Страница 1 от 1

Цитология-изпит

МнениеПубликувано на: 10 Фев 2013, 15:05
от paolaa
Здравейте,някой наясно ли се дали има снимките, които
ще трябва да разпознаваме на устната част на изпита някъде в интернет?
Или намира ли се някой, който ги е снимал или просто ги има :Д

Re: Цитология-изпит

МнениеПубликувано на: 10 Фев 2013, 15:49
от clinical_dead
Забранено е дори да се помирисват. Имаме право да ги виждаме само два пъти (на редовно упр и на последното). Вечерта може да напиша нещо и за самия изпит, ако искаш, но сега съм на работа.

Re: Цитология-изпит

МнениеПубликувано на: 11 Фев 2013, 13:06
от paolaa
Благодаря ти за отговора!
И да, ако е възможно, може да дадеш някаква информация отностно изпита :)

Re: Цитология-изпит

МнениеПубликувано на: 11 Фев 2013, 16:12
от clinical_dead
На самия изпит имаш тест от 20 въпроса мисля (не съм сигурна за точния брой) и тема. В моя случай се падна последната тема от учебника. Мейози, митози... оххх бях чела до половината учебника. Тестът ми се стори лесен или поне нормален, но темата... Писах и по двете. По принцип и само с тест можеш пак да влезеш на устен. От там нататък започна гадната част. Около 2 часа чакахме да излязат и да кажат кой е минал, кой не. Бяхме около 80 човека и знаехме, че предишния ден е пуснала под 10 човека от 110 явили се. Излязоха с голяма купчина книжки и взеха да ги раздават. Чудех се дали е добре или не е, защото моето име не се чуваше. Оказа се, че тези които изнасят са с двойки. Ужас! Значи ще трябва да вляза вътре, за да си взема книжката, т.е. влизам на устен, но как ще изляза не се знаеше. Започнаха с една колежка от Биология и география и още две момичета с нея. Тя беше учила плътно две седмици и беше много доволна от себе си. Излезе след около 20мин. с двойка и плачеше (според мен Стефанова е мислела, че е преписала и нарочно се заяде). Излизаха с двойки, с тройки от време на време. Една колежка излезе с 5-ица - тя сега учи в МУ. Една колежка изкара 4. Останахме трима (започват от най-високата изкарана оценка), с нас беше и едно момче, което се опитваше за 10-ти път. Един колега от моята специалност, който знаеше страшно много влезе и се падна при Стефанова. Малко след него влязох и аз. Виждах как го разпъват на кръст, че го пита за всичко и че го влачи от първата до последната страница в учебника. Той си знаеше естествено и беше единственият за този ден, които беше минал с повече от 2 при професорката (изкара 3). На мен ми се падна добра душа. Не искаха да ме късат и минах. В началото тя ми даде снимките, но на мен ми се струват много лесни. Спомням си, че отвън сърцето ми биеше лудо и с една колежка обсъждахме как ни се отразява на митохондриите в сърцевата мускулатура. Да, точно такова ми се падна (силно развити митохондрии захранващи мускулите с енергия и дисковете и зоните на самата мускулатура). Отговорът какво виждам на тази снимка се стрелна от устата ми още преди да съм седнала. Другите снимки не си спомням, но ги разпознах. Асистентката ми зададе първи въпрос: От какво са изградени рибозомите? Блокирах на секундата. След около минута изкопчи отговор от мен и нататък нямах проблеми с въпросите, но си беше страшничко. След колегата ми обаче влезе и момчето, което се явяваше за 10-ти път. Влезе с индивидуален протокол, започна да говори, а професорката се беше подпряла на масата с гръб и отпиваше от кафето си, като че беше отровно. Не чувах какво говори, но бях сигурна че го е закъсала. Така и стана.

Снимките са най-лесната част. Ще се опитам все пак да намеря нещо от колегите :wink:

На септември една колежка се яви и отново стигна до устен. Казали и, че знае всичко, но много общо "Като в училище".
Една друга колежка влязла, отговорила на въпросите си и и' казали. "Ти си за 3, аз на асистентите в тази катедра съм писала 4".
Не си помисляйте да препишете!
Разчитай на доброто настроение на хората в катедрата в деня на изпита. :lol: :lol: :lol:

Re: Цитология-изпит

МнениеПубликувано на: 12 Фев 2013, 16:50
от Snow-White
Освен да споделя и аз опит :lol:

1 курс География и биология, явяваме се на изпита около 80 човека (плюс тези, които го влачат), взимаме го двама. Микроскопски снимки ни даваха по 3, най-често се падаше чревен епител, ядро и ядърце, митохондрии. Ако те изпитва някой асистент има по-голям шанс да ти дадат изпита (цитологията не се взима, тя се дава :lol: ). Аз четох от белия учебник и ръководството за упражнения. На устния ме питаха за рибозоми, транскрипция, транслация и за Ламповите четки. Казах си всичко. Изкарах 4.

Re: Цитология-изпит

МнениеПубликувано на: 13 Фев 2013, 00:41
от MatthewScott
А кой ви води лекциите, понеже не всички специалности са при един лектор?

Re: Цитология-изпит

МнениеПубликувано на: 13 Фев 2013, 07:37
от clinical_dead
На мен проф. Стефанова :wink:

Re: Цитология-изпит

МнениеПубликувано на: 13 Фев 2013, 19:07
от Tunski
А някой бил ли е на изпит при гл.ас. Таня Топузова? Ще е интересно да чуем отзиви и за нея. Принципно съм биология и английски език и караме по няколко предмета накуп, например ботаника 1+2+3 или в случая цитология/хистология/ембриология и се надявам да не е толкова взискателна към нас. Иначе изпита ни същия - тест, отворени въпроси и накрая устно препитване на микроскопски снимки. Оценката е обща с тези от хистологията и ембриологията, но ако изкараме 2, се явяваме септември пак на цитологията, дори и да имаме 6ци по другите.

Re: Цитология-изпит

МнениеПубликувано на: 13 Фев 2013, 23:04
от clinical_dead
Само Биология и Английски втори курс биха могли да ти кажат. Мисля че Snow-White ще ти отговори скоро :wink:

Re: Цитология-изпит

МнениеПубликувано на: 14 Фев 2013, 13:51
от mirchi
Топузова е на настроения, моли се да не влизаш на края, че тогава е много бойно настроена! Объркаш ли, се започва да те препитва с цел да те обърка още повече! Време за мислене и отговор нулево, отговаряш или веднага и никога, замислиш ли се автоматично означава, че нищо не си учил. Ако влезеш в начало спокойно може 5 или 6 да изкараш, но накрая повече от 4, в никой случай!

Re: Цитология-изпит

МнениеПубликувано на: 14 Фев 2013, 14:34
от mirchi
Така и така говорим за изпити, не ми се иска да пускам нова тема (да ме не хайкате), да попитам какви са ви впечатленията от доц. Митов, имам изпит по зоология в четвъртък и ми се ще да добия малко представа за него, иначе с формата на изпита съм добре запозната. Мерси :P

Re: Цитология-изпит

МнениеПубликувано на: 15 Фев 2013, 18:01
от clinical_dead
Не съм била при него, но съветът ми е УЧИ :wink: (такива впечатления имам от колеги).

Re: Цитология-изпит

МнениеПубликувано на: 16 Фев 2013, 03:28
от mirchi
Мда, звучи чудесно :lol: Няма как иначе, ще се чете! Дано само да имам късмет да ме пита за нещо, което знам! Просто е непосилно да се научи всичко при този меко казано огромен конспект :)

Re: Цитология-изпит

МнениеПубликувано на: 18 Фев 2013, 19:21
от Snow-White
clinical_dead написа:Само Биология и Английски втори курс биха могли да ти кажат. Мисля че Snow-White ще ти отговори скоро :wink:


Аз бях още "География и биология" когато държах изпита, лекциите ни водеше проф. Стефанова. Колегите от Биология и английски език 2 курс ми описаха техния изпит по Цитология при Топузова като много гаден, но като ги поразпитах по-подробно разбрах, че всъщност са ги мъчили по-малко от нас. :twisted:

Re: Цитология-изпит

МнениеПубликувано на: 21 Фев 2013, 00:00
от MatthewScott
Аз минах при Топузова (МБ съм) и си бях доволен,
държа се много добре, не се е заяждала, че на моменти и ми подсказваше.

:P