Страница 1 от 2

Сесия-първи курс-Молекулярна биология-редовно

МнениеПубликувано на: 15 Дек 2006, 22:38
от B1Ology
Хайде да пусна една тема,че сесията наближава...

Тук да задаваме въпроси и споделяме мнения...И колегите от по-големите курсове нека също да пишат и как е да си на изпит в БФ,че ще ни е първа сесия и сме малко притеснени...

Ще започна с няколко въпроса:
1.Как(с какво настроение да отидем на изпит)?

2.Чух,че късали много по Цитология-вярно ли е? Преподава ни проф.Румен Панков(мнения за него...)Какво ще кажете и за асистентите-Веселина Москова,Таня Топузова,Мария Бакалска...Какво всъщност представлявя изпита по Цитология? Електронограмите? И целият ли курс ще минем наведнъж или в отделни дни,по групи?
И най-важният въпрос - Как да се подготвим по Цитология,след като няма учебник...Някакъв Албертс на английски ни дават,ама малко трудно... Вие лично как се готвихте за този изпит-от лекции,записки,други материали-какви...?!

3.По ЗБЖ ни е доц.Мария Шишиньова- мнения? Чух,че късала също много...На какво държи със сигурност да се знае- чух,че почти винаги питала за циклите на развитие на P.vivax,Plathelmintes,Nematelmintes.
Сега си е взела отпуска и я няма,но чухме нещо за предварителен изпит за освобождаване-какво представлява? Много ми е интересно и дали ще се включи всичко в изпита,след като очевидно няма да вземем целия материал?!

4.Споделете нещо и относно изпита по Обща и неорганична химия-при Григоров и Пенка Василева.

5.А как е на изпита по Ботаника при доц.Чакалова?

6.Имаме и практически изпити по Зоология(как е при Славка Георгиева,Елена Ташева?) и Ботаника.

7.Как е удачно да си подредим изпитите- разстояние между изпитите,кой да е първият?

8.Как да учим-препоръчайте някаква система,защото ми се вижда страшно много материал за малко време...?

Айде,откривам темата... Пишете и успешна (макар и все още малко рано :D )сесия на всички !!!

МнениеПубликувано на: 15 Дек 2006, 23:53
от begemot_
здравейте, мога да ви отговоря от личен опит само, аз съм 3ти курс:
1. ако си чел - нп
2. относно цитологията - панков е много точен и свестен преподавател, един от най-добрите, които сте имали. изпита протича така: цялата специалност има някаква дата, първо пишете - падат се по 2 въпроса. до към обяд ги проверяват, след което започват да ви викат един по един и да ви изпитват устно. панков не се заяжда, за асистентите има всякакви слухове, но не им вярвйате. истината е, че ако сте си научили, няма да имате проблеми, ако не-сори. ще ви дадат 2-3 електронограми, които трябва да можете да разпознаете - какво има на тях и за какво служи - митохондрии, лизозоми, "коледното дърво" и т.н. - виждали сте ги на упражнения. не е трудно, но не трябва да се спичате. изпита се проточва до късно - последните си тръгват към 9 часа... докато изпитат толкова хора. аз на моя имах късмет и бях първа. забравете за митовете - наистина не са истина. всичко е точно. не късат много, освен ако не си зле. учи се от лекции, а аз си помагах с молекулярна биология на клетката на уотсън, албъртс и компания там... струва си да се попрочете и от там, но мисля че е само бонус... аз четох и от там имах 6ца без проблеми, не знам какво щеше да стане ако не бях, но много колеги изкараха само с лекциите.

3. по збж шишиньова е по-добре да ви изпитва, мисля че я няма вече будурова, която много късаше. ако ви изпитва илиян илиев - късмет :). при нас имаше предварително контролно до червеи някъде, което те освобождаваше от този материал. тогава ако го изтеглиш на изпита ти сменят въпроса, с някой от по-висшите безгъбначни. обективно ако се освободиш, да - махаш си половината конспект, но пък се обричаш на изпита да ти се паднат от по-сложните организми. ще се включи всичко, макар да не сте го взели, поне при нас беше така (кофти). за жизнените цикли питат.
4. изпита по онх е тъп, каквито са и лекциите; тест е, ще се справите.
5. при чакалова при нас бяха 10 въпроса (!), но кратки. ако не я издразните нещо, няма проблеми (ест. трябва да сте си написали въпросите, които са обикновени, не за забиващи, от рода например как се залага фрагмопласт или видове плодници, това помня от моя).
6. практическите нямат голяма тежест, но гледайте да имате 6ци, иначе прави лошо впечатление.
7. бе не знам как да ги подредите... по седмица за цитология и збж са необходими...
8. системата , поне моята, която се оказа доста успешна е следната - колкото и зубърски за звучи, ако имаш 7 дни за изпит с 30 въпроса смяташ 6 дни по 5 въпроса да готвиш, един е резервен ден. четеш въпросите внимателно и ги конспектираш; в последния ден преглеждаш планчетата, които си си написал... аз така правя поне :)

сори за чаршафа, опитах се да бъда изчерпателна. успех и на вас. първата сесия е доста притеснителна, но не е най-тежката.

МнениеПубликувано на: 16 Дек 2006, 14:20
от B1Ology
begemot_,страшно много мерси за изчерпателните отговори !!! :D

МнениеПубликувано на: 16 Дек 2006, 23:36
от begemot_
моля. няма защо :)

МнениеПубликувано на: 07 Яну 2007, 14:51
от joppy
Ще кажеш ли какъв е точно теста при Григоров..!?
От колко въпроси е...!?
Много ли трябва да се подготвя човек за да го вземе...!?
Какъв е процента на успелите и т.н....
Все пак е първа сесия..!! :) малко сме притеснени.. :wink:

МнениеПубликувано на: 07 Яну 2007, 16:59
от begemot_
ми теста е от 2 части - обща и неорганична. повечето се справят по-добре на неорганичната част, не знам защо, на мен ми е по-интересна общата. на общата има само въпроси с а,б,в и т.н., докато на неорганичната имаше и отворени въпроси от рода на - спомням си един - "от какво се определя временната и постоянната твърдост на водата".
не знам дали трябва да се подготвя много ние имахме само 2 дни за този изпит :( ето защо и имаше само 2-3 5.50та в целия курс. преди това правихме контролно, за което ни казаха, че ще се смята по равно с изпита, но не го направиха.
иначе миналта година май бяха изкарали мн високи оценки, защото го докопали от някъде...
иначе не е много труден, но какво да ти кажа... неорганичната химия ми е много тъп предмет и ми беше неприятно да уча за това.

МнениеПубликувано на: 07 Яну 2007, 18:03
от joppy
Мерси!

МнениеПубликувано на: 13 Яну 2007, 20:07
от B1Ology
А какъв хорариум всъщност трябва да си напишем в книжките - броят лекции и упражнения по дадения предмет на седмица или общият брой за целия семестър...?!
И от къде мога да си намеря колко кредити носи всяка дисциплина?

МнениеПубликувано на: 13 Яну 2007, 23:35
от begemot_
в книжката трябва да имаш 2 места за Л - лекции и У - упражнения. пишеш си общия хорариум за семестъра. примерно ако имате 2 часа лекции на седмица прави 30 лекции, ако имате 3 часа упражнения - 45 упражнения сещаш ли се.
какъв се води хорариума и колко кредити носи предмет пише в учебния план 5-6-станици е. него трябва да го искаш от библиотеката - ще ти го дадат да си го снимаш. вземи си го хубаво е да го имаш.
и още един жокер - в библиотеката имат едни дебели планове - съдържат всички предмети за дадена специалност с целите им конспекти - там може да се види точка по точка какво се учи по дадения предмет. не можеш да го вземеш, но можеш да ходиш да го гледаш ако те интересува нещо - примерно коя дисциплина от избираемите да си избереш. искаш го от самата библиотекарка.

МнениеПубликувано на: 13 Яну 2007, 23:53
от B1Ology
Мерси !

МнениеПубликувано на: 13 Яну 2007, 23:55
от green
А ако съм направил грешка,мога ли да си я поправя...:?

Сори за глупавия въпрос...

МнениеПубликувано на: 14 Яну 2007, 00:50
от begemot_
да поправи си го никой не ти я гледа тази книжка е за пред ваш'те общо взето :)

МнениеПубликувано на: 14 Яну 2007, 16:18
от The sinner in me
хихихи аз пък там нищичко не съм писала! :lol: така празно ми е по-красивичко някак!

МнениеПубликувано на: 14 Яну 2007, 16:52
от begemot_
е трябва да си я надпишеш

МнениеПубликувано на: 06 Фев 2007, 18:39
от joppy
На изпита по онх имаме ли право на периодичната система.!!?