Коментирането на преподаватели: препоръки (моля прочетете)

Подфорум към Юридическия факултет

Модератор: MidwinterSun

Коментирането на преподаватели: препоръки (моля прочетете)

Мнениеот Lord » 08 Фев 2009, 17:39

Колеги, искам да ви напомня, че форумът се чете от преподавателите в ЮФ и че мненията тук се вземат под внимание. Неведнъж афектирани от необмислени изказвания тук преподаватели рязко са променяли отношението си към студентите, като последиците винаги са били неприятни за нас. За да се ограничат подобни последици настоятелно ви моля да спазвате някои правила за приличие и добър език, когато обсъждате наши преподаватели, начинът, по който протичат изпитите при тях и методите им на обучение. По-долу ще ви предложа препоръчителни правила, които, ако се спазват, биха направили пребиваването ни в ЮФ много по-лесно и приятно, а после ще обоснова нуждата от спазването на всяко едно от тях:

1. Когато се коментира обективността на преподавателя по време на изпит, нека липсва излишна обстоятелственост, която би уронила престижа му. Да се има предвид, че проявите на снизходителност ("тоя пише само шестици и нищо да не му кажеш") уронват престижа значително повече, докато проявите на ненужна строгост ("всичко точно му казах, както си е учебника, и закона наизуст знаех, а той ме скъса") се смятат за обичайни и недостоверни оправдания на разочаровани студенти.

2. При прояви на снизходителност по време на изпит, въздържайте се от коментари, които директно свързват определен обем знания с определена оценка ("ако кажеш най-важните неща, пак можеш да вържеш четворката").

3. Въздържайте се от коментари относно личният живот и здравето на преподавателите.

4. Когато не одобрявате начините на преподаване на даден преподавател, обяснете подробно какво не харесвате и дайте конкретни предложения за подобряване на положението.

5. Когато преподавател има прякор сред студентите, ползвайте го тук само ако той не е обиден, подигравателен или иронизиращ. Ако имате колебания, по-добре не ползвайте прякора.

6. Не обиждайте преподаватели.

Разбира се никое от горните правила (ако решите да ги спазвате) не трябва да ви спира да критикувате и да изразявате мнение, като всяко едно от тях може да се пренебрегне при наистина сериозни нарушения на педагогическата етика (пример: http://vbox7.com/play:67214dcf).

А сега ето и причините правилата да са точно такива.
1 и 2. Ако оценката е несъразмерно висока спрямо обема знания, това означава, че изпитващият е необективен. Така, когато обяснявате колко лесно се минава при даден преподавател, вие непряко го обвинявате в субективизъм. Подобно обвинение е обидно и е логично в резултат от него изпитващият да промени критериите си. Това вече се случвало и ви моля - ако сте минали изпита си не давайте повод на преподавателя да завишава критериите си за следващите изпитвани, само заради вашите коментари колко лесно се пишат четворки например. По-общи изказвания като "Много е толерантен", "Изпитът минава леко", "Няма от какво да се плашите", "Повечето имат високи оценки" и т.н. хем избягват прякото обвинение в субективизъм, хем дават достатъчно информация на интелигентния съфорумец (смятам, че всички сме такива).

3. Обикновено подобни коментари нямат фактическа обосновка и са резултат на неправилни наблюдения на коментиращите, т.е. са клевета. Но дори когато са истина, разпространяването им тук нито е морално, нито е законно, нито е полезно. Не смятам, че твърдения от типа "Еди-кой-си е хомосексуалист", "Еди-кой-си има любовница на 18" или "Еди-кой-си е алкохолик" могат да допринесат към която и да е дискусия. За сметка на това е доказано, че вредят. И то много.

4. Смятам, че всеки би приел градивна критика, ако тя не е примесена с обиди и подигравки. За това - ако смятате, че нещо не ви харесва, най-нормалното нещо е да се обосновете и да дадете предложения как то да се оправи.

5 и 6 няма какво да им се обяснява. Те са въпрос на възпитание и такт.

И накрая имам още една молба: преди да коментирате тази тема, запознайте със случая Дачев.
Мы строили, строили и наконец построили. Ура!
http://www.youtube.com/watch?v=BTgScuKReSo

Clevinger was dead. That was the basic flaw in his philosophy.
Аватар
Lord
The bombardier
 
Мнения: 2531
Регистриран на: 02 Сеп 2007, 23:44
Местоположение: Варна-София
Благодарил (а): 158 пъти.
Поблагодарили: 193 пъти.

Re: Коментирането на преподаватели: препоръки (моля прочетете)

Мнениеот Kristo » 08 Фев 2009, 18:06

[02:53:22] Ева (Писобела): mi iskah da kaja pod vnimatelno
[02:53:26] Ева (Писобела): ne da ne kazvash kvo mislish
[02:53:35] Ева (Писобела): mi vmesto da kajesh - toq dava da prepishesh i nqma za kvo da u4ish
[02:53:46] Ева (Писобела): mi da go kajesh po-taktichno nqkak si
[02:54:32] Ева (Писобела): ot sorta na naprimer che ne e da sledi ujasno strogo kvo stava v zalata i che izpita ne e truden kato cqlo, 6toto daskala ne ti vzima dushata
[02:54:35] Ева (Писобела): i nekvi takiva nali
[02:55:03] Ева (Писобела): koeto ne lyjesh pak :)
[02:56:00] Kристофър: ам добра идея
[02:56:12] Kристофър: с колегите спорихме за това дали у форума да има правила да не се коментират изпити
[02:56:18] Ева (Писобела): vse pak tva go chetat kakto prepodavatelite, taka i tehni kolegi a moje i tehnite shefove hahaha
[02:56:31] Kристофър: може ли да ти ползвам мнението като пример, или да те помоля да си го изкажеш като пуснат темата?
[02:56:41] Ева (Писобела): e, neka si se komentirat :) men ne mi prechi
[02:56:55] Ева (Писобела): emi ne e problem
[02:57:05] Ева (Писобела): sigurno nqma da go kaja po sy6tiq nachin haha
[02:57:19] Ева (Писобела): obache :)
[02:57:23] Kристофър: ам, можеш да си го запазиш като цитат
[02:57:59] Ева (Писобела): haha emi to rabotata e prosto da ne zlepostavqsh prepodavatelite si :)
[02:58:18] Ева (Писобела): vse pak - mnogo e smelo da pishesh v nqkav forum nali :D
[02:58:24] Ева (Писобела): s misylta che nikoi ne znae koi si
[02:58:48] Ева (Писобела): mi kato pusnete temata sigurno shte se setq za tva koeto sme govorili
[02:59:02] Ева (Писобела): ako ne me domyrzi moje i da si izkopaq kvoto sym kazala tuk :)


Ами има две страни на монетата.

Първо престижа и доверието в преподавателите, не бива да се преценява по изказвания в еди-кой си форум. Всеки който го прави, е меко казано несериозен. Вярвам, че всеки уважаващ себе си преподавател, няма да си гради мнението на студентите за него от форума на университета, нали? Още по-малко, че тук не са всички и не е обективно мнението. Подобно е и с поп-звездите - те не се сърдят на писаници по някакви жълти списания, ако са широкоскроени и не обръщат внимание на слуховете. Защото доста от информацията тук е точно слухове, като в таблоид. Всеки преподавател, който седне да я чете и я вземе насериозно и се обижда, просто е несериозен и с ниско самочувствие. Негов проблем...

Отделно и форума е информативен. Откъде другаде, ще научим как минава изпита, ако не от тук? И е нелепо, колегите от "добро възпитание" да ти казват - "Учи сериозно, хубавите оценки идват трудно, контрола е строг, материала е труден..." - вместо реално да ми кажат истината - че изпита е лесен. Защото за мен е по-важно да си науча и да си взема изпита, а една такава информация, би ми била полезна, за да знам колко време и ресурси да отделя. Това че някой се чувства засегнат - не съм аз този, който да се извинява, че видиш ли изпита е лесен, и не бива да уча твърде много. Бих предпочел истината за изпита, отколкото да се хвърля прах в очите, само и само за да не се гневи някой си. Това си е суета, донякъде. Първо, че преподавателите си знаят кой как изпитва помежду си, много преди ние да станем студенти. И не вярвам да тръгнат да си "сверяват часовника" по мненията на студенти в интернет. Това е несериозна работа. Отделно и че преподавателите-пичове, не им дреме за студентското мнение - студени много, мнения много. Наясно са че не са преподаватели за да ги харесваме, а за да научим нещо. Няма място за обиждания и сръдни. Ако някои от тях се цупят - техен си проблем, да си работят над имиджа, а не да си го изкарват на студентите.

Не мисля, че има нужда от правила за нещо такова. То си е въпрос на усещане индивидуално. Ако видя, че десетки колеги, които имат изпит след мен зубрят като откачени, а аз съм усетил, че изпита минава по-леко, мой дълг е да им кажа, да не се товарят твърде много. Защо да ги лъжа или да скривам факти, които ги касят пряко? Аз лично ако трябва да избирам какво да правя с подобна информация, то избора винаги ще е - престижа на преподавателя срещу благополучието и нервите на моите колеги. Мисля, че винаги бих избрал второто. Не обичам да лъжа, дори и когато знам, че на някой ще му стане гадно и ще има последствия. Светът не е идеален, нито българското образование и хората в него. И те имат душата, и те имат егоцентризъм и искат всички да ги обичат и уважават. Но няма как да стане, единственото което се иска, е да не ги обиждаме и да ги зачитаме. Но да не си затваряме очите, само защото имат властта да изпокъсат 20 души, за да си го върнат.

Ако подобни правила биват наложени във всеки факултетен раздел, то целия раздел за факултетите няма да има смисъл, защото ще е прекалено контролиран и цензуриран и информацията в него ще е безсмислена. И съответно никой няма да я търси или пуска тук. Ще се намерят други места в интернет, но където няма контрол и хората си споделят субективното мнение.
"Смисълът на цивилизацията е да остави на следващото поколение повече начини за забавление, както и по-малко проблеми за решаване. Ако остави повече проблеми и никакви нови забавления, то това се нарича геноцид."

Кристо - За смисъла на нещата, 2014г.
Аватар
Kristo
очарователен тормозник
 
Мнения: 22913
Регистриран на: 30 Окт 2007, 23:22
Местоположение: Меден Рудник Сити
Благодарил (а): 416 пъти.
Поблагодарили: 629 пъти.

Re: Коментирането на преподаватели: препоръки (моля прочетете)

Мнениеот Pisobella » 08 Фев 2009, 19:05

Виждам, че си ме цитирал вече.

Искам да поясня, че и аз не одобрявам да се лъже, само и само за да не се каже нещо лошо. Всеизвестните факти няма защо да се крият -например че някой си преподавател бил алкохолик. След като цял факултет го знаят, както и че той сам си признава, тогава какъв е проблема да се напише? Или че не е някакъв цербер и изпитите му са леки и може би приятни?
Съгласна съм с Кристо, че в крайна сметка мнението на студентите е доста субективно и освен това до голяма степен несериозно - това е форум - всеки може да напише каквото му скимне. От това, че преподавателят му е педераст или ходи с малки момиченца до какви ли не фантасмагории.

И все пак е добре да се спазва добрият тон - ако преподавателите взимаха активно участие в дискусиите, никой никога нямаше да каже, че въпросният е педераст, нали? :) А доста от тях четат. Просто както не обиждате съфорумците, така и не обиждайте преподавателите си. Винаги има начин да кажеш каквото мислиш без то да е грубо. Само по себе си "изпитът минава леко" не е нито обидно, нито е лъжа, ако наистина изискванията не са огромни. Както и да се каже, че можеш да не зубриш целия материал в подробности, ами се изисква да се знаят най-основните работи и най-важните постановки и неща. А след като това са реалните изисквания, защо трябва да се крие? :) Пък и в крайна сметка ако са ви оставили да препишете, то е било щото са искали. Знаете, че ако преподавателят иска да ви скъса, ще го направи без проблем. Реално материалът за един изпит е достатъчно голям, че да ви забие с някое скапано въпросче :) За преписването, както съм споменала в поста на Кристо :lol: :lol: спокойно може да се каже, че преподавателят не вие гледал много много кво правите и не е стоял като пъдар, та сте могли да си погледнете записките или квото там си искате кажете - след като сте могли да препишете, това също не е лъжа? :) А е повече от ясно, че това няма да остане в тайна, че на изпитът се е преписало. :lol: :lol:

Просто аз лично гледам да се изказвам по такъв начин. В крайна сметка всеки може да изрази личното си мнение по начин, който сметне за добре (стига да не нарушава правилата на форума:") А форумът е мястото, където всеки може да сподели впечатления, мнения, да потърси информация и т.н. :)

Иначе аз от мненията, които слушам и чета, никога не си вадя категорични заключения, защото ако преподавателят на един изпит е в настроение, не иска да къса студенти и по какви ли не начини се опитва да им помогне да издрапат, то на моя изпит може да си е решил да изстиска максимално квото може от нас. Така че твърдение, че "при еди-кой-си се преписва и няма нужда се учи" за мен лично е лъжа, защото на моят изпит може да е обратното. В крайна сметка, каквото и да се говори, не го взимайте за 100% истина. :) Няма как да знаете реално на вашия изпит как ще бъде.
Изображение
"Искам да мога да накарам светлината да разказва истории в тъмното."
click me !! ---> http://z0r.de/63
Аватар
Pisobella
Автентичната котка
 
Мнения: 5314
Регистриран на: 19 Юли 2007, 17:51
Местоположение: в кучешката колибка
Благодарил (а): 128 пъти.
Поблагодарили: 284 пъти.

Re: Коментирането на преподаватели: препоръки (моля прочетете)

Мнениеот Lexter » 08 Фев 2009, 22:30

и да искаме, и да не искаме сме една общност и някои неща трябва да останат в нея, или поне да се предават от уста на уста... във всяко стадо има черна овца и ако проблемът е толкова наболял има по-добри начини от форумите за решаването...
Време е някои колеги да оставят училищния манталитет и да се държат като пораснали :)
Suaviter in modo, fortiter in re
Lexter
В началото бе словото
 
Мнения: 48
Регистриран на: 01 Май 2006, 14:45
Местоположение: Sofia
Благодарил (а): 0 пъти.
Поблагодарили: 0 пъти.

Re: Коментирането на преподаватели: препоръки (моля прочетете)

Мнениеот Boromir » 19 Фев 2009, 12:23

Коментирането на преподаватели по принцип е глупава идея, особено пък на преподаватели от ЮФ. А писменото им коментиране във форум е още по-глупава идея - аре бе, деца, нали правни дисциплини учите, и то сред избрано стадо от юридически превъзходни хора! :?: :idea: Толкоз ли не проумявате какви са моделите на поведение, че сами си слагате сол в бирата с такива глупости? :mrgreen: :mrgreen:
Изображение
Аватар
Boromir
Proud and Noble Man
 
Мнения: 4798
Регистриран на: 06 Авг 2005, 20:12
Благодарил (а): 0 пъти.
Поблагодарили: 106 пъти.

Re: Коментирането на преподаватели: препоръки (моля прочетете)

Мнениеот proUSA » 29 Апр 2009, 19:01

Аз като завършил този факултет ще ги коментирам свободно, но с мярка.
Аватар
proUSA
Легендарен флуудър
 
Мнения: 2007
Регистриран на: 21 Апр 2008, 12:58
Благодарил (а): 8 пъти.
Поблагодарили: 2 пъти.

Re: Коментирането на преподаватели: препоръки (моля прочетете)

Мнениеот G__ » 12 Май 2009, 21:34

Тая тема ми дъха толкова на соц, че тръпки ме побиват ! :shock:
Аватар
G__
Танцуващия с клавиатури
 
Мнения: 584
Регистриран на: 01 Юни 2008, 15:14
Благодарил (а): 7 пъти.
Поблагодарили: 3 пъти.

Re: Коментирането на преподаватели: препоръки (моля прочетете)

Мнениеот Scorpion » 12 Май 2009, 21:51

G__ написа:Тая тема ми дъха толкова на соц, че тръпки ме побиват ! :shock:


Айде и тук се развихри макартизмът...
I won't waste myself on you! http://www.youtube.com/watch?v=7UZLUmx7a34
Аватар
Scorpion
Неодекадент
 
Мнения: 4452
Регистриран на: 16 Авг 2006, 14:19
Местоположение: The Netherealm
Благодарил (а): 69 пъти.
Поблагодарили: 72 пъти.

Re: Коментирането на преподаватели: препоръки (моля прочетете)

Мнениеот G__ » 13 Май 2009, 00:39

Абсолютно нищо политическо не влагам в горното си изречение. ;) Дерзай.
Аватар
G__
Танцуващия с клавиатури
 
Мнения: 584
Регистриран на: 01 Юни 2008, 15:14
Благодарил (а): 7 пъти.
Поблагодарили: 3 пъти.

Re: Коментирането на преподаватели: препоръки (моля прочетете)

Мнениеот sladkata_apple » 27 Май 2009, 13:00

G__ написа:Тая тема ми дъха толкова на соц, че тръпки ме побиват ! :shock:

:lol:s :flower:
sladkata_apple
В началото бе словото
 
Мнения: 10
Регистриран на: 21 Май 2009, 09:32
Благодарил (а): 0 пъти.
Поблагодарили: 0 пъти.

Re: Коментирането на преподаватели: препоръки (моля прочетете)

Мнениеот zull » 22 Юни 2009, 05:34

В България всичко продължава да е соц... Това е съзнание братче, не мож го изкорени за 20 години...

За сефте ли и на теб ти позамириса?

Все пак и по темата да се изкажа, понеже има и друга страна на моментата... Lord, не искам да те обиждам - не те зная, не те познавам...

Сериозно ли мислиш, че си в помощ на някого и някой ще 'намаже' от мъдрите ти слова... Не искам да се правя на хейтър, ама само си упражняваш езика за оня що клати гората... Аз тепърва имам бая време в тоя факултет да откарам и вече съм поотседял малко и трябва да ти кажа, че каквото е положението навсякъде - такова е и във факултета - демек всички са разбирачи, и всички много им знае устата.

В България всички си ценят труда и всички са велики, всички искат да работят шефове и да вземат по 2000-2500 лева, аналогично е и в образованието - с малко учене да изкарат шестарата и като не стане, дай да се оплачем на 'колегите' разбирачи как тоя и оня бил виновен...

В подкрепа на това ми твърдение гледайте в jobs.bg интервюта със завършващи 'водещите' гимназии, да ви стане ясно що за помии (без извинение) ще влезнат по висшите училища....

Не можеш да накараш простака да говори сдържано, щото на село не са го учили на елементарни неща като 'където си вадиш хляба - не с**и', респективно същото важи и за университета...

В подкрепа на това пък имате цял форум да четете... Само се огледайте... Ако работите - като идете в офиса се заслушайте... И там е същата кочина - навсякъде е така.

Пак казвам - който се роди простак - остава простак...
Provoker prime
Аватар
zull
В началото бе словото
 
Мнения: 40
Регистриран на: 09 Май 2007, 15:40
Местоположение: сЕмеоново...
Благодарил (а): 0 пъти.
Поблагодарили: 1 пъти.

Re: Коментирането на преподаватели: препоръки (моля прочетете)

Мнениеот Joker » 25 Юни 2009, 10:05

Баси, не вярваш в това, което е казал поетът: "в ... попаднал на хора и станал Човек!" Аз вярвам. :roll:
Joker
Легендарен флуудър
 
Мнения: 10065
Регистриран на: 27 Мар 2006, 18:21
Благодарил (а): 0 пъти.
Поблагодарили: 3 пъти.

Re: Коментирането на преподаватели: препоръки (моля прочетете)

Мнениеот joruuu » 01 Юли 2009, 20:11

Lord написа:
И накрая имам още една молба: преди да коментирате тази тема, запознайте със случая Дачев.


Някой може ли да сподели все пак какъв е този "случай Дачев" ?
Студени са сградите,
но нашият град,
той не е само купчина от камъни...
Аватар
joruuu
Остригах се!
 
Мнения: 153
Регистриран на: 03 Окт 2008, 10:00
Местоположение: София
Благодарил (а): 4 пъти.
Поблагодарили: 1 пъти.

Re: Коментирането на преподаватели: препоръки (моля прочетете)

Мнениеот Kristo » 01 Юли 2009, 20:52

joruuu написа:
Lord написа:
И накрая имам още една молба: преди да коментирате тази тема, запознайте със случая Дачев.


Някой може ли да сподели все пак какъв е този "случай Дачев" ?Ако го разкажа, ще противореча на самия замисъл на темата - а тя е отправена към тези, които явно не знаят случая дачев. Тоест темата се прецаква в следствие на парадокс, че хем забранява да се говори за преподаватели, хем е насочена към хора, които не знаят за случая, а ако те попитат - противоречат на правилото да не се говори за преподаватели... един безкраен цикъл, в които незнаещите пита, а знаещите си мълчат и кимат с главата...
"Смисълът на цивилизацията е да остави на следващото поколение повече начини за забавление, както и по-малко проблеми за решаване. Ако остави повече проблеми и никакви нови забавления, то това се нарича геноцид."

Кристо - За смисъла на нещата, 2014г.
Аватар
Kristo
очарователен тормозник
 
Мнения: 22913
Регистриран на: 30 Окт 2007, 23:22
Местоположение: Меден Рудник Сити
Благодарил (а): 416 пъти.
Поблагодарили: 629 пъти.

Re: Коментирането на преподаватели: препоръки (моля прочетете)

Мнениеот MidwinterSun » 15 Сеп 2009, 17:18

joruuu написа:
Lord написа:
И накрая имам още една молба: преди да коментирате тази тема, запознайте със случая Дачев.


Някой може ли да сподели все пак какъв е този "случай Дачев" ?

Разрови се малко из темите от този подфорум и открий темата, озаглавена Дачев. Прочети я и ще разбереш.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.
Изображение
Аватар
MidwinterSun
лейди британска котка
 
Мнения: 9041
Регистриран на: 01 Авг 2008, 10:46
Местоположение: София
Благодарил (а): 317 пъти.
Поблагодарили: 1108 пъти.

Следваща

  • Similar topics
    Отговори
    Преглеждания
     Последно мнение

Назад към ЮФ

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron