Кратък наръчник за оцеляване в ЮФ

Подфорум към Юридическия факултет

Модератор: MidwinterSun

Кратък наръчник за оцеляване в ЮФ

Мнениеот MidwinterSun » 02 Окт 2009, 12:52

Тъй като ми направи впечатление какво огромно количество въпроси се задават от първокурсниците, тук съм систематизирала отговорите на най-често срещаните от тях и съм се постарала да дам кратка, но все пак съдържателна информация. Макар че темата е ореантирана предимно към студентите първи курс, смятам, че написаното тук би било полезно и на хора, които са в по-напреднал етап от обучението си.

1. Откриване: Всяка година откриването на СУ е на 1-и октомври. Всеки отделен факултет, ЮФ включително, си има отделно откриване. Особеното е, че откриването на ЮФ обиквено е поместено в друг ден. Конкретната информация се обявява няколко дни преди началото на всяка нова академична година. Така например миналата година ЮФ се откри на 2-и октомври, а тази – едва на 5-и.
Началото на годината за задочниците е в понеделника от седмицата, в която се пада 15-и септември. Програмата за очните се изнася на таблото.
Обикновено сред първокурсниците цари заблудата, че някой ще се наеме да им раздава книжките на откриването. По-добре го зарежете това...


2. Студентските книжки на първокурсниците могат да бъдат получени от Отдел Студенти – мястото, на което сте се записали август месец. Пред същия Отдел Студенти ще откарате бая часове висене за периода си на обучение във факултета. Там ще чакате началото на всеки семестър за заверка на книжките, след като сте си платили таксата в Паричния салон, там ще се редите и за подаване на молби, изкарване на уверения и, да се надяваме, един ден и за държавните си изпити.
Внимавайте, защото пред вратата има две опашки – едната за международници, другата за прависти (това се налага, тъй като служителките вътре са разделени по специалности – едната обслужва едните, другата – другите). Опашката отдясно е на правистите и тя е традиционно голяма – продължава през целия коридор и често стига чак до стълбището. Опашката на международниците е лявата и на нея като цяло има по-малко хора.

3. Програмата на учебните занятия също е нещо, което живо вълнува зайците. Тя се публикува на сайта на факултета най-рано края на септември и по-често началото на октомври. Също така се залепва на таблата пред Отдел Студенти. Също така, можете да я получите и от ксерокса, където ще ви направят копие от нея, но като я имате снимана, за какво ви е.

4. Лекциите и упражненията се провеждат по следния начин:
Лекции – целият курс или разделени по потоци в големите аудитории. От миналата година повечето преподаватели имат микрофони за по-добра чуваемост. В противен случай само първите 4-5 реда имат щастието да чуват какво им се говори.
Упражнения – на отделни групи. Упражненията се карат с асистент, понякога може да ви слеят 2 групи да карате упражнения заедно. В общи линии, всяка година е различно

5. Изпитните сесии се определят в началото на всяка година и периода на всяка сесия може да се провери в академичния календар, поместен на сайта на университета, където също така са обявени ваканциите по повод Коледа, Великден и други важни празници. Когато самата сесия наближи, датите, часовете и местата за провеждане на изпитите се обявяват на сайта на факултета.

6. Предметите, които ще изучавате, се делят на задължителни, избираеми и факултативни. Задължителните, разбира се, са си задължителни и трябва да ги вземете. Избираемите предмети са доста – имате богат избор. За цялото си следване трябва да имате взети 10 от тях, но не какви да е, а важащи за една и съща специализация. Факултативните са изцяло по ваше желание, стига да имате интерес към материята.
В ЮФ доскоро не се налагаше в началото на семестъра да се записвате на избираемите - просто през семестъра си ходите на които лекции желаете и решавате на кои изпити искате да се явите. Идва сеисята, явявате се, готово. Беше изключително удобна система, която работеше без грешки. Поради неизвестни нам причини, ръководството реши да промени това. Сега трябва да се запишете за избираемия предмет в срок 2-3 седмици от началото на семестъра, колкото да се явите на две лекции и да прецените кефи ли ви предметът или не.

7. Имате точно 2 шанса да си вземете изпитите – един през редовната сесия и един на поправителната. Ликвидация имат единствено студентите, завършващи 5-и курс. Ако се случи така, че ви скъсат и на двете сесии, можете да запишете следващата година с един условен (невзет) изпит. Ако имате 2 и повече, трябва да подадете молба до декана, за да ви бъде позволено да запишете горен курс. Практиката на ЮФ е да се допускат студенти с до 3 невзети изпити, но историята познава случаи, в които тази практика не е била спазвана и записване не е било разрешавано (в който случай се налага или да прекъснете, или да презапишете годината), така че по-добре гледайте да не стигате дотам.

8. В случай, че сте записали годината с един условен изпит, трябва в рамките на следващия курс да го вземете. Тук нещата са малко по-различни, защото явяването ви на изпит вече е чрез заявка за изпитен протокол и се заплаща 20лв. Можете да се явите два пъти, като си избирате кои два от всичките дати през годината, на които ще се провежда изпит по съответния предмет – първият ви шанс ще бъде сесията на задочниците, която е декември месец. Седмица-две преди датата, която сте си харесали за явяване на изпит, трябва да платите административната такса и да слезете в Отдел Студенти, където да подадете попълнено заявление (сваля се от сайта на факултета) за включване в протокола. От администрацията приемат молбата, вписват ви в протокола и за вас остава единствено да се явите на изпита.

9. ЮФ на СУ предлага специализации за специалност „Право”. Те са 3: Публична Администрация, Правораздаване и Международно право. Както вече споменах, имате богат избор от избираеми дисциплини. Всяка една от тях важи за една, 2 или за всичките специализации, като коя за какво е упоменато в учебния план. За да вземете определена специализация, ви трябват 10 предмета, които да важат за нея.

10. Учебниците, както и всякакви други книги и помагала, за които може да ви хрумне, се закупуват която книжарница ви попадне пред очите. Можете да ползвате университетската книжарница, книжарницата в подлеза на университета, книжарницата на Нова звезда, изборът е ваш. На лекциите преподавателите си казват кои книги трябва да четете, но е голяма вероятността да сте разбрали вече какво ви трябва от студентите по-горен курс. Ако искате да си намерите учебници на старо или да продадете своите на колегите си от по-долния курс, форумът има раздел "Купувам-продавам", в който има тема "Борса за учебници - ЮФ", където можете да пуснете обявите си.

11. Ако някога ви се наложи да търсите преподавател, първото място, на което трябва да идете, е Методическият кабинет. Там можете да си взимате и конспектите за изпитите, можете да питате за часове, кабинети, професори и каквото ви хрумне. Понякога може да ви се наложи да си взимате оттам студентските книжки с нанесените оценки след изпит.

12. В случай на изгубена студентска книжка ви се издава дубликат и плащате такса от 20лв.
Процедурата е проста: купувате си нова студентска книжка от книжарницата на университета, попълвате я, лепвате й снимка; отивате в Отдел Студенти, където ще ви я заверят срещу касова бележка за 20лв (които сте платили предварително в паричния салон). Няма да ви пренасят оценките наново в нея, просто ще започнете от съответния курс, в който сте.

Полезна информация и линкове:

Учебно-методичен кабинет
стая 314, тел. 8465173, 9308 359
Пепа Чекова Костова - инспектор, pepa_kostova@abv.bg
Анета Динева Стоянова - инспектор, astoianova5@abv.bg
Анета Николова Дервенска - инспектор, anial@abv.bg

http://law.uni-sofia.bg – това е сайтът на ЮФ. Тук се изкарва всякаква важна информация, публикуват се новини. Тук можете да си видите разписанието за лекциите, учебния план, можете да си изтеглите актуалните конспекти за изпити в PDF формат. Горе вдясно имате поле за вход в сайта с име и парола – името е факултативния ви номер, паролата – ЕГН-то ви.

http://legaltheory.org – Това е виртуално помагало за студентите от специалност „Право” (но според мен би било полезно и на международниците). Сайтът е разработен от Георги Денков, който приживе беше преподавател в ЮФ. Съдържа огромно количество информация, която ще ви бъде откровено необходима по време на следването.
http://www.legaltheory-forums.org – Това е форумът към сайта. Тук можете да намерите конспекти (макар и не актуални) и разработки по тях за всички предмети, които се изучават през петте години в специалност „Право”. При подготовка за изпити този форум е незаменим, тъй като разработките в него са кратки и много добре систематизирани – веднъж след като сте прочели учебния материал (било то от лекции или учебник), те помагат за бетониране на знанията.

http://www.law.uni-sofia.bg/Spec/DocLib ... %B8%27.pdf - Това е правилникът на ЮФ. Силно препоръчително е да сте го чели и да знаете какво пише вътре.

http://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/s ... ite_uslugi - Това е списък с цените на административните услуги, които предлага СУ. Ако някога се чудите академичната справка 50лв ли е или не (или нещо друго), винаги можете да проверите тук.

-------------
Тази тема ще бъде заключена, за да се поддържа чиста. Ако някой има въпроси или допълнения (тъй като не смея да твърдя, че съм била напълно изчерпателна) – нека да ми пише на ЛС. Когато е необходимо, темата ще се обновява и допълва с нова информация.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.
Изображение
Аватар
MidwinterSun
лейди британска котка
 
Мнения: 9043
Регистриран на: 01 Авг 2008, 10:46
Местоположение: София
Благодарил (а): 317 пъти.
Поблагодарили: 1110 пъти.

Re: Кратък наръчник за оцеляване в ЮФ

Мнениеот MidwinterSun » 30 Яну 2010, 14:43

[Благодаря на flamingone за това, че повдигна въпросите]

В ЮФ има задължителни заверки. Заверката се изразява в подпис на преподавателя в студентската ви книжка, удостоверяващ това, че сте присъствали на упражненията/спорта през съответния семестър.
На края на всеки семестър всеки асистент, който ви е водил упражнения, трябва да ви даде заверка. В противен случай няма да бъдете допуснати до изпит и ще трябва да се явявате септември месец; когато предметът е двусеместриален се изисква заверка и за двата семестъра, за да се явите на изпита. Заверката по спорт се дава от преподавателя на края на първия семестър, а на края на годината ви пише оценката от изпита.

За да ползвате библиотеката на факултета, трябва да имате читателска карта от основната библиотека, която се намира в двора на Ректората. Изкарването на читателска карта е лесно; трябват ви:
- студентска книжка/карта
- снимка за документи
- 5лв
На място в библиотеката ви дават да попълните едно листче с данните си, което връчвате на служителката заедно с горезиброените неща. След малко тя ви връща читателската ви карта, която важи за период от 1 година - означава, че след една година на същата дата трябва да си платите таксата отново.
С вече издадената читателска карта можете да ползвате библиотеката на ЮФ. Книгите от нея могат да се взимат само за четене в читалнята; предоставят се на студенти само по изключение.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.
Изображение
Аватар
MidwinterSun
лейди британска котка
 
Мнения: 9043
Регистриран на: 01 Авг 2008, 10:46
Местоположение: София
Благодарил (а): 317 пъти.
Поблагодарили: 1110 пъти.

Re: Кратък наръчник за оцеляване в ЮФ

Мнениеот MidwinterSun » 23 Юли 2010, 10:21

След като на 82463 пъти ми се наложи да търся какво е работното време на отдел Студенти, понеже не го помня наизуст, реших, че ще е добре да го имаме тук - поне всички ще знаят къде да го погледнат, ако като мен са забравили.

Работно време на отдел Студенти:

Понеделник :arrow: 9:00 - 12:00
Вторник :arrow: 9:00 - 12:00
Сряда :arrow: 13:00 - 16:00
Четвъртък :arrow: 13:00 - 16:00
Петък :arrow: 9:00 - 12:00
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.
Изображение
Аватар
MidwinterSun
лейди британска котка
 
Мнения: 9043
Регистриран на: 01 Авг 2008, 10:46
Местоположение: София
Благодарил (а): 317 пъти.
Поблагодарили: 1110 пъти.

Re: Кратък наръчник за оцеляване в ЮФ

Мнениеот MidwinterSun » 09 Окт 2010, 22:52

Архив на старите теми на специалност Право - по години и по курсове. Тук слагам линк към темите, които са били заключени поради достигането на сто страници или поради края на учебната година и впоследствие преместени в архива.

Първи курс Право 2008-2009
Втори курс Право 2008-2009
Първи курс Право 2009-2010 (I част)
Първи курс Право 2009-2010 (II част)
Втори курс Право 2009-2010
Първи курс Право 2010-2011
Втори курс Право 2010-2011

С всяка следваща година ще допълвам списъка, защото съм наясно, че бидейки в архива, темите стават по-трудни за издирване, а пък информацията в тях може да бъде и често се оказва полезна.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.
Изображение
Аватар
MidwinterSun
лейди британска котка
 
Мнения: 9043
Регистриран на: 01 Авг 2008, 10:46
Местоположение: София
Благодарил (а): 317 пъти.
Поблагодарили: 1110 пъти.

Re: Кратък наръчник за оцеляване в ЮФ

Мнениеот MidwinterSun » 16 Юни 2014, 21:46

Как ще изглежда дипломата ми от университета?

Първокурсниците никога не си го признават, но голяма част се чудят как ли ще изглежда дипломата им, когато завършат. Никой не пита, защото няма и кой да му отговори. С минаването на семестрите, обаче, човек започва да се чуди как точно се формира успеха му - взима повече избираеми за по-високи оценки, планира специализации и т.н. Затова е полезно да се знае какво точно ще фигурира като краен резултат в официалния документ. И тъй като от петък насам моята собствена диплома най-после е у мен, реших да споделя тази информация.

Дипломата ви ще прилича на тази за средно образование - ще бъде лист хартия с няколко официални печата и стикера, набутан в корица и закрепен с кламер. Сега ги правят черни, но не се знае кога ще им омръзне черното и ще сменят цвета. Освен това не е изцяло печатна - някои неща са изписани с красив ръкописен почерк.

Като съдържание, успехът от семестриалното следване и успехът от държавните изпити стоят отделно един от друг. Няма сумарна оценка между двете, няма един общ успех в дипломата - имате успех от следването и успех от държавните. И доколкото успехът от държавните е ясен, този от следването е малко по-сложен. Какво се включва в него:
- оценките от всички задължителни дисциплини;
- оценките от само онези избираеми, които се включват в получената специализация;
- една обща оценка по спорт за всички 4 години.

Какво се оказва: факултативните дисциплини не участват в успеха. Оценките от всички избираеми дисциплини, които не важат за някоя взета специализация, не участват в успеха. Пример: получили сте специализация правораздаване и ПА. Имате две шестици от дисциплини, които важат изцяло и само за МПиМО. Тези две оценки НЯМА да се сметнат в успеха ви от следването.

Крайният резултат е, че може да сте си представяли един успех, а да завършите с по-нисък. С изключение на личното разочарование, в повечето случаи това няма да повлияе особено на кариерното ви развитие.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.
Изображение
Аватар
MidwinterSun
лейди британска котка
 
Мнения: 9043
Регистриран на: 01 Авг 2008, 10:46
Местоположение: София
Благодарил (а): 317 пъти.
Поблагодарили: 1110 пъти.


  • Similar topics
    Отговори
    Преглеждания
     Последно мнение

Назад към ЮФ

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта