Въвежда ли се платен прием в университетите?

Място за разпространение и коментар на различни новости за и в Софийския университет

Да се въведе ли платен прием в университетите ?

Твърдо съм против !
79
41%
Нека приемат платено-извън сегашната бройка за държавна поръчка.
78
40%
Съгласен съм да се плаща и в държавните ВУЗ-ове.
28
15%
Не ме интересува въпроса !
8
4%
 
Общо гласове : 193

Мнениеот alhimikat » 12 Апр 2007, 17:57

Студентите поискаха строг контрол за парите на университетите

Ще се ремонтират основно 5 общежития


"Дневник", Симион ПАТЕЕВ >>
12 март, 17:31


Парите, които държавата отделя за висше образование не се харчат ефективно. Този процес не се контролира от никого. Това заяви Стефан Аспарухов от Националното представителство на студентските съвети на среща с министъра на образованието Даниел Вълчев. Средствата се изразходват и контролират от един човек - ректора и малка група приближени до него хора от ръководството, добавиха от студентската организация. Младежите поискаха от министъра да се изработят механизми за контрол дали парите се изразходват ефективно, както и да се помисли за по-голяма отчетност от страна на ректорските ръководтства.

"Висшите училища са второстепенен разпоредител на бюджетни средства. Наистина няма сериозен механизъм за осъществяването на такъв контрол. Нямаме и такъв ресурс", коментира Вълчев. Затова искаме да вкараме човек на министерството в настоятелствата, за да имаме поне пряк поглед върху случващото се, обясни той. Според министъра може да се помисли и върху идеята дали да се прави редовен отдит и финансов контрол върху дейността на висшите училища.

"Голяма част от академичните ръководства си мислят, че академичната автономия се състои в това да получават пари от бюджета и да си ги харчат както намерят за добре. Обаче не трябва да е така", каза още Вълчев.

Срещата между министъра и студентите е по повод предстоящите изменения в Закона за висше образование, които ще бъдат гледани на първо четене в парламента следващата седмица. Преди час студентите внесоха своите предложения за промяна в закона.

Те поискаха размера на студентските такси да се определя след консултация със студентските съвети по университети. Искането произлиза от това, че университетите вече сами ще определят таксите си без намеса на Министерския съвет и се очаква те да скочат няколко пъти, обясниха младежите. Ето защо това трябва да е съгласувано с нас, аргументираха се от студентската организация.

Студентите поискаха още в закона да залегне изискването в края на всеки семестър преподавателите да бъдат оценявани чрез анонимни анкети, резултатите от които да се обявяват публично, за да рефлектират на качеството на учебния процес.

Пет общежития ще бъдат ремонтирани

основно до нивото на хотел две звезди, съобщи още министърът. В бюджета за тази цел са предвидени 5.5 млн. лв. за следващата учебна година. Плановете включват 3 от блоковете на Софийския университет "Св. Климент Охридски", Университета за национално и световно стопанство и Техническия университет - София. По един блок ще се ремонтира на Стопанската академия в Свищов и на Медицинския университет в Плевен. Разговаряли сме с министъра на финансите Пламен Орешарски до 2-3 години всички общежития в България да бъдат ремонтирани изцяло.


Статията е достъпна само в "Дневник" онлайн.
"Let us die young or let us live forever, we don't have the power but we never say never!"
Аватар
alhimikat
Летящите Пръсти
 
Мнения: 1587
Регистриран на: 08 Юни 2005, 16:28
Местоположение: Интернет
Благодарил (а): 0 пъти.
Поблагодарили: 1 пъти.

Мнениеот alhimikat » 24 Апр 2007, 17:47

Парламентът прие промените във висшето образование на първо четене

БСП е против рязък скок на студентските такси

от Dnevnik.bg =>>

19 април, 10:28

Парламентът прие на първо четене двата законопроекта за изменение на Закона за висшето образование. Първият, внесен от Татяна Калканова /НДСВ/ и група подкрепен от депутати от БСП и ДПС в комисията по образование в парламента, беше подкрепен от 113 народни представители. Други 17 бяха против, а 14 се въздържаха. Със 145 гласа "за", 10 "против" и 5 "въздържал се" беше подкрепен и законопроектът на Лютви Местан /ДПС/ и Пламен Славов /БСП/.

От левицата изказаха съображения против рязък скок на студентските такси по време на дебатите в пленарна зала. Депутати от социалистическата партия изразиха съображения срещу промените, които ще позволят на университетите сами да определят размера на таксите си и приема на студенти. Пламен Славов /БСП/ коментира, че левицата подкрепя промените на първо четене с уговорката, че на второ четене ще бъдат направени някой промени, касаещи таксите.

