Как се вършат разни работи в ЮФ

Подфорум към Юридическия факултет

Модератор: MidwinterSun

Как се вършат разни работи в ЮФ

Мнениеот flamingone » 29 Яну 2010, 00:58

Или - хайде да си направим каталог с термините, които първокурсникът може да срещне при пребиваването си във факултета, и поредицата от действия и необходимата поредност на действията, за да се случи 'желания' ефект... Всичко, което напишете, ще бъде добавено в първия пост... И така, отначало -

За новопостъпили - записване (държавна поръчка):

Необходими продукти:
- Приемане на съответния етап на класиране
- Навременно плащане на студентската такса за един семестър - по банков път или на ръка
- Лична карта; картонче за участие в КСК
- Документи за прием в СУ - закупени от книжарница на Университета:
1) Попълнена студентска книжка със залепена снимка
2) Попълнено Уверение (незадължително)
3) Попълнени лични данни в Студентска Лична Карта
Предварителни бележки:
Банковата сметка на Университета, по която може да се преведе таксата за семестъра, се обявява на сайта на Университета. Това е сравнително ясно описано. На документа за превод се бие печат от паричен салон, без да се чака на голямата опашка. Таксата може да се плати и на място в "Паричен салон" - някой трябва да ви упъти дотам. Докато плащаме, внимаваме да ни изпишат правилно името, за да не плащаме два пъти.
Действие:
След като имаме валиден документ за плащането (касова бележка или банков документ с печат, засядаме на опашката пред кабинет номер 238 - канцеларията на ЮФ. "Международници" и "Право Задочно" чакат отляво на вратата, "Право Редовно" чакат отдясно на вратата. Не се чудим как е възможно само три секретарки да обслужват целия ЮФ. Идва ни редът, влизаме, казваме, че сме приети, даваме си книжката, другите забавни документчета, изчакваме псувните на секретарката, и излизаме като студент от СУ. Колегите от Право понякога ги питат коя група искат да са. Това е съдбовен избор.
Резултат: Имаме редовна книжка и вече официално сме част от голямото семейство на Софийския Университет, мир на праха ни.

Що е заверка?
В Софийския Университет се изучава спорт. Ама задължително. За младия студент е важно някой да удостовери, че той е участвал в това свещенодействие по изучаването. Ето защо, той е длъжен да присъства на спортни дейности, дори ако преподавателят му по спорт е 30-годишен чикиджия, който ползва всяка възможност да опипа колежката до нас. Процедурата по получаване на заверка: Първо, не е задължително да имате десет присъствия, както навсякъде гърмят. Всъщност, при материалната база на Университета на човек още след второто занятие му се "отхожда" дори и на най-благородния спорт. Та, второ - заверката е подписа на преподавателя, че си влизал в часа му. Няма проблеми тя да бъде получена и без нито едно присъствие. Ето защо - смело отиваме при преподавателя, докато разписва книжките, и си подаваме своята. Той я разписва и не го виждаме никога повече до края на втория семестър, когато ревем колко са високи нормативите на изпит по спорт, но това е отделна тема.

И трето важно прозрение... Защо не получавам книги от библиотеката за вкъщи?

За разлика от много други важни неща в Университета, правилата за записване в университетската библиотека са написани правилно и изрядно, така че тук няма смисъл да бъдат цитирани. Само някои най-общи положения -
- Библиотеката има "централна сграда" - във вътрешния двор на Ректората, и "филиални библиотеки".
- Регистрацията става не в някоя от филиалните, а в централната библиотека. Предпочитаме сами да си изрежем снимката за картата.
- "Филиалната библиотека" на ЮФ се намира срещу стая 218 на първия етаж.
- В Университета се сблъскваме за пръв път масово с явлението "книга само за читалня". Това означава, че конкретната книга не може да бъде изнесена извън библиотеката. Такива са ВСИЧКИ книги в централната сграда, и повечето във филиалните. От това правило съществуват изключения:
1) В библиотеката на Философския Факултет получаваме книги за вкъщи, като оставяме за залог студентската си книжка при библиотекаря.
2) В библиотеката на ЮФ получаваме някои определени книги от петък следобед до понеделник сутрин, като оставим студентската си книжка при библиотекаря. -***
- Не се плашим, ако библиотекарите от другите филиали ни третират като никому ненужни боклуци и отказват да ни дадат книги за вкъщи или дори за ползване - например в езиковите библиотеки, които иначе притежават ценни оригинали на Маркс, дар от братския СССР.

***Отскоро (18.03.2012г.) - режимът за изнасяне на книги от библиотеката на ЮФ е облекчен. Става с написване на заемна бележка и представяне на абонаментната карта. Книги като правило се дават, вкл. и за по-дълги периоди. Библиотеката е пренаредена, открити са нови места за работа.

"Някой ще ми пише ли отсъствие, ако не ходя на лекции или на упражнения?" - - благодарение на svetlio.varna
"Сериозно ли нямам нито едно упражнение първи курс?! - MO only"
Благодаря предварително за допълненията и уточненията, които ще възникнат, ще разрешим, и така с помощта на опита ще направим нечий живот някога по-лесен и по-предвидим... :)

Търси се материал - "Как и защо да си вадим уверение?"; "Защо при всяка секретарка в СУ получавам нерегламентиран отказ на услуга и информация?"; "Що е избираем, що е факултативен предмет, и как стои въпросът с изпитите по тях?"; "Що е специализация и нужно ли е да я гоня от първи курс?"; "Мога ли да се поправя на поправката?"; "Стипендия - българска и европейска", а за по-напредналите с материала - "Erasmus for dummies"; "Втора специалност за втората младост"; "Прехвърляне от и в друга специалност"; "Условия за прекъсване"; "Невзети изпити" и други важни въпроси... Търси се кратко и ясно, практически насочено обяснение на поставения проблем, като най-добрите неща заминават в първия пост на темата да я красят и да бъдат четени от сричащи азбукарчета. И не, копия от различните правилници на различните "организации" не вършат работа, тъй като добре знаем, че когато теорията и практиката по един проблем се разминават, при нас за съжаление бие практиката.
Последна промяна flamingone на 18 Мар 2012, 21:56, променена общо 5 пъти
flamingone
От дъжд на вятър
 
Мнения: 116
Регистриран на: 20 Май 2009, 08:27
Благодарил (а): 3 пъти.
Поблагодарили: 3 пъти.

Re: Как се вършат разни работи в ЮФ

Мнениеот Lanfear~ » 29 Яну 2010, 10:01

Ами, това със спорта не винаги е така - казвам го от опит - 1 курс не си взех спорта, защото нямах присъствия - затова по добре, зайци, ходете на спорт, който ви харесва и е в удобно време, за да си имате присъствията :)
ЮФ, право, ІV курс, І група:))
Advocatus diaboli
Help me have a home:)

Изображение
Lanfear~
От дъжд на вятър
 
Мнения: 133
Регистриран на: 30 Май 2007, 16:37
Благодарил (а): 1 пъти.
Поблагодарили: 0 пъти.

Re: Как се вършат разни работи в ЮФ

Мнениеот kotio » 29 Яну 2010, 13:16

относно спорта - внимавайте... преди да се запишете, разпитайте тези от горните курсове как минава изпита и дали трябва да се ходи...
не записвайте туризъм/катерене.. или там както и да го наричат!!!
kotio
В началото бе словото
 
Мнения: 72
Регистриран на: 15 Апр 2007, 16:26
Благодарил (а): 0 пъти.
Поблагодарили: 0 пъти.

Re: Как се вършат разни работи в ЮФ

Мнениеот aahz » 30 Яну 2010, 12:23

Че какво му има на катеренето?
This is my life
Its not what it was before
All these feelings I've shared
And these are my dreams
That I'd never lived before
Somebody shake me
Cause I, I must be sleepin
Аватар
aahz
Пишете, о, братя
 
Мнения: 240
Регистриран на: 27 Апр 2007, 12:22
Благодарил (а): 3 пъти.
Поблагодарили: 12 пъти.

Re: Как се вършат разни работи в ЮФ

Мнениеот MidwinterSun » 30 Яну 2010, 14:26

Правя темата важна и я оставям отворена за дискусии. Ще е хубаво да има едно общо място, където хората да могат да си задават въпросите.

Междувременно ще ъпдейтна информационната тема ( viewtopic.php?f=50&t=15667 )
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.
Изображение
Аватар
MidwinterSun
лейди британска котка
 
Мнения: 9043
Регистриран на: 01 Авг 2008, 10:46
Местоположение: София
Благодарил (а): 317 пъти.
Поблагодарили: 1110 пъти.

Re: Как се вършат разни работи в ЮФ

Мнениеот svetlio.varna » 31 Яну 2010, 11:37

flamingone написа:Търси се материал "Някой ще ми пише ли отсъствие, ако не ходя на лекции или на упражнения?"


Сега всеки ден и всеки час има мат'рял :P
viewtopic.php?f=50&t=16557
Skype: fen_na_anelia
Аватар
svetlio.varna
Eгоцентричен и самовлюбен...
 
Мнения: 8368
Регистриран на: 28 Яну 2009, 22:38
Местоположение: 272 аудитория
Благодарил (а): 805 пъти.
Поблагодарили: 1043 пъти.

Re: Как се вършат разни работи в ЮФ

Мнениеот blackout » 02 Мар 2010, 00:24

kotio написа:не записвайте туризъм/катерене.. или там както и да го наричат!!!


Ъхъ...от това, което написа, виждам, че имаш патологичен страх от
1) туризма (или)
2) катеренето (или може би)
3) някоя друга колосална дисциплина.

Като изключим третата хипотеза и отчетем факта, че катеренето е най-предпочитаният спорт в СУ, защото се провежда в Ректората, а не в някоя забутана база (пък и е забавно), следва, че имаш предвид туризма. Аз лично не съм ходил на туризъм, но имайки предвид мълвата, той определено си е минавка.
В царството на слепите съдии едноокият е адвокат.
Аватар
blackout
Форумозавър Рекс
 
Мнения: 1584
Регистриран на: 03 Май 2008, 20:56
Местоположение: Варна
Благодарил (а): 28 пъти.
Поблагодарили: 109 пъти.

Re: Как се вършат разни работи в ЮФ

Мнениеот Jack Skull » 17 Май 2010, 23:26

Относно туризма под минавка разбирайте че се пътува на майната си,което в зависимост от местоживеенето може да е голяма майна час и половина да речем или малка майна 30 мин .Чакаш едни автобусчета дето идват под час и хванеш ли го Уин-изпуснеш ли-ЛЮН.До сега на мен са ми искали 10 присъствия и не е имало номера "ама може ли моля ви,аз работя" туризма е хубав от гледна точка на това че не се забутваш в кофти базите на СУ,катеренето също много ме радва,ама нямаше места.За другите въпроси за които се търси инфо мога да предоставя по конкретно запитване.Минах по трънливия път да ги разбера само, защото тва неволята е велико нещо.
а за лелките....не ги обичам ама никак и отговор на този въпрос нямам.Те ти се дразнят ти им се дразниш- човещинка...
May I eat your eyes?
Аватар
Jack Skull
От дъжд на вятър
 
Мнения: 198
Регистриран на: 05 Окт 2009, 22:42
Местоположение: софийско
Благодарил (а): 4 пъти.
Поблагодарили: 23 пъти.

Re: Как се вършат разни работи в ЮФ

Мнениеот kori » 17 Май 2010, 23:44

така като гледам спортът е най-обсъжданото нещо в темата, та да се изакам и аз. въпреки, че в заглавието изрично пише ЮФ, в текста четем, че в СУ задължително се ходи на спорт, което не е съвсем така. поне във ФКНФ (по-точно поне в ЦИЕК) спортът е факултативен, а във всички задочно изучавани специалности спортуването си е абсолютно невъзможно.

а за записването - нужно е да се отбележи, че дори и таксата да е платена по банков път, потенциалният студент пак трябва (малко зависи от факултета, но почти винаги важи) да мине през паричен салон, където му гледат извлечението и му бият печат в книжката, че си е платил. един вид минаването през касата на СУ е общо взето неизбежно натъжение. освен това бива да се отбележи, че документите за прием в СУ не се продават в коя да е там проста книжарница, както някой по-недосетлив може да разуми от първия пост, а само в книжарниците на СУ, които са три на брой и се намират най-вече в ректората на СУ.
Аватар
kori
miles davis - so what
 
Мнения: 646
Регистриран на: 26 Май 2009, 11:00
Местоположение: София
Благодарил (а): 11 пъти.
Поблагодарили: 19 пъти.

Re: Как се вършат разни работи в ЮФ

Мнениеот Johnie Walker » 26 Май 2010, 10:13

Аз от 3 години все футбол записвам и досега проблеми не съм имал.Просто запишете нещо,на което ще ходите с желание.Не съм си правил експерименти с туризъм,акробатичен рокендрол и тем подобни,защото преподавателите по футбол вече ме познават и дори да ми се наложи да отсъствам по една или друга причина,ще проявят разбиране.Ако всяка година си сменяте спорта,ще имате два пъти повече проблеми.
God will give me justice!
Аватар
Johnie Walker
В началото бе словото
 
Мнения: 29
Регистриран на: 12 Дек 2007, 21:17
Местоположение: Сектор Б
Благодарил (а): 9 пъти.
Поблагодарили: 0 пъти.

Re: Как се вършат разни работи в ЮФ

Мнениеот Плазмодий » 26 Май 2010, 13:23

Аз бих вършил разни работи в ЮФ, само с огнехвъргачка :shaking2:
Патрона=>Цевта=>Спусъка=>Отвъд ?!?
Аватар
Плазмодий
Tick Tick Tick
 
Мнения: 5393
Регистриран на: 03 Юни 2006, 20:17
Местоположение: Зад катуна в копривите
Благодарил (а): 447 пъти.
Поблагодарили: 470 пъти.

Re: Как се вършат разни работи в ЮФ

Мнениеот Jack Skull » 31 Май 2010, 22:08

Плазмодий написа:Аз бих вършил разни работи в ЮФ, само с огнехвъргачка :shaking2:

муахаххахаха :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :cheers: подкрепям
May I eat your eyes?
Аватар
Jack Skull
От дъжд на вятър
 
Мнения: 198
Регистриран на: 05 Окт 2009, 22:42
Местоположение: софийско
Благодарил (а): 4 пъти.
Поблагодарили: 23 пъти.

Re: Как се вършат разни работи в ЮФ

Мнениеот Drajgo » 06 Юли 2010, 19:10

Значи ако искаме да си имаме някоя книга вкъщи, ще се наложи да си я купим от някъде си. :? Предполагам, че на Славейков ще могат да ми решат проблема? Или в повечето случаи няма да ми трябва да имам за постоянно някоя книга? И кои са по-популярните и забавни спортове в университета, т.е. къде има атмосфера и хора (освен катеренето, за което стана дума)? Ако няма такива, то кои са тези, при които получаваме със сигурност заверка и без да ходим ?
Аватар
Drajgo
В началото бе словото
 
Мнения: 30
Регистриран на: 23 Апр 2010, 18:24
Благодарил (а): 0 пъти.
Поблагодарили: 2 пъти.

Re: Как се вършат разни работи в ЮФ

Мнениеот Jack Skull » 07 Юли 2010, 23:51

Общо взето учебниците които ти трябват-си ги купуваш.Учебниците се дават за читалня,има книжлета които нямат кой знае ккаво висока четивност (смис. че не ги четат много хора) и те се дават,ама кел файда.Аз лично препоръчвам на спорт да се ходи и одобрявам присъствието на спорт в дисциплините-не може млади хора на 21-25 години да ми ходят разплути у неспособни да клекнат 3 пъти.В туризма сега първата година искаха задължително 10 присъствия и накрая направихме и изпит,за да получим подпис и оценка.
May I eat your eyes?
Аватар
Jack Skull
От дъжд на вятър
 
Мнения: 198
Регистриран на: 05 Окт 2009, 22:42
Местоположение: софийско
Благодарил (а): 4 пъти.
Поблагодарили: 23 пъти.

Re: Как се вършат разни работи в ЮФ

Мнениеот chaosmaster » 20 Сеп 2010, 14:04

ТАЗИ СТАТИЯ Е ГЕНИАЛНА! Трябва да бъде изписана със златни букви на Сорбоната... или поне принтирана многократно и разлепена из целия Ректорат, за да дразни с мъдростта си!
Аватар
chaosmaster
От дъжд на вятър
 
Мнения: 179
Регистриран на: 01 Авг 2008, 23:44
Местоположение: Goa universe,Psychedelic Mind
Благодарил (а): 8 пъти.
Поблагодарили: 2 пъти.

Следваща

Назад към ЮФ

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта