Българска филология

Подфорум към Факултета по славянски филологии

Българска филология

Мнениеот sunshine_song » 29 Мар 2010, 13:15

Иска ми се да разбера повече за тази специалност от първо лице. За нивото на обучение и за духа като цяло.За хората,преподавателите и въобще за "чувството " да учиш българска филология .
sunshine_song
В началото бе словото
 
Мнения: 28
Регистриран на: 23 Фев 2009, 20:19
Благодарил (а): 0 пъти.
Поблагодарили: 0 пъти.

Re: Българска филология

Мнениеот svetlio.varna » 29 Мар 2010, 13:45

Демек, минавка е. В моя курс имаме двама-трима, които започнаха филология и в последствие се прехвърлиха.
Skype: fen_na_anelia
Аватар
svetlio.varna
Eгоцентричен и самовлюбен...
 
Мнения: 8368
Регистриран на: 28 Яну 2009, 22:38
Местоположение: 272 аудитория
Благодарил (а): 805 пъти.
Поблагодарили: 1043 пъти.

Re: Българска филология

Мнениеот sunshine_song » 29 Мар 2010, 15:03

честно да ви кажа съм изправена пред огромен проблем,въпреки че узпитите ми тъй или иначе не са минали... първо започнах с ясната идея ,че искам българска филология ,защото си представях нещата малко по-различно.мислех си ,че световна литература се изучава по-задълбочено.после като видях програмата някак си ентусиазмът ми малко спадна.макар че мисля,че все пак стига да човек да иска,специалността дава много обширни възможности за по-нататъшно развитие. после си помислих за философия,но, Ураган ,точно ти ми сподели ,че там се срещат доста високомерни хорица.което принципно не означава много за мен ,но все пак е от значение и средата...и то голямо... иначе философията като предмети ,които се изучават е доста интересна специалност според мен.... другият ми вариант е журналистика или печат и книгоиздаване,но аз лично не съм убедена в тези специалности ,защото не зная какава точно компетенция ще ми дадат.... и все още събирам мнения .... които в момент на избор ще сами необходими... ако въобще имам такъв.... но все пак не е зле да се ориентирам .... може би искам да се занимавам с журналистика ,но смятам ,че е по-добре да се насоча към друга специалност .и бях чувала от хора запознати с материята ,че българската филология дава много повече на един журналист ,отколкото специалност журналистика... зная ,че то дори не е важно какво точно си учил,а какви са ти способностите и общата култура ,късмет да попаднеш където и на когото трябва т.н ,но все пак ако някой може да даде мнения ... ще съм безкрайно благодарна...
Последна промяна sunshine_song на 29 Мар 2010, 15:28, променена общо 1 път
sunshine_song
В началото бе словото
 
Мнения: 28
Регистриран на: 23 Фев 2009, 20:19
Благодарил (а): 0 пъти.
Поблагодарили: 0 пъти.

Re: Българска филология

Мнениеот sunshine_song » 29 Мар 2010, 15:26

Да и аз съм на мнение ,че човек стига да иска може да научи всичко,когато му потрябва и най-вече -когато поиска. Но ми се ще да се срещна с амбицирани ,ентусиазирани млади хора,които не с апопаднали в тази специалност просто защото е по-нисичък бала и никъде другаде не са ги приели... искам хора ,които знаят какво искат.аз обичам литературата и със сигурност ще науча много в българската филология(ако ме приемат разбира се -трябва винаги да има едно ако).Но ми е важно и самото преживяване на следването като житейски опит,ако ме разбирате.това дори ми е по-важно.Общуването с хората дава много повече знание и възможности отколкото сухата материя.Нещо като "Книгите" на Далчев.Другото ,което мо смущава е как биха ни приемали преподавателите.... Като даскали... Не че е лошо да бъдеш учител-далеч съм от тази мисъл,но трябва да признаем ,че в днещно време това са най-ощетените хора.... Както и да е... той животът си знае работата,пътят сам ще покаже кое е правилно и кое не.... И сам ще ме спрежне с когото трябва и както и където трябва.Но още младостта ме прави непримирима и нетърпелива.... Затова е цялото това лутане.... Дано да не ми се замъгли погледа ,когато не трябва.Ураган,ти какво учиш ,ако е удобно да попитам ?
sunshine_song
В началото бе словото
 
Мнения: 28
Регистриран на: 23 Фев 2009, 20:19
Благодарил (а): 0 пъти.
Поблагодарили: 0 пъти.

Re: Българска филология

Мнениеот mebbeth » 30 Мар 2010, 12:11

Що бе, темата е много поучителна?! :salute:
БФ е не лоша специалност, аз бих си препоръчала
и своята, ако ще е БФ, защо да не е СлФ, дава
малко повече като знания + език, което вече не е
чак толкова малко. Като цяло човек, ако тръгва
към нашия факултет, трябва да е въоръжен с много
търпение и ентусиазъм, защото са много необходими.
В един момент въпросите "какво правя тук" и "за какво
го уча това", неминуемо се изправят пред теб и става
наистина трудно да се мотивираш и да продължиш.
Аватар
mebbeth
PIOUS GORGON
 
Мнения: 1191
Регистриран на: 14 Юли 2007, 16:57
Местоположение: София
Благодарил (а): 0 пъти.
Поблагодарили: 22 пъти.

Re: Българска филология

Мнениеот sunshine_song » 30 Мар 2010, 12:54

А ти ,mebbeth , как мислиш- докъде отвеждат тези въпроси ? А и така като го каза се сещам ,че човек ,ако започне да задълбава в питанията и съмненията този въпрос може да се отнася и към целия ни живот.... само дето не е препоръчително според мен.Една простичка индийска поговорка - Прекалено много са злобите на деня и Бог прекалено много обича пиленцата си. Аз лично приемам българската филология (макар да имам съмнения все още относно нея ,но да речем каквото и да е образование а и събитие в живота) като улична лампа ,която осветява пътя ,доколкото може и до когато и е отедено.След това идва следващата.... Но неминуемо тези въпроси присъстват за всеки един от нас... То си личи и по липсата ми на ориентация ,която прозира в предишните съобщения.... :) но какво да се прави -хора сме :) Дано все пак всеки се занимава с това ,което му идва от сърце... Иначе светът ще е пълен с намръщени и сприхави хора... както май всъщност доста често се получава в наши дни.Аз пак започнах да философствам .... :) благодаря ви за вниманието.Ще се радвам и на още мнения от хора съпричастни към дискусията :)
sunshine_song
В началото бе словото
 
Мнения: 28
Регистриран на: 23 Фев 2009, 20:19
Благодарил (а): 0 пъти.
Поблагодарили: 0 пъти.

Re: Българска филология

Мнениеот Spacerunner » 31 Мар 2010, 14:08

БФ е много разнообразна специалност във всички смисли на думата.

Масовият поток студенти е с всякакви интереси и мераци, по-голямата част от тях са записали колкото да учат "Вишо", недостатъчен бал за друга специалност (топ 3 - право, психология, философия) или без да знаят защо. От друга страна, има малцина с искреното желание да се занимават с литература и лингвистика. Част от хората са апатични, част от тях са дръпнати, (преобладаваща) част от тях вечно недоволни, но се срещат и ентусиасти. Въпросът е дали ще запазят този си ентусиазъм до края. Някои успяват да се прехвърлят втората година, други напускат, към четвърти курс редовните студенти са не повече от 30-тина души.

Преподавателите са на много високо равнище, болшинството професори наистина разбират от материята и преподават с удоволствие. Всеки има своите особености, за 4-те години ще видиш всякакви типове, кой от кой по-интересен като поведение и начин на преподаване. Не се сещам за високомерни или злонамерени (като изключим професор Радева от Лексикология, първи курс, чиито критерии надвишават средностатистическите способности на магистър лингвист), нито за некомпетентни (пак мога да приведа някои изключения, но са малко). Човек може да попие най-малкото от отношението на въпросните към материята.

И сега за чувствата... аз имах възможност да се прехвърля още след първи курс, но не го направих. Преди да запиша исках да уча философия или психология и МНОГО се радвам, че балът не ми стигна за тях. Филологията дава съвсем различна гледна точка за света и обществото, която е много по-раздвижена и разнообразна от обобщенията на философите или някои псевдонаучни трудове на болни мозъци (без да искам да обидя колегите психолози). Литературата дава множество примери на различни култури, а навиците, придобити от изучаването на лингвистика, могат да ти помогнат в почти всяка една ситуация, защото езикознанието борави с логика, много близка до математическата. Сблъсъкът на тези с интерпретациите на професори, доценти и асистенти е нещо, което си струва труда. Поне според мене.

Много мои колеги останаха недоволни - недостатъчни били знанията, базата била лоша, критериите били ниски и прочие. Несъмнено и тези неща ги има, БФ е доста елитарна специалност - не дава почти никакви практически умения или насоки. Но общата култура и опита са незаменими. Въпросът "защо уча" преминава в "защо си губя времето 4 години" и отговорът не е еднозначен. С тази специалност няма да получиш почти никаква възможност за бърза реализация или висока заплата. Много е важно как ще подходиш - с отворено съзнание или твърди очаквания. Че има простотии и недоразумения (даже много), има. Че е трудно на моменти, трудно е (много четене и много отсяване на ненужна информация). Но пък си струваше, поне за мене. Смея да твърдя, че придобитите умения са се оказали страшно полезни в много ситуации, да не говорим за забавите около изпитите и практиката в училище.

Разликата между БФ и СлФ е в наличието на преподавателска практика и специализиране върху БЕ и съответно славянския език и разширеното изучаване на слав. култура. Плюс за БФ според мене е възможността да запишеш магистратура по избор, защото СлФ учат 5 години и излизат директно магистри (ако не се лъжа). Вярно, че и нашите магистратури са едни... но пък имат своите плюсове. И двете специалности са по-добри от Журналистиката, като това мнение е спедоленято от повечето ми познати (всъщност всички).


Накратко - не очаквай "великата специалност", а по-скоро възможност да развиваш сама себе си във филологическа насока. Ако това те урежда, записвай.
Non nobis, Domine, non nobis
sed nomini tuo da gloriam.
Аватар
Spacerunner
В началото бе словото
 
Мнения: 48
Регистриран на: 23 Фев 2008, 14:22
Местоположение: София
Благодарил (а): 0 пъти.
Поблагодарили: 2 пъти.

Re: Българска филология

Мнениеот mebbeth » 01 Апр 2010, 17:37

Spacerunner, така е за СлФ, магистратурата е
задължителна, но ние също имаме педагогическа
практика по БЕ и Литература, която за разлика
от БФ е по-желание, което е плюс, ако човек не
желае да се шлайфа като педагог. Иначе СлФ
получават дипломи за българист и славист филолог,
водят се равнопоставени специалности, но има
доста разлики в курса на обучение, ние нямаме
Българска диалектология, Детска литература и др.
Наистина е хубаво да се подходи реалистично към
тези специалности, могат да дадат много на хора,
които умеят да си го вземат, защото наистина не е
лесно да се отсее плявата от всичко, което се изсипва
като информация и което се изисква като знания.
Можеш да "станеш" много неща, а може и да си останеш
мрънкащият човечец, вечно недоволен от всичко. :twisted:
Аватар
mebbeth
PIOUS GORGON
 
Мнения: 1191
Регистриран на: 14 Юли 2007, 16:57
Местоположение: София
Благодарил (а): 0 пъти.
Поблагодарили: 22 пъти.

Re: Българска филология

Мнениеот sunshine_song » 01 Апр 2010, 19:45

Благодаря ви за прекрасната информация,която ми дадохте . Spacerunner, като чета написаното от теб си казвам- да, това е за мен, и си връщам вдъхновението,с което започнах подготовката си тази година,а имах нужда от това .Благодаря. Аз съм отворен към света човек и се надявам да успея да приема това,което ще ми се поднесе като информация и най-вече житейски опит.А дали ще ми стигнат силите за още и за после и дали ще се развия положително като човек... това си зависи от мен ,но то е въпрос ,който стои ,каквото и да правиш... Аз наистина искам да уча българска филология.Славянската я отхвърлям засега,защото с тези езици -много обичам чужди езици,в езикова гимназия съм и за 5 години осъзнах ,че не ми се отдава съвсем да се занимавам с тях... Мисля си ,че искам да се посветя на българския и да доведа до по-добро ниво английския си и руския,който никак не владея като 2ри език... Но информацията ще бъде полезна за някой друг ,който е на моето място и не може да реши.... Мислейки си за философията и психологията ... да те определено поставят някои ограничения.Например аз се интересувам от източна философия,но нима не мога да я изучавам сама ,стига да имам желанието ..... Не,сега всичко ми се проясни отново пред погледа.Може би от много мислене бях изгубила усещането и интуицията си в началото ,която ми подсказа това ми решение.Вие ми помогнахте МНОГО. Сега остава да се надявам разбира се ,че с изпитите всичко ще бъде наред.Но то пак зависи от мен.Надявам се да срещна такива ценни и отзивчиви хора като вас в бъдеще.Това ще бъде истинско удоволствие ... Но дори да не са на 100% такива ,все ще ги има.А както отбелязахме вече - ще трябва да се отсява информация....
sunshine_song
В началото бе словото
 
Мнения: 28
Регистриран на: 23 Фев 2009, 20:19
Благодарил (а): 0 пъти.
Поблагодарили: 0 пъти.

Re: Българска филология

Мнениеот svetleto89 » 02 Апр 2010, 12:02

sunshine, аз бях изправена пред същата дилема:)
Сега съм втори курс Българска филология. Приеха ме в тази специалност на първо класиране, на второ щях да се класирам Книгоиздаване, но не дочаках, защото реших, че БФ е по-подходяща за мен.
Да, някои неща са ненужни, някои предмети са доста трудни(поне за мен), но наистина научаваш много интересни неща, обогатява ти се общата култура. Учиш диалектология, морфология, синтаксис, детска литература, теория на литературата(при много приятна преподавателка), антична литература, възрожденска....
И на мен ми се е случвало да се ядосвам на моменти, да се чудя дали ще имам реализация, но в крайна сметка специалността си заслужава. Вече не мисля за прехвърляне. Всъщност и първи курс не исках, осъзнах, че ми харесва това, което уча.
Решението е твое. Помисли внимателно и прецени с какво точно искаш да се занимаваш. Късмет:)
От какво се прави ливада?
Нима не знаеш?
Трева -
и една пчела -
и да мечтаеш.
Ако пчелата не пристига -
мечтата стига.

Емили Дикинсън
svetleto89
Паисий
 
Мнения: 950
Регистриран на: 07 Окт 2006, 11:47
Благодарил (а): 32 пъти.
Поблагодарили: 83 пъти.

Re: Българска филология

Мнениеот Diegooo » 06 Апр 2010, 19:11

Прощавайте за тъпия въпрос,но прословутия Валери Стефанов по какво е лектор? :oops:
Докато го надявам,надявам се... - Радой Ралин
Аватар
Diegooo
диалектико-материало-идеалист
 
Мнения: 316
Регистриран на: 06 Юни 2009, 13:40
Благодарил (а): 0 пъти.
Поблагодарили: 0 пъти.

Re: Българска филология

Мнениеот Spacerunner » 07 Апр 2010, 14:28

http://www.slav.uni-sofia.bg/index.php/content-layouts

Проф. дфн Валери Стефанов - българска литература след Първата световна война, съвременна българска литература
Non nobis, Domine, non nobis
sed nomini tuo da gloriam.
Аватар
Spacerunner
В началото бе словото
 
Мнения: 48
Регистриран на: 23 Фев 2008, 14:22
Местоположение: София
Благодарил (а): 0 пъти.
Поблагодарили: 2 пъти.

Re: Българска филология

Мнениеот sunshine_song » 24 Юни 2010, 10:55

Хей,здравейте .Исках да споделя щастието си с вас ,защото ми дадохте голяма подкрепа,когато ми трябваше.Станах лауреат на олимпиадата по литература и общо взето сега само чакам да подам документи и да минат класирания ,за да мога да се нареча студент.Последно избрах ми се струва все пак българска филология,а после ще видим... Предполагам има хора които по егото си биха се подвели да запишат тази специалност ,когато реално могат да запишат всяка с максимален бал.Но за щастие при мен не е такъв случая.Просто на практика видях ,че когато се занимаваш с нещото, което обичаш, и даваш всичко от себе си ,и си добър в това което правиш ,независимо какво е то ,нещата се подреждат по най-добрия начин за теб.Пожелавам на всички д аимат смелостта да следват интицията си и да вървят по пътя си ,а не да бягат от щастието си...
sunshine_song
В началото бе словото
 
Мнения: 28
Регистриран на: 23 Фев 2009, 20:19
Благодарил (а): 0 пъти.
Поблагодарили: 0 пъти.

Re: Българска филология

Мнениеот mebbeth » 26 Юни 2010, 11:38

Това някаква шега ли е?!
Аватар
mebbeth
PIOUS GORGON
 
Мнения: 1191
Регистриран на: 14 Юли 2007, 16:57
Местоположение: София
Благодарил (а): 0 пъти.
Поблагодарили: 22 пъти.

Re: Българска филология

Мнениеот sunshine_song » 26 Юни 2010, 15:52

Не,защо да е шега :)
sunshine_song
В началото бе словото
 
Мнения: 28
Регистриран на: 23 Фев 2009, 20:19
Благодарил (а): 0 пъти.
Поблагодарили: 0 пъти.

Следваща

Назад към ФСлФ

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта