Студентска бригада - да или не?

Toзи радел предоставя възможност на вас и на фирми да публикуват информация за нуждите си. Бъдещата цел на този подфорум е да стане място за обратна връзка между бизнеса и образованието. Ако имате желание да помагате за развитието му и имате свежи идеи, моля свържете се с нас.

Модератор: fluffy cloud

Re: Студентска бригада - да или не?

Мнениеот AsenTodorov » 25 Ное 2013, 15:10

Твърдо ЗА бригадите, културният обмен и езиковата практика са нещо чудесно.
AsenTodorov
В началото бе словото
 
Мнения: 4
Регистриран на: 25 Ное 2013, 15:06
Благодарил (а): 0 пъти.
Поблагодарили: 0 пъти.

Re: Студентска бригада - да или не?

Мнениеот dilyanna » 07 Яну 2015, 01:10

Здравейте ! Има ли някой, който ще ходи тази година ? :cheers:
dilyanna
В началото бе словото
 
Мнения: 2
Регистриран на: 09 Сеп 2013, 19:22
Благодарил (а): 0 пъти.
Поблагодарили: 0 пъти.

Re: Студентска бригада - да или не?

Мнениеот SevenDayS » 04 Май 2015, 17:22

Ще се опитам да дам плюсовете и минусите от първа ръка:

Първо започвам с агенциите и разходите преди заминаването:
Наистина Work and Travel програмите са скъпи, особено ако отиваш за първи път. Агенции колкото да искаш, работни оферти, също. Интересното е, че почти всички американски работодатели, наемащи чуждестранни суденти, работят със всичките такива у нас (с леки изключения). Водещите имена са Usit Colors, Orange and Integral. Цените им са напълно еднакви, застраховките - също (само Оrange предлага Visa Guard, която ти гарантира връщането на парите от визовото интервю, ако се провалиш). Подписваш договор (най-добре до края на ноември) и трябва да внесеш до три-четири дни около 300$, за да станеш активен участник в програмата. След като си се спрял на работна оферта и минеш интервюто за нея (не трябва да се притесняваш, наемат без високи изисквания - знаеш ли английски, добре се представяш, считай се за нает) и след като подпишеш трудов договор, ако можем така да го наречем, трябва да внесеш останалата част от сумата по програмата, която е около 800-900$, след това започва великото чакане за DS-са (разрешителното ти за работа в САЩ). Чака се заради агенциите, бавят ги нарочно, но това е друга тема. До края на февруари ще ти предложат самолетни билети, които варират между 600 и 700 евро, зависимост от компанията. Остава само визовото ти интервю, което е около 300 лева (зависи от курса на валутата). Също така ще са ти необходими и джобни, смятам че около 400-500$ ще са ти достатъчни. Та всичко излиза около 3,500 - 4,000 лева.

Мястото, където да отидеш:
преди да се спреш на Щат е хубаво да си помислиш с каква цел отиваш. Ако искаш да изкараш много пари - Аляска е твоята точка. Добри пари се изкарват и в Лас Вегас, макар че за там офертите са малко и повечето са за шест месеца или година. Плюс това никъде не осигуряват квартира, а там е около 600$ седмично. Не че няма да изкараш парите за нея, просто трябва да ги предплатиш. Плюс онезе четири бона си става много за почти всеки български студент.
Ако обаче искаш да изкараш сравнително добри пари и да пообиколиш страната, смятам че контитенталните щати ще са по-удачно място.

Заслужава ли си?
Трябва да сте наясто, че този тип програми не повлияват кой знае колко на кариерното ви развитие. Да, практикуваш английски, който е на разговорно ниво и семантичното гнезно на думите, е в сферата на обслужващия персонал. Това е сезонна работа, която голяма част от американците не искат да я работят. Все пак заетостта е само до 4 месеца, плащат минималното за щата и приливегиите, които имат гражданите на страната, за нас само мираж. И затова тези работодатели работят с Източноевропейци.
Наистина е вълнуващо - 4 месеца живееш по начин, по който едва ли ще си мислиш, че ще живееш. Ще срещнеш хора от цял свят, всеки носещ културата в себе си. В самите Щати има прекалено много имигранти, така че и до тях ще се докоснеш.
Ще работиш между 12-15 часа на ден, това помага да не харчиш много пари докато си там. Пък след това някъде на ексурзия. Китайските са удобни, защото са евтини, но пък се убиваш от път и основно виждаш паметници, музеи и сгради. В цената й е включена само пътя и хотелите, които не са на ниво, всичко останало се доплаща. С този тип екскурзии си заслужават, защото виждаш няколко големи града, за малко пари, докато ако тръгнеш сам, ще ти излезе по-солено.
Аз със двете си ръце се подписвам и ви казвам "Вървете" - това ще ви промени за цял живот. Ще успеете да видите себе си отвън и това някак си спомага за дооформянето на характера ви. Щатите наистина са страната на неограничените възможности - искаш ли да направиш нещо там, го правиш без затруднея. Нали ви е ясно, че това е страна в Г8 и е нормлано да е светлинни години пред нас.

Има ли от какво да се притесняваш?
Не! Парите си ги връщаш, та даже остават, а да не говорим, че се прибираш с над 60 кг багаж. Виза се взима лесно. J1-visa e най-лесната, която можеш да вземеш, за да отидеш в САЩ. Най-лесно взимат тези, които са втори и трети курс, а ако си на 19/20 години и си първи курс, също нямаш проблеми. С четвъртокурсниците е по-тегаво, но се успява да се мине, стига да отговориш на въпросите както трябва и без колебание.

Аз заминавам за втори път, на същото място. Запознах се с много яки хора. Дори с един американец и тайлантка отидохме до Тайланд, което си беше много вълнуващо.
"Птица, родена в кафез, си мисли, че летенето е зараза!"
- Алехандро Ходоровски

Българска филология, II курс
Аватар
SevenDayS
От дъжд на вятър
 
Мнения: 150
Регистриран на: 11 Апр 2012, 17:57
Благодарил (а): 4 пъти.
Поблагодарили: 17 пъти.

Re: Студентска бригада - да или не?

Мнениеот zarrie » 04 Май 2015, 20:44

alhimikat написа:Според Камен Ковачев от пресцентъра на СУ не може да се говори за конфликт в случая с изявлението на ректора и затягането на изпитната дисциплина. "Не пречим на никого да пътува, но си имаме правила и искаме от нашите студенти да ги спазват, защото държим на качеството на обучението. В крайна сметка обучаваме бъдещия интелектуален елит на България, а не работническата класа на САЩ", заяви Ковачев.

Това е отговорът на всеки един въпрос. След като един студент е решил, че иска да учи, то това е и трябва да е неговият приоритет, а не работата! Не разбирам защо всички студенти роптаят "Как така не може да си взема изпитите април и да отида за 6 месеца на бригада". Нима една учебна година от 6 месеца е "учебна"?
Като искате да бачкате - БАЧКАЙТЕ, като искате да учите - учете. В България образованието е на достъпни цени, така че почти всеки може да си позволи да учи, а тези като мен, които не могат, работят лятото и си изкарват достатъчно за да карат скромно през учебната си година, но тук се намесват разбиранията за образование на българския студент. Картофената академия в Свищов нима не се е пренесла в Juke Box, а УНСС в Mega dance?
Питам - защо това огромно желание за работа в САЩ? Защо не в Англия? По-евтино е(заминаването) и се изкарват предостатъчно пари? По-удобно е и може да се съчетае със сесиите по-лесно?
Интересът ви е да заминете, независимо дали ще влачите по 5-6-7-8-9-10 изпита, да изкарате пари и да се глезите и да поркате като свине - това ще е бъдещият псевдоелит на България, който ще се жалва защо няма работа по специалността му,а именно - квалифициран берач на картофи!
Относно добрия старт в живота - НЯМА по-добър старт от образованието! Няма по-глупав компромис от това да се откажеш от образованието си в името на малко пари!
Не се извинявам, ако съм обидил някого - това беше целта ми! Глупаци, които харчат парите на родителите си и се самозалъгват, че се образоват, заслужават това! Познавам не един и двама интелигентни студенти, които успяват да съчетаят качественото си обучение с работа, толкова гъвкаво, че да изкарат нужните им средства и да не правят компромис в образованието си! Научете се да разполагате с малко и да мислите нашироко, а не обратното...
Аватар
zarrie
В началото бе словото
 
Мнения: 43
Регистриран на: 10 Юли 2014, 11:13
Благодарил (а): 11 пъти.
Поблагодарили: 4 пъти.

Re: Студентска бригада - да или не?

Мнениеот Dr Dulcamara » 12 Май 2015, 21:54

Не съм ходил на подобна бригада, а и не съм имал такава възможност. Въпреки това си позволявам да изразя мнение, защото познавам и друг път за "старт в живота".

Становището ми е много близко до това на zarrie.
Вместо да си губите пет или шест месеца с ниско квалифицирана работа, далече от изучаваната специалност, опитайте друго. Захванете се със сериозна изследователска работа при някой от вашите преподаватели. През лятото между трети и четвърти курс или в магистърската степен използвайте времето за задълбочена работа върху разработвания проблем и успехите няма да закъснеят. Тогава пак ще можете да "излезете" в чужбина, вероятно само за седмица, но вече като участник в научна конференция или работна среща, като равностоен на заобикалящите ви колеги. Там хората ще научат за вас и ще завържете интересни познанства със съмишленици от своята област.
Едва ли ще ви е нужна значителната сума пари, изисквана при бригадите. По-вероятно ще намерите кой да финансира пътуването ви (изследователски договор, организаторите на самата конференция или дори Студентският съвет).
Аватар
Dr Dulcamara
Форумозавър Рекс
 
Мнения: 759
Регистриран на: 16 Окт 2010, 18:39
Местоположение: София
Благодарил (а): 94 пъти.
Поблагодарили: 158 пъти.

Re: Студентска бригада - да или не?

Мнениеот pepimili » 18 Юли 2016, 14:11

Бригадата е страхотен начин да пътуваш и е по-скоро добро приключение, отколкото гаранция за голяма печалба. Аз съм твърдо за! :Laie_8:
Мъдрият се учи да може, умният - да знае. Само на глупака всичко му е ясно. https://ies.bg/
Аватар
pepimili
В началото бе словото
 
Мнения: 12
Регистриран на: 11 Юли 2016, 15:51
Благодарил (а): 0 пъти.
Поблагодарили: 0 пъти.

Предишна

  • Similar topics
    Отговори
    Преглеждания
     Последно мнение

Назад към Работа, стаж и кариера

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron