Студентска бригада - да или не?

Toзи радел предоставя възможност на вас и на фирми да публикуват информация за нуждите си. Бъдещата цел на този подфорум е да стане място за обратна връзка между бизнеса и образованието. Ако имате желание да помагате за развитието му и имате свежи идеи, моля свържете се с нас.

Модератор: fluffy cloud

Студентска бригада - да или не?

Мнениеот alhimikat » 04 Фев 2008, 16:48

Study or Travel*

Или кому са нужни административни мерки срещу студентските бригади

"Капитал", Боряна ПЕНЕВА = >>


Изображение
Фотограф: Надежда Чипева


В началото на годината стана ясно, че виновни за проблемите по снежните пътища на страната са самите закъсали, защото били тръгнали на път в такова време. По някаква подобна логика виновни за корупцията във вузовете, както и за ниското ниво на образованието, се оказват студентите, защото ходели на летни бригади.

Неотдавна ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев беше цитиран в медии да казва, че студентите, които заминават на летни бригади по програмата за работа и пътуване в САЩ (Work and Travel), ще трябва да прекъсват следването си, защото пропускат сесиите (подробности за програмата виж в Още по темата). Впоследствие Илчев уточни, че всъщност в СУ не искат да спират младите да пътуват, нито да ги санкционират. Желанието им било да наложат по-стриктно спазване на правилника на вуза, приет още през 2005 г. Тъй като лятната сесия във висшето училище свършва в първите дни на юли, това на практика означава, че неговите възпитаници могат да заминат само за периода юли - септември, при това ако нямат невзети изпити.

Не закъсня отговорът на Американското посолство, което през последните седмици започна кампания в подкрепа на Work and Travel в университетските центрове в страната. На пресконференция преди десетина дни генералният консул Даниел Перон заяви, че програмата не би следвало да създава проблем с учението: "Това е лятна бригада, която трябва да се проведе само през ваканцията, така че това не предполага да се пропускат училище и изпити."

Пет месеца ваканция

Основният проблем около летните студентски бригади в САЩ е продължителността на програмата. Разрешеният престой е в рамките на 4+1 месеца и повечето фирми посредници предлагат именно такива оферти. Някои от тях са особено настойчиви в желанието си убедят студентите, че по-дългите програми са по-изгодни за тях. В сайтовете им бъдещите бригадири могат да прочетат призиви от рода на: "Не пропускай да избереш четиримесечната програма, тъй като повечето работодатели имат нужда от теб в рамките на четири месеца, а не на три. Последният месец обикновено е един от най-ползотворните, тъй като повечето американски студенти се връщат на училище и се освобождават много работни места."

В агенцията за младежки и студентски обмен Usit Colours вече предлагат тримесечни оферти на по-ниски цени, поради което са си навлекли гнева на останалите играчи в сектора. По думите на мениджъра програми Румяна Сотирова на последното изложение с представители на работодатели от САЩ са били подписани доста договори за периода от 16 юни до 1-4 или 10 септември. Мениджърът на фирма "Интеграл" Светлан Данев обаче твърди, че за два или три месеца трудно се намират добри работни оферти, защото най-сериозните работодатели предпочитат да наемат работници за целия сезон.

Пътуваш - прекъсваш

Публична тайна е, че пътуващите по програмата W&T и в момента изтеглят изпити по лична договорка с преподавателите. Така е постъпвала Сия Д. от философския факултет. "Повечето преподаватели се съгласяват, въпреки че това е в разрез с правилата. Разбира се, винаги се намира някой, който отказва, но проблем възниква само ако откажат повече, защото тогава не можеш да се запишеш", обяснява тя. Не толкова лесно е било за Димитър Я. от стопанския факултет. Не му се е наложило да прекъсва следването си само заради разбирането, което проявяват всички във факултета.

Първата година невзетите изпити са два и Димитър успява да запише, а втората получава специално разрешение на декана, което му позволява да остане студент, въпреки четирите висящи изпита. Тези истории с щастлив край обаче датират от 2005-2006 г. Към днешна дата сред студентите в СУ има силно колебание. От Usit Colours твърдят, че много техни клиенти, особено първокурсници, се отказват от участие в програмата, след като са се регистрирали и дори са платили таксите си. "В канцелариите ги уверяват, че ако заминат, няма да могат да се запишат и хората не искат да рискуват", твърди Румяна Сотирова. Особено проблемни според нея са юридическият и педагогическият факултет.

Според Камен Ковачев от пресцентъра на СУ не може да се говори за конфликт в случая с изявлението на ректора и затягането на изпитната дисциплина. "Не пречим на никого да пътува, но си имаме правила и искаме от нашите студенти да ги спазват, защото държим на качеството на обучението. В крайна сметка обучаваме бъдещия интелектуален елит на България, а не работническата класа на САЩ", заяви Ковачев.


Какво правят другите вузове

Проблеми на кандидат-бригадирите обаче създава не само ръководството на СУ. Стопанската академия в Свищов например регламентира, че студентите първокурсници, както и онези, които имат един или повече неположени изпити от минал период, нямат право да ходят на бригада. Останалите могат да подадат молба до ректора, за да получат разрешение да се явят на изпити предварително. Компромисно решение са възприели в Техническия университет, София. Там заминаващите подписват специални договори, в които се задължават да изпълнят ангажиментите си към вуза, т.е. да се върнат навреме за академичната учебна година, да си вземат изпитите, да си заверят семестъра. В замяна учебното заведение се задължава да определи дати за явяване на изпити в период, удобен за студента.

В Университета за национално и световно стопанство са заложили на интересна схема. В отговор на нашите въпроси оттам казаха: "Проблемът със студентските бригади решихме съвместно със студентския съвет. Заминаващите подават молби при тях, а съветът по свои критерии одобрява списъка. За включените в него се осигуряват извънредни сесии - преди юнската и след септемврийската. Тези, които заминават самостоятелно и независимо от тази схема, прекъсват за една година." В УНСС има и други улеснения за кандидат-бригадирите, сред които е изтеглянето на лятната сесия в средата на май.

В частните университети проблеми няма. Студентите от НБУ, които желаят да пътуват, се явяват на изпит с индивидуален протокол в удобно за тях време. От ръководството не пречат, защото смятат, че бригадите са полезни за възпитаниците на вуза и им дават възможност да натрупат опит и да упражнят английския си. В Американския университет в България лятната сесия започва по американски модел в началото на май, което е удобно за заминаващите на бригада. Повечето студенти там обаче гледат да се върнат навреме за началото на учебната година в средата на септември.

Въпросът е дали административните мерки, забраните, санкциите и отсяването на правилни и неправилни кандидати са най-добрата възможност за вузовете да посочат "правия път" на своите възпитаници. Едва ли бригадите са причината студентите да пропускат лекции и да не се отнасят сериозно към следването си. Факт е, че този проблем не стои в частните вузове и на никой там не му хрумва да изтегля изпити срещу подписване на договори или други гаранции. Спорът дали и доколко нискоквалифицираният труд в САЩ е полезен за кариерата на бъдещите висшисти също няма да намери решение с такива средства. Всъщност повечето студенти пътуват с W&T в началните курсове, а след това се насочват към по-смислени от гледна точка на бъдещото им професионално развитие стажове. Добре е обаче, когато стигат до тези изводи сами, без те да им се налагат в канцелариите на факултетите.

* Учи или пътувай
"Let us die young or let us live forever, we don't have the power but we never say never!"
Аватар
alhimikat
Летящите Пръсти
 
Мнения: 1587
Регистриран на: 08 Юни 2005, 16:28
Местоположение: Интернет
Благодарил (а): 0 пъти.
Поблагодарили: 1 пъти.

Re: За забраната на бригади - статия в "Капитал"

Мнениеот mebbeth » 27 Фев 2008, 14:28

"Кандидат-бригадирите", що за глупост?
Вярно е, че не трябва да сме работническата класа на
САЩ, ама пък не е от полза за никого до такава степен
да се ограничава възможността за пътуване и работа -
убедена съм, че е полезно да се ходи и то не само заради
спечелените пари. Компромисните решения на някои
университети са ключът от палатката.
Аватар
mebbeth
PIOUS GORGON
 
Мнения: 1191
Регистриран на: 14 Юли 2007, 16:57
Местоположение: София
Благодарил (а): 0 пъти.
Поблагодарили: 22 пъти.

Re: За забраната на бригади - статия в "Капитал"

Мнениеот stolio » 10 Авг 2008, 14:30

Декадентският и "реакционен" характер на СУ отново се прояви! Е как всички университети успяха да намерят златната среда и да се договорят със студентите си, само ние не можем!...
Един преподавател даже обяви мен и мои колеги за меркантилни личности, щом сме искали да ходим на бригада!
Ами аз също не изгарям от желание! Ами нали трябва да имам пари, с които да си плащам храна, подслон...и семестъра!
Баси хората, значи! ако тези преподаватели в миналото са били деца на партийни величия и не им се е налагало да бачкат, за да учат, то на някой хора им е наложително!
Да, аз съм за правила, но нека се съобразят и с нас! аз въпреки всичко успях ( с Божията помощ) да отида 2 пъти до САЩ като си взимах всичките изпити, не ме питайте с какъв зор!...
така...За бригадите вой до небесата, а че седим на корави скамейки от преди Първата световна- ба! на кого му пука! това, че не идват преподавателите-нека! това, че 4 години почти нямахме едно упражнение-за кво ти е? това, че нямахме програма 1 месец и кусур - е ся... за това, че в МО учехме първо Международно частно, а после основи на вастното право!....за тромавата и дъбилна администрация на ЮФ!!!!!
е тези неща са по належащи според мен! тях да оправят!
stolio
В началото бе словото
 
Мнения: 32
Регистриран на: 30 Ное 2007, 20:12
Благодарил (а): 0 пъти.
Поблагодарили: 1 пъти.

Re: За забраната на бригади - статия в "Капитал"

Мнениеот Joker » 10 Авг 2008, 16:02

Прощавай, но ти изчете ли първия материал или само заглавието му?
Защото в материала ясно е казано къде е конфликтът: времетраенето на бригадите, което самите бригадири си избират! Ако изберат по-късите, няма как да има конфликт! Така че избери си 4 месеца вместо 5 и нямаш проблем! Или си вземи изпитите на редовната сесия, или мини на индивидуален учебен план.... Възможности много и сам казваш, че ти си се справил, но друго си е да се изтръшкаш ей така - принципноо!
"Декадентският и "реакционен" характер на СУ си остава единствената преграда пред заливащата ни отвсякъде простотия... :idea: :mrgreen:
Joker
Легендарен флуудър
 
Мнения: 10065
Регистриран на: 27 Мар 2006, 18:21
Благодарил (а): 0 пъти.
Поблагодарили: 3 пъти.

Re: За забраната на бригади - статия в "Капитал"

Мнениеот mivim » 24 Авг 2008, 17:09

На всеки нормален човек в България му е ясно ,че един студент ходи на бригада в Англия и амирика зада учи в България

ИСКАМ БОЙКОТ НА ВСИЧКИ ИЗБОРИ НОВА КОНСТИТУЦИЯ и РЕД В СТРАНАТА И ВЪЗМЕЗДИЕ ЗА ТЕЗИ ДОВЕЛИ БЪЛГАРИЯ ДО НАЦИНАЛНА КАТАСТРОФА !!!
ще ги остовим със социалните пенси, които те си гласуваха без вили и откраднати заводи, при масовата преибатизация само това.......защо мълчите за нея бе другари капиталисти бивши номенклатури, полицаи и верни комунисти!!!!!!

аз ВОЙВОДАТА казах !!! До нова кръгла маса ,но не с нагласена упозиция !!!


БЪЛГАРИНО СЪБУДИ СЕ!!!!!!!!!!!!!!!
mivim
В началото бе словото
 
Мнения: 1
Регистриран на: 24 Авг 2008, 16:55
Благодарил (а): 0 пъти.
Поблагодарили: 0 пъти.

Re: За забраната на бригади - статия в "Капитал"

Мнениеот Timster » 22 Сеп 2008, 15:55

На мен също ми се ходи на бригата, тази година съм първи курс и не ми е все още ясно. Твърде противоречиво се изказват навсякъде ... значи все пак не е задължително прекъсването за да идеш на бригада ? Еми то 5-тия месец така или иначе или бачкаш на черно (вярно е, печели се, но има риск да те спипат и после - черен печат) или спечелените пари си харчиш там, вместо да ги вложиш тук. Тъй че, след като за 4 месеца, както казахте, няма прекъсване какъв е проблемът ? Очевидно просто винаги трябва да има конфликт ...
Ladies and Gentleman ... the famous Archy slap...
Аватар
Timster
В началото бе словото
 
Мнения: 47
Регистриран на: 28 Авг 2008, 11:37
Местоположение: Калифорния-лете / Щутгард-зиме
Благодарил (а): 0 пъти.
Поблагодарили: 0 пъти.

Re: За забраната на бригади - статия в "Капитал"

Мнениеот Crematory » 22 Сеп 2008, 16:53

Кво се печели с тоя смешно нисък долар :lol:
А в Англия някакси не ми се струва, че си струва целият зор, те не се славят с прекрасно отношение към бригадирстващи студенти...
Ама си е ваше решение, де.
И тук може да се намери нормална работа, за да си спестиш пари за през учебната година.
Аватар
Crematory
metal angel with daemons inside
 
Мнения: 7065
Регистриран на: 08 Юни 2004, 10:12
Местоположение: София-Пловдив
Благодарил (а): 1 пъти.
Поблагодарили: 8 пъти.

Re: За забраната на бригади - статия в "Капитал"

Мнениеот rachence » 24 Сеп 2008, 09:50

Crematory написа:Кво се печели с тоя смешно нисък долар :lol:
А в Англия някакси не ми се струва, че си струва целият зор, те не се славят с прекрасно отношение към бригадирстващи студенти...
Ама си е ваше решение, де.
И тук може да се намери нормална работа, за да си спестиш пари за през учебната година.

+1
I believe I can fly I believe I can touch the sky.. If I can see it, then I can do it cuz I believe in me
Аватар
rachence
Паисий
 
Мнения: 949
Регистриран на: 08 Яну 2008, 18:20
Местоположение: София
Благодарил (а): 0 пъти.
Поблагодарили: 0 пъти.

Re: За забраната на бригади - статия в "Капитал"

Мнениеот Shamana » 02 Окт 2008, 18:02

Изкарай за 4 месеца половината, което изкарва един "бригадир" в САЩ и ми звънни да кандидатствам за работа там.
A black wind took you away, from sight
And held the darkness over day, that night
Аватар
Shamana
От дъжд на вятър
 
Мнения: 181
Регистриран на: 03 Сеп 2006, 21:41
Местоположение: Люлин сити
Благодарил (а): 0 пъти.
Поблагодарили: 0 пъти.

Студентски бригади???

Мнениеот DeViL_AnGeL » 03 Окт 2008, 17:29

Имам много въпроси свързани със Студентските бригади... предварително се извинявам, ако има такава тема...интересува ме какви са условията за да можеш да заминеш; ти ли избираш къде (пр. САЩ,Англия...) и всички неща, които са ми нужни да знам за заминаването.
Ще съм много благодарна, ако нямакой може да ми отговори на въпросите и няма нищо против незнаението ми по тази тема, но точно за това бих искала да науча повече.
Благодаря ви предварително!
Аватар
DeViL_AnGeL
В началото бе словото
 
Мнения: 25
Регистриран на: 29 Сеп 2008, 08:12
Благодарил (а): 0 пъти.
Поблагодарили: 0 пъти.

Re: Студентски бригади???

Мнениеот Don Horhe » 03 Окт 2008, 17:35

That government is best which makes itself unnecessary. - Wilhelm von Humboldt
Bill Hicks - Revelations (Uncut)
Изображение
Аватар
Don Horhe
Spiritchaser
 
Мнения: 2495
Регистриран на: 31 Юли 2007, 12:00
Местоположение: Orphalese
Благодарил (а): 37 пъти.
Поблагодарили: 33 пъти.

Re: Студентски бригади???

Мнениеот DeViL_AnGeL » 03 Окт 2008, 17:37

Don Horhe написа:http://www.usitcolours.bg/index.php?ch=1 :)


Благодаря! :)
Аватар
DeViL_AnGeL
В началото бе словото
 
Мнения: 25
Регистриран на: 29 Сеп 2008, 08:12
Благодарил (а): 0 пъти.
Поблагодарили: 0 пъти.

Re: За забраната на бригади - статия в "Капитал"

Мнениеот Don Horhe » 04 Окт 2008, 05:08

Решението е Ирландия :wink:
That government is best which makes itself unnecessary. - Wilhelm von Humboldt
Bill Hicks - Revelations (Uncut)
Изображение
Аватар
Don Horhe
Spiritchaser
 
Мнения: 2495
Регистриран на: 31 Юли 2007, 12:00
Местоположение: Orphalese
Благодарил (а): 37 пъти.
Поблагодарили: 33 пъти.

Re: За забраната на бригади - статия в "Капитал"

Мнениеот Dita » 04 Ное 2008, 15:53

един съвет от мен- на който му се ходи на бригада- да ходи! това е СТРАХОТЕН шанс да видиш друг свят и да поживееш като нормален човек за 3-4-5 месеца, да видиш големи красоти и какво ли още не.
Последното лято беше най- невероятното, което съм имала до сега, благодарение на бригадата в САЩ, на която бях. Заминах, с цел не парите, а .. екскурзията и опита, които са незаменими...
Ако нямах други пречки, бих заминала пак дори да се наложи да прекъсна. Струва си! :)

Това е само мое мнение, никой да не се сърди, моля :)

В отговор на въпроса "Кво се печели с тоя смешно нисък долар :lol: " отговарям- купих си доларите, с които платих бригадата, на 1.22-23-24 лв за долар, сега е 1.52 да не кажа, че преди няколко дена беше и 1.57. Ами, печели се..
Аватар
Dita
Да живей словото
 
Мнения: 417
Регистриран на: 26 Апр 2006, 06:56
Местоположение: Плевен/ София
Благодарил (а): 0 пъти.
Поблагодарили: 0 пъти.

Студенски бригади 2008!

Мнениеот Insipidity » 16 Ное 2008, 11:23

Чух някакъв слух съжалявам ако е напълно измислен , но понеже се интересувам персонално , наистина ли стиденстите от СУ не могат да ходя на пригади от миналата година?Казаха ми , че за да отидеш трябва да прекъснеш за една година , струва ми се нелепо , но администрацията на СУ е доста зле в някои звена , така че допускам нещо такова?Някой знае ли нещо по въпроса?
Изображение
It's not my fault I've been magnetic since I was a babe.
Insipidity
От дъжд на вятър
 
Мнения: 147
Регистриран на: 03 Авг 2007, 00:29
Благодарил (а): 0 пъти.
Поблагодарили: 1 пъти.

Следваща

  • Similar topics
    Отговори
    Преглеждания
     Последно мнение

Назад към Работа, стаж и кариера

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 41 госта