-----------------------------------------

- Предлага се възможност висшите училища сами да определят за всяка учебна година броя на приеманите за обучение студенти и докторанти над този, утвърден от Министерския съвет, в рамките на капацитета, определен от Националната агенция за оценяване и акредитация. Предвижда се университетите всяка година да определят и размера на таксите за обучение, който не може да бъде по-висок от утвърдената от правителството издръжка на обучението по професионални направления или по специалности от регулираните професии.

- Да се въведе система за диференциране на таксите, включително и за освобождаване от тях, въз основа на критерии, определени в правилниците на висшите училища, предвиждат още промените. Измененията, свързани с таксите за обучение, не се отнасят за приетите студенти и докторанти, тъй като за тях се запазва условието таксите да не надхвърлят 30 на сто от диференцирания норматив за издръжка, се посочва в мотивите на вносителите.

- Предлага се към държавните училища да се създадат съвети на настоятелите, с участие на външни лица, за осъществяване на прозрачно и ефективно управление. Въвежда се студентски омбудсман за защита на правата на студентите пред органите за управление, който по право участва в Съвета на настоятелството.

- Измененията в Закона за висшето образование, внесени от Лютви Местан и Пламен Славов, предвиждат да отпадне образователно-квалификационната степен "специалист по...". При вчерашната дискусия по законопроекта Местан каза, че тази степен няма европейски аналог и бе гласувано завършващите с такава квалификация да бъдат "бакалаври". Също така се предвижда да се даде на университетите възможността сами да решават три или четиригодишни да са бакалавърските им програми.
"Let us die young or let us live forever, we don't have the power but we never say never!"
Аватар
alhimikat
Летящите Пръсти
 
Мнения: 1587
Регистриран на: 08 Юни 2005, 16:28
Местоположение: Интернет
Благодарил (а): 0 пъти.
Поблагодарили: 1 пъти.

Мнениеот alhimikat » 24 Апр 2007, 17:48

И ДСБ се обяви против скок на студентските такси

в. "Дневник", от Симион ПАТЕЕВ =>>
23 април, 14:47


След като през миналата седмица от БСП изразиха позиция срещу евентуален скок на студентските такси, днес депутатът от комисията по образование в парламента Димитър Камбуров /ДСБ/ заяви на посещение във Варна, че партията му също е против увеличение на таксите и въвеждането на платено обучение в университетите. Според Камбуров, цитиран от БТА, във висшето образование трябва да останат сегашните минимални такси.

Преди няколко дни Пламен Славов /БСП/ коментира, че левицата подкрепя промените на първо четене с уговорката, че на второ четене ще бъдат направени някой промени, касаещи таксите.

Според депутата от ДСБ въвеждането на платено обучение може да изиграе лоша шега на висшите училища в следващите няколко години. Причината за това е, че около 60% от завършващите средно образование влизат в университетите, а в следващите години раждаемостта ще намалее драстично. Опасенията на депутата са, че много университети ще се борят за малко студенти.

Камбуров е категоричен, че преди да бъде приет Законът за висшето образование или да се правят каквито и да било промени в него, трябва да бъде приета стратегията за развитието му. След това трябва да изработим един нов закон, като в него или отделно от него се включи законът за научните степени, каза депутатът. Той допълни, че ДСБ ще подкрепи въвеждането на бакалавърска степен в колежанското обучение.

Статията е достъпна само в "Дневник" онлайн.
"Let us die young or let us live forever, we don't have the power but we never say never!"
Аватар
alhimikat
Летящите Пръсти
 
Мнения: 1587
Регистриран на: 08 Юни 2005, 16:28
Местоположение: Интернет
Благодарил (а): 0 пъти.
Поблагодарили: 1 пъти.

Мнениеот AlexLevit » 30 Юли 2007, 15:48

KeineSonne написа:Сегашните такси са напълно достатъчни - нямам против да ги плащам, защото нямам навика да взимам без да давам (макар че идеята би трябвало да е, че държавата инвестира в бъдещето си, но какви ти идеи, идеалисти и тям подобни). Та, нямам против да плащам колкото ми взимат вмомента, но в никакъв случай повече, именно защото живеем в 21ви век - преди людете, държащи повечето пари са имали и най-големия умствен потенциал. Сега последният е обикновено в среди, които далеч не могат да се похвалят с особена заможност. Т.е. най-безумното нещо би било да се направи образованието достъпно за хората, които понастоящем имат най-малко нужда от него. Просто такива са нещата и ако не се помага на способните хора да се изграждат, за да бъдат полезни на България - поне да не им се пречи :!: :evil:


Подобна дефиниция не съществува - т.нар от вас "държава" вссъщност представлява назначената от гражданите администрация т.е тя не произвежда доход, респективно няма как и да инвестира!
Второ, въвеждането на платено обучение в абсолютно никакъв случай няма да засегне най-трудолюбивите, нещо повече - ще създаде неизменно по-добри условия и това ще стане , като плащащите поемат издръжката на влезлите с високи резултати, лауреати на национални олимпиади и.т.н, което е абсолютно естествено и логично.
Дебелогъзите чиновници изядоха държавата - 840хил. в държавния сектор http://ikonomika.org/?p=559
AlexLevit
От дъжд на вятър
 
Мнения: 180
Регистриран на: 26 Юли 2007, 05:26
Благодарил (а): 0 пъти.
Поблагодарили: 0 пъти.

Мнениеот AlexLevit » 30 Юли 2007, 15:49

KeineSonne написа:Сегашните такси са напълно достатъчни - нямам против да ги плащам, защото нямам навика да взимам без да давам (макар че идеята би трябвало да е, че държавата инвестира в бъдещето си, но какви ти идеи, идеалисти и тям подобни). Та, нямам против да плащам колкото ми взимат вмомента, но в никакъв случай повече, именно защото живеем в 21ви век - преди людете, държащи повечето пари са имали и най-големия умствен потенциал. Сега последният е обикновено в среди, които далеч не могат да се похвалят с особена заможност. Т.е. най-безумното нещо би било да се направи образованието достъпно за хората, които понастоящем имат най-малко нужда от него. Просто такива са нещата и ако не се помага на способните хора да се изграждат, за да бъдат полезни на България - поне да не им се пречи :!: :evil:


Подобна дефиниция не съществува - т.нар от вас "държава" вссъщност представлява назначената от гражданите администрация т.е тя не произвежда доход, респективно няма как и да инвестира!
Второ, въвеждането на платено обучение в абсолютно никакъв случай няма да засегне най-трудолюбивите, нещо повече - ще създаде неизменно по-добри условия и това ще стане , като плащащите поемат издръжката на влезлите с високи резултати, лауреати на национални олимпиади и.т.н, което е абсолютно естествено и логично.
Дебелогъзите чиновници изядоха държавата - 840хил. в държавния сектор http://ikonomika.org/?p=559
AlexLevit
От дъжд на вятър
 
Мнения: 180
Регистриран на: 26 Юли 2007, 05:26
Благодарил (а): 0 пъти.
Поблагодарили: 0 пъти.

Мнениеот АРМЕНКА » 05 Сеп 2007, 20:28

На първо четене идеята за напълно платено висше образование не ми допада...но позамисляйти се по-задълбочено,мисля че идеята не е чак толкова зле...
И за да спря потоците от несъгласни с мен колеги,бих се аргументирала така...
1.Като членове на ЕС трябва да свикнем,че "безплатен обяд няма"...тоест че и преподавателите ни трябва да се изхранват с нещо,а не да работят за едни мизерни 300 лв на месец...отвратително е,че един доцент в СУ взема по-малко пари от една обикновена чистачка в "Кремиковци" или "СОДИ-Девня" !
2.Платеното образование би ни(да се надяваме) осигурило едно по-нормална учебна база,по-топли зали,по-нескърцащи и разнебитени столове и прочие..
3.Когато човек плаща за нещо,той се научава да цени това,за което си е дал парите.или с други думи,онази част от колегите,за които идването на лекции и упражнения е загуба на време,ще си помислят дали да спят до 11h всяка сутрин след поредния запой,или ще са по-редовни,най-малкото ще ги е яд,че са си дали парите на вятъра....(нека ме извинят тези които работят...те разбира се няма как да присъстват постоянно)..Това е като курс по език,за който си вече платил,а системно не ходиш,защото те мързи да станеш в 7 сутринта...
Друг е въпроса дали всеки ще може да си позволи да учи висше...не на всички мама и тате имат възможност да пращат всеки месец пари...но..така е в цяла Европа...и ще ни бъде доста трудно да свикнем с мисълта,че и за ВУЗ ще се плаща,но мисля че влизането на това предложение е само въпрос на време.Затова свиквайте от сега,колеги,нямаме друг избор,стига сме мрънкали...
Тцтцтц,дано не стане това от тази година,че лошо ни се пише,ама така като гледам както са надути таксите,май се почва...АМИН :(
Изображение
Аватар
АРМЕНКА
странна птица
 
Мнения: 802
Регистриран на: 28 Фев 2007, 10:05
Местоположение: 462 км на запад от РАЯ
Благодарил (а): 0 пъти.
Поблагодарили: 0 пъти.

Мнениеот Lord » 14 Ное 2007, 19:53

Изцяло платено образование в България е невъзможно. Сега в СУ, ПУ, УНСС, ВТУ и останалите държавни университети има хора, защото там всичко е евтино. Общежитие - 360 лв/годишно, такси - около 300 лв/годишно, стол - 1 лв/порцията.

Качеството е точно изражение на цената - в общежитията съжителстваме с мишки и хлебарки, най-новото оборудване в лабораториите е от средата на миналия век, а по техническите специалности се учи по-скоро история (защото човек, наясно с най-новото в лазерната техника например няма да преподава физика в СУ за 1000% по-малко пари отколкото в най-порутения американски университет).

Само и единствено евтинията на образованието тук спира добрите студенти да не предпочитат чуждите университети. Просто сравнете - Химически факултет на Оксфордския университет и Химически факултет на СУ. Ако и двете ви се предлагат на една и съща цена, кое ще изберете? Увеличавайки таксите, университетите просто ще пренасочат студенти към чужди учебни заведения. Нашите ще опустеят.

Що се отнася за метода "който си учи не плаща" - одобрявам го 100%
:)
Аватар
Lord
The bombardier
 
Мнения: 2531
Регистриран на: 02 Сеп 2007, 23:44
Местоположение: Варна-София
Благодарил (а): 158 пъти.
Поблагодарили: 193 пъти.

Re: Въвежда ли се платен прием в университетите?

Мнениеот yolinaA » 20 Фев 2013, 23:35

Днес в Телеграф имаше крайно неизчерпателна статия относно премахването на платеното обучение. Това дали ще повлияе по някакъв начин върху таксита за втора специалност?
Аватар
yolinaA
Пишете, о, братя
 
Мнения: 241
Регистриран на: 29 Мар 2011, 10:31
Благодарил (а): 19 пъти.
Поблагодарили: 26 пъти.

Re: Въвежда ли се платен прием в университетите?

Мнениеот dokoo » 22 Мар 2013, 16:26

И аз искам да знам повече по тая тема!
dokoo
В началото бе словото
 
Мнения: 5
Регистриран на: 22 Мар 2013, 15:59
Благодарил (а): 0 пъти.
Поблагодарили: 0 пъти.

Re: Въвежда ли се платен прием в университетите?

Мнениеот simonapetrova » 25 Ное 2015, 11:04

Може ли да ми кажете в кои специалности може да се влезе с платен прием?
Аватар
simonapetrova
В началото бе словото
 
Мнения: 22
Регистриран на: 15 Авг 2015, 23:19
Благодарил (а): 0 пъти.
Поблагодарили: 0 пъти.

Re: Въвежда ли се платен прием в университетите?

Мнениеот Хаос » 26 Ное 2015, 00:07

simonapetrova написа:Може ли да ми кажете в кои специалности може да се влезе с платен прием?


За учебната 2015/2016г. погледни от 20 до 23 стр. вкл. на този pdf файл. Информацията е взета от тук.
Хаос
Пишете, о, братя
 
Мнения: 249
Регистриран на: 27 Юни 2014, 08:16
Благодарил (а): 19 пъти.
Поблагодарили: 48 пъти.

Re: Въвежда ли се платен прием в университетите?

Мнениеот simonapetrova » 21 Сеп 2016, 12:29

Вярно ли е това, че от тази година е имало допълнителен прием?
Аватар
simonapetrova
В началото бе словото
 
Мнения: 22
Регистриран на: 15 Авг 2015, 23:19
Благодарил (а): 0 пъти.
Поблагодарили: 0 пъти.

Re: Въвежда ли се платен прием в университетите?

Мнениеот Хаос » 21 Сеп 2016, 19:36

simonapetrova написа:Вярно ли е това, че от тази година е имало допълнителен прием?


Има допълнителен прием, както е имало миналите години. Виж "Класиране на кандидат-студентите от допълнителния прием за учебната 2016/2017 г.".
Хаос
Пишете, о, братя
 
Мнения: 249
Регистриран на: 27 Юни 2014, 08:16
Благодарил (а): 19 пъти.
Поблагодарили: 48 пъти.

Re: Въвежда ли се платен прием в университетите?

Мнениеот penkata » 28 Ное 2016, 21:50

Този платен прием въобще не ми се вижда като добра идея.
penkata
В началото бе словото
 
Мнения: 3
Регистриран на: 03 Окт 2016, 02:24
Благодарил (а): 0 пъти.
Поблагодарили: 0 пъти.

Re: Въвежда ли се платен прием в университетите?

Мнениеот jore » 13 Дек 2018, 12:51

Един от основните проблеми на България е липсата на образовани кадри.
Трябва да се стимулира обучението и съответно при завършване да има подсигурена работа и осигурено кариерно развитие.
Постоянен контрол от тези, които дават парите за обучение на студентите, върху това как върви обучението.

Масово се взима диплома, а насреща нищо, като знания.
jore
В началото бе словото
 
Мнения: 1
Регистриран на: 13 Дек 2018, 12:14
Благодарил (а): 0 пъти.
Поблагодарили: 0 пъти.

Предишна

Назад към Новини

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта