Страница 1 от 1

2 години за една?

МнениеПубликувано на: 28 Фев 2009, 17:27
от Jamalska
Някъде из сайта мернах,че можеш да вземеш 2 години за една по някакъв си твой план...Някой правил ли го е това и знае ли за какво става въпрос в цялата работа?
Гледам жалките 3 точки в правилника...и до колкото разбирам можеш да изкараш 3+4 курс на едно,като от 1ви и 2ри трябва да имаш успех над 5,50 и то ако преценят,че има що да бързаш?

Re: 2 години за една?

МнениеПубликувано на: 28 Фев 2009, 17:41
от Pisobella
viewtopic.php?f=9&t=11211
Тва е темата, за която се сещам аз. Иначе повече не мога да помогна :)
Иначе тази KEDI си изкара 3ти и 4ти курс за една година, ама беше голям зор за да го направи самото "сливане". Ама не е невъзможно. Тва за ФНПП. Не знам по другите факултети как ще е :)

Re: 2 години за една?

МнениеПубликувано на: 02 Мар 2009, 14:37
от Spacerunner
Познавам една девойка от моята специалност БФ, която се опитва да направи това. На теория е възможно, само трябва да говориш с този-онзи - учебен отдел, катедрата по методика, декана (предполагам). На практика нещата стоят малко по-различно. Сливането на 3-ти и 4-ти курс предполага няколко безумия:

Изпити зимен семестър - Славянски л-ри, ЗЕ литература, ИБКЕ, СИД (3-ти курс) и МОБЕ, ИБЕ, Българска л-ра между войните, СИД (4-ти курс). Взимането на трите литератури и ИБЕ-то наведнъж е едно малко постижение, предвид факта, че последното се изучава летния семестър на 3-ти и зимния на 4-ти.

Изпити летен семестър - МОЛ, Педагогическа психология, Синтаксис, Руска л-ра на 20-ти век, Българска л-ра от Освобождението до 1 Световна война, СИД (3-ти курс) и Стилистика, Съвременна българска л-ра (4-ти курс).

Плюс тези изпити имаш практика в училище от летния семестър на 3-ти курс до края на 4-ти - наблюдаваш часове и после преподаваш. Разпределението на хоспитирането е един малък кошмар и се бърка във всички възможни и невъзможни лекции/упражнения, така че, дори да искаш, няма да можеш да посещаваш всичко.

Да не говорим, че изпитите през летния семестър на четвърти курс обикновено се изнасят по-рано, за да може студентите да се подготвят за държавния изпит. Не всички преподаватели от 3-ти курс предлагат такава възможност.


На кратко - картинката не е никак приятна, ако желаеш да учиш и взимаш изпити по предвидения от правилника начин.

Re: 2 години за една?

МнениеПубликувано на: 02 Мар 2009, 19:58
от Jamalska
Практика в училище?че аз да не съм записала СФ че да ставам даскал...само това не!Дообре,а евентуално ние нали завършваме 4курс бакалавър и после учим магистър...можем ли да си запишем още една магистратура в 5курс...или след завършване на специалността 2 магистратури едновременно?Не че си вярвам че ще се справя,но ме убива мисълта,че ще уча до 30:(

Re: 2 години за една?

МнениеПубликувано на: 02 Мар 2009, 21:46
от mebbeth
Джамалска, в Славянската не е задължително
да ставаш даскал, но при БФ тези курсове са
задължителни. Можеш да си запишеш колкото
искаш магистратури, но трябва да си завършиш
цялата Славянска, защото преди това, на практика
нямаш документ за завършено образование, въпреки
че си минала 4-те години за Бакалавър.

Re: 2 години за една?

МнениеПубликувано на: 02 Мар 2009, 22:00
от Jamalska
Е значи при нас няма нужда да даскалуваме.
Хм...значи за това дали магистратури могат да се карат едновременно(6та година) трябва да питам някой,който е стигнал до там.

Re: 2 години за една?

МнениеПубликувано на: 02 Мар 2009, 23:03
от mebbeth
Да, например Воланд.

Re: 2 години за една?

МнениеПубликувано на: 23 Яну 2012, 12:08
от Тединкъъъ
А някой има ли идея дали това сливане ние от СлФ можем да го направим за 4 и 5 курс? Аз, естествено, ще си питам където трябва сега след сесията, но ако някой има информация, ще ми се да науча колкото се може по-рано :D

Re: 2 години за една?

МнениеПубликувано на: 25 Яну 2012, 12:56
от mebbeth
Тединкъъъ написа:А някой има ли идея дали това сливане ние от СлФ можем да го направим за 4 и 5 курс? Аз, естествено, ще си питам където трябва сега след сесията, но ако някой има информация, ще ми се да науча колкото се може по-рано :D


На теория това дори е по-разумният откъм усилия вариант
(в сравнение със сливането на 3-ти и 4-ти),
но на практика... нямам информация, не ми е хрумвало да
си давам този зор, при положение, че и обичайното състояние
в специалността е "на педал". За вземането на повечето
дисциплини в 5-ти курс се изисква писане на курсови работи,
т.е. работа, която може да се върши на спокойствие и има
някакъв смисъл да се пробва. Но дали ще завършиш по-рано
от колегите си, при положение: 3 държавни и защита на
магистърска работа, е спорен въпрос. Ако получиш конкретна
информация, сподели я и с нас, ще ми бъде интересно! :salute:

Re: 2 години за една?

МнениеПубликувано на: 25 Яну 2012, 23:08
от Тединкъъъ
Всъщност аз доста мислих по този въпрос с писането на дипломна и т.н., не знам дали ще мога да се справя в срок, но мисълта да се отърва от всичко това още догодина е доста изкушаваща :/ Лошото е,че това е единственият плюс, иначе не вярвам да успея да запиша втора магистратура още същата есен, абсурд. Пак си се губи една година. Ама ще питам утре, със сигурност, така и така ще съм в СУ на изпит по руски.

Re: 2 години за една?

МнениеПубликувано на: 26 Яну 2012, 23:14
от Тединкъъъ
Питах днес. Казаха ми,че теоретично не е невъзможно, ако отговаряш на условията, разбира се. Ама на практика било почти невъзможно да се съвместят предметите от 4 и 5 курс точно. Което и аз бях забелязала де, но се надявах, че ще има начин.

Re: 2 години за една?

МнениеПубликувано на: 27 Яну 2012, 01:09
от mebbeth
Еее, те пък, от 4-ти и 5-ти много по-леко могат да се съвместят,
отколкото от 3-ти и 4-ти.
Всъщност, мисля си, че 2в1 не е процедура замислена за Славянска филология.

Re: 2 години за една?

МнениеПубликувано на: 27 Яну 2012, 16:50
от Тединкъъъ
Ами аз като гледах учебния план, примерно БЛ след Втората световна е летния семестър на 4-ти курс и зимния на 5-ти. За други не съм сигурна дали бяха така. Но май наистина няма смисъл..казаха ми,че за целия факултет е имало само един такъв случай в БФ и момичето все пак не е успяло да се дипломира по-рано от колегите си, предполагам заради държавни, дипломна.. както сигурно и с мен би се случило. >< Изглежда, няма измъкване, ще се учи пет години.