Проектна дейност към Студентски съвет - мандат 2009-2011 >>

Това е разделът за Студентски съвет. Неговите членове се избират по факултети. Тук ще ви обясним как да кандидатствате с ваш проект и как да спечелите финансиране за него. Също така ще се опитаме да даваме подробна информация за всеки един проект, по който СС работи. Клубовете са специализирани студентски общности по интереси.

Модератор: svetlio.varna

Проектна дейност към Студентски съвет - мандат 2009-2011 >>

Мнениеот agenta » 21 Яну 2010, 21:39

Проектна дейност към Студентски съвет


Всяка твоя добра идея за студентска инициатива може да бъде подкрепена под формата на студентски проект към СС.

Студентски съвет подпомага студентски проекти финансово-материално, медийно-институционално, организационно или по какъвто и да било друг начин, стига проектът да стимулира студентската активност и креативност. Процедурата за кандидатстване е в няколко стъпки:

Описване на проекта по образец-формуляр (който може да се набави от офиса на Съвета) в подробности – бюджет на проекта, набелязани цели и план за осъществяването им
Подаване на проекта в офиса на Студентски съвет – в електронен и хартиен вариант
Разглеждане на проекта на следващия СИС
При одобрение – посочената сума за бюджет се изтегля и се предоставя на лицето-вносител на проекта. Той, от своя страна, трябва да я отчете в посочения срок.
При отхвърляне – проектът може да се внесе наново, но само след съществени промени.
По време на реализацията – бенефициентът трябва да упоменава задължително СС като свой партньор и да разпространява предоставените му бренд-материали на Съвета.
След реализацията на проекта – вносителят му трябва да представи устен и писмен отчет за разходите и ефекта на проекта пред СИС.


Така че, ако имаш добри идеи, които смяташ, че могат да бъдат от полза за теб и колегите ти от целия университет, ако искаш да допринесеш за модернизирането на мястото, където учиш – не се колебай да поискаш нашето съдействие. Ние много добре знаем, че промените идват от най-неочаквани места и много ценим твоето мнение. Работните комисии в Студентски съвет се грижат за изпълнението на дейности в основните направления. Всяка една от тях е отворена са всеки студент от университета, който има хъс и енергия за работа в полза на другите.Аватар
agenta
Да живей словото
 
Мнения: 481
Регистриран на: 03 Юли 2008, 12:58
Местоположение: София
Благодарил (а): 29 пъти.
Поблагодарили: 75 пъти.

Re: Студентски съвет 2009-2011

Мнениеот shao » 23 Яну 2010, 18:05

От месец март свободно ще може да кандидатствате за финансиране по свой проект от Студентски съвет, като повече информация ще може да получите на официалния ни сайт http://students.uni-sofia.bg/, на сайта на университета http://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/s ... tski_s_vet или в офиса ни.


Дали ще можеш да предоставиш повече информация за характера на проектите, с които евентуално студентите биха могли да кандидатстват за финансиране, тъй като на посочените от теб сайтове няма никаква информация по въпроса?
Характер на проектите, финансови параметри, изисквания, нормативни и други ограничения....
Аватар
shao
В началото бе словото
 
Мнения: 81
Регистриран на: 09 Ное 2006, 23:34
Местоположение: Видин
Благодарил (а): 19 пъти.
Поблагодарили: 24 пъти.

Re: Студентски съвет 2009-2011

Мнениеот shayne » 23 Яну 2010, 20:20

shao написа:Дали ще можеш да предоставиш повече информация за характера на проектите, с които евентуално студентите биха могли да кандидатстват за финансиране, тъй като на посочените от теб сайтове няма никаква информация по въпроса?
Характер на проектите, финансови параметри, изисквания, нормативни и други ограничения....


Характерът на проекта може да е най-разнообразен, като например - закупуване на награди за победителите във викторина или друго състезание; финансиране на пътуване при получена покана или с друга цел. Наистина може да предлагате всичко. Заповядайте в офиса и може да обсъдим дори и само идеи, а не конкретни проекти. Към нас може да се обръщате за съдействие и в популяризирането на дадения проект или съорганизирането на конкретно събитие.

В прикачения документ в темата "Проектна дейност" ще намерите образец, който се попълва, за да се приеме вашия проект за разглеждане от СИС.
Цветелин Биков
Член на Академически съвет на СУ
Аватар
shayne
Primus inter pares
 
Мнения: 1214
Регистриран на: 20 Окт 2007, 10:57
Местоположение: София / Бургас
Благодарил (а): 3 пъти.
Поблагодарили: 13 пъти.

Re: Студентски съвет 2009-2011

Мнениеот shao » 23 Яну 2010, 20:31

Благодаря ти за препратката, peterdi, но последвайки я, отново не откривам отговор на повечето си въпроси.

Видях образеца за кандидатстване, видях и каква е процедурата по приемане на документа. Но все още не ми е напълно ясно с какви точно проекти като естество, изисквания, ограничения и мащаб на финансовите параметри може да се кандидатства.

Изискването "да стимулира студентската активност и креативност" не е достатъчно ясно и конкретно според мен. Ако направя кръчма в градината на ректората с това пряко ще стимулирам студентската активност. А за креативността изобщо да не говоря. Ще ме субсидира ли университета посредством СС? :D

Предполагам не такива предложения и проекти очаквате.
Аватар
shao
В началото бе словото
 
Мнения: 81
Регистриран на: 09 Ное 2006, 23:34
Местоположение: Видин
Благодарил (а): 19 пъти.
Поблагодарили: 24 пъти.

Re: Студентски съвет 2009-2011

Мнениеот peterdi » 23 Яну 2010, 21:46

Проекти наистина звучи доста неопределено....

Аз бих разбирал следното: финансиране на мероприятия - например регионални, национални или международни срещи / конференции; провеждане на семинари, дебати, дискусии, прожекции на филми, спортни турнири за студенти, кампании по приемане на първокурсници - напр. да се отпечата книжка за студентите от някой факултет; финансиране на студентски практики или научно-изследователски дейности; доставяне на оборудване за факултетни библиотеки и прочие. Ако имаш конкретни идеи, може да ги обсъдиш с хора от Студентския съвет преди да подадеш документи, за да се улесни одобряването и изпълнението на съответен проект.
НЕ НА АПАТИЯТА
Изображение
Аватар
peterdi
мохикана
 
Мнения: 2431
Регистриран на: 13 Май 2005, 00:57
Местоположение: между лагер "Скакавица" и академия "Картали"
Благодарил (а): 0 пъти.
Поблагодарили: 5 пъти.

Re: Студентски съвет 2009-2011

Мнениеот shao » 23 Яну 2010, 22:47

peterdi написа:...
Ако имаш конкретни идеи, може да ги обсъдиш с хора от Студентския съвет преди да подадеш документи, за да се улесни одобряването и изпълнението на съответен проект.

shayne написа:...
Характерът на проекта може да е най-разнообразен, като например - закупуване на награди за победителите във викторина или друго състезание; финансиране на пътуване при получена покана или с друга цел. Наистина може да предлагате всичко. Заповядайте в офиса и може да обсъдим дори и само идеи, а не конкретни проекти.


Да разбирам, че в СС нямате ясни критерии за оценка на кандидатстващи проекти.
Може би ще е хубаво да си съставите списък с някакви измерими критерии и изисквания и да го публикувате на официалния си сайт (Примерни изисквания: полза за студентската общност, да не противоречи на общоприетия академичен морал и дух, да не надхвърля 100 000лв обща финансова стойност ... - може дори да обособите различни проектни области - образователни проекти, административни, културно-етнически, развлекателни, благоустроителни и прочие - това ще улесни измислянето на критерийните пакети).

По този начин за студентите, изработили проект, ще има известна предвидимост и няма да се стига дотам да си губят времето за нещо, което накрая да се окаже, че е неодобряемо. Освен това ясните критерии гарантират прозрачност на решенията и по-малка възможност да бъдете обвинени в корупционни практики и тенденциозно разпределяне на финансови средства. Не, че имам подобни очаквания към вас, просто си мисля, че може да си спестите главоболия и попадане в неудобни ситуации.
Иначе неофициалните обсъждания на идеи и проекти, когато става дума за пари, са типично българска културна характеристика и явление, от което е хубаво да се отърсим като народ.

Нямам предвид да изпадаме в краен номенклатурен формализъм, а просто да има обособени ясни правила на играта. Особено, когато се намесва факторът пари.

Надявам се, че не съм ви засегнал със съветите и забележката си. Ако решите да изготвите някакъв документ в тази насока, ще съм ви благодарен, ако го предоставите и на студентите, които четат тази тема.
Последна промяна shao на 25 Яну 2010, 20:39, променена общо 1 път
Аватар
shao
В началото бе словото
 
Мнения: 81
Регистриран на: 09 Ное 2006, 23:34
Местоположение: Видин
Благодарил (а): 19 пъти.
Поблагодарили: 24 пъти.

Re: Студентски съвет 2009-2011

Мнениеот agenta » 24 Яну 2010, 00:15

В момента се подготвя подобен документ. В него ще бъде разяснено за какви проекти може да се кандидатства и какви ще са критериите за оценка. Ще има скала, с която ще се определя колко ще е успешен и ползотворен даден проект, ако бъде реализиран. Чрез тази скала ще се постига ясна оценка на всеки един проект.

П.С. Очаквайте скоро документът да бъде публикуван.
Аватар
agenta
Да живей словото
 
Мнения: 481
Регистриран на: 03 Юли 2008, 12:58
Местоположение: София
Благодарил (а): 29 пъти.
Поблагодарили: 75 пъти.

Re: Студентски съвет 2009-2011

Мнениеот peterdi » 24 Яну 2010, 16:40

shao написа:Иначе неофициалните обсъждания на идеи и проекти, когато става дума за пари, са типично българска културна характеристика и явление, от което е хубаво да се отърсим като народ.

Нямам предвид да изпадаме в краен номенклатурен формализъм, а просто да има обособени ясни правила на играта. Особено, когато се намесва факторът пари.


Тук имам предвид нещо друго. Прав си, че вероятно има предпоставки за корупция при такива разговори, но все пак Студентският съвет нали уж подпомага проектите не само финансово, а и медийно-институционално, организационно или по какъвто и да било друг начин... Т.е. примерно ти отиваш в офиса на СС с идея за проект и се оказва, че някой вече се е занимавал с нещо такова... ами най-малкото може да те посъветва, да ти каже - това има нужда от прецизиране, преформулиране, тук го изчисти, не е добре, дава ти контакти с хора, медии, експерти, преподаватели, с който и да е ако може да ти ги даде и ако имаш нужда, и прочие... А ако трябва да говорим за проекти и корупция, мога да кажа само едно - за изхвърляне от Студентския съвет е всеки, който попречи на реализирането на каквато и да е добра идея... защото примерно за него предимство има личното му облагодетелстване... няма значение каква функция и длъжност изпълнява.

Мен лично ме интересува дали при положение че досега никъде не са посочени официални изисквания за съфинансиране, ще се гарантира че проекти, финансирани изцяло от СС, няма да се приемат с условности.
НЕ НА АПАТИЯТА
Изображение
Аватар
peterdi
мохикана
 
Мнения: 2431
Регистриран на: 13 Май 2005, 00:57
Местоположение: между лагер "Скакавица" и академия "Картали"
Благодарил (а): 0 пъти.
Поблагодарили: 5 пъти.

Re: Проектна дейност към Студентски съвет 2009 >>

Мнениеот Cheery » 26 Яну 2010, 14:31

Аз имам въпрос. Какви са отношенията на Студентски съвет с Университетската печатница? Доколкото ми е известно си печатате материалите там. В такъв случай възможно ли е като един вид подкрепа от страна на СС да съдействате на активни студенти за това печатницата да им напечата дадени материали безплатно :?:
Под "материали" имам предвид информационни такива - брошури, плакати за различни мероприятия и каузи, насочени към студентите от СУ.
"Смей се и светът ще се засмее заедно с теб, плачи и ще плачеш сам" Хораций
Аватар
Cheery
В началото бе словото
 
Мнения: 16
Регистриран на: 01 Окт 2007, 23:48
Благодарил (а): 0 пъти.
Поблагодарили: 0 пъти.

Re: Проектна дейност към Студентски съвет 2009 >>

Мнениеот agenta » 26 Яну 2010, 16:28

Не всеки пък си печатаме там нещата. С Университетската печатница работим само, когато Ректорът позволи това, защото печатницата си има достатъчно друга работа, за да се занимава постоянно с нас. Наистина някой неща като Пътеводителя на студента, книги, които са били издадене чрез проект към нас, също се печатат там, но до толкова.
Аватар
agenta
Да живей словото
 
Мнения: 481
Регистриран на: 03 Юли 2008, 12:58
Местоположение: София
Благодарил (а): 29 пъти.
Поблагодарили: 75 пъти.

Re: Студентски съвет 2009-2011

Мнениеот Orliin » 30 Яну 2010, 11:58

shao написа:
peterdi написа:...
Ако имаш конкретни идеи, може да ги обсъдиш с хора от Студентския съвет преди да подадеш документи, за да се улесни одобряването и изпълнението на съответен проект.

shayne написа:...
Характерът на проекта може да е най-разнообразен, като например - закупуване на награди за победителите във викторина или друго състезание; финансиране на пътуване при получена покана или с друга цел. Наистина може да предлагате всичко. Заповядайте в офиса и може да обсъдим дори и само идеи, а не конкретни проекти.


Да разбирам, че в СС нямате ясни критерии за оценка на кандидатстващи проекти.
Може би ще е хубаво да си съставите списък с някакви измерими критерии и изисквания и да го публикувате на официалния си сайт (Примерни изисквания: полза за студентската общност, да не противоречи на общоприетия академичен морал и дух, да не надхвърля 100 000лв обща финансова стойност ... - може дори да обособите различни проектни области - образователни проекти, административни, културно-етнически, развлекателни, благоустроителни и прочие - това ще улесни измислянето на критерийните пакети).

По този начин за студентите, изработили проект, ще има известна предвидимост и няма да се стига дотам да си губят времето за нещо, което накрая да се окаже, че е неодобряемо. Освен това ясните критерии гарантират прозрачност на решенията и по-малка възможност да бъдете обвинени в корупционни практики и тенденциозно разпределяне на финансови средства. Не, че имам подобни очаквания към вас, просто си мисля, че може да си спестите главоболия и попадане в неудобни ситуации.
Иначе неофициалните обсъждания на идеи и проекти, когато става дума за пари, са типично българска културна характеристика и явление, от което е хубаво да се отърсим като народ.

Нямам предвид да изпадаме в краен номенклатурен формализъм, а просто да има обособени ясни правила на играта. Особено, когато се намесва факторът пари.

Надявам се, че не съм ви засегнал със съветите и забележката си. Ако решите да изготвите някакъв документ в тази насока, ще съм ви благодарен, ако го предоставите и на студентите, които четат тази тема.


Много подкрепям мнението ти. На мен лично ми се е случвало да кандидатстваме към СС да ни даде 5000 лева за локалната компютърна мрежа в Студентски град. Само си загубихме времето, поради липсата на ясни правила и предвидимост имаме ли шанс или не. Резултатите бяха два:
1) Докато ги чакаме си намерихме 5000 лева от лични средства, от роднини след това и от членски внос (ние кандидатствахме като сдружение)
2) Лично аз в частен разговор със Светослав Станков чух следните думи от него "Не можем да ви помогнем, защото нямаме възможност да ви дадем 5000 лева. Но има друга възможност - можем да ви купим".. Явно Светльо е оценил управителния съвет на сдружението ни на сума по-малка от 5000 лева :) Или пък в бюджета на СС просто е имало повече пари заделени за такива работи и по-малко за проекти - не знам..

Както и да е - даваш ми повод след малко да наспамя колегите от СС с малко предложения как да подобрим тая работа с проектната дейност.

Иначе аз клоня повече към това, студентският съвет да развива организационния си капацитет, за да не разчита на собствения си бюджет при подпомагането на проекти. Много по-добре би било, ако може да подпомага студентите в намирането на външно финансиране на техните проекти - било чрез спонсори, било по програми на европейската комисия или някакви НПО. Така тези култови 100 000 лева няма да са вече толкова споменавани и толкова желани.

Поздрави и до следващата танцова забава - предпочитам тях пред писането във форумите, защото са по-продуктивни :)
EXMAXIMO MINIMUM
Orliin
В началото бе словото
 
Мнения: 9
Регистриран на: 13 Сеп 2004, 20:29
Местоположение: Варна
Благодарил (а): 0 пъти.
Поблагодарили: 0 пъти.

Re: Проектна дейност към Студентски съвет 2009 >>

Мнениеот shao » 30 Яну 2010, 12:45

Хах, както винаги успя да ме разсмееш, Орльо :D

Иначе и аз мисля, че ще е хубава идея, ако СС не се опитва да бъде спонсор, а по-скоро ментор на студентите - да насочва колегите към немалкото източници на финансови средства в тази област - "Програма за развитие на човешките ресурси", "ОБРАЗОВАНИЕ И ОБУЧЕНИЕ 2010", 7-ма рамкова програма ...

Не съм специалист в проектната дейност, въпреки че имам изкаран курс в тази област, но ако решите да създадете действащо студентско звено за менторство и обучение в областта на проектната дейност, аз с удоволствие бих се включил като доброволец в него.
Аватар
shao
В началото бе словото
 
Мнения: 81
Регистриран на: 09 Ное 2006, 23:34
Местоположение: Видин
Благодарил (а): 19 пъти.
Поблагодарили: 24 пъти.


  • Similar topics
    Отговори
    Преглеждания
     Последно мнение

Назад към За нас / проекти и предложения

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Google [Bot] и 1 госта