв начин ще видят знанията ни. За СУ се предполага по-труден тест, изискващ доста мислене. Като цяло не съм доволна от формата.
***
За СУ тестовете като цяло не се предполагаха, но трябва да се запълват свободните места.
***
Така е. И особено текста, върху който трябваше да се работи(за Милена). По-глупаво нещо не бях чела...пълна загуба на време. По-скоро приличаше на логическа задача.
***
Текста беше яко глупав..
***
Аз не разбирам как така над 20 въпроса бяха върху четене с разбиране... Човек дори няма как да се готви за подобно нещо. Очаквах и много литература.
***
Времето за работа не беше разпределено правилно.Твърде много за есе,твърде малко за тест.
***
Есето беше първо, за да се напечата теста, който се е паднал
***
Това е ясно, но все пак не беше рапределено правилно. Задачите на теста си бяха доста и глупави,трудни или лесни-все трябва да се помисли.
***
На последния текст изобщо не му беше там мястото. Имаше много малко литература, а на въпросите към стихотворението може да се отговори без да си чувал за Дебелянов. Темата беше ужасна, едвам включих трима автори
***
Попринцип при есе върху тема от нелитературен източник не е задължително да включваш автори, така че споко.
***
Да, но просто си имам методика, която не ми се получи
Аватар
Bloody_prince
В началото бе словото
 
Мнения: 52
Регистриран на: 06 Апр 2014, 19:30
Благодарил (а): 0 пъти.
Поблагодарили: 21 пъти.

Re: Въпроси за изпита по български език и литература

Мнениеот Eledven » 26 Фев 2018, 22:00

Благодаря за отговора! Забелязах, че във форума няма особена активност, но все пак реших да опитам. В групата съм, но за съжаление и от там няма какво да се научи. Единствената информация, която се получава за изпита като цяло е от явилите се миналата година, а повечето от тези мнения все пак са доста субективни.
Eledven
В началото бе словото
 
Мнения: 2
Регистриран на: 07 Фев 2018, 15:22
Благодарил (а): 1 пъти.
Поблагодарили: 0 пъти.


  • Similar topics
    Отговори
    Преглеждания
     Последно мнение

Назад към КСК 2018-2019

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта