Търсим готини млади хора с интерес към историята

Подфорум към Историческия факултет

Търсим готини млади хора с интерес към историята

Мнениеот historyinaction » 26 Ное 2010, 22:28

Търсим готини млади хора с интерес към историята

Знаем много за Втората световна война. Знаем за Хитлер, за Сталин, за Ялта, Сталинград и Берлин.
Какво обаче знаем за Втората световна война на нашата улица? В нашия квартал, град, село, семейство? Какво помни баба ви? Бил ли е на фронта дядо ви?

Търсим готини млади хора с интерес към историята и историческите изследвания за още по-готин клуб с името „История в действие”. Ще търсим човешките истории за Втората световна война на Балканите, ще гледаме през човешкия поглед, ще надникнем отвъд фактите, за да разкрием и човешките чувства.
Звучи ли ви интересно?

Събираме 20 млади хора за най-готиния изследователски екип. Ще се опознаем, ще работим заедно, заедно ще търсим, ще изследваме, ще обсъждаме, ще създаваме. За капак – ще можем да обменяме опит с групи от Румъния, Македония и Гърция – онлайн и на живо. И всичко това – по-малко академично и повече човешки и младежки.

Не се колебайте – пишете ни на past@pakivnet.org до 10 декември 2010. А повече за инициативата можете да прочете долу, както и на http://activeremembrance.wordpress.com/

Международният проект „Пренебрегвайки миналото, осъждаме бъдещето” има за цел да изследва периода на Втората световна война на Балканите. Време, в което всяка една страна заема различна политическа позиция, в опит да защити националните си интереси. Това е един исторически период, наситен с много интересни факти и събития, както и с много лични истории, останали встрани от големите научни изследвания.
Целта на проекта е да събере млади хора от Балканите, които чрез свои изследвания (интервюта, фотографии, записи, теренни проучвания, документални филми и др.) да покажат различни страни от събитията в България и на Балканите през този период По време на проекта участниците ще имат възможност да работят в екип според своите научни интереси, да усъвършенстват познанията си в областта на изследователската дейност, да обменят опит и знания с участници от други балкански страни. Резултатът от проучванията ще бъде публикуван на сайта на проекта. Най-добрите изследвания ще бъдат поместени в издание, което ще бъде разпространено в културните и научни институции на Балканите. Шестима участници ще имат възможност през август 2011 да посетят Солун, където ще представят проучването си пред останалите партньори в проекта.

Създател на проекта е гръцката неправителствената организация U.S.B. United Societies of Balkans (www.usbngo.gr) в сътрудничество с неправителствени организации от България ( Европейска мрежа „Пакив”), Румъния (Initiative Group Alpbach Braşov) и Македония (Center for Intercultural Dialogue). Проектът се реализира с подкрепата на програма „Европа за гражданите” на Европейската Комисия.
historyinaction
В началото бе словото
 
Мнения: 2
Регистриран на: 26 Ное 2010, 21:28
Благодарил (а): 0 пъти.
Поблагодарили: 0 пъти.

  • Similar topics
    Отговори
    Преглеждания
     Последно мнение

Назад към ИФ

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта